Βιοι ηρώων,αγίων και διαβόλων στα 1821.

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,261
Eνώ ο Ιμπραήμ αποβιβαζόταν στην Πελοπόννησο κι η επανάσταση έπνεε τα λοίσθια,εμείς οι Ελληνες είμαστε σ' έναν ακόμα εμφύλιο πόλεμο...

Κοτζαμπάσηδες,κλήρος,οπλαρχηγοί,ξένοι,φιλοδοξίες,μίση,πόθος για πλούτη κι εξουσία..........ένα κουβάρι που ποτέ δεν μας δίδαξαν στο σχολείο...Η ιστορική αλήθεια,βρίσκεται διάσπαρτη σε ψήγματα απο εδώ κι απο εκεί.

Σ' ένδειξη απεριόριστου σεβασμού κι ευγνωμοσύνης,σ' αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρξει το έθνος των Ελλήνων,άς μάθουμε εμείς κι άς διδάξουμε και τα παιδιά μας,πώς μιά χούφτα ρακένδυτων και πειναλέων Ελλήνων κατατρόπωσε μιά αυτοκρατορία.Πως οι ίδιοι αυτοί παρέδωσαν σχεδόν την επανάσταση στα χέρια των Οθωμανών,μέσα απο τις συνεχείς έριδες,την διαφθορά και τον άκρατο κομματισμό όπως αυτός εκφραζόταν τότε.

Οι στιγμές που περνάμε σήμερα σαν έθνος,είναι πολύ δύσκολες και κρίσιμες κι έχει σημασία να ξέρουμε την αλήθεια και να αντλούμε διδάγματα απ' αυτήν.

Το παρακάτω άρθρο απο το ΒΗΜΑ,περιέχει ελάχιστα τέτοια ψήγματα της ιστορικής αλήθειας...



Από ήρωες κατάδικοι

Οι σκοτεινές στιγμές του Αγώνα του ´21 με τις εμφύλιες συγκρούσεις που συνεχίστηκαν και μετά την απελευθέρωση

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ[/URL] | Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010





Δεν υπάρχει ηρωική περίοδος στη ζωή των λαών που να μην έχει και τις σκοτεινές πλευρές της. Ο ελληνικός εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1821 δεν αποτελεί εξαίρεση. Δύο εμφύλιοι πόλεμοι ξέσπασαν κατά τη διάρκειά του, εξαιτίας των οποίων ό,τι κατακτήθηκε στο πεδίο της μάχης τα πρώτα νικηφόρα χρόνια κινδύνευσε σοβαρά να χαθεί λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα στις διάφορες πολιτικές και στρατιωτικές φατρίες της εποχής. Το φατριαστικό πνεύμα δεν έλειψε ούτε με τά την απελευθέρωση, ιδίως την περίοδο της βαυαροκρατίας, όταν κάποιοι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της επανάστασης ή κατάντησαν «διακονιαρέοι», όπως γράφει ο Μακρυγιάννης, ή σύρθηκαν στις φυλακές: από τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα ως τον Νικηταρά και τον Μακρυγιάννη. Είχαν ωστόσο προηγηθεί κατά τη διάρκεια του Αγώνα η καταδίκη του Καραϊσκάκη ως «εχθρού του λαού» και η άγρια δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Ακρόπολη.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Εις θάνατον επί εσχάτη προδοσία
Σ τα απομνημονεύματά του, που τα υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη και φέρουν τον τίτλο Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει ένα περιστατικό που με έμμεσο τρόπο εκφράζει το πνεύμα της Επανάστασης του 1821: «Οταν έμβηκα εις την Τριπολιτσά, με έδειξαν τον Πλάτανο εις το παζάρι όπου εκρέμαγαν τους Ελληνας. Αναστέναξα και είπα:“Αϊντε, πόσοι από το σόγι μου και από το έθνος μου εκρεμάσθηκαν εκεί”». Ο Κολοκοτρώνης έδωσε διαταγή να κόψουν τον πλάτανο. Η Τριπολιτσά αλώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 και οι εξαγριωμένοι νικητές σφαγίασαν 30.000 άμαχους Τούρκους και εβραίους. Ηταν η πρώτη χρονιά του Αγώνα και στην Πελοπόννησο οι Ελληνες σημείωναν μόνο νίκες. Είχε προηγηθεί η νίκη στο Βαλτέτσι στις 14 Μαΐου και η συντριβή του Δράμαλη στα Δερβενάκια περίπου δύο μήνες αργότερα. Ο Κολοκοτρώνης είχε συμπληρώσει τα 51 του χρόνια, αρκετά για να τον χαρακτηρίσουν «γέρο» με τα δεδομένα της εποχής. Αλλά η μεγάλη αυτή μορφή της Ελληνικής Επανάστασης δώδεκα χρόνια αργότερα θα φυλακιζόταν στη χώρα για την απελευθέρωση της οποίας αφιέρωσε τη ζωή του. Το 1833, όταν ήταν 63 ετών, έχοντας έλθει σε σύγκρουση με το καθεστώς της Αντιβασιλείας- και μολονότι ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Οθωνα-, θα τον συνελάμβαναν, θα τον φυλάκιζαν στις φυλακές του Ναυπλίου για δεύτερη φορά και θα τον καταδίκαζαν σε θάνατο επί εσχάτη προδοσία. Δύο χρόνια αργότερα ο Οθωνας, μόλις ενηλικιώθηκε και ανέλαβε τα ηνία του κράτους, τον απελευθέρωσε και τον έκανε στρατηγό. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα είχε συμβεί αν η Αντιβασιλεία τολμούσε να εκτελέσει την ποινή...

ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ
Τουρκοφάγος στη διακονιά...


Ο Τουρκολέκας ή Τουρκολακιώτης, όπως υπέγραφε ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ή Τουρκοφάγος, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της καταστροφής της στρατιάς του Δράμαλη, μετά την απελευθέρωση γνώρισε τη φυλακή και την ταπείνωση, θύμα της πολιτικής οξύτητας και των παθών της εποχής. Οπαδός του ρωσόφιλου κόμματος, κατηγορήθηκε ότι συνωμοτούσε προκειμένου να ανατραπεί ο Οθωνας και να αντικατασταθεί από κάποιον ρώσο πρίγκιπα. Πολλοί από τους περιπατητές που περνούν σήμερα μπροστά από την προτομή του στο Πεδίον του Αρεως ίσως και να μη γνωρίζουν ότι ο φοβερός και τρομερός Νικηταράς συνελήφθη το 1839, όταν ήταν 55 ετών, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενάμισι έτους. Την ποινή του εξέτισε στις φυλακές Αίγινας.

Μετά την απελευθέρωσή του έζησε άλλα οκτώ χρόνια μισότυφλος και πάμπτωχος με μια πενιχρή σύνταξη, ως το 1849 που πέθανε στον Πειραιά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ
Ο «εχθρός του λαού»

«Πού πας παλικάρι ωραίο σαν μύθος». Είναι από τους ωραιότερους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου στο νεανικό του τραγούδι Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ευθύς, αθυρόστομος, άφοβος μπροστά στον εχθρό αλλά και στην πολιτική εξουσία, ο «γιος της καλόγριας», ο απαράμιλλος στρατιωτικός που ζούσε σαν απλός στρατιώτης και καλούσε τους στρατιώτες του με τα μικρά τους ονόματα να ριχτούν μαζί του στη μάχη, είχε το «προνόμιο» στις 30 Μαρτίου 1824 να κηρυχθεί από τη λεγόμενη «Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδος», δηλαδή τον Μαυροκορδάτο και τους αχυρανθρώπους του, «εχθρός της πατρίδος».

Ο Μαυροκορδάτος τον κατηγόρησε ότι είχε στείλει γράμμα στον Ομέρ Βρυώνη, στο οποίο του υποσχόταν ότι «θα του παραδώσει το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό» . Ο ήρωας έφτασε στο σημείο, προκειμένου να λήξει το ζήτημα, να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τον Μαυροκορδάτο, αλλά ο φιλόδοξος διπλωμάτης, που ήθελε να πάρει στα χέρια του όλη την εξουσία, πολιτική και στρατιωτική, δεν τη δέχθηκε. Ο Καραϊσκάκης έπασχε από προχωρημένη φυματίωση. Τόσο ήταν το μίσος του Μαυροκορδάτου, που έγραψε πως η «κακιά αρρώστια» του Καραϊσκάκη ήταν περίπου απόφαση του Θεού να απαλλάξει το έθνος από τον «γιο της καλόγριας».

Ομως ο αρχιστράτηγος από τη Ρούμελη- και αδιαφιλονίκητα ο κορυφαίος μαζί με τον Κολοκοτρώνη σε ζητήματα τακτικής και κλεφτοπολέμου- δεν ήταν από εκείνους που το βάζουν κάτω. Κατέφυγε στο Ναύπλιο όπου η κυβέρνηση τού αναγνώρισε τα αξιώματά του.

Δύο χρόνια αργότερα, και αφού το Μεσολόγγι είχε πέσει, διέλυσε τα στρατεύματα των Τούρκων στην Αράχοβα. Σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 1827 στο Φάληρο. Τις τελευταίες του λέξεις τις απηύθυνε στον στρατηγό Μακρυγιάννη: «Εγώ πεθαίνω.Ομως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα». Λένε πως όταν ο Κολοκοτρώνης έμαθε τον θάνατό του κάθησε σταυροπόδι κι άρχισε να μοιρολογεί σαν γυναίκα.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ
Εγκλημα στην Ακρόπολη

Ο υδέποτε αυτός που αντιμετώπισε νικηφόρα τη φοβερή στρατιά του Ομέρ Βρυώνη στο Χάνι της Γραβιάς στις 8 Μαΐου 1821 θα φανταζόταν ότι τέσσερα χρόνια αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού του 1825, θα δολοφονούνταν στην Ακρόπολη κατ´ εντολήν του πάλαι ποτέ πρωτοπαλίκαρού του Γιάννη Γκούρα. Ο Ανδρούτσος ήταν θύμα του εμφυλίου πολέμου, μία από τις αιτίες του οποίου ήταν η σύγκρουση κάποιων οπλαρχηγών με τους κοτζαμπάσηδες. Τότε διέπραξε ένα τεράστιο σφάλμα: επιχείρησε να έλθει σε συνεννόηση με τους Τούρκους. Αντιλαμβανόμενος τι είχε κάνει, αποφάσισε να παραδοθεί- και, όπως υπέθεσε, στον πλέον κατάλληλο: το πρωτοπαλίκαρό του, τον Γκούρα. Ο Γκούρας λέγεται ότι έλαβε μέρος και στα άγρια βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν τον Ανδρούτσο προτού τον δολοφονήσουν. Το περιστατικό ήταν από τα πλέον άγρια του εμφυλίου πολέμου που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις διάφορες φατρίες των οπλαρχηγών και της πολιτικής ηγεσίας της εποχής. Και όχι μόνον από τα αγριότερα, αλλά και χαρακτηριστικά της ανανδρίας που είχε σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστήσει την παλικαριά και τον ενθουσιασμό των πρώτων χρόνων της Επανάστασης. Οι δολοφόνοι μετά το έγκλημα πέταξαν το πτώμα του ήρωα στα βράχια της Ακρόπολης ώστε να φανεί ότι ο Ανδρούτσος σκοτώθηκε ενώ επιχειρούσε να δραπετεύσει. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε 73 ολόκληρα χρόνια αργότερα, όταν τα πραγματικά περιστατικά δημοσιεύθηκαν από τον δικηγόρο Σπύρο Φόρτη στην εφημερίδα Καιροί , όπως του τα είχε αφηγηθεί ένας αυτόπτης μάρτυς, ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Καλαντζής που ήταν σκοπός εκείνο το βράδυ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
Ο στρατηγός στο εδώλιο

Ο ταν ο Γιάννης Βλαχογιάννης ανακάλυπτε και έπειτα από επίπονη προσπάθεια κατάφερνε να αποκρυπτογραφήσει τα ορνιθοσκαλίσματα του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη και να εκδώσει τα Απομνημονεύματά του το 1907, ίσως και να μη φανταζόταν την επίδραση που θα είχαν όχι μόνον ως ιστορικά ντοκουμέντα αλλά και ως λογοτεχνικά κείμενα. Ακόμη και σήμερα εκφράζουν πειστικότερα από οποιοδήποτε άλλο κείμενο το πνεύμα και τους σκοπούς του ´21 και κυρίως την ψυχή και το φρόνημα των αγωνιστών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μεγάλη υπόθεση. Ο άνθρωπος που έμαθε γράμματα στα 33 του χρόνια, για να αφηγηθεί τα του βίου του, διέθετε αδούλωτο φρόνημα και αδιαπραγμάτευτες δημοκρατικές πεποιθήσεις. Ηταν αγνός, παθιασμένος και ανιδιοτελής. Το αποδεικνύει ο βίος του, από το 1820 όταν έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας ως το 1864 που πέθανε στα 67 του χρόνια. Η διαδρομή του ήταν η διαδρομή του αγωνιστή που ούτε τα αξιώματα ούτε η δόξα τον ενδιέφεραν. Το 1822 ακολουθεί τον Ανδρούτσο και τον Γκούρα ως μικροκαπετάνιος, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να διακρίνει αμέσως τη φιλαργυρία και την πλεονεξία του Γκούρα. Στην Πελοπόννησο ακολουθεί τον Γενναίο Κολοκοτρώνη, αλλά ο νεανικός ιδεαλισμός του υφίσταται βαρύ πλήγμα από τις ίντριγκες και τη συνωμοτική και φατριαστική συμπεριφορά κατ´ εξοχήν του Μαυροκορδάτου. Πολεμάει εναντίον του Ιμπραήμ και τραυματίζεται σοβαρά. Στην πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή τραυματίζεται ξανά. Αργότερα, βλέποντας καθημερινά, τον καιρό της Αντιβασιλείας και του Οθωνα, τους αγωνιστές όχι μόνο να έχουν τεθεί στο κοινω νικό περιθώριο αλλά και να λοιδορούνται συχνά, πρωταγωνιστεί μαζί με τον Καλλέργη στην έξωση του Οθωνα. Χάρη σε αυτόν η Ελλάδα αποκτά το πρώτο της Σύνταγμα ως ελεύθερο κράτος το 1844. Οι βασιλικοί δεν του το συγχώρησαν ποτέ. Το 1852, στα 55 του χρόνια, τον κατηγόρησαν για συνωμοσία, τον συνέλαβαν και τον καταδίκασαν σε θάνατο. Η ποινή του μετατράπηκε σε φυλάκιση. Δύο χρόνια αργότερα τον αποφυλάκισε ο τότε πρωθυπουργός και παλαιός συναγωνιστής του Δημήτριος Καλλέργης. Ο Μακρυγιάννης πέθανε το 1864. Στα γεράματά του υπέστη κρίση θρησκοληψίας και προσευχόταν μόνος σε μια σπηλιά κοντά στο σπίτι του. Εκείνη την εποχή έγραψε και το παραληρηματικό Οράματα και θάματα, όπου αποδεικνύεται ότι ο μεγάλος αγωνιστής είχε περάσει στην άλλη όχθη και δεν ήταν πλέον «του κόσμου τούτου ».




Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=322198&dt=25/03/2010#ixzz0jAqWIbVQ
 
Last edited:
Λίγοι ξέρουν,ότι μέχρι το 1821,υπήρξαν 74 καταγεγραμμένες επαναστάσεις των Ελλήνων στην διάρκεια των 400 χρόνων σκλαβιάς.

Οι σημαντικότερες...

1463: Δέκα χρόνια μόνο μετά την άλωση της Πόλης, σημειώνεται επαναστατικό κίνημα σε Σπάρτη, Λακεδαίμονα και Αρκαδία με επικεφαλής τους Πέτρο Μπούα και Μιχαήλ Ράλλη.
1479: Κίνημα στη Μάνη από τον Κορκόδειλο Κλαδά.
1481: Επαναστατεί η Χειμάρρα και η Αυλώνα με αρχηγούς τον Κλαδά και τον Ιωάννη Καστριώτη.
1496, 1499: Επανάσταση σε Ήπειρο, Στερεά και Πελοπόννησο με υποκίνηση του Καρόλου Η’.
1532: Επανάσταση σε Κορώνη και Πάτρα με αρχηγούς τον Νικόλαο Μαμωνά-Παλαιολόγο, τον Μιχαήλ Καλόφωνο και άλλους.
1571: Επανάσταση σε Πελοπόννησο, Στερεά, Μακεδονία και Αιγαίο μετά την καταστροφή του τουρκικού στόλου στη Ναύπακτο από τους ενωμένους στόλους της Ευρώπης.
1612: Επανάσταση στα Γιάννενα από τον ηρωικό Δεσπότη Τρίκκης Διονύσιο τον «Σκυλόσοφο».
1684: Οι Έλληνες ξεσηκώνονται στο πλευρό των Ενετών και ελευθερώνουν τον Μωρηά. Η ελευθερία αυτή θα κρατήσει μέχρι το 1715.
1770: Κατά τα Ορλωφικά, όλη η Ελλάδα ξεσηκώνεται απ’ άκρη σε άκρη. Μετά την προδοσία της επανάστασης, οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε φρικτές σφαγές εις βάρος Ελλήνων χριστιανών.
1778-1793: Ο «πειρατής» Λάμπρος Κατσώνης κυριαρχεί στο Αιγαίο και προξενεί στον τουρκικό στόλο τεράστιες καταστροφές.
 
Μερικές άλλες σημαντικές ιστορικές αλήθειες.




-Ο ανώτερος κλήρος δεν ήθελε την επανάσταση.Μαζί με τους κοτζαμπάσηδες και τους προκρίτους στην ουσία κυβερνούσαν υπεργολαβικά για τους Οθωμανούς το υποδουλωμένο έθνος.

Είναι χαρακτηριστικό,ότι ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Έ' εξέδωσε ΑΦΟΡΙΣΜΟ κατά της επανάστασης.Είναι άλλο θέμα ο λαϊκός κλήρος κι η συμμετοχή του στην επανάσταση(Κοσμάς ο Αιτωλός,Παπαφλέσσας,Αθανάσιος Διάκος...).



-Για τους κοτζαμπάσηδες:

Ο Καποδίστριας έλεγε πως ήταν « Τούρκοι φέροντες χριστιανικά ονόματα ». Ο Κουντουριώτης τους αποκαλούσε τουρκοπροεστούς, ο λαός τουρκοκοτζαμπάσηδες. Και πρώτα-πρώτα ο τρόπος εκλογής τους. Οι Τούρκοι έδιναν εντολή να γίνεται ελεύθερη η ανάδειξη του κοτζαμπάση. « Όποιον ήθελον εύρει εύλογον, εκείνον να εκλέγουν ». Στην ανάδειξη του όμως δεν έπαιρνε μέρος ο λαός αλλά μόνο ο μητροπολίτης, οι ηγούμενοι και προ-ηγούμενοι των μοναστηριών της περιοχής, οι άρχοντες, οι προεστοί, οι δημογέροντες και οι επισημότεροι των λαϊκών τάξεων, όπως φαίνεται από έγγραφο του πατριάρχη Κύριλλου ΣΤ’. Σπεύδει μάλιστα ο πατριάρχης να καταστήση προσεκτικό το μητροπολίτη της περιοχής γράφοντας « μη τυχόν εις την εκλογήν εισχωρήσωσι τινες εκ της τάξεως των γεμιτζήδων η’ άλλοι τινες εκ των εγχωρίων ραγιάδων ». Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις οι εκλογές που γίνονταν « δι’ επιφωνήσεως και ουχί δια ψηφοφορίας, δεν ήταν ελεύθερες, προπάντων οσάκις οι Οθωμανοί δια της βίας επενέβαιναν, προσπαθούντες όπως εκλεχθώσιν οι αφωσιωμένοι αυτοίς ».

Οι κοτζαμπάσηδες δεν ήταν λαοπρόβλητοι, καθώς πολλοί γράφουν και λέγουν αλλά ένα σώμα ενωμένον δια το μεταξύ τους συμφέρον. Όλος ο θόρυβος και η κίνησης εγίνετο προς το συμφέρον των Τούρκων και των συντρόφων των κοτζαμπάσηδων. Εισέπρατταν εκατό και έδιναν μόνο είκοσι πέντε εξαπατώντας τους Τούρκους. Τέτοιος ήταν ο κοτζαμπάσης, όστις και κατά τα άλλα μιμείτο τον Τούρκο, καθώς εις την ενδυμασία, εις τους εξωτερικούς τρόπους και εις τα της οικίας του. Η ευζωία του ήταν ιδία με εκείνη του Τούρκου και μόνο κατά το όνομα διέφερε, αντί πχ . να τον λένε Χασάνη, τον έλεγαν Γιάννη και αντί να πηγαίνει εις το τζαμί, πήγαινε στην εκκλησία. Γράφει ο Κοραής « Γελώ και μη θέλων οσάκις συλλογισθώ ότι εις τους νυν (αρχές ΙΘ’ αιώνα) ονομαζόμενους και νομίζοντες άρχοντας των Γραικών προφυέστατα ήθελε τις συγκρίνει με τα πολλά εκείνα τετράποδα αρχοντόπουλα, όσα βλέπομεν εις τας αυλάς των μακελλείων τρεφόμενα ».

Σε προκήρυξη πατριωτών το 1827 καταγγέλλονταν οι αιμοβόροι κοτζαμπάσηδες τόσους αιώνας νέμοντες τα σπλάχνα των πατριωτών των με τους ομοπράκτορας των Οθωμανούς. Απήχηση αυτών των αντιλήψεων βρίσκουμε και στη δημοτική ποίηση. Οι εκμεταλλευόμενοι ήταν Έλληνες και γι’ αυτό δεν έλειπαν οι εκδηλώσεις ταξικού μίσους, ακόμα και οι λαϊκές εξεγέρσεις εναντίον τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως απουσίαζε ο πατριωτισμός και η εθνική συνείδηση απ’ όλους τους προκρίτους. Υπήρχαν οι αχρείοι τουρκολάτρες αλλά και μερικοί που πάλλονταν από εθνική έξαρση. Άλλωστε οι άρχοντες ζούσαν μόνιμα με την αγωνία της δυσμένειας που οδηγούσε στην καρατόμηση και στη δήμευση των περιουσιών τους. Φυσικό λοιπόν ήταν να προτιμούν την εθνική αποκατάσταση που θα εξασφάλιζε και θα διαιώνιζε την πολιτική και οικονομική τους ισχύ. Πρόκριτοι και κλεφτοκαπεταναίοι ήταν οι πρωταγωνιστές των εξεγέρσεων που σημειώθηκαν με ξένη υποκίνηση ως το Εικοσιένα. Έπειτα ο ρόλος των αρχόντων πρέπει να κριθεί μέσα στα πλαίσια του κοινοτικού συστήματος που αποτελούσε τη μεγαλύτερη κατάκτηση του Ελληνισμού της Τουρκοκρατίας.

Ένα κοράκι ξέβγαινε, μέσα από τον Άδη
Σύρει και εις τα νύχια του ανθρώπινο κεφάλι
Κι’ ώρας ώρας το ρώταγε, κι’ ώρας ώρας του λέει:
Κεφάλι κακοκέφαλο, κακού καιρού γραμμένο
Τι έκαμες στα νιάτα σου κι’ είσαι κριματισμένο;
Μην ήσουν πρώτος στο χωριό και μοίραζες τα χρέη;
Έριχνες πλούσιους εκατό και τους φτωχούς διακόσια
Και μια χήρα με παιδιά τους ρίχνεις πεντακόσια.
 
Μπράβο Διονύση...για να μην σκεφτόμαστε μόνο τα μπακαλιαρακια και τον φραπέ...
Ας είναι φωτεινό παράδειγμα η θυσίες τους στους μαύρους καιρούς μας...
 
Δεν υπάρχει ηρωική περίοδος στη ζωή των λαών που να μην έχει και τις σκοτεινές πλευρές της. Ο ελληνικός εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1821 δεν αποτελεί εξαίρεση. Δύο εμφύλιοι πόλεμοι ξέσπασαν κατά τη διάρκειά του, εξαιτίας των οποίων ό,τι κατακτήθηκε στο πεδίο της μάχης τα πρώτα νικηφόρα χρόνια κινδύνευσε σοβαρά να χαθεί λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα στις διάφορες πολιτικές και στρατιωτικές φατρίες της εποχής. Το φατριαστικό πνεύμα δεν έλειψε ούτε με τά την απελευθέρωση, ιδίως την περίοδο της βαυαροκρατίας, όταν κάποιοι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της επανάστασης ή κατάντησαν «διακονιαρέοι», όπως γράφει ο Μακρυγιάννης, ή σύρθηκαν στις φυλακές: από τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα ως τον Νικηταρά και τον Μακρυγιάννη. Είχαν ωστόσο προηγηθεί κατά τη διάρκεια του Αγώνα η καταδίκη του Καραϊσκάκη ως «εχθρού του λαού» και η άγρια δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Ακρόπολη.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=322198&dt=25/03/2010#ixzz0jAqWIbVQ
[/COLOR][/LEFT]


Bad timing....

Απλώς, δεν είναι ώρα για τέτοια.

Αν δεν το καταλαβαίνει ο συντάκτης, να πάει να διαβάσει Ιστορία....
 
Καιρός για αλήθειες είναι πάντα...Περίσεψε η υποκρισία,η διαφθορά,τα ψέμματα...Μέχρι σήμερα βυθισμένοι σε ψέμματα ζούμε...
 
Μεταξύ μας το έτος 1824 θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η αρχή τής Αντεπανάστασης τής Επανάστασης πού ξεκίνησε το 1821.
Οι δυό εμφυλιοι πούγιναν τότε ξεκίνησαν επί τής ουσίας γιά τά φράγκα πού προήρχοντο απο τά Εγγλέζικα δάνεια..
Πάντα ενας απελευθερωτικός αγωνας έχει και τις μαύρες του στιγμές,πού καλό είναι νά τις ξέρουμε.
 
Και πάντα οι άνθρωποι έχουν και τη σκοτεινή τους πλευρά, μην το ξεχνάμε αυτό. Και οι αγωνιστές του '21 ήταν κι αυτοί άνθρωποι. Είναι άσκοπο και ανόητο να υποκρινόμαστε ότι ήταν άγγελοι και πρότυπα ηθικής.
 
Ευχαριστώ για το thread... Καλό είναι να ξέρουμε εμείς ως μεγάλοι την ιστορία μας.... και να μην στηριζόμαστε στην προπαγάνδα των σχολικών βιβλίων. Λέμε λέμε για τους Τούρκους, ενώ και τα δικά μας δεν είναι καλύτερα.

Η αντικειμενικότητα ποτέ δεν έκανε κακό σε κανέναν.
 
Κώστα να μου επιτρέψεις...Οι πραγματικοί αγωνιστές που θυσιάστηκαν και μάτωσαν,είχαν σίγουρα ανθρώπινες αδυναμίες...Αλλά η κουβέντα γίνεται για κάτι περισσότερο...Απληστία,προδοσία,διαφθορά,συνεργούς των Οθωμανών,τον ρόλο των ξένων...Δεν είναι το ίδιο.
 
Last edited:
'Όταν το διαβάσετε όλο, αρχή και τέλος, τότε να κάμετε την κρίση για όσους φέραν δυστυχήματα εις την πατρίδα και εμφύλιους πολέμους δια τα ατομικά τους νιτερέσια και την ᾿διοτέλειά τους και από αυτούς έπαθε και παθαίνει ως σήμερον η δυστυχισμένη πατρίδα και οι τίμιοι αγωνισταί.
Θα σημειώσω γυμνή την αλήθεια και χωρίς πάθος. Αλλά η αλήθεια είναι πικρή και όσοι κάμαμεν το κακό μας κακοφαίνεται, ότι και το κακό το θέλομε και το νιτερέσιον να το κάνωμε και καλούς πατριώτες θέλομε να μας λένε.

Και αυτό δεν γίνεται ούτε θα το κρύψω εγώ και να μείνη κρυμμένο, ότι η πατρίς ζημιώθη, διατιμήθη και όλο ᾿σ αυτό κατανταίνει ότι μας ηύρε όλους θερία. Και τα αίτια του κακού θα τα ειπούνε κ᾿ ιστορίες και ᾿φημερίδες καθημερινώς τα λένε. Και δεν σημαίνουν τα δικά-μου και πρέπει να τα γράφουνε προκομμένοι κι᾿ όχι απλοί αγράμματοι και να τα γλέπουν οι νεώτεροι και οι μεταγενέστεροι να ᾿χουν περισσότερη αρετή και πατριωτισμόν.

Η πατρίδα του κάθε ανθρώπου είναι το παν και πρέπει να θυσιάζη και πατριωτισμόν και να ζη αυτός και οι συγγενείς του ως τίμιοι άνθρωποι εις την κοινωνία. Και τότε λέγονται έθνη, όταν είναι στολισμένα με πατριωτικά αιστήματα το-αναντίον λέγονται παλιόψαθες των εθνών και βάρος της γης.



Και δια τούτο ως πατρίδα γενική του κάθε-ενού και έργο των αγώνων του μικρότερου και αδύνατου πολίτη, έχει κι᾿ αυτός τα συμφέροντά του εις αυτείνη την πατρίδα, εις αυτείνη την θρησκεία. Δεν πρέπει ο άνθρωπος να βαρύνεται και να αμελή αυτά και ο προκομμένος πρέπει να φωνάζη ως προκομμένος την αλήθεια, το-ίδιον και ο απλός. Ότι κρικέλλα δεν έχει η γης να την πάρη κανείς εις την πλάτη του, ούτε ο δυνατός, ούτε ο αδύνατος και όταν είναι ο καθείς αδύνατος εις ένα πράμα και μόνος-του δεν μπορεί να πάρη το βάρος και παίρνει και τους άλλους και βοηθούν, τότε να μην φαντάζεται να λέγη ο αίτιος εγώ να λέγη εμείς. Ότι βάναμε όλοι τις πλάτες, όχι ένας. '

Απο την εισαγωγή τών Απομνημονευμάτων τού Μακρυγιάννη που ουτε αυτός ήταν αναμάρτητος..

Αλλά είναι επίκαιρος ο λόγος του και σήμερα γιατί όντως καταντήσαμε παλιόψαθες τών εθνών.
 
Για τον αφορισμό της επανάστασης απο το πατριαρχείο που προανέφερα...


Το Μάρτη του 1821 το κίνημα του Υψηλάντη και του Σούτσου έχει ξεδιπλωθεί στη Μολδοβλαχία. Το ιερατείο, θέλοντας να διατηρήσει τα προνόμιά του και να ευχαριστήσει το σουλτάνο, συσκέπτεται και υπό την καθοδήγηση του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε´ αποφασίζει, ότι:
«... αμφότεροι (Υψηλάντης και Σούτσος) αλαζόνες και δοξομανείς, ή μάλλον ειπείν ματαιόφρονες εκήρυξαν του γένους την ελευθερίαν και με τη φωνήν αυτήν εφείλκυσαν πολλούς των εκεί κακοήθεις και ανοήτους (...) έγινε γνωστή εις το πολυχρόνιον κράτος η ρίζα και η βάσις όλου αυτού του κακοήθους σχεδίου. Με τοιαύτας ραδιουργίας εσχημάτισαν την ολεθρίαν σκηνήν οι δυο ούτοι και τούτων συμπράκτορες φιλελεύθεροι, μάλλον δε μισελεύθεροι, και επεχείρησαν έργον μιαρόν, θεοσταγές και ασύνετον, θέλοντες να διακηρύξωσι την άνεσιν και ησυχίαν των ομογενών μας πιστών ραγιάδων της κραταιάς βασιλείας (...) Αντί λοιπόν φιλελευθέρων εφάνησαν μισελεύθεροι, και αντί φιλογενών και φιλοθρήσκων εφάνησαν μισογενείς, μισόθρησκοι και αντίθετοι, διοργανίζοντες, φευ, οι ασυνείδητοι με τα απονενοημένα κινήματά των την αγανάκτισιν της ευμενούς κραταιάς βασιλείας (...)».
Και οι εκπρόσωποι του... Θεού φτάνουν στο διά ταύτα και «παραγγέλλουν»:
«Διά τούτο προκαταλαμβάνοντες εκ προνοίας εκκλησιαστικής, υπαγορεύομεν πάσιν υμίν τα σωτήρια, και γράφοντες μετά των περί ημάς ιερωτάτον συνδελφών, του Μακαριοτάτου Πατριάρχου των Ιεροσολύμων, των εκλαμπροτάτων και περιφανεστάτων προυχόντων του γένους (...) συμβουλεύομεν και παραινούμεν και εντελλόμεθα και παραγγέλλομεν πάσιν υμίν τοις κατά τόπον αρχιερεύσι, τοις ηγουμένης των ιερών μοναστηρίων, τοις ιερεύσι των εκκλησιών, τοις πνευματικοίς πατράσι και ενοριών, τοις προεστώσι και ευκατάσταταις των κωμοπόλεων και χωρίων και πάσι απλώς τοις κατά τόπον προκρίτοις, να διακηρύξητε την απάτην των ειρημένων κακοποιών και κακόβουλων ανθρώπων και να τους αποδείξητε και να τους στηλιτεύσητε πανταχού (...) Εκείνους δε τους ασεβείς πρωταιτίους και απονενοημένους φυγάδας και αποστάτας ολεθρίους να τους μισήτε και να τους αποστρέφεστε και διανοία και λόγω, καθότι και η εκκλησία και το γένος τους έχει μεμισημένους, και επισωρεύει κατ' αυτών τας παλαμναιοτάτας και φρικωδεστάτας αράς: ως μέλη σεσηπότα, τους έχει αποκεκομμένους της καθαράς και υγιαινούσης χριστιανικής ολομελείας. Ως παραβάται δε των θείων νόμων και κανονικών διατάξεων... αφορισμένοι υπάρχειεν και κατηραμένοι και ασυγχώρητοι και μετά θάνατον (...)».
Ο αφορισμός, εκτός από την υπογραφή του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, φέρει την υπογραφή του μητροπολίτη Ιεροσολύμων, καθώς και, μεταξύ άλλων, των μητροπολιτών Καισαρείας, Νικομήδειας, Δέρκων, Ανδριανουπόλεως, Βιζύης, Σίφνου, Ηρακλείας, Νικαίας, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Διδυμότειχου, Βάρνης, Φαναρίου, Ναυπάκτου Χαλκηδόνος, Τυρνάβου...


Στην πραγματικότητα υπήρξαν 3 αφορισμοί της επανάστασης και 2 του Κολοκοτρώνη...
 
Last edited:
Καιρός για αλήθειες είναι πάντα...Περίσεψε η υποκρισία,η διαφθορά,τα ψέμματα...Μέχρι σήμερα βυθισμένοι σε ψέμματα ζούμε...


Ποιές είναι οι αλήθειες?? Αυτές??

''-Ο ανώτερος κλήρος δεν ήθελε την επανάσταση.Μαζί με τους κοτζαμπάσηδες και τους προκρίτους στην ουσία κυβερνούσαν υπεργολαβικά για τους Οθωμανούς το υποδουλωμένο έθνος.

Είναι χαρακτηριστικό,ότι ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Έ' εξέδωσε ΑΦΟΡΙΣΜΟ κατά της επανάστασης.Είναι άλλο θέμα ο λαϊκός κλήρος κι η συμμετοχή του στην επανάσταση(Κοσμάς ο Αιτωλός,Παπαφλέσσας,Αθανάσιος Διάκος...).''



Αυτές είναι μισές, κακογραμμένες και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν έγραψα ότι τώρα είναι ακατάλληλος καιρός για αλήθειες. Είπα ότι τώρα είναι ακατάλληλος καιρός γι' αυτή την κουβέντα....όταν βάλλεσαι δεν κοιτάς να λύσεις τα θέματά σου με εσωτερικά αναθέματα.

Τώρα, είναι καιρός για ομοθυμία, ομόνοια, ομοφωνία και όλα τα -ομο που κουβαλάει μέσα του ο Έλληνας. Κάθε πράγμα στον καιρό του...
 
Αποψή σου με την οποία διαφωνώ...Δεν μου αρέσει να με φιμώνουν...

Γράψε την άλλη "μισή αλήθεια"-άν και την ξέρουμε απο το σχολείο,αλλά ετοιμάσου και για τον αντίλογο...
 
Re: Απάντηση: Βιοι ηρώων,αγίων και διαβόλων στα 1821.

Κώστα να μου επιτρέψεις...Οι πραγματικοί αγωνιστές που θυσιάστηκαν και μάτωσαν,είχαν σίγουρα ανθρώπινες αδυναμίες...Αλλά η κουβέντα γίνεται για κάτι περισσότερο...Απληστία,προδοσία,διαφθορά,συνεργούς των Οθωμανών,τον ρόλο των ξένων...Δεν είναι το ίδιο.

δε μιλάω για ανθρώπινες αδυναμίες, αλλά για σκοτεινές πλευρές: όπως του Μεγαλέξανδρου που αλλού δείχνει τεράστια μεγαλοψυχία και αλλού σκοτώνει για ψύλου πήδημα. Όπως του Ναπολέωντα που διαδίδει τα ιδεώδη του Διαφωτισμού στην Ευρώπη έχοντας πρώτα καταλάβει την εξουσία πραξικοπηματικά. Όπως του στρατηγού Κατσιμήτρου το '40 που αγνοεί τις εντολές του Επιτελείου για αναδίπλωση και αντιστέκεται σθεναρά στους Ιταλούς,αλλά λίγους μήνες αργότερα συμμετέχει ή ηγείται -δεν είμαι σίγουρος- μιάς κυβέρνησης δοσιλόγων.
 
Αποψή σου με την οποία διαφωνώ...Δεν μου αρέσει να με φιμώνουν...

Γράψε την άλλη "μισή αλήθεια"-άν και την ξέρουμε απο το σχολείο,αλλά ετοιμάσου και για τον αντίλογο...

Επίσης διαφωνώ με τη δική σου. Δεν σε φίμωσα καθόλου, απλώς, έγραψα τη γνώμη μου, που προκύπτει από αυτά που και 'γω έχω διαβάσει. Εάν θέλεις να γράφεις για Ιστορικά θέματα, χωρίς παράθεση πηγών, αναφορά συγγραφέων, στοιχείων, μαρτυριών κ.λ.π., δικαίωμά σου είναι.

Το τελευταίο ''αν και τη γνωρίζουμε από το σχολείο'' φανερώνει πόσο έτοιμος είσαι για διάλογο. Όσο για τον αντίλογο, αγαπητέ Διονύση, ουδέποτε μου τον αρνήθηκα και τον φοβήθηκα...-bye-
 
Κοίτα το θέμα είναι να είσαι ανοιχτός,άν όχι στην άποψη στην έρευνα...Ψάξε άν σε ενδιαφέρει...

Απλά κάνε μια αναζήτηση στα ελληνικά στο google για την στάση-αφορισμό της εκκλησίας απέναντι στην επανάσταση,στον Ρήγα κλπ.Το ίδιο και για τον ρόλο των Κοτζαμπάσηδων και τον τόπο εκλογής κοτζαμπάσηδων κι αρχιερέων.

Με την ίδια λογική οι δοσίλογοι κι οι κόυίσλινγκ είναι κι αυτοί απαλλαγμένοι κάθε στίγματος ή όχι;Απλά επειδή δεν ήταν παπάδες;
 
Last edited:
Κοίτα το θέμα είναι να είσαι ανοιχτός,άν όχι στην άποψη στην έρευνα...Ψάξε άν σε ενδιαφέρει...

Και στην άποψη είμαι ανοιχτός και στην έρευνα το ίδιο. Από που προκύπτει ότι είμαι ''κλειστός'' στην άποψη?? Επειδή διαφωνώ μαζί σου??

Βεβαίως, μ' ενδιαφέρει και το ψάχνω....