Βλακείες επιπέδου..

mitsnas

Established Member
8 February 2009
209
Αλήθεια ποιά είναι η μεγαλύτερη και ποιό επικίνδυνη χαζομάρα που έχετε κάνει σε κάποια κατασκευή σας? Ξεκινώντας απο την αφεντιά μου, εχθές το βράδυ μου έσκασε καινούργιος πυκνωτής τροφοδοσίας στη μούρη με αποτέλεσμα το εργαστήριο να γίνει τίγκα στο διηλεκτρικό. Αυτό έγινε διότι κάνοντας τον πονηρό έφτιαξα το τροφοδοτικό χωρίς να κοιτάξω το σχηματικό πολλάκις. Και ενω ο πυκνωτής είναι 22000 μF /80 V εγώ λογω ανευθυνότητας του έβαλα 140 V.ΒΑΑΑΑΑΑΑΑΜΜΜΜΜ.

Διδαγμα.... Δέκα κοίτα (το σχηματικό) μία κόλλα (τις επαφές)

Και μία ερώτηση: Μπορώ σε έναν Μ\Τ (800 VA 50-0-50 V) να συνδέσω 2 γέφυρες ανόρθωσης, μία για κάθε κανάλι ?

Last edited by a moderator:
Δυστυχώς δεν προλάβαμε τον αυτοσαρκασμό. Ναι, μπορείς να βάλεις 2 γέφυρες και θα πάρεις 2 θετικές τροφοδοσίες 70παρά volt. Αν θες όμως και αρνητική τάσεις τότε πάλι με 2 γέφυρες θα πάρεις +70 και - 70, κοινές και για τα 2 κανάλια.

Γεια σας στο forum! Καλώς σας βρήκα!
Η πιο αστεία και τρομακτική φάση ήταν και εμένα με ηλεκτρολυτικό που έσκασε στο πρόσωπο μου. Μάλιστα ήταν βράδυ και έπεσε και ο διαρροής ή η ασφάλεια στο σπίτι. Αποτέλεσμα σκοτάδι! Τι Ταραντίνο και splatter πέρασαν από το μυαλό μου..... Το πρώτο δευτερόλεπτο νόμισα ότι τυφλώθηκα, μετά ότι πήγα στον άλλο κόσμο... Και τι ωραία όταν άκουσα την φωνή της μάνας μου... Θα σκοτωθείς με τις κατασκευές που κάνεις παλιόπαιδο.....!

χα χα χα...καλωσηρθες φιλε...ναι οι βλακειες δινουν ενα ξεχωριστο χρωμα στις κατασκευες...
Που να δεις 15ιντσο Τελε- σαμπ να μπαινει σε πριζα 220v στο σχολειο....εκει να δεις γλεντια.. :Banane0::ADFADF1:

Για να κανεις κατασκευες πρεπει να εχεις γνωσεις,το σχεδιο απλα καπου μπορει να σε βοηθησει.

Απάντηση: Re: Βλακείες επιπέδου..

Η πιο αστεία και τρομακτική φάση ήταν και εμένα με ηλεκτρολυτικό που έσκασε στο πρόσωπο μου. Μάλιστα ήταν βράδυ και έπεσε και ο διαρροής ή η ασφάλεια στο σπίτι. Αποτέλεσμα σκοτάδι! Τι Ταραντίνο και splatter πέρασαν από το μυαλό μου..... Το πρώτο δευτερόλεπτο νόμισα ότι τυφλώθηκα, μετά ότι πήγα στον άλλο κόσμο... Και τι ωραία όταν άκουσα την φωνή της μάνας μου... Θα σκοτωθείς με τις κατασκευές που κάνεις παλιόπαιδο.....!

Καλώς τον!
Ελπίζω να μην έχεις πάλι στο μέλλον τέτοια εμπειρία.

Βλέπετε,βλακεία ή χαζομάρα,είναι κάτι που γελάμε μετά μ' αυτό,είναι αστείο.Με το ρεύμα όμως δεν έχει αστεία...

Πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε κι άν δεν ξέρουμε να ρωτάμε.Υπάρχουν πολλοί έμπειροι και με τα κατάλληλα προσόντα συμφορουμίτες εδώ να βοηθήσουν.

Καλή συνέχεια σ' όλους,αλλά χωρίς τέτοιου είδους "πειράματα",που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα ή την ίδια την ζωή.

Παίρνοντας αφορμή από την τελευταία παράγραφο του dipie, θέλω κι εγώ να τονίσω την ανάγκη τήρησης των κανόνων ασφαλείας με ευλάβεια:
Παρά το ότι ασχολούμαι με υψηλές τάσεις από τα 17 μου, έτυχε πέρυσι να δώσω ρεύμα σε τροφοδοτικό 1600 βολτ, τη στιγμή που το καλώδιο που έφερε την υψηλή τάση ακουμπούσε .. στο χέρι μου!!!

Φορούσα πλαστικές σαγιονάρες, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ τώρα..

Ας ενστερνιστούμε λοιπόν το sticky:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=539

όσο έμπειροι και αν είμαστε.
Η χειρότερη περίπτωση άλλωστε είναι οι έμπειροι: Ο "νέος" φοβάται ακόμα. Ο "παλιός" αποκτά λόγω της συνεχούς επαφής με το αντικείμενο μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.
Η ρουτίνα είναι πιο επικίνδυνη από την απειρία.

Καλώς τον!
''Ωραία" εμπειρία...Θέλει προσοχή το άθλημα φίλοι...

Ηλεκτρονικός είμαι... έχω φάει χτυπήματα από υπερυψηλές tv..... Η καλύτερη θεραπεία, είναι σαν να κάνεις επανεκκίνηση στο pc μετά από πολλές ώρες λειτουργίας, βλέπεις τα πράγματα αλλιώς... τι tazer και μπούρδες...

Re: Απάντηση: Βλακείες επιπέδου..

Η χειρότερη περίπτωση άλλωστε είναι οι έμπειροι: Ο "νέος" φοβάται ακόμα. Ο "παλιός" αποκτά λόγω της συνεχούς επαφής με το αντικείμενο μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας.

Το ίδιο ισχύει γενικότερα σε όλες τις ασχολίες που έχουν κινδύνους πχ υποβρύχιο ψάρεμα.

Δεν μου έχουν τύχει σοβαρά πράγματα αλλά θυμάμαι με τρόμο, τις δοκιμές με το δάκτυλο σε πομπούς με ημιανόρθωση δικτύου για να βρούμε την φάση στην πρίζα. Που μυαλό για δοκιμαστικό κατσαβίδι.

Για να κανεις κατασκευες πρεπει να εχεις γνωσεις,το σχεδιο απλα καπου μπορει να σε βοηθησει.
Δηλαδή οι έχοντες γνώσεις δεν κάνουν χαζομάρες?

Δεν μου έχουν τύχει σοβαρά πράγματα αλλά θυμάμαι με τρόμο, τις δοκιμές με το δάκτυλο σε πομπούς με ημιανόρθωση δικτύου για να βρούμε την φάση στην πρίζα. Που μυαλό για δοκιμαστικό κατσαβίδι.

Αθάνατη EL304!
Και μετά σου λένε ότι δεν παίζει ρόλο η φάση...
Ε καλά, δεν την σφιχταγκαλιάζαμε κιόλας! Ένα χτυπηματάκι με το νύχι της ρίχναμε και αν το νύχι μαύριζε αλλάζαμε τους πόλους... :flipout:

Εκτός από μία παλιά Uranya που η υψηλή της με έστειλε μικρό στον καναπέ, όταν δούλευα τεχνικός υπολογιστών είχε έρθει μία φουρνιά τροφοδοτικών με τα κουμπάκια 220/110 ανάποδα...
Τα περισσότερα τα βρίσκαμε με την κλασική τεχνική "Trial and error"... :ernaehrung004:

Παντως μια καλη δοση ηλεκτροπληξιας (εαν δεν σε στειλει στον αλλο κοσμο) λειτουργει ως το καλυτερο αγχολυτικο. Με εχει χτυπησει ρευμα απο επαγγελματικο ψυγειο καφετεριας ενω ημουν βρεγμενος και ξιπολυτος μολις ειχα βγει απο θαλασσα.Αφου με πεταξε τουλαχιστον 5 μετρα μακρια, για τις επομενες ωρες ενιωθα απστευτα χαλαρωμενος και ευδιαθετος...!!!
σορρυ για το Off topic........

Τα ίδια λέγαν κι οι ψυχίατροι στον περασμένο αιώνα...Ηλεκτροσόκ και λοβοτομές έκαναν...:Banane0:

Παίρνοντας αφορμή από την τελευταία παράγραφο του dipie, θέλω κι εγώ να τονίσω την ανάγκη τήρησης των κανόνων ασφαλείας με ευλάβεια:
Παρά το ότι ασχολούμαι με υψηλές τάσεις από τα 17 μου, έτυχε πέρυσι να δώσω ρεύμα σε τροφοδοτικό 1600 βολτ, τη στιγμή που το καλώδιο που έφερε την υψηλή τάση ακουμπούσε .. στο χέρι μου!!!

Φορούσα πλαστικές σαγιονάρες, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ τώρα..

Ας ενστερνιστούμε λοιπόν το sticky:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=539

όσο έμπειροι και αν είμαστε.

Δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο.
Παντα την παθαινεις οταν ,επειδη κατι το κανεις συχνα,εχεις την εντυπωση οτι ο κινδυνος ειναι λιγοτερος.

Το DC σε τετοιες τασεις δεν συγχωρει.Ποτε.
Παντα το νου σας τι αγγιζετε και ποτε μην δουλευετε κουρασμενοι.

ΥΓ.Και εγω παθων,πολλες φορες σε "χαμηλες"(200V DC) και μια στα 1000V DC οταν λογω προχωρημενης ωρας και προχωρημενης βλακειας προσπαθησα να κανω bypass μια αντισταση on the fly.Με κολλησε στον τοιχο,αλλα μου συγχωρεθηκε.

Εγώ συνήθως δε δίνω προσοχή στο χέρι που κρατάει το καλάι και ενίοτε ακουμπάει εκεί που δεν πρέπει. Τι να κάνεις όμως, αν βγάλεις το μηχάνημα απ' την πρίζα και ξεφορτίσεις πυκνωτές για να κολλήσεις πάει η ακουστική μνήμη. Σαν πιτ στοπ πρέπει να γίνει.

Κάποτε κόλλησα καλώδιο στο IEC με το φίς της άλλης μεριάς στην πρίζα...
Ευτυχώς το κολλητήρι ήταν καλό, άντεξε ( antex όνομα και πράμα) και δεν έφαγα τράκο... μόνο λίγο τρέμουλο και μια πεσμένη ασφάλεια.