Blackmagic Design Pocket Cinema Camera 4K

Δυσκολο ναναι αρκετα αξιοπιστο....μακαρι αν και δεν ειναι μια λειτουργια που τρελλαινομαι να εχω.

Εvan το θεμα της βαρελοειδους παραμορφωσης ( που στις φωτογραφικες διορθωνεται μεσα στην μηχανη και δεν απασχολει καν) διορθωνεται με ενα κουμπακι στο davinci resolve.

Oμως "τρωει" καδρο μιας και στην ουσια ζουμαρει λιγο.

Η αλλη λυση ειναι διορθωμενοι φακοι ως προς την παραμορφωση αυτη με τους αναλογους συμβιβασμους (οπως οι Kowa Prominar που χρησιμοποιω εγω) ή μεγαλυτερου κυκλου καλυψης φακων με χρηση ανταπτορα.

Θα επανερθω καποια στιγμη για το θεμα αυτο που δεν ειναι θεμα της καμερας αλλα θεμα του m4/3.

της καμερας ειναι θεμα...ολες οι μηχανες που ειχα διορθωναν αυτοματα τις παραμορφωσεις και στο βιντεο.... ειναι βασικο προβλημα που αποτρεπει καποιους να πανε στη συγκεκριομενη μηχανη.

Απάντηση: Re: Blackmagic Design Pocket Cinema Camera 4K

Χωρίς να έχω εμβαθύνει στο θέμα μιας και δεν τραβώ βίντεο ας δούμε λίγο το τεχνικό κομμάτι. Στην φωτογραφία τη διορθωση της παραμόρφωσης την φυτεύει η m43 μηχανή ως πληροφορία στο Jpeg αλλά και στο Raw μέσα στη jpeg μικρογραφία προεπισκόπησης του. Αυτή τη διαβάζουν τα συμβατά RAW προγράμματα (σχεδόν ολα της αγοράς) και την εφαρμόζουν και στο RAW άμεσα όταν φορτώνεται. Αυτό το κάνουν όλες οι m43 μηχανές. Αν ανοίξεις όμως τα RAW με free RAW editor που παρακάμπτουν τη συγκεκριμένη λειτουργία θα δεις τεράστιες παραμορφώσεις τις τάξης 6-10% π.χ. με το DCRAW.

Τη διορθωμένη γεωμετρία που παράγουν στο RAW λογικά την εφαρμόζουν και στο αρχεία βίντεο MOV (MPEG‑4AVC/H.264), AVI (Motion JPEG) κλπ. μετά το απαραίτητο crop οταν δεν διαβάζουν όλο τον αισθητήρα.

Η νέα ΒM δεν ξέρω όμως τι κάνει ούτε σε φωτό ούτε σε βίντεο, στο βίντεο άλλωστε παράγει διαφορετικης μορφής αρχεία από τις περισσότερες μηχανές οπότε εκεί ναι μπορεί να είναι άμεσα ορατή η παραμόρφωση και όντως να θέλεις καλύτερα διορθωμένους γεωμετρικούς φακούς που συνήθως είναι φακοί χειροκίνητης εστίασης, βαρύτεροι λόγω ειδικών γυαλιών ειδικά οι ευρυγώνιοι.

Δε ξέρω αν αυτο ειναι το κατάλληλο νήμα ή το αλλο με τους ανταπτορες, γεγονός ειναι ότι επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες μου ότι οι νέοι metabones για p4k ήταν καθαρά μάρκετινγκ τρικ, και ακομα χειροτερα...
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=TnsGjfnhQJ8

Βλέπω κέντρο καλυτερο και άκρα χειρότερα αλλά μήπως και είναι και θέμα συνδιασμου με συγκεκριμένο φακό ? Δηλαδή στον συγκεκριμένο φακό λόγω σχεδιασμού ο νέος ανταπτορα πέρνει το Max στο κέντρο ενω τα άκρα ακολουθούν με οτι μπορούν? Δες εδώ που υπάρχει η γενική θεωρία : https://wordpress.lensrentals.com/blog/2014/06/sensor-stack-thickness-when-does-it-matter/
"..........
3)How telecentric the lens is. (More specifically, how far forward the exit pupil of the lens is.) A lens with the exit pupil far away from the sensor is not affected by the thickness of the sensor stack very much. A lens with the exit pupil very close to the sensor is affected a lot.

Πάντως δεν νομίζω να είναι θέμα marketing, η παλιά BM είχε διαφορετικό stack filter από τις μηχανές m43 με διαφορά πάνω από 2mm γιαυτο και είχε φτιαχτεί ειδικός αντάπτορας για αυτή. Η νέα ΒΜ έχει διαφορετικό stack filter από την παλιά οπότε ήθελα καινούργιο για να πάρει το Max σε απόδοση. Μπορεί όμως το stack filter της νέας (το οποίο ψάχνω να βρω ποσο είναι αλλά δεν το έχω βρεί) να είναι πολυ πιο κοντά σε αυτό των υπόλοιπων m43 μηχανων (που είναι γύρω στα 4mm) οπότε να κουμπώνει καλά και ο κλασσικός ανταπτορας που δοκιμάστηκε στο τεστ. Αν είναι έτσι ναι μιλάμε για κίνηση market από την metabones. Θα δούμε πιστευω και αλλά τεστ οπότε θα βγει σύντομα συμπέρασμα.

Ασε να δουμε κανα ακομα τεστακι Εvan.

Δεν ειμαι καν σιγουρος οτι αυτο εγινε απολυτως σωστα αλλα στα δικα μου ματια ακομα κι ετσι παρολο που χανεις λιγο σε ευρυγωνιο στο κεντρο μοιαζει καλυτερο...θα το δω και στο καλο μονιτορ καποια στιγμη τωρα εκρινα απο το λαπτοπ.

hero-xl.jpg

Μετέφερα τα της νέας κάμερας σε νέο νήμα εδώ:

https://avclub.gr/forum/showthread.php/168439-Blackmagic-Design-Pocket-Cinema-Camera-6K

Κάποια tips για τους χρήστες της ΒΜ4Κ , ειλικρινα δεν ξέρω αν είναι χρήσιμα :

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

και με μερικά τεστ φακών στην μηχανή :

ToF Autofocus Prototype Demo | Nucleus-Nano Controlled

https://vimeo.com/358522342

Introducing ToF Continuous Autofocus using Tilta Nucleus System!

This demonstration shows ToF ( time of flight ) autofocus on:
-BMPCC4K
-Sigma 20mm 1.8 Lens
-Nucleus-Nano

The way the system works is a time of flight sensor is attached to the top of the camera, measuring a point of distance centered in the frame. With the distance measurement the lens’s focus is set precisely to that distance in realtime.

The prototype has promising applications, mainly in that it is completely camera/platform independent. Will work on any camera system, because it doesn’t need to interface with any camera control protocols to focus the lens. Instead using physical motor control with the Nucleus-Nano ( or Nucleus-M )

Also means, you can autofocus manual/cine lenses!

Lens’s will need to be calibrated on this system, meaning you will have to manually map the distance marks of your lens into the system. This can vary from lens to lens and based on your motor’s calibration on that lens. Lens profiles can be implemented to make this process less tedious.

Some other quirks and drawbacks:
-ToF can have trouble measuring distance on some surfaces
-Single point of measure in the frame, and rather narrow angle of view for the measurement.