βλάβη στο κατεβαστήρι

Θοδωρής Ρ.

AVClub Addicted Member
Τις προάλλες γύρισα σπίτι μετά από απουσία αρκετών ημερών. Το κατεβαστήρι-home server κλασικά στο γραφείο "ανέβαζε" (μάλλον "ανεβαστήρι" πρέπει να το λέω). Τελευταία φορά που είχε κλείσει ή είχε κάνει reset ήταν πριν κανά μήνα. Αν και όλα δούλευαν μια χαρά, λέω "δεν τον κλείνω κανά δίωρο να κρυώσει αφού δεν τον χρειάζομαι?"

Αυτό ήταν. Από τότε δεν έχει ξανανοίξει. Όταν κάνω εκκίνηση δίνει ρεύμα αρχικά, ξεκινάνε οι ανεμιστήρες, αλλά πριν δώσει σήμα στην οθόνη και πριν καν ακουστεί το χαρακτηριστικό "μπιιιιπ" κλείνει και σταματά. Μένει μόνο να γυρνά σε χαμηλή ταχύτητα ο ανεμιστήρας του επεξεργαστή και μόνιμα ανοιχτά τα φωτάκια του power και της δραστηριότητας του σκληρού δίσκου.

Σήμερα το πρωί, 4 μέρες μετά την πρώτη εμφάνιση της βλάβης, δοκίμασα να τον ξαναβάλω μπροστά. Έκανε και "μπιιιπ", έδωσε και σήμα στην οθόνη, αλλά στην πρώτη μαύρη οθόνη που κάνει τεστ μνήμης κλπ έγραψε κάτι σαν "CPU has been changed or CPU not working" και δεν προχώρησε παραπέρα.

Η ερώτηση είναι προφανής: πάω για καινούρια CPU ή υπάρχει κάτι άλλο που χρειάζεται να δοκιμάσω πριν προχωρήσω?

Η σύνθεση είναι η εξής:
Athlon 1800+ με Zalman 5100 cooler
Μητρικη Abit NF7-S
RAM DDR 768MB
Καρτα γραφικων Geforce 4 ti4200
Σκληροί δισκοι WD 120GB IDE, 2*SATAII 500GB
Lite-On 16x DVD-Rom
Τροφοδοτικο Qtek Gold Edition 400W

Μπαταρια του BIOS? Στοιχηματιζω οτι εχασε τις ρυθμισεις του και δεν μπορει να τις βρει αυτοματα στο boot.

Το πρώτο που έκανα ήταν να τον βγάλω από το ρεύμα. Έμεινε εκτός για κανά δίωρο, μετά πάλι τα ίδια. Μετά έμεινε χωρίς ρεύμα 2 μέρες και σήμερα που τον ξανάνοιξα έκανε τα παραπάνω.
Επειδή δεν έχω κανένα spare τροφοδοτικό, θα πρέπει να αγοράσω για να δοκιμάσω. Αξίζει τον κόπο ή οι πιθανότητες να φταίει αυτό είναι ελάχιστες?

Απάντηση: Re: βλάβη στο κατεβαστήρι

Μπαταρια του BIOS? Στοιχηματιζω οτι εχασε τις ρυθμισεις του και δεν μπορει να τις βρει αυτοματα στο boot.

Πιθανό. Νομίζω μπορείς να την κάνεις reset με κάποιο τρόπο αν θυμάμαι καλά. Κάτι θα λεει το Manual του Motherboard αν υπάρχει...

Κι εμενα για τροφοδοτικό μου φαίνεται.
Δεν έχει κανα φιλαράκι εκεί κοντα σου να το δανειστείς για δοκιμή;

Βγάλε το ρεύμα απο το MOTHERBOARD !!! μην έχει ΚΑΜΜΙΑ συσκευή ρεύμα πάνω της..

Άστο για 10-20 δευτερόλεπτα και ξαναβάλε τα ΟΛΑ τα ρεύματα στην θέση τους..

Ξανα άνοιξέ το ..

και πες μας...

Ο υπολογιστής είχε μείνει χωρίς ρεύμα για μέρες (καλώδιο τροφοδοτικού εκτός θέσης). Κάθε φορά που ανοίγει κάνει το ίδιο, μετά από 4-5 δευτερόλεπτα λειτουργίας σταματάνε όλα εκτός απο το ανεμιστηράκι της CPU.

99% πρόκειται για μια "κλασσική" βλάβη του Athlon 1800+ (αλλά και γενικώς αυτής της σειράς επεξεργαστών της AMD). Θα διαπιστώσεις ότι εάν επιμείνης να τον ανοιγοκλείνεις απ' τον διακόπτη (οχι reset), κάποια στιγμή την 10η-20η φορά θα πάρει μπροστά και θα δουλεύει σαν να μήν τρέχει τίποτα. Φυσικά αν τον ξανασβήσεις θα ξανακάνει τα ίδια, θα επαναληφθεί μερικές φορές το σκηνικό, και τελικά δεν θα ξαναπάρει μπροστά οριστικά και αμετάκλητα...

Φιλικά
Γιώργος Δενδρόπουλος.

Καλημερα...

Κατι τετοια περιεργα που αναφερει ο geodengr μου κανει και ο δικος μου Athlon 1800+ που εχω...

Δεν αποκλειεται ομως να ειναι στην δικη σου περιπτωση και τροφοδοτικο οπως εχει προαναφερθει... (για την δοκιμη σου κανε την ποιο οικονομικη αγορα που θα βρεις στην αγορα...)

πρόβλημα στο τροφοδοτικό .
δοκιμή με άλλο τροφοδοτικό και έλεγχος των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών στο
motherboard ( φουσκωμένοι πυκνωτές )