BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: BENQ w1070: Μετρήσεις - Ρυθμίσεις και Calibration

η διαφορες ειναι σημαντικες κυριως στα χρωματα,η εναλλαγη απο Α σε Β ειναι εμφανης ακομα και σε αρχαριους σαν και μενα.
Να πω μονο οτι η οξυτητα παρα τις αντιρρησεις του Γιαννη και του Βας,την ανεβασα στο 10,που θεωρω οτι ειναι και η καλυτερη,για τα δικα μου τα ματια.

Η τελειότητα του calibration...

Η οξύτητα σίγουρα "πιάνει" μάτια αλλά προσθέτει επιπλέον πληροφορία και χάνεται η φυσικότητα γιαυτό και οι αντιρρήσεις,από την άλλη δε..γούστα είναι αυτά..-bye-

Γιάννη θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου σχετικά με την επιλογή gamma κρίνοντας πάντα από τα επισυναπτόμενες φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει.
Στο δεύτερο γράφημα το gamma βουτάει απότομα από το 90 στο 100 κάτι που δείχνει ότι έχεις υπεροδηγήσει (κλιπάρει) πολύ το μηχάνημα ψηλά ενώ το gamma του μπλε χρώματος υπολείπεται αρκετά σε σχέση πάντα με τα υπόλοιπα δυο χρώματα (απο τα 35 έως και τα 80-85 Ire).

Ευχαρίστως να διαφωνήσεις Μανώλη, αλλά, πάλι διαβάζεις λάθος το γράφημα. Το gamma δεν βουτάει από τα 90 στα 100 IRE για τον απλούστατο λόγο ότι έχω βάλει σαν default το 2.2 και όχι το 2.4 (την κίτρινη γραμμή). Παίρνοντας δε μετρήσεις ανά 10 IRE είναι λογικό να ανεβαίνει απότομα μιας και το πρόγραμμα θεωρεί στάνταρντ το 2.2 στα 100 IRE και όχι το 2.4. Επομένως, όταν το 90άρι μου έχει τιμή 2.4, αναγκαστικά το γράφημα θα το δείξει έτσι μιας και θεωρεί αφετηρία το 2.2 και δεν έχει μετρήσεις για τα ενδιάμεσα IRE (π.χ. 91,92,92 κ.λ.π.). Αν έπαιρνα μετρήσεις ανά 1 IRE θα έβλεπες το γράφημα να πηγαίνει ευθεία μέχρι το 99% και να βουτάει στα 100. Αν είχα δηλώσει στο κάλμαν ντιφόλτ 2.4 γκάμα, αυτό δεν θα συνέβαινε.

Επομένως, δεν έχω υπεροδηγήσει τίποτα.

Τέλος, το γκάμα του μπλε είναι αυτό που είναι διότι δεν υπάρχει ειδικό ρυθμιστικό για το γκάμα. Οι τιμές γκάμα είναι δεδομένες στο μηχάνημα. Το γκάμα έρχεται μονάχα με τη ρύθμιση του RGB. Τώρα, αν έχει φύγει κάποια φωτεινότητα των τριών χρωμάτων του γκάμα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Άλλωστε η απόκλιση είναι μηδαμινή. Εφόσον ήρθε και το RGB καλά, τέλος καλό όλα καλά.

Στο τρίτο γράφημα έχει ένα πολύ καλό gamma αλλά από ότι βλέπεις στην κλίμακα του γκρι το πράσινο σου έχει φύγει αρκετά κάτι που κάνει το gamma φωτεινό.
Επίσης εάν χρησιμοποίησες τον φασματογράφο θα πρέπει να σου υπενθυμίσω ότι φωτεινότητας κάτω του 1 nits δεν είναι αξιόπιστες κάτι που έχεις από τα 40 IRE και πάνω (αναφέρομαι στο grayscale).

Το τρίτο γράφημα έχει πολύ καλό γκάμα, αλλά, λόγω συμπίεσης των χαμηλών IRE (βλ. παραπάνω), θα βουτήξει ούτως ή άλλως. Επομένως είναι καλύτερο να έχει πιο ψηλό γκάμα στα πολύ χαμηλά παρά φωτεινότερο.

Ναι, με το σπέκτρο πήρα τις μετρήσεις.

Το τρίτο γράφημα έχει πολύ καλό γκάμα, αλλά, λόγω συμπίεσης των χαμηλών IRE (βλ. παραπάνω), θα βουτήξει ούτως ή άλλως. Επομένως είναι καλύτερο να έχει πιο ψηλό γκάμα στα πολύ χαμηλά παρά φωτεινότερο.

Ναι, με το σπέκτρο πήρα τις μετρήσεις.

Θα σου ήταν εύκολο να ανεβάσεις και πάλι το σχετικό γραφημα έχοντας βάλει στο πρόγραμμα στα στόχο σου το 2.4 gamma αντί του 2.2?

Τέλος, το γκάμα του μπλε είναι αυτό που είναι διότι δεν υπάρχει ειδικό ρυθμιστικό για το γκάμα. Οι τιμές γκάμα είναι δεδομένες στο μηχάνημα. Το γκάμα έρχεται μονάχα με τη ρύθμιση του RGB. Τώρα, αν έχει φύγει κάποια φωτεινότητα των τριών χρωμάτων του γκάμα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Άλλωστε η απόκλιση είναι μηδαμινή. Εφόσον ήρθε και το RGB καλά, τέλος καλό όλα καλά.

Πίστεψέ με έρχεται με τα απλά ρυθμιστικά της θερμοκρασίας. Το RGB μπορεί να είναι σωστό αλλά το gamma, εαν βλέπω καλά απο το γραφημα μια και δεν έχω λοιπές τιμές, το κόκκινο και το πράσινο έχουν τέλεια επαφή με το gamma των 2.2 ενώ μόνο το μπλέ είναι αυτό που "βουτά" και συμπαρασύρει και το συνολικό gamma.

Σε παρακαλώ μπορείς να μου πεις που φαίνεται αυτο με την συμπίεση στα χαμηλά IRE από τα ανωτερω γραφήματα;

Θα σου ήταν εύκολο να ανεβάσεις και πάλι το σχετικό γραφημα έχοντας βάλει στο πρόγραμμα στα στόχο σου το 2.4 gamma αντί του 2.2?

Πίστεψέ με έρχεται με τα απλά ρυθμιστικά της θερμοκρασίας. Το RGB μπορεί να είναι σωστό αλλά το gamma, εαν βλέπω καλά απο το γραφημα μια και δεν έχω λοιπές τιμές, το κόκκινο και το πράσινο έχουν τέλεια επαφή με το gamma των 2.2 ενώ μόνο το μπλέ είναι αυτό που "βουτά" και συμπαρασύρει και το συνολικό gamma.

Καλημέρα. Ευχαρίστως να ανεβάσω αναλυτικά τα γραφήματα του γκάμα με στόχο 2.4. Πρόκειται ακριβώς για την ίδια μέτρηση:

lakis 1.jpg

Όπως βλέπεις, το γκάμα είναι σχεδόν τέλειο σε όλες τις διαβαθμίσεις με μια τάση να φωτίζεται ελαφρώς καθώς πλησιάζουμε στα χαμηλά IRE. Επιλογή από τον προβολέα είναι το 2.4. Η δε θερμοκρασία λευκού όπως φαίνεται από τις τιμές σε 30-100 IRE δεν ξεπερνάει τους 80-100 βαθμούς. Επομένως, θα έλεγα ότι πρόκειται για καταπληκτικό μηχανάκι...

Το παρακάτω γράφημα είναι με γκάμα 2.2. Μπορείς να διαπιστώσεις από τις τιμές γιατί δεν επελέγη αυτή η τιμή για τη ρύθμιση.

lakis 2.jpg

Σε παρακαλώ μπορείς να μου πεις που φαίνεται αυτο με την συμπίεση στα χαμηλά IRE από τα ανωτερω γραφήματα;

Όπως παρατηρείς, υπάρχει μια ελαφριά φωτεινή τάση. Ο Κώστας, λίγα ποστ πιο πίσω, ανέβασε τις μετρήσεις από 1 έως 10 IRE παίρνοντάς τις με το κολορίμετρο Μούνκι της XRite (είναι πιο αξιόπιστο από τον δικό μου αισθητήρα στους χαμηλούς φωτισμούς). Λαμβάνοντας τα δεδομένα των μετρήσεων και εφαρμόζοντας τον τύπο του γκάμα, παρατηρούμε μια σταδιακή αλλά δεδομένη αύξηση φωτεινότητας στα χαμηλά IRE (έχω κάνει τις πράξεις σε προηγούμενο ποστ). Επομένως, αν επέλεγα 2.2 γκάμα, θα φώτιζα πολύ την κρίσιμη περιοχή όπου ο προβολέας λόγω συγκεκριμένης τιμής μαύρου, αρχίζει τη συμπίεση (από το 2,2-2.4) ώστε να χωρέσει τις διαβαθμίσεις. Φυσικά, και αυτό δεν είναι πανάκεια μιας που μετά από ένα ορισμένο σημείο ο προβολέας αναγκαστικά θα φωτίσει λόγω σχετικά υψηλής τιμής off είτε 2.2 επιλέξω είτε 2.4 είτε 2.8.

Κατόπιν τούτων, δεν βλέπω τι έχω υπεροδηγήσει (κλιπάρει) στη ρύθμιση. Το RGB και το γκάμα στον 1070 έρχεται μια χαρά.

Το cms του είναι ελαφρώς προβληματικό με αποτέλεσμα να μην έρχεται στην αναφορά. Π.χ. το πράσινο δεν ακούει τίποτα (πλην φωτεινότητας), το κυανό επηρεάζεται στον υπερκορεσμό από τη θέση του πράσινου και το μπλε δεν έχει γραμμική συμπεριφορά στις συντεταγμένες.

Last edited:
Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ που ανέβασες το γράφημα.
Είναι καλό αυτοί που μας παρακολουθούν να μπορούν να βλέπουν και να κρίνουν άσχετα με το αν είναι σχετικοί ή όχι.
Έτσι εάν κάποιος θέλει να δει την μέτρηση σου με gamma 2.2 τότε θα πρέπει να κοιτάξει εδώ:

attachment.php

Ενώ εάν θέλει να δει το 2.4 gamma θα πρέπει να δει αυτό:

attachment.php

Όπως παρατηρείς, υπάρχει μια ελαφριά φωτεινή τάση. Ο Κώστας, λίγα ποστ πιο πίσω, ανέβασε τις μετρήσεις από 1 έως 10 IRE παίρνοντάς τις με το κολορίμετρο Μούνκι της XRite (είναι πιο αξιόπιστο από τον δικό μου αισθητήρα στους χαμηλούς φωτισμούς). Λαμβάνοντας τα δεδομένα των μετρήσεων και εφαρμόζοντας τον τύπο του γκάμα, παρατηρούμε μια σταδιακή αλλά δεδομένη αύξηση φωτεινότητας στα χαμηλά IRE (έχω κάνει τις πράξεις σε προηγούμενο ποστ). Επομένως, αν επέλεγα 2.2 γκάμα, θα φώτιζα πολύ την κρίσιμη περιοχή όπου ο προβολέας λόγω συγκεκριμένης τιμής μαύρου, αρχίζει τη συμπίεση (από το 2,2-2.4) ώστε να χωρέσει τις διαβαθμίσεις. Φυσικά, και αυτό δεν είναι πανάκεια μιας που μετά από ένα ορισμένο σημείο ο προβολέας αναγκαστικά θα φωτίσει λόγω σχετικά υψηλής τιμής off είτε 2.2 επιλέξω είτε 2.4 είτε 2.8.

Κατόπιν τούτων, δεν βλέπω τι έχω υπεροδηγήσει (κλιπάρει) στη ρύθμιση. Το RGB και το γκάμα στον 1070 έρχεται μια χαρά.

Το cms του είναι ελαφρώς προβληματικό με αποτέλεσμα να μην έρχεται στην αναφορά. Π.χ. το πράσινο δεν ακούει τίποτα (πλην φωτεινότητας), το κυανό επηρεάζεται στον υπερκορεσμό από τη θέση του πράσινου και το μπλε δεν έχει γραμμική συμπεριφορά στις συντεταγμένες.

Σχετικά με το κρασσάρισμα έχεις δίκιο γιατί με μπέρδεψαν και εμενα τα σχεδιαγράμματα σου σε σχεση με το target του προγράμματος.

Πάλι όμως δεν καταλαβαίνω το θέμα της συμπίεσης χαμηλά εφόσον το μηχανακι δεν χανει πληροφορία όπως εσυ αναφερεις.

Μεγειες φιλος και καλοθεατος !!!!

ευχαριστω πολυ φιλος!!

Μωρή σιγανοπαπαδιά.... Και δεν μιλάς καθόλου, έ;

Μεγειές - μεγειές... :ernaehrung004:

εχει βουιξει το Συμπαν εδω και μηνες,αλλα βαζελος δεν εισαι,τι να περιμενει κανεις;
Ευχαριστω,ευχαριστω!
και στα δικα σου!

Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ που ανέβασες το γράφημα.
Είναι καλό αυτοί που μας παρακολουθούν να μπορούν να βλέπουν και να κρίνουν άσχετα με το αν είναι σχετικοί ή όχι.
Έτσι εάν κάποιος θέλει να δει την μέτρηση σου με gamma 2.2 τότε θα πρέπει να κοιτάξει εδώ:

attachment.php

Ενώ εάν θέλει να δει το 2.4 gamma θα πρέπει να δει αυτό:

attachment.php

Μιας και πολλοί ήδη τον έχουν δει τον προβολέα, ανεβάζω μόνο τις μετρήσεις, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για εξαιρετικό προβολέα, ειδικά σε αυτά τα χρήματα!!

View attachment 92039
View attachment 92040
View attachment 92041
View attachment 92042
View attachment 92043

Μια επισήμανση:

Το τρίτο γράφημα του RGB είναι με γκάμα 2.2 ενώ το δεύτερο με γκάμα 2.4.

Είναι καλύτερο το 2.4 συνυπολογίζοντας και ότι φωτίζεται όσο κατεβαίνει.

Παρακαλώ Μανώλη, αλλά, όπως βλέπεις το έχω γράψει ξεκάθαρα στο ποστ των μετρήσεων.

Όσο για το άλλο που με ρώτησες, ρίξε μια ματιά, αν θέλεις, στο ποστ 309.

Σε συνέχεια με τις μετρήσεις των χαμηλών ire θα προσπαθήσω απόψε να τις κάνω διότι βλέπω υπάρχει ενδιαφέρον και το βρίσκουμε μπροστά μας.
Γεγονός από την πρώτη μέτρηση είναι πως το Munki μετράει χαμηλά και θα βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

Κατά τα άλλα επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά πως το μηχανάκι αξίζει μέχρι και το τελευταίο του ευρώ.Τι σημαίνει αυτό?ο προβολέας out of the box έχει εικόνα αναφοράς κατά 85-90% και με το calibration φτάνει στο 95-100%...κάτι που ακριβότεροι προβολείς δεν μπορούν να το πετύχουν(out of the box) και ακόμη, δεν έχουν καν, cms...!!!!

Last edited:
τι σε κανει να πιστευεις οτι τα διαγραμματα απο ενα μετρητικο των 100 ευρω δειχνουν βελτιωση ?

οταν ακομα και μετρητικα του 1000αρικου δειχνουν λαθος.....

Μόλις τελείωσα την μέτρηση με τα χαμηλά ire.
Εντύπωση μου έκανε πως σε όλες τις μετρήσεις εκτός των 2ire δεν υπήρχε ΚΑΜΙΑ απόκλιση ούτε 0.01!!!!!!
Ειλικρινά δεν το περίμενα αυτό και για να σας εξηγήσω την μεθοδολογία η οποία ήταν ως εξής:
ξεκίνησα από το 1ire μέχρι το 10 και άλλη μία το 100ire...σε κάθε ire έπαιρνα από 5 μετρήσεις έτσι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σφάλματος της μίας μέτρησης..επαναλαμβάνω,σε όλες εκτός των 2ire (της τάξης του 0.01) δεν υπήρξε καμία μεταβολή.
ορίστε και τα τελικά νούμερα:

1ire 0,05 nits
2ire 0,06 nits
3ire 0,08 nits
4ire 0,11 nits
5ire 0,15 nits
6ire 0,21 nits
7ire 0,28 nits
8ire 0,34 nits
9ire 0,42 nits
10ire 0,52 nits
100ire 69,5 nits

να προσθέσω πως έγινε στο βαθμονομημένο μου mode.
Τώρα ας μας πει ο Γιάννης το resume.

1ire 0,05 nits-------------1,57
2ire 0,06 nits-------------1,8
3ire 0,08 nits-------------1,93
4ire 0,11 nits-------------2
5ire 0,15 nits-------------2,05
6ire 0,21 nits-------------2,06
7ire 0,28 nits-------------2,07
8ire 0,34 nits-------------2,117
9ire 0,42 nits-------------2,12
10ire 0,52 nits------------2,12
100ire 69,5 nits

1ire 0,05 nits-------------1,57
2ire 0,06 nits-------------1,8
3ire 0,08 nits-------------1,93
4ire 0,11 nits-------------2
5ire 0,15 nits-------------2,05
6ire 0,21 nits-------------2,06
7ire 0,28 nits-------------2,07
8ire 0,34 nits-------------2,117
9ire 0,42 nits-------------2,12
10ire 0,52 nits------------2,12
100ire 69,5 nits

1ire 0,05 nits-------------1,02
2ire 0,06 nits-------------1,34
3ire 0,08 nits-------------1,55
4ire 0,11 nits-------------1,7
5ire 0,15 nits-------------1,79
6ire 0,21 nits-------------1,78
7ire 0,28 nits-------------1,74
8ire 0,34 nits-------------1,9
9ire 0,42 nits-------------2,03
10ire 0,52 nits------------

Νομίζω ότι αυτές είναι οι τιμές gamma.
Για να έχεις τιμή gamma στα 10ire θα έπρεπε να είχε μετρήσει και το 11 ire δεδομένου ότι το gamma στα 10 ire έχει να κάνει με την διαφορα φωτεινότητας μεταξύ αυτων των δυο σημείων.
Για αυτόν τον λόγο και δεν έχουμε gamma στο 100 ire παρα μόνο στο 90 ire. (με μέτρηση ανα 10 ire).

1ire 0,05 nits-------------1,02
2ire 0,06 nits-------------1,34
3ire 0,08 nits-------------1,55
4ire 0,11 nits-------------1,7
5ire 0,15 nits-------------1,79
6ire 0,21 nits-------------1,78
7ire 0,28 nits-------------1,74
8ire 0,34 nits-------------1,9
9ire 0,42 nits-------------2,03
10ire 0,52 nits------------

Νομίζω ότι αυτές είναι οι τιμές gamma.
Για να έχεις τιμή gamma στα 10ire θα έπρεπε να είχε μετρήσει και το 11 ire δεδομένου ότι το gamma στα 10 ire έχει να κάνει με την διαφορα φωτεινότητας μεταξύ αυτων των δυο σημείων.
Για αυτόν τον λόγο και δεν έχουμε gamma στο 100 ire παρα μόνο στο 90 ire. (με μέτρηση ανα 10 ire).

Το gamma υπολογίζεται από την φωτεινότητα στα 100 IRE. Ο τύπος είναι ο εξής:

IRE ^ gamma x φωτεινότητα λευκού στα 100 IRE.

Φυσικά και δεν έχουμε gamma στα 100 IRE. Αλλά, αυτή η φωτεινότητα αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό όλων των άλλων (από 1 μέχρι 99).

Εγώ στη θέση σου, πάντως, Κώστα, θα το φόραγα το φιλτράκι. Μια σαραντάρα νιτς!! Μια χαρά φωτεινότητα είναι και πετυχαίνεις όσο καλύτερο μαύρο μπορείς!!:a0210: