Βιβλία κλασσικής μουσικής για αρχάριους (και όχι μόνο)

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,365
Αθήνα
Επειδή αραιά και που κάποιοι φίλοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κλασσική μουσική σκέφτηκα να κάνω μια λίστα με σχετικά βιβλία τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό βοήθημα στην εξερεύνηση τους.
Πρόκειται για βιβλία τα οποία απευθύνονται κυρίως στους νεοεισερχόμενους στο χώρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και κάποιοι πιο μπασμένοι δεν μπορούν να να βρουν χρήσιμες πληροφορίες.
Στα βιβλία αυτά υπάρχουν πληροφορίες για τα όργανα της ορχήστρας, την εξέλιξη του ορχηστρικού συνόλου με το πέρασμα του χρόνου, πληροφορίες για τις μουσικές φόρμες και την εξέλιξή τους, βιογραφικά στοιχεία για πολλούς συνθέτες (μείζονες και ελάσσονες), ταξινόμηση και παρουσίαση των χρονικών περιόδων της λόγιας μουσικής, σχόλια και παρουσίαση (αλλού σύντομα αλλού πολύ αναλυτικά) για αντιπροσωπευτικά έργα του κλασσικού ρεπερτορίου και πολλές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες για τον ακροατή που έχει σκοπό να εισέλθει σε ένα καινούργιο μουσικό κόσμο.

Η σειρά παράθεσης είναι τυχαία.

Κλασσική μουσική για πρωτάρηδες - ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Βραδιές με την ορχήστρα - FAGOTTO
Λεξικό των συνθετών - GUTENBERG
Η απόλαυση της μουσικής - FAGOTTO
Η ορχήστρα - ΝΕΦΕΛΗ
Μικρός οδηγός στη μεγάλη μουσική I - ΣΤΑΧΥ
Μικρός οδηγός στη μεγάλη μουσική IΙ - ΣΤΑΧΥ
Μικρός οδηγός στη μεγάλη μουσική IΙΙ - ΣΤΑΧΥ
Η ιστορία της μουσικής σε σκίτσα - ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ανθολογία Κλασικής Μουσικής - ΝΑΚΑΣ
Ιστορία της Δυτικής Μουσικής Ι (αρχαιότητα μέχρι Beethoven) - GUTENBERG
Ιστορία της Δυτικής Μουσικής ΙΙ (Γερμανικός Ρομαντισμός κι εφεξής) - GUTENBERG

%ca%eb%e1%f3%f3%e9%ea%de%20%e3%e9%e1%20%f0%f1%f9%f4%dc%f1%e7%e4%e5%f2.jpg

%c2%f1%e1%e4%e9%dd%f2%20%ec%e5%20%ef%f1%f7%de%f3%f4%f1%e1.jpg

%cb%e5%ee%e9%ea%fc%20%f4%f9%ed%20%f3%f5%ed%e8%e5%f4%fe%ed.jpg

%c1%f0%fc%eb%e1%f5%f3%e7%20%ec%ef%f5%f3%e9%ea%de%f2.jpg

Πολύ καλή δουλειά Διονύση...Μπράβο..
Τού Bekker είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί έχει γραφεί προπολεμικά πού τά μουσικά´έβραζαν´..
Οι μικροί οδηγοί επίσης είναι ενδιαφέροντες όπως και τά βιβλία τού Headington.

Eνα καλό βιβλίο ,ακόμα είναι τα ´Μουσικά Πορτρέτα´τού Γιάννη Βασιλειάδη,από τίς εκδόσεις Καστανιώτη,μέ αναφορές σέ μερικούς μείζονες Συνθέτες.
Οπως επίσης το βιβλίο ´Μουσική και Γλώσσα´τού Μουσικολόγου Θρασύβουλου Γεωργιάδη(εκδόσεις Νεφέλη).

Eπίσης ´Η Εισαγωγή στην Μουσική´εκδ.Νεφέλη τού Οττο Κάρολυ,πού μέ πανέξυπνη και απλή γλώσσα οδηγούμαστε στόν κόσμο τών οργάνων καί τών ήχων.
Επίσης συγκινητικότατο είναι ´Τό Μικρό Χρονικό´τής δεύτερης γυναίκας τού Μπάχ,Αννας Μαγδαληνής,που´περιγράφει μέ μεγάλη τρυφερότητα τίς άοκνες προσπάθειες τού Κάντορα να δημιουργήσει Μουσική...

Αυτά σάν συμπλήρωμα..

Σπύρο τα Μουσικά Πορτρέτα του Γιάννη Βασιλειάδη έιναι όντως πολύ ενδιαφέρον βιβλίο αλλά νομίζω ότι δεν απευθύνεται τόσο στον αρχάριο (γι'αυτό και δεν το περιέλαβα).
Ενδιαφέρον είναι και Η μοναξιά του Γιοχάνες Μπραμς του ίδιου συγγραφέα.

Adorno, Hanslick κλπ είναι για αργότερα.

Πάντως Διονύση διαβάζεται ευχάριστα.Ο Βασιλειάδης παρ´ότι έχει και μερικές ,αμιγώς,´μουσικές σελίδες´γράφει αρκετά εύληπτα..
Προσωπικά καταφεύγω αρκετά συχνά εκεί...
Καί το θεωρώ ενδιαφέρον και γιά κάποιον λίγο προχωρημένο...
Πάντως μπράβο γιά τήν πρωτοβουλία σου...
Θά πρότεινα μάλιστα ,γιά να μήν ´χαθεί´τό thread νά τό ´κάνει´κάτι ο chief ,καί να τό συμπληρώνουμε από καιρού εις καιρόν καί μέ ξενόγλωσσα καί μέ πιό προχωρημένα...

Τρία ακόμα ενδιαφέροντα:1)Wilhelm Furtwangler:Μουσική καί Λόγος,εκδόσεις Printa(τόχα αγοράσει από τήν ´Πολιτεία´)
2)Βuilding a classical c.d. collection.The NPR Guide,Workman publishing,New York.Εξαιρετικό γιά Αρχάριους.
3)Glenn Gould:The Ecstasy and Tragedy of Genius,Peter Ostwald,Norton and Company,New York-London..
Tά δύο τελευταία από Amazon

Kαί ασφαλώς τό :Sviatoslav Richter,Notebooks and conversations,τού Bruno Monsaingeon,Faber&Faber.Υπέροχο.............

Ευχαριστώ Σπύρο,
ετοιμάζω και μια δεύτερη λίστα με περισσότερους τίτλους.
Αυτό του Furtwangler από Πολιτεία το είχα αγοράσει κι εγώ και μάλιστα το φρεσκάρισα πρόσφατα...

Απάντηση: Re: Βιβλία κλασσικής μουσικής για αρχάριους (και όχι μόνο)

Ευχαριστώ Σπύρο,
ετοιμάζω και μια δεύτερη λίστα με περισσότερους τίτλους.
Αυτό του Furtwangler από Πολιτεία το είχα αγοράσει κι εγώ και μάλιστα το φρεσκάρισα πρόσφατα...

Kαι εγώ τό καλοκαίρι τό φρέσκαρα.:smile:

Πολύ καλή και χρήσιμη δουλειά για όλους μας :)

Να προσθέσω το "Μουσική και Φαντασία" του Aaron Copland από τις εκδόσεις Νεφέλη. Πρόκειται για μια σειρά απο διαλέξεις του συνθέτη για τον τρόπο που ακούγεται και ερμηνεύεται η μουσική. Είναι απλά γραμμένο, αλλά δεν είναι τόσο για εισαγωγή στη μουσική όσο για προβληματισμό σε ορισμένα θέματα.

Το "Μικρό Χρονικό" είναι απο τα διασημότερα ψευδεπίγραφα βιβλία... Είναι πολύ όμορφο ως ανάγνωσμα, με είχε ενθουσιάσει, όταν όμως έμαθα την αλήθεια χαλάστηκα λίγο... Είναι γραμμένο από μια αγγλίδα συγγραφέα η οποία υπέγραψε ως Αννα Μαγκνταλένα Μπάχ. Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο εδώ
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=13145&m=C18&aa=1

Πιθανώς νάναι καί έτσι....
Αλλά και η κυρά Ferstl φανατική είναι...
Προσωπικά θά μείνω μέ τόν μύθο,πού η Αννα-Μαγδαληνή κρυφοκοιτάζει τόν Κάντορα νά συνθέτει τά Πάθη τού Αγ.Ιωάννη κλαίγοντας από πίστη στόν Θεό του...
Τούς βαριέμαι όλους αυτούς τούς λογής ´επιστήμονες´πού χαλάνε τό ´μυστήριο´.
Τώρα όσα γράφει η κυρά Ferstl περί ναζιστικής αντιλήψεως τής δήθεν ´Αννας´τά ακούω βερεσέ...
Ενδιαφέρουσα η παραπομπή πάντως.:smile:

Υ.Γ.
Ολο τό Λαμπρακιστάν βρίσκω μπροστά μου:FSGSFGS4:

Re: Απάντηση: Βιβλία κλασσικής μουσικής για αρχάριους (και όχι μόνο)

Υ.Γ.
Ολο τό Λαμπρακιστάν βρίσκω μπροστά μου:FSGSFGS4:

:flipout::flipout::flipout::flipout::flipout: ...έλιωσα!

Και σ'εμένα άρεσε το βιβλίο... Απλά ξενερώνω λίγο όταν μαθαίνω οτι κάτι τόσο όμορφο είναι μύθος. Από την άλλη, δεν ειμαι υπέρ της απομυθοποίησης των μεγάλων του παρελθόντος(π.χ. ο Μεγας Αλέξανδρος ομοφυλόφιλος, ο Μπάχ τεμπέλης, ο Μπράμς ομοφυλόφιλος, κλπ κλπ). Σκέφτομαι καμιά φορά οτι η... ατεχνία που υποφέρουμε μας εχει οδηγήσει σ'ενα ακατάσχετο κόμπλεξ για το παρελθόν έτσι ωστε να ισοπεδώνονται όλα... Από καλλιτέχνες ως τον Θεό τον ίδιο(πχ o κυριος Dan Brown και η παρέα του). Τελοσπάντων... it's too late :)

σ.σ. Ο Κάντορας έκλαιγε όταν έγραφε το Ach Golgatha απο τα Kατα Ματθαίον ;)
Συμφωνα με το βιβλίο πάντα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βιβλία κλασσικής μουσικής για αρχάριους (και όχι μόνο)

:flipout::flipout::flipout::flipout::flipout: ...έλιωσα!

Και σ'εμένα άρεσε το βιβλίο... Απλά ξενερώνω λίγο όταν μαθαίνω οτι κάτι τόσο όμορφο είναι μύθος. Από την άλλη, δεν ειμαι υπέρ της απομυθοποίησης των μεγάλων του παρελθόντος(π.χ. ο Μεγας Αλέξανδρος ομοφυλόφιλος, ο Μπάχ τεμπέλης, ο Μπράμς ομοφυλόφιλος, κλπ κλπ). Σκέφτομαι καμιά φορά οτι η... ατεχνία που υποφέρουμε μας εχει οδηγήσει σ'ενα ακατάσχετο κόμπλεξ για το παρελθόν έτσι ωστε να ισοπεδώνονται όλα... Από καλλιτέχνες ως τον Θεό τον ίδιο(πχ o κυριος Dan Brown και η παρέα του). Τελοσπάντων... it's too late :)

σ.σ. Ο Κάντορας έκλαιγε όταν έγραφε το Ach Golgatha απο τα Kατα Ματθαίον ;)
Συμφωνα με το βιβλίο πάντα.

Είδες,εγώ θυμόμουν τό κατά Ιωάννη..Τόχα φτιάξει μόνος μου το παραμύθι...
Στό υπόλοιπο κείμενό σου προσυπογράφω απολύτως...:ernaehrung004:
Οσο για τον κώδικα τού Βιντσίου δέν ασχολούμαι μέ μπούρδες....Τον απατεώνα τον Brown τόν θεωρώ συγγραφέα τύπου Φώσκολου.
Ακούω 31 καί 32 μέ Kempff καί πάω γιά νάνι...
Υ.Γ
Τεμπέλης ο Μπάχ??Μέ τόσα παιδιά???;);)

Απάντηση: Re: Βιβλία κλασσικής μουσικής για αρχάριους (και όχι μόνο)

Τεμπέλης ο Μπάχ??Μέ τόσα παιδιά???[\quote]
Το Βημα το 'γραφε κι αυτο... :flipout::flipout:

Λογικό...Ο κύρ Χρήστος βλέπεις δέν τό γνωρίζει τό ´άθλημα´έτσι....οπότε τό βάφτισε τεμπελιά...:flipout::flipout::flipout:

Συνεχίζω με κάποια βιβλία που αναφέρονται σε συγκεκριμένους συνθέτες εν είδη βιογραφίας:

%c3%c9%cf%d7%c1%cd%20%d3%c5%cc%d0%c1%d3%d4%c9%c1%cd%20%cc%d0%c1%d7.jpg

%c3%e9%ef%f7%dc%ed%ed%e5%f2%20%cc%f0%f1%e1%ec%f2.jpg

%c3%ea%dd%ef%f1%e3%ea%20%d6%f1%df%ed%f4%f1%e9%f7%20%d7%e1%df%ed%f4%e5%eb.jpg

%d6%d1%c1%cd%d4%d3%20%c3%c9%cf%c6%c5%d6%20%d7%c1%c9%cd%d4%cd.jpg

%d6%d1%c1%cd%d4%d3%20%cb%c9%d3%d4%20%c7%20%c6%d9%c7%20%d4%cf%20%c5%d1%c3%cf%20%c7%20%c5%d0%cf%d7%c7%20%d4%cf%d5.jpg

%d6%d1%c1%cd%d4%d3%20%d3%cf%d5%d0%c5%d1%d4%20%c7%20%c6%d9%c7%20%cf%20%c5%d1%c3%cf%20%c7%20%c5%d0%cf%d7%c7%20%d4%cf%d5.jpg

%d6%d1%c5%c9%c4%c5%d1%c9%ca%cf%d3%20%d3%cf%d0%c5%cd%20%c7%20%c6%d9%c7%20%d4%cf%20%c5%d1%c3%cf%20%c7%20%c5%d0%cf%d7%c7%20%d4%cf%d5%20.jpg

%cc%fc%f4%f3%e1%f1%f4,%20%e7%20%e6%f9%de,%20%f4%ef%20%dd%f1%e3%ef%20,%20%e7%20%e5%f0%ef%f7%de%20%f4%ef%f5.jpg

%d1%df%f7%e1%f1%ed%f4%20%20%c2%dc%e3%ea%ed%e5%f1.jpg

%d1%e9%f7%dc%f1%e4%ef%f2%20%c2%dc%e3%ea%ed%e5%f1.jpg

Last edited:
Βιβλία τα οποία αναφέρονται σε συγκεκριμένης χρονική περίοδο της μουσικης ιστορίας:

%ca%cb%c1%d3%c9%ca%c7%20%cc%cf%d5%d3%c9%ca%c7.jpg

%d1%ef%ec%e1%ed%f4%e9%ea%de%20%ec%ef%f5%f3%e9%ea%de.jpg

%cc%ef%ed%f4%dd%f1%ed%e1%20%ec%ef%f5%f3%e9%ea%de.jpg

%c5%c9%d3%c1%c3%d9%c3%c7%20%d3%d4%c7%20%cc%cf%d5%d3%c9%ca%c7%20%d4%cf%d5%2020%cf%d5%20%c1%c9%d9%cd%c1%20.jpg