Blackmagic URSA Mini Pro 12K

Συντομα ειπε θα βγει firmware στο Resolve για να τρεχει τα 12k. Σαν πολυ δεν βιαζονται ?

Ακουσατε αν ειπαν για ημερομηνια εκκινησης παραγγελιων ?

Να πω κάτι γενικότερο αν μου επιτρέπετε. Επειδή καταλαβαίνω ότι εδώ υπάρχουν πολλοι επαγγελματίες της εικόνας. Το σώμα της κάμερας που είναι το βασικό εργαλείο της δουλειά σας δεν είναι ακριβό στα 10κ νομίζω. Εμένα πχ που το βασικό μου εργαλείο είναι ο τροχός που κόβω τους φακούς το κόστος είναι 30-50κ. Το θέμα θέλω να πω είναι το ποσό καλά σε εξυπηρετεί ένα εργαλείο και σε πόσο καιρό θα κάνει απόσβεση. Αυτό το λέω γιατί διαβάζω σε διάφορα groups και forum (όχι εδώ) ότι 10κ είναι πολλά και τέτοια.

Υπάρχουν κάμερες και με 50κ & 100κ από τις μεγάλες εταιρίες Arri, Red, Panavision κλπ.
Η τιμή της είναι σχεδον σκάνδαλο.

Αυτό το λέω γιατί διαβάζω σε διάφορα groups και forum (όχι εδώ) ότι 10κ είναι πολλά και τέτοια.

Αυτα τα γραφουν προφανως ανθρωποι ασχετοι με το αντικειμενο και την αγορα.

Εχω γραψει πιο πανω και εγω και ο Evan τι κοστη εχουν αλλες καμερες του ανταγωνισμου με μειωμενες συγκριτικα με την 12k δυνατητες.

Η τιμη ειναι πραγματικα κλοπη. Το αν θα γινει αποσβεση εξαρταται απο το ποιος την παιρνει, γιατι και αν εχει λογικη η κινηση του ή ειναι κανας φραγκατος που απλα γουσταρει να αγοραζει εξοπλισμο που δεν χρειαζεται.

Ενα rental house παντως μια τετοια καμερα θα την κανει αποσβεση σε λιγους μηνες.....μην λεω και πολυ.

Ο Linus του Linus tech tips
λέει ήδη παρήγγειλε 6 Ursa 12K, να αλλαξουν απο τις Helios & c200...
Eπισης μια βόλτα από cvp, αποφορολογημενη στα 8900 ...

Αν δεν ηταν ο νεος αισθητηρας θα προτεινα σε ολους να την αγορασουν hands down.

Ομως επειδη ειμαι περιεργος ( η περιεργεια στην συγκεκριμενη εταιρεια πληρωνεται με μηνες καθυστερησης παραλαβης οπως ολοι ξερουμε :BDGBGDB55:) θελω να δω πρωτα επιδοσεις στο DR και την ευαισθησια του και κυριως το βαθος χρωματος.

Και η τιμη που λεγαμε

https://cvp.com/product/blackmagic-ursa-mini-pro-12k

:drool1:

Απάντηση: Re: Blackmagic URSA Mini Pro 12K

Το θέμα είναι οτι με τέτοια τιμή πλησιάζει πολύ η επαγγελματική κατηγορία παραγωγής την χαμηλότερη επαγγελματική κατηγορία.

Μια ενδιαφέρουσα πρώτη ανάγνωση απο τον DP John Brawley που δοκίμαζε τη καμερα.
Βασικά πρόκειται για RGBW sensor όπως στις τηλεοράασεις λιγο πολύ...
Instead of the typical 2 χ —2 grid size that you have on a Bayer sensor of GRBG we now have in the same space a 6 χ —6 grid that has 6G, 6R and 6B as well as 18W pixels.
By combining the brightness values of those W pixels with the coloured pixels, it also greatly increases the dynamic range compared to a standard Bayer array.

Instead of a processed de-mosaiced large pixel grid being GRBG, they now become a grid of 6 x 6 pixels is 6G, 6R, 6B and 18W pixels.

https://johnbrawley.wordpress.com/2020/07/16/it-goes-to-12k/

Increased dynamic range compared to a Bayer ?

Mισο ψαχνω την σαμπανια .....Αν τα εχουν καταφερει και στην πλαστικοτητα της εικονας (κατι που η Arri μαλλον καταφερνει καλυτερα συγκριτικα με την χαμηλη της αναλυση που ακομα και για την LF ειναι 4,5k) θαναι η ταφοπλακα των Bayer αισθητηρων.

Δεν μπορω καν να σκεφθω αν αυτο θα ειχε επιδραση και στην φωτογραφικη βιομηχανια.

Nομιζω είναι ώρα η bmd να βγάλει κ μια φωτογραφική υβριδική :-)
Λίγο σε pdaf, Ibis & battery life να είναι κοντά στον ανταγωνισμό μόνο χρειάζεται.

Το PDAF δεν μπαίνει εύκολα σε όλους τους αισθητήρες, έχει τα προβλήματα του στην απόδοση IQ ειδικά στις μικρές επιφάνειες.

Αν το καταφέρει με το χερι στην σκανδάλη είμαι.

Για φανταστείτε την BM να συνεργαζόταν με την Olympus στην νέα εταιρία, στεγανότητα, Ibis , PDAF από την μια μεριά και ολα τα καλούδια της BM με νέο αισθητήρα από την άλλη , πύραυλος θα ήταν

Δεν προκειται να κανει τετοια κινηση.

Η εταιρεια ειναι εστιασμενη αυστηρα στο επαγγελματικο συστημα εικονοληψιας καθως και στα προγραμματα επεξεργασιας τους.

Ασε που απο 12k αναλυση ξερεις τι capture frame θα βγαζεις ?

Σαν να εχεις ΚΑΙ φωτογραφικη μηχανη θα ειναι .

Απάντηση: Re: Blackmagic URSA Mini Pro 12K

Nαι αλλά μιλώ για pocket version 4-8Κ όχι για το θηρίο τη μεγάλη, εκει ενας νέος αισθητήρας με περίσσεια DR θά αλλαζε ισσοροπίες

ότ(αν) ξαναβάλουν και cdng option θα είναι...

σιγουρα θα γινουν συγκριτικά με monstro / helium etc

Re: Απάντηση: Blackmagic URSA Mini Pro 12K

Υποψιν οτι εδω και μηνες ξεραμε απο μεσα οτι ετοιμαζουν 8k καμερα.

Το οτι παρουσιασαν τελικα mini ursa pro 12k !!! μου αφηνει ενα παραθυρο αισιοδοξιας οτι μπορει να παρουσιασουν και νεα Pocket 8k καποια στιγμη.

ειμαι απολυτως βεβαιος πλεον οτι θα βγαλουν καποιου ειδους pocket στα 8k καποια στιγμη.

Οπως ειπα μας το ελεγαν καιρο τωρα οτι ετοιμαζουν κατι τετοιο απλα δεν ειμασταν σιγουροι σε ποιο φορμα καμερας θαναι.

Τωρα που ειδαμε την νεα mini ursa pro στο....θεο η λογικη λεει οτι θα φτασουν την μικρη στα 8k για να ματσαρει τον ανταγωνισμο της Canon.

Μια προσέγγιση από imaging εταιρία για τους rgbw sensors.

http://image-sensors-world.blogspot.com/2020/07/image-algorithmics-on-rgbw-color-filter.html?m=1

Πιστευετε ότι είναι "πιο" 12κ από έναν Bayer sensor που "πετά" pixels για οικονομία;

Εδώ εχουν βάλει κ ένα λευκό δίπλα σε κάθε rgb .
Δηλαδή αν μετρήσει κανείς πόσα r , g & b pixels υπάρχουν στον αισθητήρα βγάζουν όντως "καθαρή" την ανάλυση που λένε;

800px-12K_Screen_Resolution_Column.jpg

Δεν εχω κατσει να μετρησω τα Pixels να δω ειναι σωστα.....αλλα για να παρει κανεις μια ιδεα για τι μεγεθος μιλαμε...

Screenshot-2020-07-16-at-18.31.41-1024x536@2x.jpg

Last edited:
Πέρα από το καλαμπουρι,
Λέει ότι κάτι δε πάει καλά με την εικόνα με θόρυβο κλπ.

Εγώ θέλω να δω συγκριτικό μεταξύ της 12κ με την p6k,
που είναι κ οι δύο s35
να τραβήξουν charts
όπου το 6κ κάδρο της 12κ να είναι το ίδιο με το κάδρο της 6κ,
ώστε να μπορεί να δει κανείς αν όντως η ανάλυση pixel per pixel είναι ίδια, καλύτερη η χειρότερη.

Όχι downscale "12k" >6k...