.....βελτιστοποίηση τροφοδοτικού

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,609
Το παρακάτω τροφοδοτικάκι είναι του κινέζου που σφάζεται σε διπλανά θέματα.
Το δευτερεύον βγάζει δυό φορές 13.2 (γιατί δυό?)
Στη συνέχεια όπως φαίνεται (δηλαδή εγώ το βλέπω με τα δικά μου μάτια) στις εικόνες έχει τρεις ίδιες ...γραμμές όπου με λίγα λόγια και πάνω κάτω με αντίστοιχα υλικά σε κάθε γραμμή δίνει τρεις συνεχείς τάσεις 12,-12 και 5.

Προφανώς οι 12, -12 είναι γιά το αναλογικό στάδιο με τον τελεστικό και το 5 γιά το dac-receiver.

Επειδή ήδη έχω βγάλει εκτός το αναλογικό στάδιο σκέφτομαι πως καλό θα ήταν να ξαλαφρώσω τον μτσ και το τροφοδοτικό από τα παραπάνω φορτία.
Τι προτείνετε να κάνω?
Βασικά με τα δυό δευτερεύοντα τι γίνεται?
Τι να κόψω γιά να μείνω μόνο με τα 5βόλτ?
Σίγουρα μπορώ με την μέθοδο της δοκιμής και αποτυχίας...αλλά το δεύτερο σκέλος με ...προβληματίζει λίγο:grinning-smiley-043. το πρώτο καθόλου.

Επίσης...άντε και το κάναμε...
υπάρχει κάτι που να μπορεί να βελτιωθεί όταν μείνουμε μόνο με τα 5 volt?

οι πυκνωτές που βλέπετε είναι Rubycon 4700 στα 35 οι μεγάλοι και 1000 στα 35 οι μικροί.

Attachments

• IMG_0526s.JPG
    IMG_0526s.JPG
    104.2 KB · Views: 62
  • IMG_0527s.JPG
    IMG_0527s.JPG
    99.3 KB · Views: 56
θα ελεγα να μη κοψεις τιποτα, γιατι το 7805 που μας δινει τα +5v δεχεται στην εισοδο ταση απο το + του c46 που ειναι κοινο με την εξοδο της γεφυρας...
ισως να βγαλεις το 7812 και το 7912

Να το θέσω διαφορετικά.
Παλαιότερα θυμάμαι που ρώταγες για σύνδεση με 12V μπαταρία.
Γιατί εγκατέλειψες αυτή τη λύση, εφόσον από ότι βλέπω χρειάζεσαι τροφοδοσία γύρω στα 12-14V για διάφορα στάδια των ψηφιακών (5V) και τελεστικών;

Προσωπικά στο Beresford που το έχω δοκιμάσει (έχοντας αφήσει παράλληλα το ήδη υπάρχον πυκνωτή των 10.000uF) αφενός μεν δεν βλέπω τίποτα το ανησυχητικό σε σύγκριση με το υπάρχον γραμμικό τροφοδοτικό στηριγμένο σε LM7812 και τοροειδή της Amplimo αφετέρου δε εργαστηριακά ο θόρυβος και η κυμάτωση είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή του γραμμικού τροφοδοτικού.

η μπαταρία τροφοδοτεί τα ενεργοβόρα πράγματα, δηλ. ενισχυτές.
Βασικά θέλω να αραιώσω λίγο το μανίσιο τροφοδοτικό, μιά και τώρα δεν χρειάζομαι τα 12 βόλτ ή να το βελτιώσω.
Αν θελήσω ποτέ να του δώσω μπαταρία, θα του δώσω 5 από ένα πακάκι...

Αν θυμάμαι καλά (έχω πετάξει αυτό το τροφοδοτικό και έχω βάλει μπαταρία) έχει μια δίοδο σκέτη για τα 5 και μια άλλη γέφυρα για τα +-12. βγάλε απλώς την δίοδο και δώσε από την γέφυρα των +-12 (αυτό που πηγαίνει στο +) και έτσι θα έχεις και πλήρη ανόρθωση αλλά και διπλάσια χωρητικότητα. Κόψε και τα +-12 να μην πηγαίνουν πάνω στη πλακέτα.

μήπως να βάλω και εγώ μιά σχετικά μικρής χωρητικότητας μπαταρία?
εσύ τι χρησιμοποίησες?
και πως φορτίζεις?

Το ποιο εύκολο είναι μια μπαταρία να φορτίζει μέσω αντίστασης από ένα κλασικό τροφοδοτικό και από εκεί ένας 7805 όπως είναι και τώρα δηλαδή. Εγώ φορτίζω με ένα lm317 ρυθμισμένο λίγο πάνω από την τάση της μπαταρίας και μια αντίσταση 22ομ σε σειρά για κάθε ενδεχόμενο.
Με μια μπαταρία συναγερμού παίζει μέρες.