Re: Απάντηση: Βιοι ηρώων,αγίων και διαβόλων στα 1821.
Μήτσο, ποτέ δεν είπα ότι ήταν φιλέλληνας. Απλά με βάση τα γεγονότα και μόνο, βγάζω αυτό το συμπέρασμα, ότι δλδ. ήταν αυτός που βοήθησε τα μάλα να γίνει Ελληνικό κράτος. Θεωρώ ότι στην πολιτική δεν υπάρχει ο όρος "φιλέλληνας, ή φιλότουρκος κ.ο.κ.
Κρίνουμε βέβαια εκ του αποτελέσματος και πιθανόν πολλοί να μην μπορούν να καταλάβουν, όχι τόσο το γεγονός, αλλά γιατί έγινε και τι σκοπούς εξυπηρετούσε.
Ένα συμπέρασμα (δικό μου), και θα ήθελα αν ο Βλασίδης διαβάζει να τοποθετηθεί. Θεωρώ ότι ο Παπαρηγόπουλος ήταν ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ τότε και ίσως για τις νέες γενιές που έπρεπε να μπουν στο τρυπάκι του ενιαίου κράτους, του ενός έθνους και της μιας θρησκείας.
Μητσάρα, το κουότ δεν σημαίνει οτι διαφωνώ μαζί σου, απλά ηθελα να το αναπτύξω λίγο παραπάνω.
Όσο για τον Παπαρηγόπουλο, (τον κάθε Παπαρηγόπουλο δηλαδή) έχω να πω τα εξείς.
Σύμφωνα με τους μαρξιστές θεωρητικούς, οι παπαρηγόπουλοι είναι απαραίτητοι σε κάποια χρονική φάση - να κατασκευάσουν δηλαδή έθνη προκειμένου να μεταλλαχθούν οι φεουδαρχικές κοινωνίες σε αστικές και να υπάρχει γενικά μια πρόοδος, αλλά μέχρι εκεί. Προσωπικά τον έχω σαν αναφορά, αναφέρει φυσικά αλήθειες αλλά δεν εμβαθύνει (εσκεμμένα) σ αυτό που αναφέρεις "τι σκοπούς εξυπηρετούσε" .
Οσο για το '"ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ" που έγραψες, ναι συμφωνώ, αλλά σε κάποια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.
Σήμερα στη φάση που βρισκόμαστε, απλώς δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό - χωρίς να θέλω φίλε να διαφωνήσω μαζί σου.
Επίσης, πιστεύω οτι το θέμα της θρησκείας είναι διαφορετικό. Ουσιαστικά μια επανάσταση αστική όπως η λεγάμενη, ουσιαστικά είναι "πρόοδος" σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Μην ξεχνάς οτι το παπαδαριό στην τουρκοκρατούμενο "ελλαδικό" χώρο είχε πολύ μεγάλη δύναμη (δύναμη την οποία έδωσαν οι σουλτάνοι από την εποχή της άλωσης) η οποία σταδιακά ατόνησε και από μία θεοκρατούμενη κοινωνία κατ εικόνα και ομοίωση της οθωμανικής, περάσαμε σε μία αστικοποιημένη. Το ίδιο συνέβει αργοτερα και με τη μουσουλ/νική θρησκεία η οποία είχε τεράστεια επιδραση στην οθωμανική κοινωνία. Με την κεμαλική επίσης επανάσταση ουσιαστικά δίνεται τέλος σε μία παράδοση αιώνων η οποία ουσιαστικά είχε τις ρίζες της στην εποχή των χαλιφάτων. Καταργήται το θεοκρατικό μοντέλο εξουσίας και πέρνει τη θέση του το κοσμικό, το 'σύγχρονο' το 'πολιτισμένο" δυτικοευρωπαϊκό ...
Φυσικά όλες αυτές οι αλλαγές είναι βίαιες και αιματηρές ωστόσο είναι απαραίτητες και αναγκαίες ΙΜΟ για την πορεία της ανθρωπότητας προς τα εμπρός. Το θέμα είναι βέβαια να υπάρχει εξέλιξη και πρόοδος και τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά η επανάσταση του 1821 - παρόλη την κριτική μου στους πρωταγωνιστές της - είναι βέβαιο οτι επέδρασε θετικά σε όλη αυτή τη διαδικασία αλλαγής.
Οπως είμαι βέβαιος οτι κάποια μεμονωμένα γεγονότα - πχ ο θάνατος του καποδίστρια - πήγαν πίσω την ελληνική υπόθεση και έγιναν αρκετά πισωγυρίσματα ...