Best way to keep cd in your pc.....

Μα αν είχες διαβάσει σχετικά δε θα ρώταγες. :)

Για να σου δώσω να καταλάβεις...Είναι σαν να σε ρωτάω εγώ:
"Είσαι σίγουρος πως άμα συμπιέσω ένα κομμάτι wav σε rar και μετά το αποσυμπιέσω, θα έχω πάλι το ίδιο αρχείο; Υπάρχει ακουστή διαφορά στο wav μετά την συμπίεση-αποσυμπίεση? Ρωτάω γιατί έχω τετραπύρηνο υπολογιστή και monitor ηχεία! Το έχει δοκιμάσει κανείς;; Αν ναι, σε τι σύστημα και υπο ποιες συνθήκες?"

Hope you get my point! :p
Όπως καταλαβαίνεις η αναφορά στο cd είναι άσχετη με το θέμα μας.

Last edited:
Στην έκθεση πάντως ο Θέμης Ζαφειρόπουλος της Location Sound μας είπε πως το .wav είναι καλύτερο.Δεν έχω κανένα λόγο ειδικά εκείνον να τον αμφισβητήσω.Κατεβάζει τα αρχεία σε .flac και τα μετατρέπει σε .wav.Τώρα δοκιμή δεν έχω κάνει και θα αργήσει πολύ..

Το σίγουρο είναι ένα.Δοκιμάζετε και κρίνετε.Εάν δεν ακούτε διαφορές ούτε σε .wav να τα κάνετε ούτε ακριβότερα μηχανήματα να αγοράζετε..

Άβυσσος η ψυχή του Hi End..

Αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις - ένα ασήμαντο bug στο decoding του FLAC μπορεί να κάνει ανεπαίσθητη ζημιά η οποία να ακούγεται μόνο στα highest of end συστήματα.

Οπότε, είναι ώρα για ABX test! :smile:

(καλά, εδώ γελάμε όλοι μαζί..)

Στην έκθεση πάντως ο Θέμης Ζαφειρόπουλος της Location Sound μας είπε πως το .wav είναι καλύτερο.Δεν έχω κανένα λόγο ειδικά εκείνον να τον αμφισβητήσω.Κατεβάζει τα αρχεία σε .flac και τα μετατρέπει σε .wav.

Τι άλλο θα ακούσουμε δηλαδή....
Όταν τον ξαναδείτε να του πείτε να το ψάξει λίγο παραπάνω το θέμα.

Κατά την αναπαραγωγή του flac αυτό αποσυμπιέζεται αυτόματα και στην ουσία παίζει το wav από το οποίο προήλθε το flac (με ακρίβεια bit). Aν δεν ήταν bit προς bit ίδιο η βιομηχανία δεν θα το δεχόταν ως lossless format. Φυσικά οι δοκιμές δεν περίμεναν να γίνουν ούτε από κάποιο φόρουμ ούτε από κάποιο αντιπρόσωπο.

Όποιες απώλειες κατά το πέρασμα ενός σε CD σε flac οφείλονται σε προβλήματα εξαγωγής του wav από το CD και όχι στη μετατροπή από wav σε flac.

Άντε, για να μην τα λέω μόνο εγώ που δεν έχω ακριβά ηχεία, διαβάστε και εδώ έναν τύπο που είχε μία "silly question" (δικά του λόγια).

:D

Πάντως αν κάποιος μπορεί να ακούσει διαφορά στο wav πριν και μετά από τη συμπίεση σε rar, zip ή κάτι αντίστοιχο ίσως να μπορεί να ακούσει και μεταξύ wav και flac. Του ζητάω μόνο να υπογράψει ένα χαρτί για να δωρίσει τα αυτιά του στην επιστήμη προς μελέτη μετά το θάνατό του.

Last edited:
Ωραία. Κάθησα και διάβασα τι είναι το flac.

Λέει ότι είναι καλύτερο από το mp3.

Σεβαστόν.

Ωστόσο επειδή στο μυαλό μου τελευταία υπάρχει η ιδέα να χώσω όλα τα cdiά μου σε ένα σκληρό δίσκο και να τα ακούω απο εκεί, με ενδιαφέρει το θέμα.

Και επειδή είμαι λίγο "παραδοσιακός" τύπος σε μερικά πράματα, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχει αναίμακτος τρόπος για να ζουπάμε και να ξεζουπάμε audio αρχεία. Πρόσεξε, δε λέω να τρέχει το αίμα πλημμύρα, αλλά εδώ δίνουμε λεφτά για αποσβεστικά και καλώδια για να μη χάσουμε τίποτα, φαντάζεσαι να κάνουμε "οικονομία" στους σκληρούς δίσκους? Δηλαδής άμα δώκουμε και 100 ευρώ παραπάνω δε τρέχει και τίποτα. Άλλος δίνει 1000 ευρώ για καλώδιο ρεύματος.

Ναου ντου γιου γκετ μάη πόιντ?

Υπάρχει κάποιος χριστιανός που να το δοκίμασε και να μας πει τα συμπεράσματά του?

Εγώ σε κάποια φάση θα το δοκιμάσω.

ΥΓ: να υποθέσω ότι το έχεις δοκιμάσει Κώστα? Ποια τα συμπεράσματά σου?

Στέργιο δεν έχει καμία σχέση με το mp3 το flac. Το ένα είναι απωλεστικός τρόπος συμπίεσης (που σημαίνει πως χάνεις πληροφορία) ενώ το άλλο μη απωλεστικός (που σημαίνει πως κατά την αναπαραγωγή θα έχεις bit προς bit το ίδιο αρχείο με το αρχικό wav).

H ερώτηση είναι ίδια με αυτή που σου έκανα και παραπάνω:

Είσαι σίγουρος πως άμα συμπιέσω ένα κομμάτι wav σε rar και μετά το αποσυμπιέσω, θα έχω πάλι το ίδιο αρχείο; Υπάρχει ακουστή διαφορά στο wav μετά την συμπίεση-αποσυμπίεση?

Αν στην παραπάνω ερώτηση απαντάς "ναι" (είτε το αρχείο είναι wav, είτε είναι μία φωτογραφία και γενικώς ό,τι θέλεις), μπορείς να είσαι ήσυχος πως δεν θα χάσεις τίποτα με το να κάνεις το wav -> flac.

Διάβασε και το thread που έβαλα παραπάνω άμα δε βαριέσαι.

Δεν έχω κάνει ακουστική σύγκριση (δεν έχω τόοοσο ελεύθερο χρόνο) αλλά έχω κάνει το wav -> flac -> wav, που είναι αυτό που γίνεται κατά την αναπαραγωγή του flac.
Το πρώτο με το τελευταίο wav ήταν ακριβώς τα ίδια αρχεία, bit προς bit. Έβγαζα το ίδιο hash και στις δύο περιπτώσεις!
Αν ψάξεις θα βρεις πολλά τυφλά και...φανερά test πάντως που το πιστοποιούν. Κοίτα στο slim devices ή στο hydrogen audio για παράδειγμα.

Last edited:
Στο κάτω κάτω, ξεκινάτε με απλά extraction σε wave, και στη συνέχεια κάνετε δοκιμές με συμπίεση.

Τη στιγμή που υπάρχουν τα wave αρχεία είναι πολύ απλό (και γρήγορο) να γίνουν FLAC. Και το αντίστροφο βέβαια.. και δοκιμασμένα lossless σε επίπεδο αρχείου.

To διάβασα το θρεντιο, αλλά δε βλέπω κάποιον που να λέει ότι το έχει δοκιμάσει και να έχει στάνταρ συμπεράσματα.

Το ότι δεν είναι διαδεδομένο δε με πειράζει, αφού θα ριπάρω τα δισκάκια μου και θα παίζουν από το ίδιο κομπιουτέρι.

Αλλά με ενδιαφέρει (όπως και πολλούς άλλους πιστεύω) να μη χάνουμε ούτε μια τρίχα ποιότητας από τα δισκάκια μας.

Θεωρώ ότι είναι σοβαρό το θέμα.

Αν μετατρέψω ένα κομμάτι μια σε wav και μια με flac και μετά το γράψω σε cd και το ακούσω στο στέρεο κανονικά θα καταλάβω τίποτα????

To θέμα είναι σοβαρό και ξέρω πως αισθάνεσαι. Κι εγώ σκοπεύω να τα περάσω όλα τα CD σε PC σύντομα (θα φτιάξω ένα music server με ένα Squeezebox κι ένα NAS). Φυσικά το mp3 δεν είναι επιλογή αλλά το flac είναι 100% δοκιμασμένο γι'αυτή τη δουλειά. Πίστεψέ με δεν είμαστε οι πρώτοι audiophile παγκοσμίως που είχαμε αυτές τις ανησυχίες! Σου ξαναλέω πως είναι σαν να κάνω δοκιμές μήπως το zip ή το rar μου χαλάει τα αρχεία. Αν διάβασες και το άλλο thread και δεν έχεις πειστεί ακόμη δεν μπορώ να σου πω κάτι παραπάνω. Το καλύτερο είναι να το δοκιμάσεις μόνος σου. ;)

Εγώ δεν θα ανησυχούσα για το αν ο αλγόριθμος είναι σωστός. Θα είχα λίγο άγχος για το αν ο player που θα χρησιμοποιώ θα παίζει σωστά. Αυτό βέβαια έχει συζητηθεί πολλές φορές, και δεν πιστεύω να υπάρχει πια πρόβλημα, σε συνδυασμό με μια σωστή κάρτα ήχου βέβαια.

Θυμάμαι κάποτε στο thread με τους Gainclones κάποιος είχε γράψει (μετά από την τόση ανάλυση που είχε γίνει για αυτά τα ωραία μηχανάκια) για τους ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ της TI ότι θα διαβάζουν για όλα αυτά που γράφουμε για τα LM και θα γελάνε...
Θα μπορούσα να ισχυριστώ το ίδιο και στο παρόν thread (χωρίς να θέλω να είμαι προσβλητικός) για τους προγραμματιστές.
Όταν έχουμε έναν αλγόριθμο μη απωλεστικό, αυτός δεν κοιτάζει χροιές και δυναμικά. Ούτε καν Jitter δεν κοιτάζει ο αλγόριθμος. Κύριοι μιλάμε για κώδικα. Στον κώδικα υπάρχουν ΜΟΝΟ 0 και 1. Όταν λοιπόν ο αλγόριθμος αυτός συμπιέζει ένα αρχείο, και μετά το αποσυμπιέσει στο 1 θα βγάλει 1 και στο 0 0. Μετά η κάρτα ήχου/DAC/καλώδια είναι που θα αποφασίσουν πως το 1 της ψηφιακής πληροφορίας θα ακουστεί. Αν ηχογραφίσω ένα σαξόφωνο για μια στιγμή και πάρω στο wav την ακολουθία 10001001001001 και μετά φτιάξω εγώ ένα Wav με την πληροφορία αυτή γραμμένη από μένα μέσα, θα ακουστεί διαφορετικά;
Πάντα φιλικά,
Άρης

λοιπον θα σας γραψω τι εχω κανη εγω.

περνω ενα cd και το κανω rip στο δισκο σε wav με το eac.

σε καινουργιο cd δεν ακουγα καμια διαφορα.

σε γρατζουνισμενο dc ομως το wav που προεκυψε επαιζε καλυτερα απο το cd

προφανως το eac διορθωνε τα οποια λαθη αναγνωσης.

μετα πηρα το wav και το εκανα flac.

οσο και να προσπαθησα διαφορα δεν μπορεσα να βρω αναμεσα στο wav και το flac.

το ηξερα αλλα ειμαι περιεργος σαν το στεργιο και το δοκιμασα.

μηχανηματα.

καρτα ηχου maudio audiophile 2496
dac src 2496 modified.
προενισχυτης nakamichi ca-5e
τελικοι 2Xbehringer ep 1500 modified + crown ce 2000
ηχεια infinity renaissance 90

Στο παρελθον ειχα κανει καποιες προχειρες δοκιμες μετατρεποντας καποια κομματια σε mp3 και aac σε διαφορα μπιτρειτ , και ειχα καταλληξει οτι τα aac ακουγονται καλυτερα συγκριτικα.
Αν και πλέον μάλλον ΟΤ, τσέκαρε αυτό που μου είχε φανεί χρήσιμο κάποτε:
http://members.chello.nl/~m.heijligers/ipod/Compression/compression.html

Ένα τεστ μπορεί να γίνει πολύ εύκολα ως εξής:

Ριπάρισμα σε wav

Αντίγραφο του wav μετατροπή σε flac

Μετά μετατροπή ξανά σε wav

Σύγκριση του αρχικού wav με το τελικό αποσυμπιεσμένο σε wav flac

Το EAC αν θυμάμαι έχει δυνατότητα σύγκρισης δύο αρχείων Το Audiograber την έχει σίγουρα πάντως.

Για μεγαλύτερη σιγουριά, το δεύτερο και τρίτο βήμα μπορούν να επαναληφθούν πολλές φορές διαδοχικά πριν γίνει η τελική σύγκριση.

Προσωπικά δεν αμφιβάλω για την αποτελεσματικότητα του flac αλλά δεν το χρειάζομαι άμεσα. Ακόμα δεν έχω εμπλέξει η/υ στην αναπαραγωγή.

Όσο για τον χώρο αποθήκευσης την οικονομία των Gbyte κλπ... σωστά όλα αυτά αλλά προτιμώ να αγοράσω έναν δεύτερο σκληρό παρά να χάσω πολλές ώρες μετατρέποντας τα αρχεία σε flac Οικονομία προσωπικού χρόνου το λένε που τον θεωρώ σημαντικά ακριβότερο από ένα δύο ή εικοσιδύο σκληρούς.

Τώρα αν το πράγμα παραγίνει με χιλιάδες cd που δυστυχώς δεν έχω τόσα ή αρχίσουμε να παίζουμε με hd format τότε το ξανασυζητάμε....

Πιθανόν πάντως να αρχίσω από κάποια στιγμή και μετά να ριπάρω κατευθείαν σε flac

Last edited:
Fuse, μπορείς να βάλεις όλα τα folders με τα wave σου στο Flac Front End το πρωί πριν φύγεις για την δουλειά, να πατήσεις το encode και όταν γυρίσεις θα τα βρεις όλα έτοιμα στους φακέλους τους να σε περιμένουν.

Θα έλεγα να κάνεις δοκιμούλες φίλτατε browser.

Κάνε μερικά wave, μερικά flac, mp3 κλπ κλπ και σύγκρινε.

Ότι είναι να βγει θα το ακούσεις άνετα με τα μαγκνεπάνια σου!

Παλιοσιγανοπαπαδιά! -bye-

ΥΓ: Εγώ χρησιμοποιώ το cdex γι'αυτό το σκοπό. Δες το κι αυτό.
http://cdexos.sourceforge.net/

Δοκιμες θα γινουν συντομα. Απο οσα καταλαβαινω, κι επειδη βασικο μου θεμα ειναι οι database των τιτλων κτλ, θα αρχισω να τα περναω σε wav απο το itunes (?), και θα κανω καποια μετατροπη μετα σε flac για να δω τις διαφορες , αν υπαρχουν. Ετσι θα εχω και τους τιτλους.

Αν υπαρχουν ακουστες διαφορες στο συστημα μου, θα κρατησω αυτα που θεωρω καλυτερα και θα ενημερωσω. Αν δεν ακουσω διαφορες εννοειται οτι θα κρατησω τα flac. Ο χωρος ειναι χωρος.....

Ξανασκέψου το iTunes.. Δεν ξέρω κατά πόσο κάνει σωστό audio extraction.

Γενικά, αν το δεις να διαβάζει τα cds πολύ γρήγορα, κατά πάσα πιθανότητα δεν κάνει error correction.

Και όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, garbage in -> garbage out..

Απάντηση: Re: Best way to keep cd in your pc.....

Ξανασκέψου το iTunes.. Δεν ξέρω κατά πόσο κάνει σωστό audio extraction.

Γενικά, αν το δεις να διαβάζει τα cds πολύ γρήγορα, κατά πάσα πιθανότητα δεν κάνει error correction.

Και όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, garbage in -> garbage out..

Καλα, το ξανασκεφτομαι.....

Με τι να κανω σωστα το rip ΚΑΙ να παρει και τιτλους απο database ?