Βενζινάδικα με νοθευμένα καύσιμα.

Re: Απάντηση: Βενζινάδικα με νοθευμένα καύσιμα.

@ drioannis πολύ ωραίο αυτό που ανέβασες
Δηλαδή με λίγα λόγια η 100αρα είναι προτιμότερη σε υποτετράγωνους κινητήρες

Παίδες μην μπερδεύουμε τα πράγματα ..

Οντως ψαγμένο αυτο που είπε ο Δόκτωρ αλλά για την συγκεκριμένη χρήση. Αναφέρθηκε σε κινητήρες μοτοσυκλετών με μικρά πιστόνια που δουλέυουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Σε αυτές τις καταστάσεις η χαρτογράφηση της λειτουργίας είναι πολύ διαφορετική απο του κινητήρα αυτοκινήτου βόλτας.

Οπως έγραψε και ο kiriak, βασικά παίζει ρόλο η σχεδίαση του κινητήρα και η χαρτογράφηση. 100στάρα θέλουν οι κινητήρες που είναι σχεδιασμένοι για 100στάρα (μεγάλη συμπίεση, επιθετική χαρτογράφηση). Σαφώς και παίζει ρόλο και η διάμετρος του πιστονιού (αλλά λιγότερο) και η θερμοκρασία λειτουργίας κλπ.

Πάντως οι συγχρονοι κινητήρες με τις εξελιγμένες αυτόματα ρυθμιζόμενες παραμέτρους λειτουργίας έχουν αισθητήρες για πυράκια (knock sensor) οπότε αυτορυθμίζονται. Και σχεδον πάντα η anti-knock ρύθμιση δεν είναι η βέλτιστη σε θερμοδυναμική απόδοση/οικονομία.

αυτό ακριβώς είναι που κάνουν τα παραπάνω οκτάνια. αντέχει σε υψηλότερη συμπίεση.
δεν θα δώσουν παραπάνω ιπποδύναμη σε έναν κινητήρα που έχει σχεδιαστεί να δουλεύει πχ με 90,
αλλά είναι απαραίτητη σε όσους έχουν σχεδιαστεί να δουλεύουν με υψηλότερη συμπίεση

πχ αν ο κινητήρας σου θέλει βενζίνη 95 οκτανίων , με λιγότερα οκτάνια θα χτυπάει πυράκια,
και π'οσες από τις βενζίνες ή τα πρατήρια που πουλάνε 95 πχ είναι σίγουρα 95 και όχι λίγο παρακάτω;
για αυτό δεν χτυπάει με την 100ρα (που ενεδεχομένως να είναι και 97 πχ)

Ακριβώς αυτό ήθελα να πω με τη συγκεκριμένη "εμπειρία".

Πάντως ΗΠΑ που ήμουν πριν λίγο καιρό, η απλή αμόλυβδη ήταν 87 οκτάνια, η premium 89 και η super 91. Προφανώς τα πλοία που έχουν για αυτοκίνητα είναι ρυθμισμένα για να πηγαίνουν μια χαρά με αυτές. Αυτό που με έβαλε σε σκέψεις όμως είναι αν όντως αλλάζουν τις χαρτογραφήσεις όταν εισάγουν κάποια μοντέλα με τους ίδιους ακριβώς κινητήρες και Ευρώπη. Από την άλλη βλέπω ότι ίδια ιπποδύναμη δίνουν και για εκεί και για εδώ.
Βέβαια δεν θέλω να σκέφτομαι τι γίνεται στα ευρωπαϊκά μοτέρ του γκρουπ VAG αν τύχει και βρεθούν εκεί...

Πάντως ΗΠΑ που ήμουν πριν λίγο καιρό, η απλή αμόλυβδη ήταν 87 οκτάνια, η premium 89 και η super 91. Προφανώς τα πλοία που έχουν για αυτοκίνητα είναι ρυθμισμένα για να πηγαίνουν μια χαρά με αυτές. Αυτό που με έβαλε σε σκέψεις όμως είναι αν όντως αλλάζουν τις χαρτογραφήσεις όταν εισάγουν κάποια μοντέλα με τους ίδιους ακριβώς κινητήρες και Ευρώπη. Από την άλλη βλέπω ότι ίδια ιπποδύναμη δίνουν και για εκεί και για εδώ.
Βέβαια δεν θέλω να σκέφτομαι τι γίνεται στα ευρωπαϊκά μοτέρ του γκρουπ VAG αν τύχει και βρεθούν εκεί...

Eκεί μετρούν οι κυβικές ίντσες .....
Πάντα οι κινητήρες τους είχαν χαμηλή απόδοση ανά λίτρο

Μερικες εταιρειες παιρνουν ετοιμη κατοσταρα απο τα διυλιστηρια και αλλες βαζουν το προθετο,που οντως ειναι εισαγωγης, μονες τους.

Tελικα παπαριες μου λενε στην shell δηλαδη ? Δεν ειναι η βενζινη τους εισαγωγης (η 100αρα τους) ? Μονον το προσθετο εισαγουν ?

Εχω ένα αμερικάνικο εξωλέμβιο κινητήρα, 1700cc V4 2Τ e-tec με ιδιαίτερες απαιτήσεις σε καύσιμο. Ο μηχανικός μου λοιπόν μου είπε ότι πρέπει να βάζω μόνο Shell 100ρα η οποία είναι εισαγόμενη και έχει τις διεθνείς προδιαγραφές που απαιτεί ο κατασκευαστής. Σε περίπτωση που του βάλω απλή αμόλυβδη τότε έχω ένα πρόσθετο καυσίμου του κατασκευαστή.

Επιβεβαιώνω. Το Chevy Equinox του 2013 που εχω, καιει 87αρα (απλη). Τωρα βεβαια 2.4lt και 184 αλογα, δεν το λες και αδυναμο.
Το Μανχαταν εχει πολλα Audi. Τοσο αυτα, οσο και ολα του VWG ζητανε premium unleaded, δηλαδη 91 (ή 94?) οκτανια. Τωρα πως πανε εδω, σε σχεση με την 100αρα στην Ελλαδα, θα σας γελασω. Δεν σκοπευω να ψωνισω απο εκει στο κοντινο μελλον

Ο τρόπος υπολογισμού των οκτανίων στην αμερική είναι διαφορετικός, γι' αυτό είναι χαμηλότερος από την ευρώπη.
https://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating#Difference_between_RON.2C_MON.2C_and_AKI
Because of the 8 to 12 octane number difference between RON and MON noted above, the AKI shown in Canada and the United States is 4 to 6 octane numbers lower than elsewhere in the world for the same fuel. This difference between RON and MON is known as the fuel's Sensitivity, and is not typically published for those countries that use the Anti-Knock Index labelling system.

Πολύ ενδιαφέρον. Δεν το ήξερα ότι χρησιμοποιούν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού και άρα ότι δεν είναι συγκρίσιμα τα νούμερα στα οκτάνια...

@ drioannis πολύ ωραίο αυτό που ανέβασες
Δηλαδή με λίγα λόγια η 100αρα είναι προτιμότερη σε υποτετράγωνους κινητήρες

Όσο πιο μεγάλη η επιφάνεια πιστονιού τόσο ποιο αποτελεσματική η 100άρα.

Παντως αν το αμαξι σας δεν χρειαζεται κατοσταρα δεν υπαρχει κανενας απολυτως λογος να ξοδευεστε.
Και φυσικα το αμαξι ΔΕΝ παει καλυτερα....χειροτερα παει, γιατι η κατοσταρα ειναι πιο βραδυκαυστη απο την απλη.

O υπαλληλος της Shell που μου ειπε λοιπον την ανακριβεια ( οτι η 100αρα ειναι εισαγωγης ενω προφανως μονο το προσθετο ειναι ) μου πε οτι αν την βαλεις δεν την βαζεις για καλυτερη καυση αλλα μονο για τις καθαριστικες ιδιοτητες κυριως των προσθετων αυτων.

Αντε επιβεβαιωσε το βεβαια αυτο.

υγ

Ολες δηλαδη οι 100αρες της αγορας εκτος ισως της shell που εχει δικο της προσθετο ειναι ακριβως ιδιες ?

Αν θές απλά καθαριστικά υπάρχει και η φθηνότερη Vpower... Και αντίστοιχα προϊόντα έχουν κι άλλοι.

vpower βαζω σχεδον παντα.

Απλα αυτοι ισχυριζονται πως τα καθαριστικα της 100αρας εχουν πολυ καλυτερα αποτελεσματα.

Μιχάλη φαντάζομαι δεν είναι καημός, απλά τσατίλα γίατι του πουλάνε παπάδες τόσο καιρό.

Αν δεν κάνω λάθος πια όλες οι γνωστές εταιρίες στην Ελλάδα έχουν πρόσθετα καθαριστικά στη βενζίνη τους. Οπότε από πλευράς ποιότητας νομίζω ότι αρκεί να βρεις βενζινά που να μην νοθεύει. Λίγο καλύτερο - λίγο χειρότερο πρόσθετο δεν νομίζω ότι υπάρχει τρελή διαφορά (εδώ θεωρητικά είναι μια χαρά το μοτέρ με ανόθευτη βενζίνη). Για το θέμα κόστους οκ, θέλει ψάξιμο σε σχέση με το πως πληρώνεις (προγράμματα πιστωτικών καρτών κλπ κλπ).

Στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια (από το 2010-2011 αν δεν κάνω λάθος) ΒΡ=ΕΛ.ΠΕ. και SHELL=MOTOR OIL

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Τι αμαξι εχεις ρε Ναθ και εχεις τοσο καϋμο????

Ποιος το χεζει ρε το αμαξι ? στο τουτου βαζω βενζινη εδω στην γειτονια μου την απλη.

Στην ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ομως αν μπορουσα να φερω καυσιμα και απο τον ΔΙΑ θα τα εφερνα :flipout:

22 χρονια αγαπης κλεισαμε πιο πολλα χρονια κι απο την γυναικα μου να μην την περιποιηθω ?

Λοιπόν ας βάλω κι εγώ ένα πρατήριο με νοθευμένο καύσιμο. Πάνω στον αυτοκινητόδρομο από Ευζώνους για Σκόπια στο ύψος του Βέλες είναι ένα πρατήριο της Makpetrol http://wikimapia.org/#lang=el&lat=4...&m=b&show=/14244410/Gas-Station-Makpetrol-132 . Με χτύπησε άσχημα. Πετρέλαιο νοθευμένο με αποτέλεσμα να αποκτήσω πρόβλημα με βαλβίδα χαμηλής πίεσης καυσίμου, που την άλλαξα στο Βελιγράδι.