BENQ PE 8720 (ένα ακόμη νήμα...)

19 June 2006
35,670
Προσφάτως έκανα την αγορά του εν λόγω προβολέα από τις αγγελίες του φόρουμ. Το μηχάνημα ήταν σε άριστη κατάσταση και οφείλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον Κλέονα (προηγούμενο ιδιοκτήτη) για την εν γένει άψογη συναλλαγή μας!! Ο Κλέων προσέφερε μαζί με τον προβολέα και την αυθεντική βάση του. Ένα μεταλλικό μασίφ κατασκεύασμα έτοιμο να υψώσει και να στερεώσει με ασφάλεια τα 10 κιλά του Benq πάνω από τα κεφάλια μας.

Ας γράψω μερικά Ιστορικά…

Ο εν λόγω προβολέας και ο γράφων έχουν κοινούς βίους. Τον καιρό που γεννήθηκε ο 8720 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2005), γεννήθηκε και το δικό μου πάθος για την βιντεοπροβολή. Σαν ρούκι, τα 4 χιλιάρικα που απαιτούνταν για την αγορά του, μου φάνταζαν εξόχως πολλά, οπότε και πήγα τον Ιούνιο του 2006 στην αγορά του Ινφόκους ΙΝ76, ο οποίος κόστιζε τα μισά χρήματα.

Φυσικά, όλο αυτόν τον καιρό μέχρι την αγορά, διάβασα πολλά άρθρα και εμπέδωσα όλα τα διθυραμβικά σχόλια για το νέο τέκνο της Benq. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μάλιστα, ουκ ολίγοι το θεώρησαν μηχάνημα αναφοράς και έσπευσαν να το ταβανώσουν. Το παράδειγμά τους ακολουθήθηκε από πολλά μέλη και του δικού μας φόρουμ τα οποία έγραψαν χιλιάδες ώρες με τον συγκεκριμένο προβολέα. Έτσι, αφού ο Ινφόκους μου μετά από μια πενταετία βρίσκεται ''εν τόπω χλοερό'', μόλις είδα την αγγελία του Κλέονα δεν έχασα την (κατ’ εμέ) ευκαιρία, συνυπολογίζοντας πάντα την παρούσα οικονομική συγκυρία και το τίμιον της τιμής προσφοράς.

''Αναβαθμίστηκες?'' θα ρωτήσετε….

Βεβαιότατα, θα απαντήσω!!!;)

Το σασί του είναι ολόιδιο με αυτό του 5000. Το ίδιο και το χειριστήριό του (πλην μικροδιαφορών π.χ. ζουμ και φόκους είναι ηλεκτρικά στον 8720). Βάρος και διαστάσεις, πάνω-κάτω στα ίδια. Το ηλεκτρικό lens shift αποτελεί απίστευτη ευκολία για τους DLPάκηδες οι οποίοι αγαπούν πολύ την εικόνα που έρχεται από τα καθεφτάκια, αλλά παράλληλα δεν ξεχνούν ποτέ τη δυσκολία τοποθέτησής τους με τα τεράστια (ανάλογα την υλοποίηση) offsets. Οι διαφορές στα μενού τους, πλην του interface και μικροδιαφορών στις ονομασίες, είναι ότι ο 8720 δεν διαθέτει πλήρες CMS, παρά μονάχα ρυθμιστικό φωτεινότητας για τα χρώματα. Στα δικά μου αυτιά ο προβολέας είναι αθόρυβος είτε σε whisper mode είτε όχι. Ο 5000 είναι πιο φωτεινός, ωστόσο, και ο 8720 δεν είναι αμελητέα ποσότητα αν σκεφθεί κανείς ότι πυροβολεί αρκετά ικανοποιητικά τις 126 ίντσες μου.

Ο Κλέων είχε γράψει περί τις 1000 ώρες, οπότε, πρώτο μου μέλημα ήταν να προμηθευτώ μια λάμπα, κυρίως, για ψυχολογικούς λόγους, μιας και το μηχάνημα δεν φάνηκε να αναζητεί επειγόντως αλλαγή. Προσωρινά, κάθισε στα 5~ μέτρα, μέχρι την άλλη εβδομάδα που θα τον ταβανώσουμε, διατηρώντας την ίδια απόσταση από την οθόνη, παρέα με το φίλο Νίκο (Tegonik), διότι είναι και βαρύς (είναι πολλά τα δέκα κιλά για το ένα χέρι και το κατσαβίδι στο άλλο)….

Εν τω μεταξύ, μέχρι να ταβανωθεί και να γράψει καμμιά πενηνταριά ώρες, δεν χάσαμε την ευκαιρία με τον Νίκο, να τον βάλουμε δίπλα-δίπλα με τον 5000 για να δούμε διαφορές. Αυτό, όμως, είναι θέμα για άλλο νήμα. Ανακαλώ εαυτόν στην τάξη και συνεχίζω την παρουσίαση του 8720.

Έχοντας ζήσει 5 χρόνια χωρίς ίριδα και μ’ ένα DC2, γνώριζα πολύ καλά το μαύρο που μπορεί να επιτύχει ο συγκεκριμένος συνδυασμός. Για να μην πολυλογώ, το DC3 που φοράει ο 8720 πήρε παραμάζωμα τις εικόνες που είχα στο μυαλό μου με τον ΙΝ76. Μαύρο βαθύ και μεστό ακόμα και με την ίριδα τέρμα ανοιχτή. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στα 2 τσιπάκια. Δεν θα πω ότι ήταν η μέρα με τη νύχτα, αλλά, ένα 30% βαθύτερο μαύρο, θα το έγραφα χαλαρά. Ενδεικτικά, να πω ότι το φωτόμετρο κατέγραψε στην μαύρη καρτέλα (0 IRE) νούμερα της τάξης του 0,029, 0,035, 0,043 nits. Για τα νουμεράκια θα μιλήσουμε σε λίγο.

Η εικόνα που προσφέρει ακόμα και σήμερα ο 8720 είναι θαυμάσια. Αν εξαιρέσει κανείς το θέμα ευκρίνειας των 1080 γραμμών, σε όλες τις άλλες παραμέτρους της εικόνας στέκεται αξιοπρεπέστατα δείχνοντας ξεκάθαρα σε όλους την σοβαρότητα προσέγγισης της εταιρείας στην υλοποίηση του εν λόγω μηχανήματος. Επομένως, μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι το 2006 έπαιζε στα διπλάσια χρήματα από τον ανταγωνισμό της ίδιας κατηγορίας. Τώρα, αν τα χρήματα ήταν πολλά ή λίγα, επαφίεται ή μάλλον καλύτερα επαφιόταν, στον υποψήφιο αγοραστή.

Όπως έγραψα παραπάνω, προτίμησα να πάω στον Ινφόκους και για οικονομικούς λόγους, αλλά, κυρίως για θέματα γενικότερης φιλοσοφίας και θεώρησης των πραγμάτων. Π.χ. όταν ξεκινώ να ασχολούμαι με κάτι δεν αγοράζω μια συσκευή ή οτιδήποτε χωρίς να έχω την κατάλληλη κατάρτιση και εμπειρία ώστε να εκτιμήσω το κάτι παραπάνω που προσφέρει η ακριβότερη αγορά μου.

Επανερχόμενος στα της εικόνας θα πω ότι το δυνατό του σημείο είναι μακράν το ansi contrast και το αδύναμο το gamma και η περίεργη κλίμακα του γκρι. Χρωματικά βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, αν και όχι αναφοράς, ενώ η σύγκλισή του είναι υποδειγματική μ’ έναν φακό ποιοτικότατο που ξυρίζει από πλευρά σε πλευρά. Η ομοιομορφία φωτεινότητας είναι εξαίρετη με μικρές αποκλίσεις. Φως διαθέτει αρκετό, αν και μετά το καλιμπράρισμα, δεν θα με χάλαγε και λίγο παραπάνω (μην βαράς Μπάμπη!!)

Όπως και να ‛χει, η εικόνα του είναι απλά μαγευτική και ικανοποιητικότατη ακόμα και μετά από 5 χρόνια. Το punch και η τρισδιάστατη αίσθηση που προσφέρει αυτό το τιμημένο τσιπάκι προβάλλοντας ταυτόχρονα το άσπρο με το μαύρο είναι για τους απανταχού προβοφίλ η μελωδία της ευτυχίας. Για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα και να μην υπάρχουν παρανοήσεις, δεν λέω ότι βλέπω το άνσι της Κούρο ή μιας Πανασόνικ. Όσοι βλέπουν τέτοια πράγματα, προφανώς, δεν έχουν κάνει ούτε μια μέτρηση στη ζωή τους με τη βοήθεια κάποιου οργάνου είτε μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο τα τελευταία 10 χρόνια. Λέω, απλά, ότι η κινηματογραφική εικόνα που δίνει στις 100+ ίντσες αυτό το μαραφέτι, θα προσφέρει χιλιάδες ώρες απόλαυσης στο 99% του κοινού, ακόμα και σε απαιτητικούς. Να συμπληρώσω ότι rainbow βλέπω που και που, αλλά, τίποτα το ανησυχητικό και τραγικό.

Πάμε και λίγο στις μετρήσεις….

Να πω ευθύς εξαρχής ότι οι μετρήσεις έγιναν με τη βοήθεια του Spyder2 (δεν θεωρείται και κορυφαίο, αλλά, δυστυχώς αυτό διαθέτω προς στιγμή), ένα τρίποδο το οποίο στηρίχθηκε το Spyder2 και το HCFR software. Οι μετρήσεις που παίρνω και το καλιμπράρισμα γίνονται με το φωτόμετρο στραμμένο προς την οθόνη και τοποθετημένο πάνω στο τρίποδο με ελαφρά γωνία από το κέντρο της. Ο προβολέας είναι σίγουρο ότι out of the box είναι αλλού για αλλού όποιο preset mode και να επιλέξετε. Μια μικρή παρένθεση σε αυτό το σημείο να πω ότι για μέσο αναπαραγωγής έχω ένα PC με μια Nvidia 8600 GT.

Έκανα πολλές δοκιμές, αλλάζοντας παραμέτρους, πειράζοντας τη θερμοκρασία της λάμπας, την ισχύ της, την ίριδα κ.λ.π. Το μόνο σίγουρο είναι ένα. Θέλει πολλές ώρες!!!! Αν νομίζετε ότι πειράζοντας λίγο το gain και το offset ξεμπερδέψατε, πλανάσθε πλάνην οικτρά!!! Το δεύτερο σίγουρο είναι ότι το gamma του καθώς και το grayscale του είναι σαν τον γόρδιο δεσμό. Κάποια στιγμή μου ήρθε να του πετάξω το φωτόμετρο στο ‛κεφάλι’. Παρόλ’ αυτά, ο επιμένων νικά και τελικά είμαι αρκετά ευχαριστημένος από τον τρόπο που τον έφερα. Σαν player χρησιμοποιώ τον ΚΜ και με αυτόν έγιναν οι μετρήσεις και οι ρυθμίσεις. Επειδή, όμως, ο προβολέας κλειδώνει στα 60Hz και είχα αρκετό judder, ήθελα να ρυθμίσω και τον MPC ώστε μέσω F.I. να του δίνω 30 καρέ για να έχω καλύτερη κίνηση.

Αν βάλω την καρτέλα του gamma μέσω MPC, θα πάθετε εγκεφαλικό, οπότε την κρατάω για να την προβάλλω αντί του θρίλερ ‛εφιάλτης στο δρόμο με τα gamma’. Η μάχη συνεχίζεται…

Ακολουθούν τα διαγράμματα, ενώ, κάποια στιγμή θ’ ανεβάσω και screenshots.

Υγιαίνετε!!!-bye--bye-

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Εφιάλτης στο δρόμο με τα gamma!!!:violent-smiley-030::violent-smiley-030:

attachment.php

Attachments

• Clipboard02.jpg
    Clipboard02.jpg
    75.6 KB · Views: 239
  • Clipboard03.jpg
    Clipboard03.jpg
    63.7 KB · Views: 238
  • Clipboard04.jpg
    Clipboard04.jpg
    67.4 KB · Views: 238
  • Clipboard05.jpg
    Clipboard05.jpg
    55.7 KB · Views: 237
  • Clipboard06.jpg
    Clipboard06.jpg
    63 KB · Views: 237
  • Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    64.2 KB · Views: 237
Είναι εντός εγγύησης; :p

Χαίρομαι την πόρωσή σου ρε Γιάννη :)

Απάντηση: Re: BENQ PE 8720 (ένα ακόμη νήμα...)

Αντε και ο επομενος να είναι ο Infocux X1 !

Αν έχεις κανέναν υπόψιν σου, ευχαρίστως!!!!:aetsch::aetsch:

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις ευχές!!!

Να σημειώσω και μερικά νουμεράκια κόντραστ ακόμα:

Με το φωτόμετρο στα 30~ εκατοστά από την οθόνη και με την ίριδα κατά 3/5 κλειστή:

100 IRE = 31,8 nits
0 IRE = 0,04 nits

Σκακιέρα:

100 IRE = 30,3 nits

0 IRE = 1,6 nits

Με το φωτόμετρο κολλημένο στην οθόνη, αλλά, βλέποντας προς τον φακό (απόσταση 5~ μέτρα):

100 IRE = 251,7 nits

0 IRE = 0,19 nits

Σκακιέρα:

100 IRE = 251,5 nits

0 IRE = 1,1 nits

Πράξεις δεν κάνω...κομπιουτεράκια έχετε!!!:D:D

Να ρωτήσω κάτι για όσους γνωρίζουν?

Φτιάχνω ένα προφίλ με τις ρυθμίσεις και το σώζω σαν user's mode 1. Κάθε φορά που ανοίγει ο προβολέας έχει τα δικά του και κάθε φορά που φορτώνω το σωσμένο προφίλ, υποτίθεται, φορτώνει άλλα αντί άλλων....γιατί? Πρέπει να τα σώσω στο κρυφό?

Re: Απάντηση: BENQ PE 8720 (ένα ακόμη νήμα...)

Να ρωτήσω κάτι για όσους γνωρίζουν?

Φτιάχνω ένα προφίλ με τις ρυθμίσεις και το σώζω σαν user's mode 1. Κάθε φορά που ανοίγει ο προβολέας έχει τα δικά του και κάθε φορά που φορτώνω το σωσμένο προφίλ, υποτίθεται, φορτώνει άλλα αντί άλλων....γιατί? Πρέπει να τα σώσω στο κρυφό?

Γιατι Γιαννη μου τον λένε BenQ.
Αμα τα εκανε περιπου ολα σωστα θα τον λεγανε JVC ή Sony.
Και αμα τα εκανε στον υπερθετικο βαθμο θα τον λεγανε Sim2 και παει λεγοντας.

Φυσικα και χιουμορ κανω.... αλλα να επαναλαβω και εγω τις ευχες "με το καλο και σε Χ1".
Εκει να δεις στιλπνο και βελουδινο μαυρο..... :flipout:

Καλορίζικος Γιάννη . Εγώ ζω μ αυτός εδώ και 3 χρόνια και αν και μπήκα πολλές φορές στον πειρασμό να τον αντικαταστήσω , ότι κι αν έβλεπα μέχρι 1500 δεν μου έκανε κλικ ώστε να πάρει τη θέση του στο ταβάνι μου. Αναμφισβήτητα το καλύτερο μηχανάκι που έχει βγει στα 720p. Του έχω αλλάξει και λάμπα στις 1700 ώρες και κατά περίεργο λόγο η δεύτερη λάμπα ενώ είναι τώρα στις 1300 ώρες παίζει πολύ πιο φωτεινά απ την πρώτη όταν ήταν στις 500.

Καλοριζικος Γιαννη. Εζησα δυο χρονια με τον benq και ηταν οντως εξαιρετικο μηχανακι. Εγω που καπνιζα στον χωρο ειχα μια πτωση του "punch" η οποια διορθωνεται με καθαρισμα. Οταν αλλαξεις λαμπα θα δεις μεγαλη διαφορα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: BENQ PE 8720 (ένα ακόμη νήμα...)

Γιατι Γιαννη μου τον λένε BenQ.
Αμα τα εκανε περιπου ολα σωστα θα τον λεγανε JVC ή Sony.
Και αμα τα εκανε στον υπερθετικο βαθμο θα τον λεγανε Sim2 και παει λεγοντας.

:flipout::flipout::flipout::flipout::flipout::flipout:

Καλό, δεν λέω....μου έφτιαξες τη μέρα!!!!

Φυσικα και χιουμορ κανω.... αλλα να επαναλαβω και εγω τις ευχες "με το καλο και σε Χ1".
Εκει να δεις στιλπνο και βελουδινο μαυρο..... :flipout:

Ε, αφού είναι τόσο καλός να τον δούμε, βρε παιδιά!!!:D

Καλορίζικος Γιάννη . Εγώ ζω μ αυτός εδώ και 3 χρόνια και αν και μπήκα πολλές φορές στον πειρασμό να τον αντικαταστήσω , ότι κι αν έβλεπα μέχρι 1500 δεν μου έκανε κλικ ώστε να πάρει τη θέση του στο ταβάνι μου. Αναμφισβήτητα το καλύτερο μηχανάκι που έχει βγει στα 720p. Του έχω αλλάξει και λάμπα στις 1700 ώρες και κατά περίεργο λόγο η δεύτερη λάμπα ενώ είναι τώρα στις 1300 ώρες παίζει πολύ πιο φωτεινά απ την πρώτη όταν ήταν στις 500.

Καλοριζικος Γιαννη. Εζησα δυο χρονια με τον benq και ηταν οντως εξαιρετικο μηχανακι. Εγω που καπνιζα στον χωρο ειχα μια πτωση του "punch" η οποια διορθωνεται με καθαρισμα. Οταν αλλαξεις λαμπα θα δεις μεγαλη διαφορα.

Ευχαριστώ παιδιά!!

Κώστα, το θέμα της πτώσης της φωτεινότητας είναι περίεργο και δεν υπάρχουν standards. Πάντως, παίζει σίγουρα ρόλο και η σκόνη που υπάρχει στον τροχό καθώς και εκείνη που συσσωρεύεται στη διαδρομή από τη λάμπα μέχρι το φακό. Για το θέμα της ποιότητας έχεις απόλυτο δίκιο. Με λίγα λόγια, μπορεί το μηχάνημα να είναι παλιό, αλλά, στέκεται ακόμα εξαιρετικά ως απόδοση.

Παναγιώτη, λάμπα του έχω βάλει καινούργια, αλλά, απ' όσο είδα, ο τροχός ένα καθάρισμα το χρειάζεται. Σίγουρα, όταν γράψει καμμιά πενηνταριά ώρες, θα βάλει ο Νίκος το ''χεράκι'' του...;)

αν και δε το κατεχω αρκετα το αντικειμενο για να γραφονται τοσα καλα σχολια και φυσικα για να το πηρε ο johnny "hatzigeorgiou" archer σιγουρα θα λεει πολλα!!!

καλοριζικος φιλε κ ελπιζω να δεις πολλες νικες του johnny στις 126 ιντσες!!!

Γιάννη χαίρομαι πολύ που σου αρέσει!!! Εγώ με την σειρά μου άφησα τον πειρασμό του X7 και παρήγγειλα τον Optoma HD87 (λόγο dark chip 3 έναντι 2 του Benq W6500) περιμένοντας το 3d να ωριμάσει (φωτεινότητα, παθητικά γυαλιά κλπ).

Γιάννη καλορίζικος και καλοτάξιδος!εκανες άριστη αγορά μιας και το μηχανάκι που πήρες απλά ξεφτυλίζει για πλάκα τα φθηνά 1080 που κυκλοφορούν σήμερα.
Για τα πρακτικά να πώ ότι το μηχανάκι ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα παράγει μαγευτική μεγάλη εικόνα.
Όπως περίμενα ξεβρακώνει τον 5000 σε ansi και μαύρο και χάνει σε φωτεινότητα και ευκρίνεια.
Σκήνές που ζορίζουν τον 5000 τις πέρασε νερό.
Δεν μπορέσαμε να τραβήξουμε screen shots λόγω κακής μηχανής ,άλλα καλύτερα διότι θα προκαλούσαμε πανικό με αυτό που θα έδειχναν.
Βέβαια για να είμαστε και δίκαιοι ο 5000 με ~1200 ώρες στη λάμπα του.
Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα κάνει εάν καθαριστεί και το οπτικό του ,που αν κρίνω απο τον χρωματικό που είδα, μπορεί να βγεί και αράχνη απο μέσα..
Κρίμα που η benq δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να κατασκευάσει αντικαταστάτη του 8720....μάλλον λόγω κόστους..