BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Τους οδηγους στο αλλο σιτε τους εχω διαβασει οργανο δεν εχω ακομα για να αρχισω να πειραζω .Εδω ειναι σεντονια ολοκληρα και θελει πολυ χρονο το διαβασμα Ο φιλος μου δουλευει και αυτος με το Hcfr και οταν κανει μετρησεις ειτε στα 70 IRE ειτε στα πατερνακια με τα χρωματα στα 75 % συμβαινει αυτο που σου εγραψα πιο πανω οταν το οργανο διαβαζει συνεχεια δινει διαφορετικες τιμες το ιδιο και οταν το οργανο δεν διαβαζει συνεχεια και περνει μια μετρηση την φορα εχει διαφοα η καθε μετρηση με την προηγουμενη μια φαινεται να θελει ανεβασμα το κοκκινο και μια να θελει ανεβασμα το μπλε .
Εσενα μετρα το ιδιο καθε φορα ?
Ώρα να μας πεις το όνομα σου γιατί βλέπω θα πάμε "ταξίδι"..:)
Ενημερωμένο σε βρίσκω ..μπράβο..
Αν θεωρείς αυτούς σεντόνια αν σου δώσω το link με το οποίο ξεκίνησα στα αγγλικά παρακαλώ,θα χαζεψεις :)

Όσο για τις μετρήσεις ΝΑΙ φίλε μου υπάρχει συνέχεια μικρη απόκλιση σε κάθε μέτρηση και είναι φυσιολογική..μπορει να διαβασες και το αντίθετο όπως φυσικά και άλλους πολλούς μύθους που επικρατούν εδω και χρόνια όσον αφορά το calibration.

Θα παρακαλούσα την διαχείρηση να μεταφέρει τα τελευταία μηνύματα στο νήμα του Calibration και τα προηγούμενα στο νήμα του gamma..ευχαριστώ

Οταν μιλαω για σεντονια εννοω τα τρια μεγαλα νηματα εδω που γινεται αναφορα στο καλιμπραρισμα κυριως του 1070 και ειναι δυσκολο να τα διαβασεις ολα .
Το ονομα μου ειναι Σια απο το Αθανασια .
Γραψε μου οτι λινκ νομιζεις οτι μπορει να βοηθησει .
Φυικα εχω διαβασει τον οδηγο που προτεινετε στο projectorjunkies και εναν οδηγο που βρηκα εδω http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=10457
Τι εννοεις με το θα παμε ταξιδι ?
Σε ενοχλησε κατι που εγραψα? ειναι ευκολο να μου δωσεις ενα παραδειγμα της αποκλισης που εχεις αναμεσα στις μετρησεις ?

Οταν μιλαω για σεντονια εννοω τα τρια μεγαλα νηματα εδω που γινεται αναφορα στο καλιμπραρισμα κυριως του 1070 και ειναι δυσκολο να τα διαβασεις ολα .
Φυικα εχω διαβασει τον οδηγο που προτεινετε στο projectorjunkies και εναν οδηγο που βρηκα εδω http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=10457
Σε ενοχλησε κατι που εγραψα? ειναι ευκολο να μου δωσεις ενα παραδειγμα της αποκλισης που εχεις αναμεσα στις μετρησεις ?

Ουπς..γυναίκα είσαι;δεν το κατάλαβα..Κώστας χάρηκα.
Δεν χρειάζεται άγχος με τα σεντόνια και σιγά σιγά θα μπεις στον μαγικό κόσμο του calibration σε αυτό το "ταξίδι"..αυτό ενννουσα και φυσικά δεν με πείραξε τίποτα,το αντίθετο θα έλεγα μου άρεσε το ενδιαφέρον σου.
Το link που δίνεις είναι αυτό που αναφερομουν πριν :) μην ασχολείσαι..τα παιδιά στο projectorjunkies μας δίνουν έτοιμη τροφή και κατανοητή.
Η απόκλιση είναι μικρή όπου σε μια μέτρηση στα ίδια ire φυσικά σου δείχνει πχ κόκκινο 99 την άλλη 101 την άλλη 98 κλπ..είναι "μέσα" στις αποκλίσεις του μετρητικού.

Καλό διάβασμα..-bye-

Ουπς..γυναίκα είσαι;δεν το κατάλαβα..Κώστας χάρηκα.
Δεν χρειάζεται άγχος με τα σεντόνια και σιγά σιγά θα μπεις στον μαγικό κόσμο του calibration σε αυτό το "ταξίδι"..αυτό ενννουσα και φυσικά δεν με πείραξε τίποτα,το αντίθετο θα έλεγα μου άρεσε το ενδιαφέρον σου.
Το link που δίνεις είναι αυτό που αναφερομουν πριν :) μην ασχολείσαι..τα παιδιά στο projectorjunkies μας δίνουν έτοιμη τροφή και κατανοητή.
Η απόκλιση είναι μικρή όπου σε μια μέτρηση στα ίδια ire φυσικά σου δείχνει πχ κόκκινο 99 την άλλη 101 την άλλη 98 κλπ..είναι "μέσα" στις αποκλίσεις του μετρητικού.

Καλό διάβασμα..-bye-

Ευχαριστω για την απαντηση την ιδια συμπεριφορα εχει και το i1 display LT του φιλου μου.
Πως μπορεις ομως να καλιμπραρεις σωστα οταν εχεις αποκλιση 3 % αναμεσα στις μετρησεις σου ?
Υπαρχει καποιο αλλα οργανακι εστω και λιγο πιο ακριβο που να εχει μεγαλυτερη ακριβεια ?

Ευχαριστω για την απαντηση την ιδια συμπεριφορα εχει και το i1 display LT του φιλου μου.
Πως μπορεις ομως να καλιμπραρεις σωστα οταν εχεις αποκλιση 3 % αναμεσα στις μετρησεις σου ?
Υπαρχει καποιο αλλα οργανακι εστω και λιγο πιο ακριβο που να εχει μεγαλυτερη ακριβεια ?

Οι αποκλίσεις είναι απειροελαχιστες και σίγουρα μη διακριτέες από το ανθρώπινο μάτι,απλά είναι ψυχολογικό λόγοι που θελουμε την τελειότητα..όλα στο 100..
Δεν γνωρίζω εάν ακριβότερα μετρητικά έχουν καλύτερη συμπεριφορά,ας μας απαντήσει κάποιος άλλος.

Απάντηση: Re: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Οι αποκλίσεις είναι απειροελαχιστες και σίγουρα μη διακριτέες από το ανθρώπινο μάτι,απλά είναι ψυχολογικό λόγοι που θελουμε την τελειότητα..όλα στο 100..
Δεν γνωρίζω εάν ακριβότερα μετρητικά έχουν καλύτερη συμπεριφορά,ας μας απαντήσει κάποιος άλλος.

Κοιτα, εσυ εισαι αντρας οποτε το εχασες το παιχνιδι. Η Αθανασια χρειαζεται καλυτερο μετρητικο γιατι ερευνα εχει δειξει οτι οι γυναικες εχουν μεγαλυτερη ευαισθησια στα χρωματα.

xrwmata-ginaikes-andres.jpg

Οποτε συνεχισε να μετρας με το munki και οταν το χαλασεις απο τις πολλες μετρησεις θα ερθω να σου κανω παρεα να βλεπουμε ολες τις νεες ταινιες του star wars που θα βγαλει με το κιλο η disney. ;)

Για τρίτη φορά το ξαναγράφω!!!

Όχι....δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τα 20 άν θέλεις να ξέρεις τα 10 ή τα 30 αν θέλεις να μάθεις τα 20. Το γκάμα σε κάθε διαβάθμιση βγαίνει από την τιμή του λευκού στην καρτέλα 100%. Δεν χρειάζεται να ξέρουμε οτιδήποτε άλλο. Αν γνωρίζουμε την τιμή του λευκού, έχουμε αυτόματα τις τιμές γκάμα σε κάθε διαβάθμιση με ό,τι διόρθωση θέλεις (1,9-2-2,1-2,2-2,3 κ.λ.π.).

Επομένως, όχι, το 10 ire=0.52 nits δεν είναι το αντίστοιχο σου 100 ire=69.5nits. Το γκάμα υπολογίζεται μόνο από την τιμή του λευκού 100% και από καμμία άλλη διαβάθμιση.

Προφανώς Μανώλη, τα έχεις μπερδέψει.

Καλησπέρα..
μπορεί να φταίει λες η ηλικία;:furious3::furious3:

Θέλεται να πείτε ότι υπάρχουν γυναίκες που ασχολούνται εις βαθος με την εικόνα?

Απάντηση: Re: Απάντηση: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Δεν πειράζει που δεν είσαι καλός στα μαθηματικά. Και εγώ δεν είμαι καλός στα νομικά.

Υπολογισμός φωτεινότητας σε κάποιο ire με βάση μια επιλεχθήσα τιμή gamma και φωτεινότητα σε παράθυρο 100% λευκού

φωτεινότητα σε παράθυρο ire = ire ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire

το ire μπαίνει σαν κλάσμα ή επί τοις 100%

πιχι

φωτεινότητα σε παράθυρο 10 ire = 0.1 ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire

φωτεινότητα σε παράθυρο 1 ire = 0.01 ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire

Φωτεινότητα σε παράθυρο 21 ire =0.21 ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire

Aς πάρουμε τον γενικό τύπο

φωτεινότητα σε παράθυρο ire = ire ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire => ire ^ gamma = (φωτεινότητα σε παράθυρο ire) / (φωτεινότητα σε 100 ire) =>

gamma = ln ((φωτεινότητα σε παράθυρο ire) / (φωτεινότητα σε 100 ire)) / ln (ire)

πιχι gamma στα 10 ire = ln (φωτεινότητα σε 10 ire) / (φωτεινότητα σε 100 ire)) / ln (10)

gamma στο 1 ire = ln (φωτεινότητα σε 1 ire) / (φωτεινότητα σε 100 ire)) / ln (1)

ln = νεπέριος λογάριθμος

Σε όλες τις περιπτώσεις ire που θα εξετάσουμε η αναλογία ire ως προς το λευκό είναι λογική. πιχι το 1 ιρε είναι 1% του 100 τα 10 ειναι 10% του 100 τα 21 είναι 21% του λευκού τα 99 είναι 99% του λευκού

Υπολογισμοί
View attachment 92159

Στην περίπτωση αυτή θεωρούμε ότι την θέση του 100 παίρνει το 10

Οπότε ο τύπος υπολογισμού του gamma γίνεται

gamma = ln ((φωτεινότητα σε παράθυρο ire) / (φωτεινότητα σε 10 ire)) / ln (ire)

βέβαια επειδή ο υπολογισμός γίνεται με βάση το παράθυρο 10 ire, οι τιμές στον παρονονομαστή αλλάζουν το 1 ire δεν είναι 0.01 (1%) του 10 αλλά 0.1 (10% του 10%)

Υπολογισμοί

View attachment 92158

Αν έχω καταλάβει κάτι λάθος παρακαλώ διόρθωση αν και έχω τσεκάρει τα αποτελέσματα.

Και εδώ η λογική μου φαίνεται σωστή. Το 1 ire είναι το 10% των 10 ire to 2 είναι το 20%, το 3 το 30% ..... το 9 το 90% του 100.

Εαν θέλουμε να υπολογίσουμε τα 11,12,13,14,15,16,17,18,19, θα ακολουθήσουμε την ίδια λογική κάνοντας 100 το 30 και 0 το 20 ή θα πάμε με βάση το 100άρι??? το αυτό ισχύει και για τα άλλα ενδιάμεσα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι το 11 δεν είναι το 10% του 20 ούτε πιχι το 32 το 20% του 40. Εαν δεν πάμε με την λογική των 0-10 σε τι διαφοροποιούνται αυτά από τα υπόλοιπα???

Βασίλη σε ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες.

Οι υπολογισμοί έχουν γίνει περίπου με τον ίδιο τρόπο-τύπο μόνο που έχουμε (ο Γιάννης και εγώ) διαφορετικά σημεία αναφοράς.

Καλησπέρα..
μπορεί να φταίει λες η ηλικία;:furious3::furious3:

Καλησπέρα..

Δεν γνωρίζω, Μανώλη.

Δεν υπάρχουν διαφορετικά σημεία αναφοράς. Ένα υπάρχει. Η φωτεινότητα στα 100 IRE. Ό,τι δεν υπολογίζεται έτσι, μοιραία οδηγείται σε λάθος μετρήσεις.

Αν και έχουμε δεύτερο γύρο απαντήσεων προσωπικά δεν μένω "ικανοποιημένος"..
Χρειάζεται αποσαφήνιση..δεν γίνεται να είναι και οι δυο μετρήσεις σωστές..

Για να "επαναφέρω" λίγο το νήμα μετά τα πολλά oftopic να αναφερθώ σε ένα θέμα που συζητήθηκε αλλά ξαναειπώθηκε σε άλλο νήμα ( http://www.avclub.gr/forum/showthre...μάζωξη-στην-AVart?p=1056785511#post1056785511 post 64 ) και αφορά το φως που εξέρχεται από τις μπροστινές γρίλιες.
Έκανα μία μέτρηση καλύπτοντας αυτό το φως με χαρτόνι μπροστά και σε 10-15 εκ. αποκλείοντας όλο το φως προς τον χώρο και την οθόνη φυσικά..αποτέλεσμα?καμία μεταβολή στο μαύρο αλλά και στο contrast του προβολέα..προφανώς δεν "φτάνει" το φως από τις γρίλιες στην οθόνη αλλά και η δύναμη φωτός του προβολέα δεν επηρεάζεται καθόλου.

Για να "επαναφέρω" λίγο το νήμα μετά τα πολλά oftopic να αναφερθώ σε ένα θέμα που συζητήθηκε αλλά ξαναειπώθηκε σε άλλο νήμα ( http://www.avclub.gr/forum/showthre...μάζωξη-στην-AVart?p=1056785511#post1056785511 post 64 ) και αφορά το φως που εξέρχεται από τις μπροστινές γρίλιες.
Έκανα μία μέτρηση καλύπτοντας αυτό το φως με χαρτόνι μπροστά και σε 10-15 εκ. αποκλείοντας όλο το φως προς τον χώρο και την οθόνη φυσικά..αποτέλεσμα?καμία μεταβολή στο μαύρο αλλά και στο contrast του προβολέα..προφανώς δεν "φτάνει" το φως από τις γρίλιες στην οθόνη αλλά και η δύναμη φωτός του προβολέα δεν επηρεάζεται καθόλου.

Ωραίο τεστάκι και πολύ χρήσιμη πληροφορία!! Thanks Κώστα!!:a0210::a0210:

Λογικο δεν ειναι να μην υπαρχει διαφορα αφου καλυψες το με χαρτονι?

Re: Απάντηση: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Λογικο δεν ειναι να μην υπαρχει διαφορα αφου καλυψες το με χαρτονι?

Χρήστο,προφανώς δεν κατάλαβες και επαναλαμβάνω:

Κάνω μία μέτρηση ΧΩΡΙΣ χαρτόνι (όπως πάρα πολλές όπως αντιλαμβάνεσαι) και μία μέτρηση στις ίδιες συνθήκες όπως,mode-λάμπα-κλπ ΜΕ το χαρτόνι.
Τα αποτελέσματα που πήρα ήταν ΙΔΙΑ.
Αυτό σημαίνει ότι το φως από τις γρίλιες ΔΕΝ επηρεάζει τα της οθόνης.

Re: Απάντηση: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Δεν πειράζει που δεν είσαι καλός στα μαθηματικά. Και εγώ δεν είμαι καλός στα νομικά.

Υπολογισμός φωτεινότητας σε κάποιο ire με βάση μια επιλεχθήσα τιμή gamma και φωτεινότητα σε παράθυρο 100% λευκού

φωτεινότητα σε παράθυρο ire = ire ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire

το ire μπαίνει σαν κλάσμα ή επί τοις 100%

πιχι

φωτεινότητα σε παράθυρο 10 ire = 0.1 ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire

φωτεινότητα σε παράθυρο 1 ire = 0.01 ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire

Φωτεινότητα σε παράθυρο 21 ire =0.21 ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire

Aς πάρουμε τον γενικό τύπο

φωτεινότητα σε παράθυρο ire = ire ^ gamma * φωτεινότητα σε 100 ire => ire ^ gamma = (φωτεινότητα σε παράθυρο ire) / (φωτεινότητα σε 100 ire) =>

gamma = ln ((φωτεινότητα σε παράθυρο ire) / (φωτεινότητα σε 100 ire)) / ln (ire)

πιχι gamma στα 10 ire = ln (φωτεινότητα σε 10 ire) / (φωτεινότητα σε 100 ire)) / ln (10)

gamma στο 1 ire = ln (φωτεινότητα σε 1 ire) / (φωτεινότητα σε 100 ire)) / ln (1)

ln = νεπέριος λογάριθμος

Σε όλες τις περιπτώσεις ire που θα εξετάσουμε η αναλογία ire ως προς το λευκό είναι λογική. πιχι το 1 ιρε είναι 1% του 100 τα 10 ειναι 10% του 100 τα 21 είναι 21% του λευκού τα 99 είναι 99% του λευκού

Υπολογισμοί
View attachment 92159

Στην περίπτωση αυτή θεωρούμε ότι την θέση του 100 παίρνει το 10

Οπότε ο τύπος υπολογισμού του gamma γίνεται

gamma = ln ((φωτεινότητα σε παράθυρο ire) / (φωτεινότητα σε 10 ire)) / ln (ire)

βέβαια επειδή ο υπολογισμός γίνεται με βάση το παράθυρο 10 ire, οι τιμές στον παρονονομαστή αλλάζουν το 1 ire δεν είναι 0.01 (1%) του 10 αλλά 0.1 (10% του 10%)

Υπολογισμοί

View attachment 92158

Αν έχω καταλάβει κάτι λάθος παρακαλώ διόρθωση αν και έχω τσεκάρει τα αποτελέσματα.

Και εδώ η λογική μου φαίνεται σωστή. Το 1 ire είναι το 10% των 10 ire to 2 είναι το 20%, το 3 το 30% ..... το 9 το 90% του 100.

Εαν θέλουμε να υπολογίσουμε τα 11,12,13,14,15,16,17,18,19, θα ακολουθήσουμε την ίδια λογική κάνοντας 100 το 30 και 0 το 20 ή θα πάμε με βάση το 100άρι??? το αυτό ισχύει και για τα άλλα ενδιάμεσα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι το 11 δεν είναι το 10% του 20 ούτε πιχι το 32 το 20% του 40. Εαν δεν πάμε με την λογική των 0-10 σε τι διαφοροποιούνται αυτά από τα υπόλοιπα???

Βάση αυτού του σπουδαίου αλλά δυσκολονόητου post του Βασίλη θα προσπαθήσω να το απλοποιήσω έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί εντελώς το θέμα.

Λοιπόν,ανοίγουμε το calculator στο pc μας και κάνουμε επιλογή την επιστημονική προβολή..εκεί το μαγικό κουμπάκι είναι το ln ο νεπέριος λογάριθμος όπως είπε ο Βασίλης.

Θέλουμε π.χ να υπολογίσουμε το 8ire και κάνουμε στο calculator: 0,34 (το φως του 8ire) διαίρεση με το 69,5 (το φως του 100ire) = 0,00489 και έχει ακόμη αρκετά νούμερα τα οποία δεν δίνουμε σημασία..μετά πατάμε το μαγικό κουμπί ln και έχουμε αποτέλεσμα 5,3201 (το ότι είναι αρνητικό δεν μας επηρεάζει) αυτός είναι ο αριθμητής.

Στην συνέχεια το 0,08 (ποσοστό επί τις 100) και πατάμε το ln και έχουμε αποτέλεσμα 2,5257 αυτός είναι ο παρανομαστής.

Κατόπιν κάνουμε διαίρεση 5,3201 με 2,5257 με αποτέλεσμα 2,1063

Όπως θα διαπιστώσετε από τα πινακάκια που έχουν αναρτηθεί τα σωστά νούμερα του gamma είναι του Γιάννη Χατζηγεωργίου ._

Attachments

• Υπολογισμός Gamma.JPG
    Υπολογισμός Gamma.JPG
    87.3 KB · Views: 128

Χρήστο,προφανώς δεν κατάλαβες και επαναλαμβάνω:

Κάνω μία μέτρηση ΧΩΡΙΣ χαρτόνι (όπως πάρα πολλές όπως αντιλαμβάνεσαι) και μία μέτρηση στις ίδιες συνθήκες όπως,mode-λάμπα-κλπ ΜΕ το χαρτόνι.
Τα αποτελέσματα που πήρα ήταν ΙΔΙΑ.
Αυτό σημαίνει ότι το φως από τις γρίλιες ΔΕΝ επηρεάζει τα της οθόνης.

Ηταν λογικο να μπερδευτω καθοτι η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ δεν ηταν ξεκαθαρη.

Επισης, επειδη επικαλεστηκες ποστ μου σε αλλο θεμα, αν διαβασεις καλα ειπα ειναι ενοχλητικο, οχι οτι επηρεαζει την εικονα.
Και πως θα μπορουσε αλλως τε, αφου το φως πεφτει αρκετα δεξια (εαν εχεις τον προβολεα κανονικα σε τραπεζακι).
Για μενα ειναι ενοχλητικο εφοσον ριχνει φως στον πλαινο τοιχο.

(Αλλα ολα αυτα ειναι off topic μιας και ειμαστε σε calibration θεμα):a0210:

Βάση αυτού του σπουδαίου αλλά δυσκολονόητου post του Βασίλη θα προσπαθήσω να το απλοποιήσω έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί εντελώς το θέμα.

Λοιπόν,ανοίγουμε το calculator στο pc μας και κάνουμε επιλογή την επιστημονική προβολή..εκεί το μαγικό κουμπάκι είναι το ln ο νεπέριος λογάριθμος όπως είπε ο Βασίλης.

Θέλουμε π.χ να υπολογίσουμε το 8ire και κάνουμε στο calculator: 0,34 (το φως του 8ire) διαίρεση με το 69,5 (το φως του 100ire) = 0,00489 και έχει ακόμη αρκετά νούμερα τα οποία δεν δίνουμε σημασία..μετά πατάμε το μαγικό κουμπί ln και έχουμε αποτέλεσμα 5,3201 (το ότι είναι αρνητικό δεν μας επηρεάζει) αυτός είναι ο αριθμητής.

Στην συνέχεια το 0,08 (ποσοστό επί τις 100) και πατάμε το ln και έχουμε αποτέλεσμα 2,5257 αυτός είναι ο παρανομαστής.

Κατόπιν κάνουμε διαίρεση 5,3201 με 2,5257 με αποτέλεσμα 2,1063

Όπως θα διαπιστώσετε από τα πινακάκια που έχουν αναρτηθεί τα σωστά νούμερα του gamma είναι του Γιάννη Χατζηγεωργίου ._

Eυχαριστουμε Κωστα !