Best of 2014

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Το 2014 μας άφησε και ήρθε η ώρα για την κλασική μας φωτογραφική ανασκόπηση.

Ξεσκονίστε τους δίσκους, ψάξτε στα αρχεία, κάντε την διαλογή. Και μετά παρουσιάστε τις 6 φωτογραφίες που σας αντιπροσωπεύουν για την χρονιά που μας πέρασε. Μπορεί να μην είναι οι καλύτερες τεχνικά, σημασία έχει να είναι αυτές που δείχνουν καλύτερα απο κάθε άλλη το τί ήταν για τον καθένα μας η φωτογραφία για το 2014. Η εξέλιξη μας, οι επιτυχίες μας και οι αποτυχίες μας.

Και να μας πείτε και δυο κουβέντες για την κάθε μια. Να μας δικαιολογήσετε την επιλογή σας. Συνήθως οι φωτογραφίες μιλάνε απο μόνες τους, πέραν απο κάποια τεχνικα χαρακτηριστικά δεν δίνουμε άλλες πληροφορίες για αυτές. Σε αυτό το νήμα όμως θα ήθελα να ακούσω απο τον καθένα το τί βλέπει και πώς κατέληξε σε μια λήψη και στην επιλογή του.

Ο αριθμός 6 είναι αυθαίρετος σχετικά (12 μήνες, περίπου μια το διμηνο) και μπήκε για να ευνοήσει την οικονομία του νήματος. Αν κάποιος νιώθει οτι δεν μπορεί να περιορίστει σε 5 μονο επιλογές προφανώς και δεν θα σβήσουμε τις επιπλέον. Βρίσκω όμως οτι η διαδικασία της επιλογής μας βάζει να σκεφτούμε και να δούμε την δουλειά μας με κριτικό μάτι.

Τέλος, επειδή είμαστε και βιντεο- και όχι μονο φωτογραφική γωνιά, γίνονται δεκτά και βίντεο αν κάποιος θέλει να επιλέξει κάτι τέτοιο.

Αναδρομή στα αρχεία λοιπόν!

Καλή χρονια!

Καλη Χρονια ευχομαι,με υγεια,ψυχικη ισορροπια,και ομορφες στιγμες.

Το 2014 εβγαλα καποιες φωτογραφιες που μου αρεσαν,μερικες απο αυτες μου φερνουν καποιες ωραιες αναμνησεις,καποιες αλλες μου αρεσαν απλα ως εικονες.Θα προσπαθησω να πω 2 λογια οπως ειπε και ο Αλεξης παραπανω :)

Αυτη εδω ειναι προς το τελος της χρονιας,βγαλμενη στο δωματιο ενος ξενοδοχειου εδω στην πολη μου,οπου ειχε ερθει λιγες μερες μια κοπελα που ειχαμε κατι,αλλα δε προχωρησε πολυ λογω αποστασης.Αυτη η φωτογραφια μου αρεσει και σαν εικονα (συνθεση,χρωματα,ατμοσφαιρα κτλ),αλλα μου θυμιζει και τη φαση που ανεφερα παραπανω,και μου δημιουργει ενα ομορφο συναισθημα νοσταλγιας.

_MG_2451b.jpg

Αυτη εδω ειναι καποιους μηνες νωριτερα στο 2014.Ημουν τυχερος αυτη τη χρονια,διοτι ειχα βρει μια καλη δουλεια,αν και για 7 μηνες,στο μουσειο ως φυλακας.Εκτος της οικονομικης ανασας,η δουλεια αυτη μου εφερε και καποιες ωραιες αναμνησεις.Καποια στιγμη γνωρισα μια ομορφη αλλα και γλυκια κοπελα,απο την Πολωνια.Βρεθηκαμε 2 φορες,στο παραλιακο μερος εδω στην Κρητη οπου διεμενε για τις διακοπες της.Ηταν ενα απλο φλερτ,περασαμε καποιες ομορφες και μαγικες στιγμες αγκαλια διπλα στην παραλια,οπου και προεκυψε και η παρακατω φωτογραφια (απο το κινητο μου Samsung galaxy trend plus).
Σαν φωτογραφια ειναι απλα ενα ηλιοβασιλεμα,αλλα επειδη εζησα τη στιγμη,μου θυμιζει τη μαγεια του να εισαι παραλιακα στην Κρητη καλοκαιρινη περιοδο,σε συνδυασμο με ενα ομορφο φλερτακι :)

b.jpg

Αυτη η εικονα ειναι απ'τις αρχες του 14' ,απο μια βολτα που ειχα παει σε ενα παραλιακο μερος,εδω στην Κρητη.Ξεχασα να αναφερω στην αρχη του ποστ,οτι τελη του 13/αρχες 14 ξεκινησα να χρησιμοποιω και το photoshop,και να επεξργαζομαι και αρχεια RAW,γιατι μεχρι πριν τραβουσα μονο Jpeg και τα εφτιαχνα λιγο (χρωμα/κοντραστ κλπ) με απλα προγραμματακια.
Στην παρακατω εικονα το δεντρο δεν ηταν στρογγυλο,αλλα μεγαλυτερο,και κολλουσε σε ολη την αριστερη πλευρα χαμηλα στο καδρο.Μετα την επεξεργασια που εκανα,μου αρεσε σαν εικονα,και σαν συνδυασμος χρωματων,και σαν απλη και λιτη συνθεση (και με το συννεφο πανω),αλλα και στο οτι μου φερνει μια ωραια αισθηση του να βρισκεσαι στην φυση εξω,στην ηρεμια,κοντα στη θαλασσα.

_MG_1587b.jpg

Απο αρχες του χρονου και αυτη.Ειχα παει την αδερφη μου σε μια δουλεια,και μεχρι να τελειωσει,πηγα με το αυτοκινητο λιγο προς το λιμανι,παραλιακα,να κατεβω να περπατησω λιγο να βγαλω καμια φωτογραφια με τη μηχανη.
Ενας σκυλακος με ακολουθησε καθως περπατουσα,και καποια στιγμη φτανοντας στο παγκακι που φαινεται στη φωτο,ο σκυλος σταματησε και εκατσε εκει.Μου αρεσε το σκηνικο με τον κυριο που αγναντευε τη θαλασσα,και το σκυλο,και προσπαθησα να φτιαξω λιγο γρηγορα ενα καδρο,χωρις να κανω και αισθητη τη παρουσια μου στον ανθρωπο,αποτυπωνοντας ετσι αυτη την εικονα.

_MG_1631b.jpg

Μια φωτογραφια ενος τοπιου,ενος χωραφιου.

_MG_2262b.jpg

Θαλασσινο τοπιο με ενα καραβακι

_MG_1829b.jpg

Τελος,μια φωτογραφια πορτρετου.Ειχα παει μια βολτα με δυο γνωστες μου για να τις φωτογραφησω,και η αγαπημενη μου απο την βολτα αυτη ηταν η παρακατω.
Μου αρεσει γιατι ειναι ταυτοχρονα και θυληκη,αλλα εχει και μια "αγρια" ομορφια,βοηθα σ'αυτο ο συνδυασμος του υφους της κοπελας με το φυσικο τοπιο πισω.

_MG_2559bb.jpg

Καλη φωτογραφικη Χρονια να εχουμε λοιπον και το 2015 :)

Μπράβο Γιάννη! Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου και ακόμα πιο σημαντική η διήγηση σου για κάθε μία! Σε ευχαριστώ που τις μοιράστικες μαζί μας!

Να κάνω και εγώ την επιλογή μου λοιπόν.

Κατηγορία action
going up? by AlexTheodin, on Flickr

Είμαστε γενικότερα πολύ ενεργητική παρέα και αυτό προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για φωτογραφία μέσα στην δράση. Όσο εύκολο είναι να το λές όμως, τόσο δύσκολο όταν είσαι εκεί να πετύχεις ενα καλό κάδρο χωρίς να το έχεις στήσει. Είναι εύκολο να στήσεις και να σετάρεις την μηχανή απο πριν και να σκηνοθετήσεις μια σκηνή, πχ. εδώ.
Σε αυτήν όμως νομίζω κατάφερα να αποτυπώσω την στιγμή απο μέσα. Ήθελε και λίγο τύχη και ατυχία. Ο φίλος απο την ομάδα μας, γλίστρησε όπως κατέβαινε εκτός πίστας στον παγετώνα. Η πτώση του ήταν γύρω στα 100μ απο την οποία βγήκε αλώβητος. Εγώ είχα στηθεί σε ενα σημείο πιο χαμηλά και περίμενα έναν άλλο φίλο να κατέβει απο άλλη πίστα όταν τον είδα να γλιστράει. Πήγα αμέσως εκεί που σταμάτησε (για να δώ πρώτα αν είναι καλά) και μέχρι να φτάσω είχε ήδη σηκωθεί και ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την άνοδο να μαζεψει τα σκί του. Όπως στάθηκα δίπλα του, είδα το παραπάνω πλάνο και έβγαλα γρήγορα την μηχανή με τον ευρυγώνιο και κάδραρα με το σώμα του να κρύβει τον ήλιο και τον ίδιο να μαζεύει τις δυνάμεις του πριν ξεκινήσει την άνοδο...

Είναι για μένα η καλύτερη μου action φωτογραφία για το 2014.

Πορτραίτα
Hero on the watch by AlexTheodin, on Flickr

Έβγαλα πολλά πορτραίτα τους φίλους μου φέτος και με τις σουπερ προσφορές που μας είπε ο Παναγιώτης, τους έδωσα και πολλές τυπομένες. Τα περισσότερα όμως δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο απο φωτογραφικής απόψεως. Με έναν τηλεφακό, μαλακό απογευματινό φώς και ένα συμπαθητικό φόντο, αρκεί ο άλλος να χαμογελάσει λίγο.
Αυτή μου αρέσει όμως γιατί είναι μια στιγμή φευγαλέα. Σαν να στέκεται για μια στιγμή ακίνητος ενώ γύρω γίνεται ο κακός χαμός. Το ξεχωριστό φυσικά είναι τα κουστούμια που δίνουν χρώμα. Και στα μάτια μου, για μια στιγμή πήρε τον ρόλο του Σουπερμαν, επιτηρώντας τον περίγυρο του.

relax by AlexTheodin, on Flickr

Στο ίδιο μοτίβο, απο κινητό και instagram αυτή τη φορά. Μια ηλιόλουστη μέρα, χαλάρωση στα γρασίδια των Βρυξελλων. Μια στιγμή χωρίς έγνοιες, χωρίς άγχη, μόνο το δροσερό γρασίδι και η ζεστασιά του ήλιου.

Landscape
Sunset in Melos by AlexTheodin, on Flickr

Εδώ η φυσική ομορφιά του τοπίου οφείλεται για το αποτέλεσμα και λιγότερο εγώ. Μια υπέροχη καλοκαιρινή ημέρα που έρχεται στο τέλος της. Ο ήλιος που πέφτει στην θάλασσα φωτίζοντας τον κόλπο της Μήλου. Και ο αέρας που φροντίζει για την ορατότητα. Εγώ απλά επέλεξα την έκθεση ώστε να μεταφέρω την λάμψη του ήλιου στα δεξια του κάδρου και τον 35αρη για να διατηρήσω μια φυσική προοπτική.

never gets old by AlexTheodin, on Flickr

Το ηλιοβασίλεμα είναι συνήθως απο τα πράγματα που τα απολαμβάνεις όταν τα βλέπεις αλλά όταν τα φωτογραφίζεις χάνουν την μαγεία τους. Κάνοντας 5 βήματα πίσω όμως αποκαλύπτονται οι σιλουέτες. Πάυει πια να είναι το θέμα μόνο του, αποτελεί ένα απο τα στοιχεία του κάδρου και έτσι λειτουργεί. Το έχω δοκιμάσει πολλές φορές στο παρελθόν, ποτέ δε μου έχει πετύχει όπως εδώ. Αυτή είναι και η φωτογραφία που μου ζητάνε οι περισσότεροι φίλοι μου να τους τυπώσω...

Ακόμα μια απο το κινητό και instagram
still there by AlexTheodin, on Flickr

Τεχνικά δεν είναι τίποτα το ιδιέτερο. Αλλά μου θυμίζει το συναίσθημα να έχεις την άμμο κάτω απο τα πόδια σου και να σε δροσίζει το κύμα. Οι αγαπημένες μου φωτογραφίες είναι πάντα αυτές που μου προκαλούν ένα συναίσθημα, και έτσι συμβαίνει και με αυτήν.

Τέλος, φέτος κάναμε ακόμα ενα βιντεάκι. Λιγότερη δράση σε σχέση με πέρισυ και πιο παιχνιδιάρικη διάθεση.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αυτά απο μένα. Καλή χρονιά να έχουμε και του χρόνου ακόμα καλύτεροι!

Αλεξη ευχαριστω,και οι δικες σου εικονες,μαζι με τα σχολια σου,δειχνουν οτι χρησιμοποιεις αρκετα τη φωτογραφια για να αποτυπωσεις τις στιγμες της ζωης σου,με τις παρεες σου,και να τις βλεπεις μετα και να υπαρχει αυτο το ομορφο συναισθημα νοσταλγιας,και ωραιων αναμνησεων.
Ειναι ωραια αυτη η πλευρα της φωτογραφιας :-)

Καλες στιγμες να εχεις λοιπον και το 15' (για να ερθουν και οι καλες φωτος ;-) )

H δική μου επιλογή:

Anyone seen my kitty? (she's hidding again)
by ChrisBrn, on Flickr

Τo όμορφο, τρυφερό και πάνω από όλα παιχνιδιάρικο Λενικό μου! Το έχω μαζί μου από όταν ήταν μωράκι και μου έχει χαρίσει άπειρες στιγμές γέλιου, αγάπης και αποφόρτισης από τα καθημερινά άγχη και ανησυχίες.
Απλά είναι ανεκτίμητο για εμένα.

Towards galactic center
by ChrisBrn, on Flickr
Όχι η τεχνικά πιο δύσκολη αλλά σίγουρα για εμένα η πιο ποιοτική.

Rain dream
by ChrisBrn, on Flickr

Για πολύ προσωπικούς λόγους έχει κάποιον συμβολισμό βαρύτατο.

Solitude
by ChrisBrn, on Flickr

Εκφράζει -όχι αυτόν που φαίνεται στη φωτό- αλλά εμένα.
Όπως λέει και ο Υalom, όλοι μας είμαστε πρόθυμοι να βυθίσουμε το μοναχικό "εγώ" μας στο "εμείς" ... αλλά ότι και να κάνουμε η αυτόνομη συνείδηση τελικά μας εγγυάται μόνο ένα πράγμα: την μοναξιά.

Ας βάλω και εγώ τις δικές μου από το καλοκαίρι και μετά εχω απίστευτο τρεξιμο οπότε δεν υπάρχει χρόνος αλλά και διαθεση. Είναι και πολλές που δεν έχω "ανεβάσει" μια και δεν προλαβαίνω τον τελευταίο καιρό οπότε η επιλογή είναι από τις "γνωστές"

Οι σταγόνες είναι αρκετά ενδιαφέρον θέμα στο μακρο και αρκετά βολικό μια και δεν χρειάζεται να βγεις εξω αρκεί το μπαλκόνι. Εκανα αρκετές προσπάθειες μια που μου άρεσε σαν χρώμα και κάδρο είναι η παρακάτω

Μακρο με εντομο η επόμενη μια από τις πολλές αν και δεν είναι ακριβώς 1:1 μου αρέσει κυρίως λόγω συνδιασμού χρωμάτων

Χρώμα και για την επόμενη οταν η φυση έχει κέφια

Και για τις τελευταίες μου επιλογές μια με τον ήλιο να ετοιμάζεται να δύσει (με λιβελούλα δεν είναι δυνατόν ολοκληρη χρονιά να μην βάλω μια)

και μια αμέσως μετά

Καλή χρονια με υγεία και όρεξη για φωτογραφίες να έχουμε

Το 2014 ήταν πολύ ιδιαίτερο,άρχισε με ταξίδι μακρινό και χιλιάδες εικόνες
και έκλεισε δύσκολα...και με μικρή όρεξη για φωτογραφία.
Εύχομαι σε όλους πολλές όμορφες εικόνες και όρεξη για να τις μοιράζεστε.
Είχα την τύχη να τραβήξω από ψηλά πανέμορφα μέρη

Ακτές Σομαλίας
14052024350_f6d22eb482_o.jpg

Πολλά ναυάγια
14238624295_ca877bb7da_o.jpg

Κάπου στον Ινδικό με κόντρα ήλιο
14241545121_e3335b1e6b_h.jpg

Με φόντο Σομαλία
14058188138_424c68e847_o.jpg

Λιμένι Μάνη
14832247518_d2a5c279f3_o.jpg

Και κλείνω με μια γατοφατσούλα
14855697129_04171170cc_o.jpg

Να στε όλοι καλά και καλή χρονιά με υγεία.-bye-

και δικες μου....

αυτη την εκανε favorite o τυπος που εχει φτιαξει το strobist.com στο φλικρ

15644030916_9e68bcb7d8_o.jpg

αυτη γιατι μαρεσει το μοντελο:)

14854092013_363b3dd979_o.jpg

εδω μαρεσει πολυ πως ειναι στημενο το ολο καδρο

13070922274_436af5a7f0_o.jpg

με αυτη τη σειρα εμαθα πολλα για τα φωτα στο studio....

15014234053_d204a9bc37_o.jpg

αυτη απλα ειχε πολυ γελειο στο τραβηγμα....

14680036009_bb43048169_o.jpg

τραβηξα και αρκετα Street φετος , αυτη ηταν απο τις πρωτες

14124345507_5f5a8d918f_o.jpg

γενικα ηταν ωραια χρονια, αρχισα να βγαινω εξω απο τα studio πιο πολυ, δοκιμασα και λιγο street , τραβηξα και 2-3 γαμους.
τραβαω λιγοτερες φωτογραφιες αλλα ειναι πιο καλες,και γενικα σκεφτομαι πιο πολυ πριν τραβηξω:)