Βιντεοκάμερα για ερασιτεχνική ταινία - video clip

Dark74

Senior Member
25 August 2010
476
Παιδιά καλησπέρα σε όλους

Είναι η πρώτη φορά που γράφω καθώς τώρα ανακάλυψα το forum :)

Θα ήθελα τι βοήθεια σας στο εξής. Ενδιαφέρομαι να αγοράσω μια βιντεοκάμερα η οποία θα χρησιμοποιηθεί για γυρίσματα videoclip (ημι-επαγγελματικά) ίσως και για κάποια μικρή εραστιεχνική ταινία.
Από τα λιγοστά που ξέρω αλλά και τις ανάγκες που μάλλον έχουμε θα ήθελα η κάμερα να πληρεί με σειρά προτίμησης

1. Λόγω εγγραφής μουσικου video clip να μπορώ στην επεξεργασία να έχω ομαλότατο και smoothy slow motion και όχι "σπαστό"
2. Καλό optical image stabilazation (είναι προφανές ότι το χρειαζόμαστε)
3. Σχετικά καλή ποιότητα λήψης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού
4. Ένα μάλλον σχετικά ευρυγώνειο φακό αλλά αυτόν μπορώ πιθανόν και μετά να τον πάρω εχτρα.

Το διαθέσιμο ποσό είναι από 600 εως 800 ευρώ περίπου.

Τι θα προτείνατε... δεν με ενδιαφέρει τόσο η λήψη τυχαίων εικόνων-πλάνων, αλλά με ενδιαφέρει η λήψη κινηματογραφικών-στημένων (cinema, κινηματογραφική λήψη κλπ) πλάνων. Επίσης δεν με απασχολεί αν μπορεί να τραβάει καλές φωτογραφίες δηλ. αν μπορει να χρησιμοποιηθεί ως ψηφιακή φωτογραφική.

Καμιά ιδέα ρε παιδιά ?

Ευχαριστώ

Στα λεφτά που αναφέρεις η αγορά μιας DSLR που να τραβάει video μοιάζει με μονόδρομο. Δες την 550D της canon.

Αυτό με τις DSLR δεν το έχω πολυκαταλάβει ρε παιδιά. Αν οι DSLR τραβάνε καλύτερο video, προσφέρουν ιδανικό optical stabilazation, slow motion (50/60p) κλπ τότε γιατί υπάρχουν τα camcorders ?????

για την panasonic tm700 τι λέτε ? διάβασα τη σχετική συζήτηση (αν και λίγο πάνω απο το budget μου).. κάνει άραγε γιαυτή τη δουλειά ?

Καμιά άλλη πρόταση ?

Αυτό που σου δίνουν οι DSLR είναι το μέγεθος του αισθητήρα. Είναι 20 φορές περίπου μεγαλύτερο από τα CCD/CMOS που χρησιμοποιούνται στα camcorders της consumer αγοράς. Ο μεγάλος αισθητήρας θα σου δώσει καλύτερη αίσθηση του νέτου και μικρότερο βάθος πεδίου στα ανοιχτά διαφράγματα κάτι που σε φέρνει πιο κοντά στην κινηματογραφική εικόνα. Το πρόβλημα που έχουν οι περισσότερες είναι ότι δεν συγχωρούν απότομες κινήσεις μηχανής. Στα απότομα πανοραμικά βγάζουν μια θολούρα. Αλλά αν ξέρεις να κάνεις pan τότε δεν έχεις θέμα...

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες αυτές Photis

Απο την άλλη, επειδή δεν με ενδιαφέρει τόσο η φωτογραφία όσο το βίντεο θα προτιμούσα μια videocamera με δεδομένο ότι δεν είμαι και επαγγελματίας και απ οσο καταλαβαίνω η χρήση μιας DSLR η οποία προορίζεται περισσότερο για φωτογραφία και όχι για video θα απαιτούσε να κάνω αρκετές χειροκίνητες ρυθμίσεις και δεν ξέρω πόσο βολικό είναι αυτό + το γεγονός ότι δεν βολεύει πολύ εργονομικά για λήψη video.

Μήπως θα έπρεπε να κοιτάξω για κάποια μεταχειρισμένη σε αυτά τα λεφτά ? αλλά πιο μοντέλο και που όμως ?

Κατά την ταπεινή μου γνώμη σε αυτά τα λεφτά θα πάρεις μια πολύ καλή consumer κάμερα, που για βιντεάκια για το youtube θα είναι παραπάνω από μια χαρά, αλλά για video clip, και ταινίες μικρού μήκους δεν θα σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Μην σε φοβίζει η χειροκίνητη χρήση. Αν θες να τραβήξεις κάτι πέρα από τη σχολική/οικογενειακή εκδρομή, αργά ή γρήγορα θα δεις ότι η χειροκίνητη λειτουργία είναι η μόνη που σε καλύπτει.

χμμ από DSLR ποιά θα πρότεινες με τα χαρακτηριστικά που ζητάω ? (το καλό optical stabilization είναι πολύ σημαντικό για μένα) ... διότι βλέπω ότι και αυτές πανάκριβες είναι.. π.χ. η canon 5d πολύ πάνω από το budget μου.

Από camcorder ποια φημίζονται για το καλό τους stabilization ?

Ξέχνα την 5D. Θα πας για την 550D που ειναι στα 7 με 8 κατοστάρικα. Έχει και input για μικρόφωνο, οπότε θα μπορείς να βάλεις ακόμα και boom για πραγματικά καλό ήχο. Με 50-100 ευρώ βρίσκεις μικρόφωνο electret (πυκωντικό μπαταρίας) και με άλλα 4-5 ευρώ πας και αγοράζεις πτυσσόμενο σκουπόξυλο στα 3 μέτρα για να βάλεις το μικρόφωνο και να κάνεις το boom.

Εναλλακτικά και αν μπορείς να γράψεις τον ήχο αλλού, υπάρχει και η D5000 της Nikon. Δες και τη νέα σειρά της SONY.

Όσον αφορά το stabilazation απλά ξέχασέ το. Κοίτα να πάρεις ένα καλό τριπόδι με καλή κεφαλή video. Ότι stabilizer και να φοράνε οι κάμερες μόνο με ένα καλό τριπόδι θα πάρεις κίνηση "βούτυρο"...