BLURAY DAC.....

Ξέρει κανείς κάποιο επώνυμο μοντέλο BluRay player (όχι DVD player) με εξόδους HDMI v.1.3 αλλά και HD-SDI;!

Προσωπικά δεν γνωρίζω κάτι και δεν ξέρω αν υπάρξει γιατί ξέρω πως το SDI standard δεν τα πάει καλά σε θέματα "ασφάλειας", μιας και είχε προοριστεί για μη οικιακή χρήση, πράγμα που για τα BluRays players, τουλάχιστον προς το παρόν, θεωρείτε μέγιστης σημασίας ζήτημα φυσικά, λόγω των γνωστών τάσεων από τη "μαμά" του την Sony.

Τα λέω καλά ή έχω "παρεξηγήσει" κάτι;

η βελτίωση είναι της τάξης του 25% στην εικόνα! μιλάμε πάντα για DVD.
γιατί μπερδευόμαστε έτσι άσκοπα;
Απο όσο γνωρίζω το DAC όπως είπαμε και ξαναείπαμε εμπλέκεται μόνο όταν πρόκειται να "βγάλουμε" εικόνα σε αναλογική έξοδο.
Τώρα οι διαφορές που βλέπουμε ανάμεσα σε players σε ψηφιακούς εξόδους, δεν έχουν να κάνουν με το DAC αλλα με τα διάφορα φίλτρα που φοράνε τα players και την ποιότητα των decoder που αποκοδικοποιούν το εκάστοτε codec σε εικόνα.

Εννοείς μετατροπές που μεσολαβεί ο DAC;! Γιατί για τον DAC αναφερόμαστε εδώ.
Αν πάντως αυτό εννοείς θα μου κάνει πολύ εντύπωση! Αν έχεις κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικά, δώσε "στίγμα".

Δεν εννοώ μετατροπές DAC! και βέβαια δεν είμαι ειδικός, ότι ξέρω το διαβάζω απο το Ίντερνετ και μετά το βλέπω με τα μάτια μου, που είναι ο δικός μου κριτής! Εάν προσέξεις, θα δείς οτι πολλά player με HDMI έχουν διαφορές στην εικόνα! αυτό γιατί εκτός του MPG έχουν και πολλές φορές διάφορα φίλτρα για την εικόνα, τα οποία δεν μας αφήνουν να τα απενεργοποιήσουμε, η SDI όταν ο αποκωδικοποιητής mpg το τσιπάκι είναι ίδιο, τότε θα έχουμε και την ίδια εικόνα όσο διαφορά και εάν έχουν τα player, αυτά έχω διαβάσει, το τί έχω δει, το περιέγραψα σε προηγούμενο ποστ, το setup που είδα την SDI ήταν PIONEER 444, scaler DVDO-VP30, προβολέας CRT SONY G70 παίζοντας σε ανάλυση 1080p.

Δεν υπάρχει καμία ψηφίο-αναλογική μετατροπή σε οτιδήποτε βγαίνει από το BD σε HDMI.

Για την ακρίβεια δεν γίνεται καμία απολύτως μετατροπή ,πέραν από το ψηφιακό post processing του εκάστοτε player.

Re: Απάντηση: BLURAY DAC.....

Ξέρει κανείς κάποιο επώνυμο μοντέλο BluRay player (όχι DVD player) με εξόδους HDMI v.1.3 αλλά και HD-SDI;!

Προσωπικά δεν γνωρίζω κάτι και δεν ξέρω αν υπάρξει γιατί ξέρω πως το SDI standard δεν τα πάει καλά σε θέματα "ασφάλειας", μιας και είχε προοριστεί για μη οικιακή χρήση, πράγμα που για τα BluRays players, τουλάχιστον προς το παρόν, θεωρείτε μέγιστης σημασίας ζήτημα φυσικά, λόγω των γνωστών τάσεων από τη "μαμά" του την Sony.

Τα λέω καλά ή έχω "παρεξηγήσει" κάτι;

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση και λόγος να βγεί BD player με SDI τουλάχιστον για οικιακή χρήση μιας και δεν θα είναι HDCP encrypted.

Nα ρωτησω κατι με το φτωχο μου το μυαλο και συγνωμη αν επαναλαμβανομαι αλλα το θεωρω ισως σημαντικο θεμα. Εφ οσον οι περισσοτεροι που εχουν bluray το εχουν συνδεδεμενο με hdmi και απο οτι λενε οι συμφουριτες μου ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατον να καταλαβει καποιος διαφορες μεταξυ bluray players (τουλαχιστον ιδιας τιμης) με πιο σκεπτικο και με τι κριτηρια λεμε οτι το ταδε player παιζει πολυ καλυτερα απο το δεινα....Φερειπειν το SAMSUNG BD 1400 που εχω ειναι υποδυεστερο απο καποιο καινουργιας γενιας οπως ειναι το PANASONIC 30;Και πως μπορει καποιος αντικειμενικα να το πει αυτο; Γιατι εγω το βλεπω να παιζει μια χαρα στην SONY μου.Επειδη φοραει πιο καλα DAC εικονας (ειπατε δεν παιζει ρολο) επειδη φοραει καλυτερα τσιπακια ηχου; Τα ρωταω ολα αυτα γιατι πολλες φορες το μαρκετινκ σε ωθει να παρεις το ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ προιον που δεν αντιλεγω οτι ισως ειναι καλυτερο απο ενα παλαιοτερο, ΑΞΙΖΕΙ ομως να επενδυσει κανεις και αν ναι ΘΑ ΔΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ στην προκειμενη περιπτωση μεταξυ SAMSUNG ΚΑΙ PANASONIC.
Ζητω συγγνωμη αν σας κουρασα.

Συγχωρειστε μου την ελειψη γνωσης αλλα γιατι οταν εχεις συνδεδεμενο ενα bluray με hdmi δεν παιζει ρολο το dac της εικονας; Και αν οντως συμβαινει αυτο τοτε ποιος ο λογος να παρει κανεις ενα ακριβο(τερο) bluray απο την στιγμη που κατα πασα πιθανοτητα θα το συνδεσουμε μεσω hdmi...

Nα ρωτησω κατι με το φτωχο μου το μυαλο και συγνωμη αν επαναλαμβανομαι αλλα το θεωρω ισως σημαντικο θεμα. Εφ οσον οι περισσοτεροι που εχουν bluray το εχουν συνδεδεμενο με hdmi και απο οτι λενε οι συμφουριτες μου ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατον να καταλαβει καποιος διαφορες μεταξυ bluray players (τουλαχιστον ιδιας τιμης) με πιο σκεπτικο και με τι κριτηρια λεμε οτι το ταδε player παιζει πολυ καλυτερα απο το δεινα....Φερειπειν το SAMSUNG BD 1400 που εχω ειναι υποδυεστερο απο καποιο καινουργιας γενιας οπως ειναι το PANASONIC 30;Και πως μπορει καποιος αντικειμενικα να το πει αυτο; Γιατι εγω το βλεπω να παιζει μια χαρα στην SONY μου.

CosmosKGR said:
Οι εν λόγο πιθανές αποσυμπιέσεις πάντως, δεν έχουν να κάνουν με την ποιότητα όταν μιλάμε για μια εξ' ολοκλήρου ψηφιακή ακολουθία. Δεν υπάρχει μετατροπή της αρχικής πληροφορίας.

Εννοείς μετατροπές που μεσολαβεί ο DAC;! Γιατί για τον DAC αναφερόμαστε εδώ.
Αν πάντως αυτό εννοείς θα μου κάνει πολύ εντύπωση! Αν έχεις κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικά, δώσε "στίγμα".

χμμμ. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα και μάλλον έχουμε μπλέξει τον όρο DAC με τον 'επεξεργαστή εικόνας' που φορά το κάθε Player.

Για παράδειγμα φίλε route66 το Samsung BD 1400 φοράει της Sigma Designs το SMP8634RevC, το Panasonic DMP-BD10 της Sigma SMP8634 RevA ενώ το BD30 της Panasonic το UniPhier.

Μία ματιά σ' αυτόν τον πίνακα λέει τις δυνατότητες του καθενός και τα 'chip' που φοράνε.

http://www.idoblu.co.uk/page2 Blu-ray Players.html

Τρείς είναι οι βασικοί 'παίκτες' μέχρι στιγμής σ' αυτόν τον τομέα Sigma Designs, Panasonic, Broadcom. Κάποια στιγμή είχα κάνει μία αναφορά σ' αυτό http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=28008

Αυτά τα chip δεν είναι απλά επεξεργαστές εικόνας, αυτό είναι μία από όλες τις εργασίες που καλούνται να κάνουν. Μία ματιά σ' αυτό το pdf από την Sigma Designs δίνει μία ιδέα http://www.sigmadesigns.com/public/Products/SMP8630/pdf_files/SMP8634_br.pdf ( CosmosKGR σου δίνω τροφή για να μας κάνεις μία καλή ανάλυση ).

Επί της ουσίας το HDMI δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ανάγνωση και επεξεργασία της πληροφορίας που βρίσκεται στο δισκάκι. Το ότι η πληροφορία είναι ψηφιακή και το HDMI είναι ένα πρωτόκολλο ψηφιακής μεταφοράς εικόνας και ήχου σε τι έχει να κάνει με την ποιότητα της εικόνας που παίρνουμε ?

Θα ήθελα να το ψάξω περισσότερο αλλά αφενός δεν είναι ο τομέας μου και αφετέρου είναι τόσα πολλά όλα τα υπόλοιπα που μας κάνουν να τρέχουμε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: BLURAY DAC.....

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση και λόγος να βγεί BD player με SDI τουλάχιστον για οικιακή χρήση μιας και δεν θα είναι HDCP encrypted.
Σωστός, ξεκάθαρος και περιεκτικός!
Στην ουσία αυτό εννοούσα κι εγώ με... άλλα λόγια!
Απλώς επεκτάθηκα λίγο και στο "εταιρικό γιατί".

Nα ρωτησω κατι με το φτωχο μου το μυαλο και συγνωμη αν επαναλαμβανομαι αλλα το θεωρω ισως σημαντικο θεμα. Εφ οσον οι περισσοτεροι που εχουν bluray το εχουν συνδεδεμενο με hdmi και απο οτι λενε οι συμφουριτες μου ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατον να καταλαβει καποιος διαφορες μεταξυ bluray players (τουλαχιστον ιδιας τιμης) με πιο σκεπτικο και με τι κριτηρια λεμε οτι το ταδε player παιζει πολυ καλυτερα απο το δεινα....Φερειπειν το SAMSUNG BD 1400 που εχω ειναι υποδυεστερο απο καποιο καινουργιας γενιας οπως ειναι το PANASONIC 30;Και πως μπορει καποιος αντικειμενικα να το πει αυτο; Γιατι εγω το βλεπω να παιζει μια χαρα στην SONY μου.Επειδη φοραει πιο καλα DAC εικονας (ειπατε δεν παιζει ρολο) επειδη φοραει καλυτερα τσιπακια ηχου; Τα ρωταω ολα αυτα γιατι πολλες φορες το μαρκετινκ σε ωθει να παρεις το ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ προιον που δεν αντιλεγω οτι ισως ειναι καλυτερο απο ενα παλαιοτερο, ΑΞΙΖΕΙ ομως να επενδυσει κανεις και αν ναι ΘΑ ΔΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ στην προκειμενη περιπτωση μεταξυ SAMSUNG ΚΑΙ PANASONIC.
Ζητω συγγνωμη αν σας κουρασα.

Τα πιό πολλά BD players φοράνε τους ίδιους επεξεργαστές (SMP8634,BCM7411 κτλ) οι οποίοι πραγματοποιούν όλα τα decodings (εικόνα,χρώμα,ήχος) καθώς και το post processing (gamma,brightness,up/downscaling, deinterlacing και άλλα πολλά).

Θεωρητικά όλα θα είχαν την ίδια απόδοση μιας και το ίδιο SDK παρέχεται σε όλους τους κατασκευαστές για το κάθε chipset. Από την άλλη όμως ο καθένας είναι ελεύθερος να παίξει με τον κώδικα ώστε να βελτιώσει σημεία, να προσθέσει νέες λειτουργίες ώστε να προσφέρει αυτό το κάτι στην εικόνα που δεν θα έχει ο ανταγωνιστής, εκμεταλλευόμενοι την εκάστοτε τεχνολογία τους.

Αρα πρακτικά αυτό σημαίνει οτι αλλιώς θα παίξει το Α player που τρέχει τον baseline κώδικα και αλλίως το B που έχουν σπαταληθεί και 600 man-days για προγραμματισμό.

Φυσικά το Β θα έρθει πιο ακριβό στην αγορά (και κάποιοι θα λένε, μα γιατί, το ίδιο τσιπάκι φοράνε!).

Να επαναλάβω οτι τα DAC εικόνας και ήχου είναι αποκλειστικά και μόνο για τις αναλογικές εξόδους του player (scart, analog audio out) και εν έτη 2008 δεν υπάρχει κακό DAC.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: BLURAY DAC.....

Σωστός, ξεκάθαρος και περιεκτικός!
Στην ουσία αυτό εννοούσα κι εγώ με... άλλα λόγια!
Απλώς επεκτάθηκα λίγο και στο "εταιρικό γιατί".

και εγώ συμπλήρωσα με τους τεχνικούς όρους ;) -bye-

Μία ματιά σ' αυτό το pdf από την Sigma Designs δίνει μία ιδέα http://www.sigmadesigns.com/public/Products/SMP8630/pdf_files/SMP8634_br.pdf ( CosmosKGR σου δίνω τροφή για να μας κάνεις μία καλή ανάλυση ).
Πολύ καλές οι πληροφορίες που δίνεις και σημαντικά τα στοιχεία στο σχετικό ".pdf"!

Επί του παρόντος πάντως, το μόνο που θεωρώ ότι αξίζει να "προσθέσω", είναι ότι σαφώς και είναι λογικό το να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των διαφόρων μοντέλων είτε των chipsets είτε και στα υλοποιημένα με αυτά players. Αυτό άλλωστε είναι μια συνηθισμένη πια κατάσταση σε χώρους τέτοιων τεχνολογιών τουλάχιστον. Κι επειδή τέτοιες διαφορές μεταφράζονται και σε οικονομικά μεγέθη, λογικό είναι να υπάρχει και η ανάλογη διαφοροποίηση στα τελικά κόστη των προϊόντων για τους καταναλωτές.

Το να μπορέσει κανείς να ζυγίσει σωστά, για τις δικές του ανάγκες αλλά και για τις δυνατότητές του το "τί" θα πρέπει να καταλήξει να αγοράσει, είναι επίσης γνωστό ότι συνήθως απαιτεί αρκετό κόπο (που στην αρχή μάλιστα μπορεί να μη φαίνεται) αλλά και κάποιο ρίσκο.
Ο γενικός κανόνας πάντως του "ό,τι πληρώνεις, παίρνεις", εξακολουθεί να ισχύει σε μεγάλο βαθμό, με μοναδική ίσως προσθήκη στη φράση, της λέξης "περίπου"! Βέβαια, οι συγκρίσεις τιμών πρέπει να εξακολουθούν να "περιορίζονται" μεταξύ προϊόντων του ίδιου χώρου αναφοράς. Αλλιώς ο παραπάνω κανόνας μπορεί να δείχνει μέχρι και "παρανοϊκός"!

Κι επειδή νιώθω ότι ξέφυγα λίγο από το θέμα, καλύτερα να μην επεκταθώ περαιτέρω!

Τα πιό πολλά BD players φοράνε τους ίδιους επεξεργαστές (SMP8634,BCM7411 κτλ) οι οποίοι πραγματοποιούν όλα τα decodings (εικόνα,χρώμα,ήχος) καθώς και το post processing (gamma,brightness,up/downscaling, deinterlacing και άλλα πολλά).

Θεωρητικά όλα θα είχαν την ίδια απόδοση μιας και το ίδιο SDK παρέχεται σε όλους τους κατασκευαστές για το κάθε chipset. Από την άλλη όμως ο καθένας είναι ελεύθερος να παίξει με τον κώδικα ώστε να βελτιώσει σημεία, να προσθέσει νέες λειτουργίες ώστε να προσφέρει αυτό το κάτι στην εικόνα που δεν θα έχει ο ανταγωνιστής, εκμεταλλευόμενοι την εκάστοτε τεχνολογία τους.

Αρα πρακτικά αυτό σημαίνει οτι αλλιώς θα παίξει το Α player που τρέχει τον baseline κώδικα και αλλίως το B που έχουν σπαταληθεί και 600 man-days για προγραμματισμό.

Φυσικά το Β θα έρθει πιο ακριβό στην αγορά (και κάποιοι θα λένε, μα γιατί, το ίδιο τσιπάκι φοράνε!).

Να επαναλάβω οτι τα DAC εικόνας και ήχου είναι αποκλειστικά και μόνο για τις αναλογικές εξόδους του player (scart, analog audio out) και εν έτη 2008 δεν υπάρχει κακό DAC.

Δεν νομίζω, το PIONEER DVR-550 που παίζω DVD μέσω HDMI, δέν χρησιμοποιή τους DAC? ασφαλώς και τους χρησιμοποιή! και όλοι οι DAC δεν είναι ίδιοι!!!
Έχουμε DAC 10bit 108Mhz, 12bit 108Mhz και 14bit 216Mhz με μεγάλη διαφορά στην εικόνα ειδικά ο τελευταίος!!!

Δεν νομίζω, το PIONEER DVR-550 που παίζω DVD μέσω HDMI, δέν χρησιμοποιή τους DAC? ασφαλώς και τους χρησιμοποιή! και όλοι οι DAC δεν είναι ίδιοι!!!
Έχουμε DAC 10bit 108Mhz, 12bit 108Mhz και 14bit 216Mhz με μεγάλη διαφορά στην εικόνα ειδικά ο τελευταίος!!! Τουλάχιστον έτσι ξέρω, ίσως να κάνω λάθος, τότε συγχωρείστεμε!!!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: BLURAY DAC.....

Έχουμε DAC 10bit 108Mhz, 12bit 108Mhz και 14bit 216Mhz με μεγάλη διαφορά στην εικόνα ειδικά ο τελευταίος!!! Τουλάχιστον έτσι ξέρω, ίσως να κάνω λάθος, τότε συγχωρείστεμε!!!

όχι φίλε μου, δεν τους χρησιμοποιεί... γίνεται κάτι αναλογικό για να τους χρησιμοποιήσει ?

τα dac στo pioneer σου είναι μονο για αναλογικό μερος και μάλιστα τα 108/216 MHz είναι για το progressive scan σε component.

Ο συμφορουμίτης φίλος sfortis τα έχει πει πολύ σωστά.

Πολλές φορές βλέπω αρκετούς να θέλουν τα μέγιστα σε ποιότητα εικόνας και ήχου αλλά από την άλλη να αδημονούν για το πότε θα καταφθάσουν τα φθηνά κινέζικα BD-Player. Σχήμα παράδοξο.....

Αυτό που μπορούν να πετύχουν τα φθηνά κινέζικα είναι η διάδοση του BD ώστε σύντομα να έχουμε πληθώρα τίτλων και σταδιακά μείωση των τιμών απο τους επώνυμους κατασκευαστές.

Αυτό που ΔΕΝ μπορούν να κάνουν, σύντομα ή σχετικά σύντομα, είναι να μας δώσουν ποιότητα στην εικόνα και τον ήχο.

Αν πάρουμε σαν παράδειγμα κάποιον ο οποίος διάλεξε Onkyo AV Receiver λόγω του ότι φορά το Reon της Silicon Optix, πέρα από τα υπόλοιπα καλούδια του, δεν μπορεί να ζητά BD Player της πλάκας.

Καλή ποιότητα θα έχει σχεδόν σε όλα με κάτι σαν το Marantz BD8002.
  • επεξεργαστής Realta της Silicon Optix μαζί με το UniPhier της Panasonic
  • 12bit Video DAC της Analog Devices
  • αντίστοιχα Audio DAC ( αν και δεν αναφέρουν ποιά είναι )
Βέβαια είναι πλεονασμός αν υπάρχει ο Reon να έχουμε στην άλλη μεριά το Realta εφόσον έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά για κάποιον που δεν έχει AVR με Reon μοιάζει να είναι η ιδανική λύση.

Πιστεύω πως αν και όταν κάποιοι κινέζοι αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους επεξεργαστές θα έχουμε πτώση τιμών και στους επώνυμους. Αλλά πρέπει να αποκτήσουν και την αντίστοιχη τεχνογνωσία στο software για την διαχείρηση ένος chip όπως το Realta.

http://www.siliconoptix.com/products/Realta.cfm

hvoul said:

Δες από τα χαρακτηριστικά του Marantz ποιό chip κάνει τί.

The BD8002 Blu-Ray disc player sets new standards as the source device in today’s most advanced home entertainment systems.

Audio performance is nothing short of breathtaking. The BD8002 brings you every nuance and effect thanks to critical circuit path routing and exceptional parts selection.

Built-in Dolby True HD and dts HD Master Audio processing let you output these new audio formats via 7.1 channel analog connections or in digital form via an HDMI 1.3a link. Advanced D/A converters provide 24-bit resolution and dynamic range in excess of 120 dB.

Silicon Optix’s Realta HQV video processor provides outstanding video scaling to 1080p for exceptional detail from conventional DVDs. The result? An absolutely transforming experience from the tens of thousands of DVD already available.

Analog video output benefits from Analog Devices’ high speed 12-bit video DAC. Connectivity includes both RCA and BNC outputs for component video as well as composite and S-video jacks.

http://us.marantz.com/Products/2393.asp

Η προσωπική μου γνώμη είναι πως θα μπορούσε η κάθε Marantz να μήν έχει τόσο υψηλή τιμή στο προϊόν της, ώστε κάποιος που θέλει να πάρει το 10% επιπλέον σε ποιότητα να μήν πρέπει να πληρώσει 100% περισσότερο αλλά αυτό είναι θέμα marketing κλπ κλπ

Πολλές φορές βλέπω αρκετούς να θέλουν τα μέγιστα σε ποιότητα εικόνας και ήχου αλλά από την άλλη να αδημονούν για το πότε θα καταφθάσουν τα φθηνά κινέζικα BD-Player. Σχήμα παράδοξο.....

Αυτό που μπορούν να πετύχουν τα φθηνά κινέζικα είναι η διάδοση του BD ώστε σύντομα να έχουμε πληθώρα τίτλων και σταδιακά μείωση των τιμών απο τους επώνυμους κατασκευαστές.

Αυτό που ΔΕΝ μπορούν να κάνουν, σύντομα ή σχετικά σύντομα, είναι να μας δώσουν ποιότητα στην εικόνα και τον ήχο.
Καθαρά για λόγους πληρέστερης "εικόνας" πάνω στο θέμα που θίγεις μιας και είναι πράγματι σοβαρό, να προσθέσω το link του thread που έχει να κάνει εκτενέστερα με τα περί Κινέζικων ηλεκτρονικών προϊόντων.