Μια ματιά σε ακροδεξιά blogs δείχνει πώς ο Κολοκοτρώνης λοιδωρείται διαρκώς απο αυτούς γιατί θεωρείται Ρωσόφιλος και δέν υπέκυψε στην Αγγλική Κυριαρχία,πού ανέλαβε υπό την ´προστασία´της τήν Ελληνική Επανάσταση ´βολεύοντάς´την στά μέτρα της..
Το αυτό φαίνεται και απο το δευτερο δάνειο τού 1825,πού δόθηκε απο τούς Βρεττανούς.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία οτι πολλοί αρχηγοί τής ελληνικής επανάστασης δέν ήσαν ´καλά παιδιά´..
...
Ομως ο Φινλεϋ (πού ειχα την τύχη νά έχω την Ιστορία του απο πολύ παλιά,απο τον πατέρα μου, απο τίς Εκδόσεις ´Κόσμος´,μέ πρόλογο τού Γιάννη Κορδάτου και σχόλια -επιμέλεια τού Τάσου Βουρνά)ενώ συχνά παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία και συνεισφέρει ως πηγή στην Ιστορια της Ελληνικής Επανάστασης ,δέν έχει συγκεκριμένη μέθοδο και ´παίρνοντας ξεχωριστά κάθε ιστορικό παράγοντα ξεπέφτει πότε σε έναν χυδαίο οικονομισμό και άλλοτε σκέφτεται σαν ιδεαλιστής κι´αυτό γιατί ο μεθοδολογικός οπλισμός του δέν είναι τέτοιος ώστε να τού επιτρέπει να ιδεί τον σωστό δρόμο,πού δέν είναι άλλος απο την ενιαία και συνθετική αντίληψη τής Ιστορίας´(σ.15 απο την Ιστορια τού Φινλεϋ ,σχόλιο τού Βουρνά)...
Επίσης ο ιδιος ο επιμελητής τού έργου (ο Τάσος Βουρνάς,ιστορικός και στέλεχος τής ανανεωτικής αριστεράς)στις αιτιάσεις τού Φινλεϋ περί ´καψίματος χωριών απο τον Κολοκοτρώνη´γράφει

σ.48 τής έκδοσης πού έχω ανά χείρας)'Υπερβολές ,ολα αυτά και αδικίες ,πού έχουν την εξήγησή τους στην νοοτροπία ενός Βρεττανού,πού θεωρεί τήν ´έννομο τάξη´σάν το μεγαλύτερο αγαθό ,αδιάκριτα απο κίνητρα και συνθήκες..
Οι κλέφτες τού Μοριά έχουν ηρωϊκή παράδοση που απλώνεται διακόσια περίπου χρόνια πριν την Επανάσταση και έχουν ακόμα στο ενεργητικό τους ηρωϊκότατες σελίδες παληκαριάς αυτοθυσίας και πολεμικών αγώνων.
Τα κατορθώματά τους έχουν δόσει τροφή στο λαϊκό τραγούδι,πού ειναι θαυμάσιο ποιητικό δημιούργημα και όχι ´ασήμαντο´και ´στομφώδες´,οπως το χαρακτηρίζει ο Φίνλεϋ ,κι´η πάλη τους αποτελεί τις πρώτες ρίζες ενός εθνικού αγροτικού κινήματος,όπως σ´όλη την Ελλάδα.'..............................
Ο Φίνλεϋ ,ειναι μέν πηγή,άξια λόγου, αλλά παραμένει ένας Δυτικός ´διαφωτιστής´,πού δεν κατανοεί κάν το δημοτικό τραγούιδ,οπως άλλως τε και ο ίδιος ο Κοραής που λοιδωρούσε την ελληνική λαλιά και θεωρούσε τερατούργημα τον Ερωτόκριτο τού Βιτσέντσου Κορνάρου.