BenQ W1070 HDMI settings

kgian

Senior Member
5 June 2008
442
Μετά το τελευταίο HTPC που έφτιαξα ή μετά την αλλαγή κάρτας γραφικών από ATI σε Nvidia (δεν θυμάμαι πότε άρχισε το θέμα) οι ταινίες που έπαιζα με το kodi μου φαίνονταν "ξεθωριασμένες". Κάτι δεν μου πήγαινε καλά.

Πήγα στο HDMI settings του προβολέα και έχει τρεις επιλογές. Auto, pc και video. Ήταν στο auto που έδινε ίδια εικόνα με το pc. Όταν το γύρισα σε video αμέσως το μαύρο στο confluence skin του kodi έγινε μαύρο. Και οι ταινίες μου φάνηκαν καλύτερες. Μιλάμε για τεράστια διαφορά! Τι συμβαίνει;

λάθος video levels.

κατεβάζεις από εδώ

http://www.avsforum.com/forum/139-display-calibration/948496-avs-hd-709-blu-ray-mp4-calibration.html

το mp4.exe, το αποσυμπιέζεις στο δίσκο, πας στο directory basic settings και τρέχεις το black clipping.

πειράζεις τη φωτεινότητα μέχρι να αναβοσβήνει από το 16-17 και πάνω.

https://www.youtube.com/watch?v=8b3CUm8j4DE&list=PLe89TVpcFflq0roUZoZ6_tOv9QJHQLDs0

Δοκίμασα το black levels.

Νομίζω πως και στα δυο settings (pc & video) βλέπω να αναβοσβήνει από το ίδιο σημείο, δηλαδή πολύ αχνά από το 17. Και στις δυο περιπτώσεις αν ανεβάσω το brightness δεν βλέπω να αναβοσβήνει από πιο χαμηλά. Αν το κατεβάσω βέβαια αναβοσβήνει από πιο ψηλά νούμερα.

Εγώ πάντως τώρα το έχω αφήσει στο video. Το μαύρο είναι σημαντικά πιο καλό. Και η όλη εικόνα απέκτησε pop, ενώ πριν ήταν ξεπλυμένη. Ίσως έχει σχέση με την κάρτα γραφικών που άλλαξα από ati σε nvidia.

Νομίζω έχει να κάνει με το limited ή full range του χρώματος.
Υπάρχει και η σχετική ρύθμιση στο kodi στο Settings->Video Output->Use limited color range(16-235) on ή off.

Προφανώς εχει σχέση. Αν βάλω τον benq σε pc setting τα δείχνει πιο γκρίζα ολα και αν βάλω και στο kodi limited color range ακόμα πιο γκρίζα.

Απάντηση: Re: BenQ W1070 HDMI settings

Προφανώς εχει σχέση. Αν βάλω τον benq σε pc setting τα δείχνει πιο γκρίζα ολα και αν βάλω και στο kodi limited color range ακόμα πιο γκρίζα.

Βαλε στον προβολεα pc levels (0-255) στην καρτα γραφικων full rgb και στο προγραμμα αναπαραγωγης video στο 16-235.
Υστερα ξανα ρυθμισε με το pattern black cliping την φωτεινοτητα και εισαι οκ.

Θα τα δοκιμάσω αύριο ή μεθαύριο που θα έχω χρόνο. Δεν θα έπρεπε να είναι και το kodi full και όχι limited? δηλαδή όλα να μιλάνε στο 0-255;

Θα τα δοκιμάσω αύριο ή μεθαύριο που θα έχω χρόνο. Δεν θα έπρεπε να είναι και το kodi full και όχι limited? δηλαδή όλα να μιλάνε στο 0-255;
Ολα στο 0-255 δεν θα μπορεσεις στο πατερν να δεις τις μπαρες να αναβοσβηνουν κατω απο το 16 ωστε να ρυθμισεις την φωτεινοτητα. Με τη ρυθμιση που σου ειπα, θα σου ειναι ευκολο να φερεις τις μπαρες να αναβοσβηνουν εκει που πρεπει.

Και να θυμασαι και για τον benq γενικα, να μην τον βαζεις ποτε στο auto. Δεν ανιχνευει παντα σωστα τα levels.

Μετά δηλαδή αφού το ρυθμίσω θα πρέπει να απενεργοποίηση πάλι από το kodi το limited; Θα το βάλω μόνο για να με βοηθήσει και θα το ξανά βγάλω μετά;

Μετά δηλαδή αφού το ρυθμίσω θα πρέπει να απενεργοποίηση πάλι από το kodi το limited; Θα το βάλω μόνο για να με βοηθήσει και θα το ξανά βγάλω μετά;

Οχι. Θα παιζεις με ολους τους players ρυθμισμενους μονιμα στο Limited (16-235) την καρτα γραφικων στο full rgb και τον προβολεα σου στο pc levels (0-255)

Αυτα (το desktop) θα παιζει με 0-255. Αν τα θες και αυτα, πρεπει να τα βαλεις ολα ως εξης:
Benq 0-255 (pc levels)
καρτα γραφικων full rgb
players (kodi, mpc κλπ) 0-255

Αυτη τη μεθοδο ομως δεν στην προτεινα για τον εξης απλο λογο. Αν βαλεις αυτα, τοτε οταν θα παιξεις με τον player το Black clipping, ΟΣΟ και να ανεβαζεις την φωτεινοτητα στον προβολεα, δεν θα δεις ποτε τις μπαρες να κατεβαινουν κατω απο το 16. Οποτε ειναι δυσκολο να κανεις την ρυθμιση φωτεινοτητας, αλλα οχι αδυνατο.

Αν τα βαλεις λοιπον οπως στα γραφω τωρα, θα πρεπει να κανεις το εξης τρυκ με προσοχη.
Βαζεις το pattern να παιζει και υστερα κατεβαζεις την φωτεινοτητα ωστε να ΜΗΝ αναβοσβηνουν οι μπαρες στο 17-18-19. Σιγα σιγα με ενα κλικ καθε φορα, ανεβαζεις την φωτεινοτητα στον προβολεα, ωστε να δεις τις μπαρες να αρχιζουν να εμφανιζονται μεχρι το 18-19.
Επειδη ομως ΔΕΝ ξερεις αν εδωσες παραπανω κλικ (μιας και το 16 και κατω δεν θα αναψει ποτε) υπαρχει κινδυνος να εχεις δωσει αρκετη φωτεινοτητα και να γκριζαρεις.
Οποτε σε εκεινο το σημειο παρατηρωντας με προσοχη, θα βαζεις/βγαζεις με 1-2 κλικ φωτεινοτητα προσπαθωντας να ξε γκριζαρεις το μαυρο φοντο του pattern ΑΛΛΑ κρατωντας τις μπαρες που αναβοσβηνουν οσο πιο κοντα στο 17.
Καποια στιγμη θα καταλαβεις οτι μειωνοντας την φωτεινοτητα, το γκρι του φοντου εξαφανιζεται, αλλα οι μπαρες πεφτουν και κατω απο το 17-16. Μην συνεχισεις να ριχνεις φωτεινοτητα τοτε. Δεν θα διορθωθει αλλο το γκριζο, απλα θα χανεις λεπτομερεια στα σκοτεινα. Βρες την χρυση τομη με το μετι σου, ωστε να ΜΗΝ γκριζαρει το μαυρο φοντο , αλλα και να ΜΗΝ κατεβασεις τοσο την φωτεινοτητα ωστε να μην βλεπεις τις μπαρες να αναβοσβηνουν στο 19-20. (μην προσπαθησεις να κανεις να αναβοσβηνει ΚΑΙ η 17 καλα. Το πιο πιθανο ειναι εκει να σου γκριζαρει το μαυρο φοντο και εσυ δεν θα μπορεις να δεις την 16 να αναβοσβηνει με την ρυθμιση ολα στο 0-255)

Το πιο πιθανο, ειναι με ολα τα παραπανω να σε μπερδεψα τωρα, για αυτο και δεν στο προτεινα απο την αρχη, ωστε να εχεις ΚΑΙ στο desktop σωστα τα Levels. Θεωρησα οτι πρωτιστως ενδιαφερεσαι για την αναπαραγωγη ταινιων. Αν θεωρεις ομως οτι μπορεις να εφαρμοσεις οσα σου εγραψα τωρα, δοκιμασε το, αφου αλλαξεις παλι τις ρυθμισεις στους players απο 16-235 σε 0-255 αυτη τη φορα.

Στα πολύ γρήγορα έβαλα τον Benq, την κάρτα γραφικών και το kodi όλα σε 0-255 και με το calibration που είχα από πριν όλα φαίνονται καλά και το μαύρο-μαύρο. Τώρα αν χάνω λεπτομέρεια στα σκοτεινά δεν ξέρω. Κάποια στιγμή που θα έχω χρόνο θα κάτσω να το ψειρίσω.

Πάντως πιστεύω η ΑΤΙ που είχα πριν ήταν από φυσικού της σε full range και όταν έβαλα την nvidia που ήταν σε limited χάλασε η εικόνα και το αντιλήφθηκα.