Βενζίνη η πετρέλαιο;

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
για μένα το δίλημμα ήταν υπαρκτό και η απόφαση ήταν υπέρ του πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου. Παρότι μένω στη Θεσσαλονίκη, όπου η πετρελαιοκίνηση τυπικά απαγορεύεται, ωστόσο το 90% των χλμ. που διανύω είναι εκτός πόλεων. Και κάνω πολλά χιλιόμετρα, πάνω από 50.000 χλμ. το χρόνο, κάθε χρόνο. Και πληρώνω το καύσιμο από την τσέπη μου και δεν το βάζω στα έξοδα κάποιας επιχείρησης.

Έτσι με δεδομένο ότι ήθελα και πάλι αυτοκίνητο με πολύ μεγάλους χώρους, πολλά κυβικά και με επιδόσεις και να ρυμουλκεί μεγάλο τροχόσπιτο νόμιμα (δηλ. με άδεια έλξης) επέλεξα το FORD S-MAX TDCi. Δηλ. ένα πετρελαιοκίνητο με 140 άλογα και 34 κιλά ροπής στις 1750 στροφές.

Μέχρι στιγμής έχω κάνει 1700 χλμ. και ο ΗΥ δείχνει μέση κατανάλωση 8,5 λτρ/100 χλμ. τιμή που θεωρείται υψηλή στο φόρουμ της FORD, αλλά είναι σαφώς μικρότερη από τα 12-13 λτρ./100 χλμ. που θα χρειαζόταν το ίδιο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο με τα ίδια κυβικά και τη μισή ροπή στις 4.000 στροφές.

Και αυτά τα χλμ. προέκυψαν με ρυμούλκηση τροχόσπιτου (1400 κιλά μεικτό) και 6 άτομα στο αυτοκίνητο και μια αστραπιαία κάθοδο στην Αθήνα με 6 άτομα και 100 κιλά αποσκευών με υψηλές ταχύτητες. Δηλ. μιλούμε για διαφορά 40% και πλέον στην κατανάλωση καυσίμου με καλύτερες επιδόσεις.

Ίδια είναι η διαφορά και σε μικρότερα αυτοκίνητα με μικρότερους κινητήρες. Στην Ισπανία νοίκιασα μια LANCIA MUSSA με τον μικρό Multijet diesel. Είμασταν 4 μεγάλα άτομα και 140-160 κιλά αποσκευών. Διανύσαμε 2020 χλμ. με υψηλές ταχύτητες και θερμοκρασίες 37-43 κελσίου. Σύνολο κατανάλωσης 125 λίτρα δηλ. 113 ευρώ καύσιμο.

Είπατε τίποτα;;;;

... Δηλ. μιλούμε για διαφορά 40% και πλέον στην κατανάλωση καυσίμου....

Αγαπητέ Βλάση, μόλις απάντησες και στο ερώτημα γιατί δεν επιτρέπεται η πετρελαιοκίνηση στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα - Θεσσαλονίκη).
Με τέτοια οικονομία καυσίμου, αυτό το ΑΘΛΙΟ κράτος, πώς θα μαζέψει λεφτά από την πώληση των καυσίμων;
-bye-

Υ.Γ.1: Καλοτάξιδο το καινούριο σου αυτοκίνητο.
Υ.Γ.2: Τελικά πώς κινείσε μέσα στην πόλη εφόσον απαγορεύονται τα πετρελαιοκίνητα; Το αφήνεις εκτός των ορίων της πόλης;

Απάντηση στον προλαλήσαντα , είναι απλό φίλε μου με την απόλυτη εφυεία που διακατέχει τους πολιτικούς μας απλά θα ανέβαζαν το φόρο στο πετρέλαιο .

Πρόσκληση στον φίλο Βλασίδη να γίνει μέλος στο πολύ καλό forum clubford.gr θα με βρείς και μένα εκεί με το ίδιο όνομα και σου εγγυώμαι οτι είμαστε πολύ "δυνατή " παρέα......

Ωραιο αυτοκινητο.....καταλληλο για αυτα που ζητατε!
Καλοριζικο και καλοταξιδο! :driver: -bye-
Οσω για το αν ειπαμε τιποτα!!!............Οχιιιιιι..........

Καλοριζικο και καλοταξιδο.Οταν κανεις τοσα πολλα χιλιομετρα εκτος πολης πιστευω οτι τα πετρελαιοκινητα ειναι μονοδρομος.Παντως το επομενο αυτοκινητο μου θα ειναι υβριδικο,μιας και κανω αρκετα χιλιομετρα στην πολη.

Και μόλις είδα οτι είσαι είδη μέλος θα τα που εκεί λοιπόν...

Απάντηση στον προλαλήσαντα , είναι απλό φίλε μου με την απόλυτη εφυεία που διακατέχει τους πολιτικούς μας απλά θα ανέβαζαν το φόρο στο πετρέλαιο .

Πρόσκληση στον φίλο Βλασίδη να γίνει μέλος στο πολύ καλό forum clubford.gr θα με βρείς και μένα εκεί με το ίδιο όνομα και σου εγγυώμαι οτι είμαστε πολύ "δυνατή " παρέα......

έχω γραφτεί φίλε μου και ποστάρω κανονικά κυρίως στο θέμα της Γιούλης.

Καλοτάξιδο και να το ευχαριστηθείς.!
Εγώ έτσι οπως έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα, είμαι υπερ της βενζίνης, γιατί
α) το πετρελαιοκίνητου αυτοκίνητο είναι ακριβότερο σαν αγορά απο το βενζινοκίνητο
β)αν και μηχανολογικά ανθεκτικότερος ο ντιζελοκινητήρας, σε περίπτωση βλάβης, μικροσύγκρουσης κλπ, τα ανταλλακτικά του είναι αρκετά ακριβότερα
γ)εξαρτάσαι απο τον πετρελαια που βάζεις πετρέλαιο...Μιά φορά να βάλεις σκάρτο καύσιμο, έχεις σοβαρές πιθανότητες να αλλάξεις τον μισό κινητήρα
δ)το πετρελαιοκίνητο έχει ακριβό service, τα βενζινοκίνητα έχουν επεκτείνει το χρόνο service στα 30000 χιλ. ή 1 φορά τον χρόνο. Tο ντίζελ δεν θα του κάνεις 1 φορά τον χρόνο service ?
ε) με το ντήζελ ζορίζεσαι να ξυκλοφορήσεις στα 2 αστικά κέντρα
ζ)το βενζινοκίνητο έχει μεγαλύτερη αξία μεταπώλησης (αν ποτέ χρειαστεί), και φυσικά βρίσκεις ευκολότερα αγοραστή
η) το ντήζελ κάνει περισσότερο θόρυβο

Με προβληματίζει το οτι αν και σε όλες τις πόλεις εκτός Αθήνα/Θεσ/κη, επιτρέπεται το πετρέλαιο, παρ'όλα αυτά, η πλειοψηφία αγοράζει βενζινοκίνητα

Το γεγονός οτι ο Βλασίδης κάνει πολλά χιλιόμετρα ετησίως , συνηγορεί υπερ του πετρελαίου.

Με προβληματίζει το οτι αν και σε όλες τις πόλεις εκτός Αθήνα/Θεσ/κη, επιτρέπεται το πετρέλαιο, παρ'όλα αυτά, η πλειοψηφία αγοράζει βενζινοκίνητα

Το γεγονός οτι ο Βλασίδης κάνει πολλά χιλιόμετρα ετησίως , συνηγορεί υπερ του πετρελαίου.

1. Ναι είναι πιο ακριβό στην αγορά του, αλλά με τα πετρέλαια η διαφορά θα εξανεμιστεί στα 55.000 χλμ.
2. Λογικά έτσι πρέπει να είναι.
3. Ναι, αλλά έχω πλέον καλό βενζινά κι αυτονομία στα 850 χλμ. το ελάχιστο.
4. Τα 30.000 χλμ. μάλλον θα τα κάνω πριν το Πάσχα. Άρα... το ίδιο πράγμα είναι για μένα. Και η FORD έχει ίδιες τιμές στα σέρβις βενζίνης και πετρελαίου.
5. Φυσικά, δεν το συζητούμε αυτό, αν και μπορεί να αλλάξει. Όταν αγόρασα το OPEL ZAFIRA σε 1800 αντί για 1600 που έπαιρναν όλοι, η μόνιμη επωδός ήταν και ποιός θα το πάρει όταν θα το πουλήσεις με τόσα κυβικά, όταν υπάρχει και σε λιγότερα; Κι όμως το αυτοκίνητο έφυγε σε 18 μέρες, ενώ τα 1600άρια μένουν απούλητα, διότι θεωρούνται αργά...
6. Άλλο θόρυβο ναι (ίσως πιο άσχημο για όσους έχουμε συνηθίσει στους βενζινοκινητήρες), περισσότερο θόρυβο όχι, τουλάχιστον μέσα στο αυτοκίνητο. Γιατί άλλο είναι να κινείσαι με 2500 σαλ. κι άλλο με 4000.

Είναι πολιτική απόφαση που παίρνουν τα μεγάλα κεφάλια (και συμφέροντα). Σαφώς είναι καλύτερη πλέον (και καθαρότερη) η τεχνολογία του πετρελαίου σχεδόν σε κάθε χαρακτηριστικό. Και γι αυτό τα προτιμούν σε όλη την Ευρώπη. Όμως η πολιτική που ακολουθείται από τους "αρχηγούς" επηρεάζει τα πάντα, αγορά μεταπώληση κ.λ.π
Εγώ ζω στο Βόλο όπου επιτρέπεται, όμως για το μικρό 4κίνητο που ήθελα, τη διαφορά τιμής 25-30% του diesel θα έκανα απόσβεση μετά από 10 χρόνια... την αγορά δηλαδή δυσκολεύουν και οι έμποροι.
Και με τα 1.4 TSi και άλλες τεχνολογίες που έρχονται, δεν μας βλέπω να το γυρίζουμε στο diesel...

σιγα ο 1,4 TSi τι ειναι? απλα εχει υπερσυμπιεστη και τουρμπο μαζι..επισης εαν αναμιξετε στο πετρελαιο λιγο βενζινη θα μπορειτε να κανετε πιο πολλα χιλιομετρα το ξερατε?

Βλάση καλορίζικο.
Το 8.5 είναι αρκετό, αλλά το αυτοκίνητο είναι καινούργιο. Μετά θα πέσει.
Σκέψου ότι εγώ με δίλιτρο 150, τώρα στα 95000 χλμ, είμαι στα 8 λίτρα στο ταξίδι, όταν ο κατασκευαστής λέει 8.5. 11, δεν είδα ποτέ. μόνο τον πρώτο καιρό ήμουν κοντά στο 10.

Θα πέσει.
Κατά τα άλλα, καλή τύχη με τους γαλάζιους σκοπευτές.

κανονικα οσο ανεβαινουν τα χιλιομετρα χειροτερευει η καταναλωση καυσιμου, δεν καλυτερευει, εκτος κι αν το αμαξι δεν ειναι εντελως στρωμενο..

Βλάση καλοτάξιδο...
Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένι αυτοκίνητο (S-MAX) αλλά πρίν ένα μήνα νοικιάσαμε στο Μόναχο ένα Galaxy πετρέλαιο και πάθαμε πλάκα.
Καταπληκτικό αυτοκίνητο με κατανάλωση που σε κάνει να χαμογελάς συνεχώς. Με φούλ φορτίο (6 ενήλικες με όλα μας τα μπαγκάζια αφού κέθε μέρα μέναμε και σε διαφορετικό μέρος) γυρίσαμε σε 8 μέρες όλη την περιοχή νότια του Μονάχου, από ανατολικά στις λίμνες του Σάλτσμουργκ μέχρι και δυτικά το Φράϊμπουγκ και τα κάστρα κι επιστροφή Μόναχο με 2 γεμίσματα.
Δεν μέτρησα χιλιόμετρα για να ξέρω ακριβώς κατανάλωση επειδή δεν το σκέφτηκα ξεκινώντας. Απλά μετά από πάρα πολλά χιλιόμετρα κι αφού ο δείκτης κατέβαινε υπερβολικά αργά αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε τι καίει τελικά αυτό το θηρίο.
Νομίζω οτι έκανες άριστη επιλογή.

κανονικα οσο ανεβαινουν τα χιλιομετρα χειροτερευει η καταναλωση καυσιμου, δεν καλυτερευει, εκτος κι αν το αμαξι δεν ειναι εντελως στρωμενο..

η εμπειρία μου λέει ακριβώς το αντίθετο.

Re: Απάντηση: Βενζίνη η πετρέλαιο;

Βλάση καλοτάξιδο...
Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένι αυτοκίνητο (S-MAX) αλλά πρίν ένα μήνα νοικιάσαμε στο Μόναχο ένα Galaxy πετρέλαιο και πάθαμε πλάκα.
Καταπληκτικό αυτοκίνητο με κατανάλωση που σε κάνει να χαμογελάς συνεχώς. Με φούλ φορτίο (6 ενήλικες με όλα μας τα μπαγκάζια αφού κέθε μέρα μέναμε και σε διαφορετικό μέρος) γυρίσαμε σε 8 μέρες όλη την περιοχή νότια του Μονάχου, από ανατολικά στις λίμνες του Σάλτσμουργκ μέχρι και δυτικά το Φράϊμπουγκ και τα κάστρα κι επιστροφή Μόναχο με 2 γεμίσματα.
Δεν μέτρησα χιλιόμετρα για να ξέρω ακριβώς κατανάλωση επειδή δεν το σκέφτηκα ξεκινώντας. Απλά μετά από πάρα πολλά χιλιόμετρα κι αφού ο δείκτης κατέβαινε υπερβολικά αργά αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε τι καίει τελικά αυτό το θηρίο.
Νομίζω οτι έκανες άριστη επιλογή.

Πρόκειται για το ίδιο αυτοκίνητο.

Βλάση καλορίζικο.
Το 8.5 είναι αρκετό, αλλά το αυτοκίνητο είναι καινούργιο. Μετά θα πέσει.
Σκέψου ότι εγώ με δίλιτρο 150, τώρα στα 95000 χλμ, είμαι στα 8 λίτρα στο ταξίδι, όταν ο κατασκευαστής λέει 8.5. 11, δεν είδα ποτέ. μόνο τον πρώτο καιρό ήμουν κοντά στο 10.

Θα πέσει.
Κατά τα άλλα, καλή τύχη με τους γαλάζιους σκοπευτές.

Δημήτρη το SMAX άδειο ζυγίζει 1750 κιλά και το OCTAVIA 1350. Για μένα λογικό φορτίο είναι τα 400 κιλά και βαρύ τα 550-650. Άρα μιλούμε για 2100-2300 κιλά στο δρόμο. Φαντάζομαι εσύ δεν φορτώνεις το αυτοκίνητο σε ταξίδι πάνω από 400 κιλά. Άρα έχουμε μια διαφορά 400-600 κιλά στο δρόμο. Μεγάλη δεν είναι; Και δεν δικαιολογεί τη διαφορά στην κατανάλωση;

ΥΣΤ. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Την καλή τύχη θα την χρειαστώ. Μέσα στην πόλη δεν θα πολυκυκλοφορώ, αφού μάλλον θα υπάρχει κι ένα JIMNY.

το ξερω το αμαξι εχω κανει ταξιδι ομως με την βενζινοκινητη εκδοση 2,5Τ , καλοριζικο και καλοταξιδο!