Βία στο πανεπιστήμιο . ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ !

Tasos_Th

Supreme Member
5 September 2006
3,060
Goteborg, Vastra Gotaland, SVERIGE
Μετά από έγκριση της Πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου προωθεί ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής προς τα μέλη ΔΕΠ και τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 10 Μαΐου 2007 στις 23.00, ο συνάδελφος Αναγνώστης Στεργίου, Αναπλ. Καθηγητής, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής και γενικός επόπτης των κτιρίων της Σχολής Θετικών Επιστημών, δέχτηκε επίθεση από άτομο, που βρισκόταν εκείνη την ώρα έξω από την κεντρική είσοδο του κτιρίου της ΣΘΕ με μπουνιές και κλωτσιές, συνοδευόμενες από ακατάσχετο υβρεολόγιο. Σύμφωνα με την γνωμάτευση των γιατρών του ΑΧΕΠΑ υπέστη «εγκεφαλική διάσειση, εσωτερικό αιμάτωμα του αυτιού και διάτρηση του τυμπάνου».

Τα μέλη της Γ.Σ. του Τμήματος Φυσικής καταδικάζουν την απρόκλητη αυτή επίθεση και δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον συνάδελφο Α. Στεργίου. Καταδικάζουν οποιαδήποτε μορφή βίας, από όπου κι αν προέρχεται, ιδιαίτερα δε μέσα στον ιερό ακαδημαϊκό χώρο και καλούν όλα τα μέλη ΔΕΠ, όλους τους φοιτητές και όλους τους εργαζόμενους του Τμήματος Φυσικής αλλά και ολόκληρης της Σχολής Θετικών Επιστημών να περιφρουρήσουν τις ακαδημαϊκές αξίες.

Καλούν όλους τους φορείς της Σχολής μας να απομονώσουν τέτοιες πρακτικές, που πληγώνουν ανεπανόρθωτα την έννοια του Δημόσιου Πανεπιστημίου και να μην επιτρέψουν την άσκησή τους μέσα στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Καλούν τις πρυτανικές και τις κοσμητορικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της ακαδημαϊκής τάξης.

Τέλος αποφασίζουν τη συμβολική διακοπή της λειτουργίας του Τμήματος για τέσσερις ώρες την Τετάρτη 23 Μαΐου 2007, 11.00-15.00 για να υπογραμμίσουν έμπρακτα την έντονη διαμαρτυρία τους για το εν λόγω επεισόδιο και την συμπαράστασή τους στον συνάδελφο Αν. Στεργίου.

Θεσσαλονίκη, 21.05.2007

πάντως κ εγώ καταδικάζω την πείνα στην αφρική,

μπορεί να κοιτάξει κανείς στην ειδήσεις μήπως χόρτασαν οι πεινασμένοι;

γεννημένος το 41 ο άνθρωπος είναι 66 χρονώ, απορώ ποιος έχασε την υπομονή του με έναν εξηνταεξάχρονο..

αντι να καταδικάζει η σύγκλητος και η κοσμητεία και η ΓΣ και να διακόπτουν συμβολικά, μπορούν να κάνουν κάτι να μην τρώνε ξύλο οι καθηγητές ή οι φοιτητές ?

δεν γνωρίζω, απλά μου φαίνεται υποκριτικό, σαν κηδεία ένα πράγμα, σαν παραδοχή ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Αν το ίδιο ακριβώς επεισόδιο γινόταν 2 μέτρα έξω από τον πανεπιστημιακό χώρο θα είχαμε θέμα ή κάποιου είδους καταδίκη? Προφανώς όχι μιας και τέτοια επεισόδια συμβαίνουν κατά δεκάδες καθημερινά σε όλη την φυλασσόμενη από την αστυνομία Ελλάδα.

Έχω την εντύπωση ότι πολλοί "Δούρειοι Ίπποι" έχουν μπει στα πανεπιστήμια με στόχο την κατάργηση του ασύλου. Επί της ουσίας, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι για τον όγκο πληθυσμού που κινείται εντός πανεπιστημιακών χώρων, η κάθε είδους εγκληματική-παράνομη δραστηριότητα κινείται σχεδόν στο μηδέν (αναλογικά). Η επιλεκτική ευαισθησία σε "ξυλοδαρμούς" άλλους σκοπούς έχει μάλλον...

Last edited:
McZab δεν είναι τόσο σίγουρος ότι δεν προκάλεσε ο κ. καθηγητής έστω κ λίγο την μοίρα του, προφανώς δεν εννοώ πως είναι δίκαιος ο ξυλοδαρμός, απλώς το συγκεκριμένο δεν το αποδίδω σε δούρειους ίππους

Ομως το γεγονος εγινε εντος των οριων του πανεπιστημιου και νιωθουν την υποχρεωση για μια τετοια ανακοινωση, κατι σαν τις κυβερνησεις που καταδικαζουν τρομοκρατικα χτυπηματα στη δικη τους ή σε αλλη χωρα, δε βλεπω τιποτα περιεργο. Κριμα την ζημια που επαθε ο ανθρωπος.

Αν το ίδιο ακριβώς επεισόδιο γινόταν 2 μέτρα έξω από τον πανεπιστημιακό χώρο θα είχαμε θέμα ή κάποιου είδους καταδίκη? Προφανώς όχι μιας και τέτοια επεισόδια συμβαίνουν κατά δεκάδες καθημερινά σε όλη την φυλασσόμενη από την αστυνομία Ελλάδα.

Έχω την εντύπωση ότι πολλοί "Δούρειοι Ίπποι" έχουν μπει στα πανεπιστήμια με στόχο την κατάργηση του ασύλου. Επί της ουσίας, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι για τον όγκο πληθυσμού που κινείται εντός πανεπιστημιακών χώρων, η κάθε είδους εγκληματική-παράνομη δραστηριότητα κινείται σχεδόν στο μηδέν (αναλογικά). Η επιλεκτική ευαισθησία σε "ξυλοδαρμούς" άλλους σκοπούς έχει μάλλον...

εάν συνέβαινε εκτός πανεπιστημίου θα μπορούσε να προστρέξει κάποιος σε βοήθεια, δίχως κίνδυνο να καταλυθεί η δημοκρατία.

Επίσης να σε ρωτήσω, γιατί πρώτη εκδοχή πρέπει να είναι το σενάριο συνωμοσίας? Εντάξει, είμαστε υποψιασμένοι, κι αμέσως αναγνωρίζουμε τους προβοκάτορες. Γιατί να κάνει αυτό όμως την "φυσιολογική" εκδοχή σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν καταλαβαίνω. Δηλαδή κάποιος μη-ελεγχόμενος από κυβερνητικούς ή παρακυβερνητικούς χώρους να έριξε όντως το ξύλο για δικούς του -δεν θα τους βαφτίσω- λόγους. Ας πιάσουμε πρώτα την συντομοτέρα οδό και μετά πάμε Λωζάνη μέσω Κοζάνης, που μπορεί και να είναι -θεωρητικώς τουλάχιστον- έτσι.

Νομίζω πως αυτό που έθιξε ο MacZab είναι το γεγονός ότι τονίζεται περισσότερο το συγκεκριμένο περιστατικό από άλλα ίδια ή παρόμοια που συμβαίνουν εκτός πανεπιστημιακών χώρων. Εδώ ναι σαφώς και υπάρχει πρόβλημα, και υποκινούμενη δημοσιογραφία. Όσο για το αν θα έτρεχε κανείς για βοήθεια, όταν δεις εσύ έναν μπράβο να ρίχνει ξύλο τρέχεις για βοήθεια; Ή μήπως η αστυνομία δεν φτάνει στο σημείο της συμπλοκής 1 ώρα αργότερα για να πάρει καταθέσεις από τους "μάρτυρες". Μέσα στο πανεπιστήμιο είναι πολύ πιθανότερο να "τρέξει κάποιος σε βοήθεια".

Tον καθηγητή που τον έσυραν με το ζόρι εκτός τού γραφείου του και μετά τού έκτισαν την είσοδο, μπροστά στίς κάμερες,....πώς θα το χαρακτηριζαμε σαν γεγονός??

Δεν είναι και απολύτως βέβαιο ότι, εάν ένας 66χρονος (εάν κατάλαβα καλά) τρώει ξύλο από ένα "παλικάρι" καταμεσίς του δρόμου, όλοι, μα όλοι, θα μείνουν άπραγοι.

Τώρα για το πόσο ομοιάζει το παραπάνω περιστατικό με άλλα που λαμβάνουν χώρα εκτός πανεπιστημιακών χώρων, επιτρέψτε μου να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Συνήθως οι υπόλοιπες επιθέσεις τέτοιου μεγέθους (εκτός ίσως από συμπλοκές "οπαδών") έχουν στόχο το θύμα ατομικώς, όχι λόγω κάποιας γενικότερης ιδιότητάς του (όπως εδώ του μέλους ΔΕΠ ή δεν ξέρω τι άλλο).

Δηλαδή οι επιθέσεις μπράβων μέρα μεσημέρι σε καφετέριες δεν έχουν να κάνουν με την ιδιότητα των θυμάτων τους; Ή μήπως δεν γίνονται;

Μήπως σου έχει τύχει ποτέ να δεις ξύλο να πέφτει μπροστά σου από ασφαλίτες στη μέση του δρόμου; Εκεί τί ακριβώς γίνεται; Επεμβαίνει κανείς; Ή είναι λιγότερο παράνομο, άρα και κοινωνικά αποδεκτό;

Για να μην παρεξηγηθώ, σαφώς και είμαι ενάντια της βίας από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Σε αυτό είμαι απλά κάθετος. Αλλά πείτε μου, πόσοι ξυλοδαρμοί γίνονται δημοσίως καθημερινά, και πόσοι γίνονται θέμα;

Ποια ιδιότητά τους δηλαδή? Αυτή του θαμώνα? Η επίθεση του μπράβου εξ ορισμού κατευθύνεται κατά κάποιου συγκεκριμένου. Ενώ η εν λόγω επίθεση δεν φαντάζομαι να ήθελε να πλήξει σώνει και καλά το συγκεκριμένο καθηγητή, αλλά γενικώς κάποιον καθηγητή. Μπορεί ασφαλώς και να μην ήταν έτσι.

Όσο για ξύλο από ασφαλίτες, όχι, προσωπικώς δεν μου έχει τύχει να δω.

Εξάλλου λόγω του κοινωνικού περίγυρου του θύματος δεν μπορούμε να τον συγκρίνουμε με οποιονδήποτε "κοινό" ξυλοδαρμό. Το θύμα ήταν "σεβαστής" ηλικίας, ανωτάτου μορφωτικού και σίγουρα υψηλού βιωτικού επιπέδου, ενώ πλην του χώρου του πανεπιστημίου εκτιμώ ότι δεν θα κυκλοφορούσε σε χώρους αυξημένου κινδύνου εμπλοκής σε ξυλοδαρμό. Είναι συνεπώς ο ξυλοδαρμός του το ίδιο σπάνιος και αξιοπερίεργος όπως ένας ξυλοδαρμός δικαστή στο ακροατήριο δικαστηρίου ή ιατρού στο ιατρείο του. Και μην μου πεις ότι οι δύο τελευταίοι δεν θα γίνονταν θέμα.

μια παρέμβαση, για την ηλικία του ανθρώπου , 66 ετών δεν είμαι σίγουρος απλά βρήκα ένα βιογραφικό του στο internet

send, το "αναπληρωτής καθηγητής" δεν συμβαδίζει με το ήθος και το μορφωτικό επίπεδο. Το ότι ξέρει να λύνει εξισώσεις φυσικής δεν του απαγορεύει να είναι παιδεραστής. Βλέπε καλούση

Συγγνώμη, πουθενά δεν έβαλα στην εξίσωση τον παράγοντα "ήθος". Το αναπληρωτής καθηγητής συνδέεται σίγουρα όμως με ένα μορφωτικό επίπεδο (εντάξει, στη χώρα μας όχι απαραίτητα...:flipout: ) και έναν κοινωνικό κύκλο που από καθαρά εγκληματολογική άποψη δεν συνδέεται κατά τα συνήθως συμβαίνοντα, με καβγάδες και ξυλοδαρμούς.

Κατ' εξαίρεση μόνο εμπλέκονται άτομα του κύκλου αυτού σε βίαια εγκλήματα, είτε δηλαδή τυχαίως πχ εάν τύχει και τους ληστέψει κανείς στο δρόμο, είτε λόγω του ήθους που ανέφερες, σε εγκλήματα πάθους (βλ περίπτωση διοικητή του ΙΚΑ).

εάν συνέβαινε εκτός πανεπιστημίου θα μπορούσε να προστρέξει κάποιος σε βοήθεια, δίχως κίνδυνο να καταλυθεί η δημοκρατία.

Επίσης να σε ρωτήσω, γιατί πρώτη εκδοχή πρέπει να είναι το σενάριο συνωμοσίας? Εντάξει, είμαστε υποψιασμένοι, κι αμέσως αναγνωρίζουμε τους προβοκάτορες. Γιατί να κάνει αυτό όμως την "φυσιολογική" εκδοχή σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν καταλαβαίνω. Δηλαδή κάποιος μη-ελεγχόμενος από κυβερνητικούς ή παρακυβερνητικούς χώρους να έριξε όντως το ξύλο για δικούς του -δεν θα τους βαφτίσω- λόγους. Ας πιάσουμε πρώτα την συντομοτέρα οδό και μετά πάμε Λωζάνη μέσω Κοζάνης, που μπορεί και να είναι -θεωρητικώς τουλάχιστον- έτσι.
Δεν με κατάλαβες και μάλλον φταίω εγώ. Δεν θεωρώ "συνομοσία" το γεγονός καθεαυτό γιατί λόγοι για να φάει ξύλο ένας καθηγητής υπάρχουν αρκετοί. Από την καθαρή τρέλα ενός φοιτητή μέχρι το να "τα πιάνει" για να περάσει φοιτητές για παράδειγμα.
Αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο είναι το πώς ο σύλλογος έσπευσε να "καταδικάσει" το γεγονός ως σαν να έγινε κάτι που ταράζει τα νερά της κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας ιδιαίτερα. Όταν δε, διαβάζω το ψήφισμα να καλεί την πρυτανεία και τους υπευθύνους ("Καλούν τις πρυτανικές και τις κοσμητορικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της ακαδημαϊκής τάξης.")να λάβουν μέτρα, μου δίνουν κάθε αφορμή να υποψιαστώ ό,τι θέλω. Εκφράζω λοιπόν αφελώς την απορία, ποια είναι αυτά τα μέτρα που μπορεί να λάβει η πρυτανεία για να μην τρώνε ξύλο αθώοι πολίτες εντός πανεπιστημίου και περιμένω απάντηση από τους συντάκτες του ψηφίσματος γιατί προφανώς κάτι θα έχουν στο μυαλό τους.
Ξαναγράφω λοιπόν ότι ο δείκτης εγκληματικότητας εντός πανεπιστημιακών χώρων είναι αμελητέος σε σύγκριση με αυτόν εκτός. Που σημαίνει ότι όποιος κόπτεται για την ασφάλεια των μελών της παν/κής κοινότητας εντός παν/μίου μας δουλεύει ψιλό γαζί κοινώς διότι μόλις πατήσουν το πόδι τους εκτός "ασύλου" κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.
Όσο για το αν θα προστρέξει κάποιος (όπως έγραψες) σε βοήθεια εκτός παν/μίου θα πω το εξής: Ο ίδιος κάποιος μπορεί να προστρέξει και εντός και δεν θα κουνηθεί φύλλο. Εκτός αν με το κάποιος εννοείς κάποιος συγκεκριμένος ο οποίος δεν προστρέχει ούτε εκτός παν/μίου σε τέτοια περιστατικά. Προστρέχει μόνο όταν τα γεγονότα περιλαμβάνουν διαμαρτυρίες φοιτητών, συνταξιούχων, άδικα (όπως αποδείχθηκε) συλληφθέντων, κτλ. Σταματώ εδώ για να μην ξεφύγουμε και περιμένω απάντηση στο ερώτημά μου.

ΥΓ. Για το κατά πόσο η βία γενικά είναι ένα παραδεκτό μέσο επιβολής απόψεων και πολιτικής επιρροής θα πρέπει να συζητήσουμε ξεχωριστά για κανένα 6μηνο. Το λέω γιατί αν κάποιοι δηλώνουν γενικώς και αορίστως "κατά της βίας" τότε έχουν κάθε δικαίωμα να καταδικάζουν κάθε πράξη βίας με οποιονδήποτε αποδέκτη σε οποιονδήποτε χώρο αρκεί να το κάνουν γενικά χωρίς εξαιρέσεις. Όλοι οι υπόλοιποι απλά βάζουν κριτήρια τα οποία δικαιολογούν την άσκηση βίας επιλεκτικά, κάτι που προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Βία στο πανεπιστήμιο . ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ !

Tον καθηγητή που τον έσυραν με το ζόρι εκτός τού γραφείου του και μετά τού έκτισαν την είσοδο, μπροστά στίς κάμερες,....πώς θα το χαρακτηριζαμε σαν γεγονός??

Επίδειξη δύναμης, ίσως?

Η εντύπωση μου είναι ότι παίζεται ένα περίεργο παιχνίδι εξουσίας -συμφερόντων με κρατικούς,πανεπιστημιακούς και φοιτητικούς παράγοντες,που ακόμα δεν έχω κατορθώσει να κατανοήσω.
Ούτε ξέρω τι γίνεται με τον νέο νόμο πλαίσιο (δηλαδή θα εφαρμοστεί και εάν ναί πότε και πώς??)και επίσης μου έχουν κάνει εντύπωση διάφορες ετερόκλητες συμμαχίες.Νομίζω ότι τέτοιες ανακοινώσεις βλέπουν το δέντρο και κρύβουν το δάσος.....

Καλά να πάθουν...αφού τους εχουν ακόμη και τους καμαρώνουν...όλα τα κουμάσια που λυμαίνονται το "πανεπιστημιακο άσυλο" και τις υπόλοιπες ΑΗΔΙΕΣ...είναι άξιοι της μοίρας τους...