Bios, SataII & για advanced users. HELP ME!!!!!

Steliosfan

AVClub Enthusiast
13 August 2006
720
NeverLand
Καλημέρα και συγγνώμη προκαταβολικά για το κατεβατό ..........

Σας γράφω από την δουλειά καθώς δεν έχω κοιμηθεί καθόλου. Ήρθα κατευθείαν για δουλειά αφού μέχρι τις 6 το πρωί πάλευα με το pc.

Λοιπόν, όπως είχα αναφέρει και λίγο καιρό πιο πριν, έχω στήσει ένα μηχανάκι με τα κάτωθι βασικά χαρακτηριστικά
Μνήμη: 4GB Pc5300 DDR2 667Mhz
Επεξεργαστή: Intel Core 2 Duo E8400 3.00 GHZ
Δίσκος: Western Digital 120GB 7200RPM SATA2 (έχω και εξωτερικό 1ΤΒ firewire)
MotherBoard: Asrock 4core1600P35-WIFI
Graphics: Sapphire Radeon X1650 512MB

Ενώ είχα εγκαταστήσει τα Vista Sp1 και όλα δούλευαν ρολόι, αποφάσισα ο βλάκας να κάνω BIOS update από 1 σε 1.3….. Τότε άρχισαν τα προβλήματα. Το λειτουργικό «έσκασε» και φυσικά δεν μπορούσε να επανέλθει με τίποτα, ούτε με repair. Ε δεν πειράζει λέω, άλλο ένα format από τα χιλιάδες που έχουμε κάνει την τελευταία δεκαετία. Έλα όμως που άρχισε να εμφανίζεται ένα περίεργο πρόβλημα…. Την μία το vista installation μπορούσε να προχωρήσει, την άλλη δεν έβλεπε τον σκληρό καν και τέλος καμιά φορά τον έβλεπε αλλά χωρίς controller !!!! Να σημειώσω ότι σε κάθε restart το bios αποφάσιζε αν θα δει τον σκληρό ή όχι ………………………..

Πήγα στο bios λοιπόν και άλλαξα κάποια πραγματάκια, με ίδιο όμως αποτέλεσμα. Είχα τρελαθεί !!!! Μετά από 5 ώρες παιδέματος αποφάσισα να επαναφέρω το pc μου στο αρχικό working firmware (τι κακό να γίνεται firmware update ΜΟΝΟ από dos ή windows……!!! ΤΡΑΓΙΚΟ !!!!). Εγκατέστησα τα vista με τα χίλια ζόρια και restart για να δει τον σκληρό (μία τον έχανε –no boot device- μία τον έβρισκε) και έβαλα το αρχικό firmware.

Για να μην σας παιδεύω, τώρα δεν έχει πρόβλημα (ενώ μου το έκανε άλλη μία φορά να χάσει τον δίσκο) αλλά έχω πλέον φοβηθεί και δεν ξέρω πότε και αν θα ξανασκάσει.

Anyway, λόγω του firmware έχω χάσει και τα settings του BIOS και θα ήθελα λίγη βοήθεια ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ καθώς τα έχω παίξει. Το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η μέγιστη ταχύτητα (δίχως oc… δεν με πολυνοιάζει εκτός αν έχετε σίγουρες λύσεις).

----------------------------------------------------------

Ερώτηση Πρώτη:
Στον σκληρό έχω επιλέξει AHCI με Hot Plug enabled & S.M.A.R.T. enabled. To smart είναι κάτι το οποίο πρέπει να αφήσω enabled? Δεν θέλω να έχω πτώση απόδοσης!!!! Να το κάνω disable λοιπόν ή δεν θα καταλάβω διαφορά?

Ερώτηση Δεύτερη:
Στο Cpu configuration είναι όλα default. Έχω απενεργοποιήσει μόνο το Speedstep. Μπορείτε να μου πείτε optimized για μέγιστη δυνατή ταχύτητα (δηλαδή enabled ή disabled) στα Enchanced Halt State, Intel Virtualization Tech, CPU thermal throttling, Boot Failure Guard & Spread Spectrum?????

Όλα τα υπόλοιπα συμπεριλαμβανομένου της μνήμης τα έχω αφήσει στο default. Θεωρώ ότι είναι σωστό……..

Ερώτηση Τρίτη:
Στα Vista πλέον υπό το device manager -> hard discs -> properties -> policies στον SATAII που τρέχει το λειτουργικό, ενώ το optimized for performance είναι by default ενεργοποιημένο, δεν με αφήνει να τσεκάρω το enable write caching on the disk και ως αιτιολογία αναφέρει από κάτω ότι το drive δεν επιτρέπει write caching. Είναι λογικό αυτό ? Χάνω πολύ ταχύτητα αν δεν το έχω ????????

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !!!! Περιμένω την βοήθεια σας πως και πως !!!

Αν και δεν απαντώ στην ερώτησή σου, θέλω να ρωτήσω κάτι: Μήπως κατα τύχη, η μητρική σου έχει το ICH9R; Από ότι κατάλαβα έχεις ενεργοποιήσει το AHCI, σωστά; ΑΝ έχεις κάποιο sata DVD-RW συνδεδεμένο σε αυτόν τον ελεγκτή, τότε δοκίμασε να βγάλεις το sata DVD-RW, είτε να βάλεις κάποιο ATAPI.
Δες και εδώ...

Δες το δισκο σου. Θα ελεγα να αφησεις το Smart ανοιχτο μηπως και σε προειδοποιησει. Δες και τα καλωδια και δοκιμασε και αλλο port γιατι μια να τον βλεπει μια οχι ..

dεν εχω αυτο το ΜΒ αλλα δες μηπως η Intel εχει καποιο νεοτερο driver για το chipset ωστε να δει σωστα το δισκο και να σου ξαναδωσει write caching.

Τα αλλα στο BIOS αστα για μετα. Το προβλημα δεν ειναι στη CPU.

Και κοιμησου πριν τα κανεις ολα αυτα...

Φιλε μου για να δουλεψουν ολα καλα πρεπει πριν κανεις αρχική εγκατασταση[/B][/U] τα vista να μπεις στο bios και να βαλεις στο SATA configuration panel το sata se διαμορφωση AHCI.Και το DVDRW kai o skliros θα δουλευουν ετσι σε full mode kai θα εκμεταλλεύονται πληρως το SATA II.Αφου το κανεις αυτο μετα βαζεις το DVDRW na bootarei πρωτο βαζεις το dvd twn vista kai κανεις εγκατασταση απ την αρχη.Τα vista εγκαθιστουν απο μονα τους(υποστηριζουν εγγενως δηλ) drivers για το AHCI κατα την εγκατασταση τους.Αν αλλαζες για παραδειγμα την επιλογή σε AHCI mode στο bios meta την εγκατασταση των vista μολις θα πηγαινες να κανεις επαννεκινηση στο λειτουργικο αυτο θα κολλουσε λιγο μετα το boot screen του bios.

ρε παιδια τι σχεση εχει το smart με την ταχυτητα και εσυ asrock πηγες και πηρες πιος σου την προτεινε ? αν εχει κατσι στραβα το bios εχεις χασει και εγγυηση για αν τιν πας πισω μην πεις οτι εκανες update αυτα .καλα ξεμπερδεματα

Φιλε μου για να δουλεψουν ολα καλα πρεπει πριν κανεις αρχική εγκατασταση[/B][/U] τα vista να μπεις στο bios και να βαλεις στο SATA configuration panel το sata se διαμορφωση AHCI.Και το DVDRW kai o skliros θα δουλευουν ετσι σε full mode kai θα εκμεταλλεύονται πληρως το SATA II.Αφου το κανεις αυτο μετα βαζεις το DVDRW na bootarei πρωτο βαζεις το dvd twn vista kai κανεις εγκατασταση απ την αρχη.Τα vista εγκαθιστουν απο μονα τους(υποστηριζουν εγγενως δηλ) drivers για το AHCI κατα την εγκατασταση τους.Αν αλλαζες για παραδειγμα την επιλογή σε AHCI mode στο bios meta την εγκατασταση των vista μολις θα πηγαινες να κανεις επαννεκινηση στο λειτουργικο αυτο θα κολλουσε λιγο μετα το boot screen του bios.

Δεν είναι απαραίτητο να ξαναβάλεις τα vista αν ενεργοποιήσεις το AHCI. Απλά, πρέπει να ενεργοποιηθεί το αντίστοιχο service. Δες εδώ και εδώ...

Ε, ρε τί πάθαμε (όλοι μας)

Αγαπητέ μου φίλε, μόλις σε γράψαμε στο σωματείο (you just joined the club, που λένε και οι Εγγλεζο-Αμερικάνοι).

Τί βάσανο είναι αυτό με τα BIOS, ειλικρινά δεν το κατανοώ. Και δεν εννοώ τις απέλπιδες και ειλικρινείς προσπάθειες του απλού χρήστη, που προσπαθεί να κρατάει το PCάκι του ενημερωμένο, αλλά τη makakia του κάθε Κινεζο-Ταϊβανέζου κατασκευαστή, που δεν εννοεί να δώσει στην αγορά ένα προϊόν με κάποιο επίπεδο αξιοπιστίας. Τη δική μου περιπέτεια την περιέγραψα σε άλλο thread εδώ, σ' αυτή την κατηγορία.

Σήμερα, μετά το ΔΙΚΟ μου ξενύχτι, ρώτησα στην δουλειά τους συναδέλφους του τμήματος IT αν γνωρίζουν κάποιον σχετικά αξιόπιστο κατασκευαστή μητρικών. Ο ένας, ο πιο παλιός μου είπε: Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει κάποιος να χαλάσει ένα σκασμό λεφτά για ένα μηχάνημα που εξ ορισμού αποτελείται από ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ εξαρτήματα. Με ένα no-name από κάποιο π.χ. ΠΛΑΙΣΙΟ των 150-200-300 ευρώ κάνεις το ίδιο καλά τη δουλειά σου με το αντίστοιχο των 1000-1500-2000 ευρώ.

Φυσικά δεν συμφώνησα απόλυτα, αλλά στο βάθος έχει δίκιο, τουλάχιστον σαν φιλοσοφική τοποθέτηση.

Και θα μου επιτρέψετε να πω και γω τη δική μου Κινέζικη εμπειρία.

Όπως οι πιο παλιοί ίσως να θυμούνται, πέρασα ένα περίπου χρόνο στην Κίνα, σε παρακολούθηση κατασκευής πλοίων, μεταξύ Μαϊου 2005 και Απριλίου 2006, και με κάποια επάνοδο για 1-1.5 ακόμα μήνα στο τέλος του 2006.

Έκτοτε ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με τα Guarantee Claims των πλοίων που φτιάχτηκαν στην Κίνα. Σας πληροφορώ πως η συντριπτική πλειοψηφία των βλαβών αφορά σε ηλεκτρολογικές-ηλεκτρονικές βλάβες των διαφόρων συστημάτων των πλοίων.

Πριν κάμποσο καιρό έλαβα ένα Claim με μια από τις πολλές βλάβες που αφορούσε σε ένα Power Supply 440V AC -> 24V DC ενός ηλεκτρικού πίνακα εκκίνησης μοτέρ.
Η φωτογραφία που συνόδευε την βλάβη, μου έδειχνε κάτι πολύ γνωστό.

Τελικά θυμήθηκα πως ένα Κυριακάτικο πρωϊνό (μόνο την Κυριακή ξεκουραζόμασταν) που βάδιζα προς το κοντινό σουπερμάρκετ για να κάνω τα βδομαδιάτικα ψώνια της εργένικης ζωής μου, πέρασα από ένα μαγαζάκι (τα μαγαζιά είναι και τις Κυριακές ανοιχτά), που πούλαγε ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό υλικό, μικρό, όχι μεγαλύτερο από το μέγεθος του ψιλικατζίδικου της γειτονιάς. Εκεί που χάζευα, βλέπω ένα Power Supply 220V AC -> 12V DC. Ρωτάω τον Κινέζο μαγαζάτορα (με νοήματα, βέβαια) αν έχει το ίδιο με έξοδο στα 24V DC. Με νοήματα κι αυτός με ρωτάει στα πόσα Αμπέρ το θέλω. Του γράφω σ' ενα χαρτί τον αριθμό 10. Μου δίνει ένα παρόμοιο και μου λέει πως η τιμή του είναι 75 Γιουάν (7.5 Ευρώ περίπου). Τον παζαρεύω και τελικά το αγοράζω με 50 Γιουάν (5 Ευρώ).

Ε, δεν θα το πιστέψετε, αλλά το καμμένο του πλοίου ήταν ακριβώς το ίδιο.

Πως, λοιπόν, να περιμένουμε αξιοπιστία, αφού όλα είναι της τάξης των 5 ευρώ και πουλιούνται 100 και 200 και 300;

Γι αυτό επαναλαμβάνω: Μην στεναχωριέσαι, μόλις μπήκες στο σωματείο, στο ίδιο τσουκάλι βράζουμε όλοι.

Ερώτηση Πρώτη:
Στον σκληρό έχω επιλέξει AHCI με Hot Plug enabled & S.M.A.R.T. enabled. To smart είναι κάτι το οποίο πρέπει να αφήσω enabled? Δεν θέλω να έχω πτώση απόδοσης!!!! Να το κάνω disable λοιπόν ή δεν θα καταλάβω διαφορά?
Βάλτο disabled... Aχρηστο σου είναι, θέλει ειδικό πρόγραμμα γιά να είναι χρήσιμο... και πάλι δεν σε ειδοποιεί μόνο του... το πρόγραμμα διαβάζει τον buffer του δίσκου που φυλάγονται τα smart logs
Ερώτηση Δεύτερη:
Στο Cpu configuration είναι όλα default. Έχω απενεργοποιήσει μόνο το Speedstep. Μπορείτε να μου πείτε optimized για μέγιστη δυνατή ταχύτητα (δηλαδή enabled ή disabled) στα Enchanced Halt State, Intel Virtualization Tech, CPU thermal throttling, Boot Failure Guard & Spread Spectrum?????
Γιά μεγαλύτερη ταχύτητα όλα τα παραπάνω off αλλά δεν θα δείς διαφορά...
Όλα τα υπόλοιπα συμπεριλαμβανομένου της μνήμης τα έχω αφήσει στο default. Θεωρώ ότι είναι σωστό……..

Γιά τα vista δεν ξέρω,,, θα αργήσω να φύγω από τα XP...