Bob Dylan - Together Through Life

Το ακούω ξανά τώρα. 5η φορά σήμερα.
Αυτό το αγρίμι δεν εξημερώνεται με τίποτα.
Οποιαδήποτε προσπάθεια να το πειράξει κάποιος θα το ευνουχίσει, θα του κάνει άμβλωση στην Απειλή που κυοφορεί.
Κι όταν δεν είναι απειλητικό, μοιάζει με μεθυσμένη βόλτα στα μπορντέλα της Τιχουάνα.
Υπέροχος δίσκος. Δεν τολμώ ούτε να διανοηθώ να αγγίξω κάτι πάνω του.

Απάντηση: Re: Bob Dylan - Together Through Life

Ανεξάρτητα από το clipping πάντως, μιλάμε για δισκάρα.
Κανείς από αυτούς που θα το αγοράσουν δεν θα νιώσει 'ριγμένος', όσον αφορά το καλλιτεχνικό του περιεχόμενο τουλάχιστον.
Πιάνει τα 70 όπου νάναι ο motor-mouth λέει, ε;
Πολύ δύσκολο να το πιστέψεις.

Πραγματικά μιλάμε για δισκάρα!!!! Και μέσα στην "ανομβρία" που επικρατεί σήμερα δείχνει ακόμα πιο ΜΕΓΑΛΟΣ ο Bob Dylan!

αυτό που λεει ο φίλος μας, δεν είναι ότι ανακτώνται οι κλιπαρισμένες κορυφές.
Ανακτάς την δυναμική περιοχή και δίνεις headroom να αναπνεύσει η ηχογράφηση και το αυτί σου.
Τις κορυφές ούτως ή άλλως κλιπαρισμένες θα τις ακούσεις - θα ακούσεις όμως πολύ κοντά τους (σε spl επίπεδο) και όλες τις άλλες στιγμές, ενώ αν τις διορθώσεις θα δημιουργήσεις περισσότερο ζωτικό χώρο ανάμεσά τους.

Δυστυχώς και ο δίσκος του Bob Dylan έχει πέσει θύμα του λεγόμενου Loudness War αυτής της υστερίας που έχει πιάσει σήμερα τις δισκογραφικές εταιρίες όπως και όλοι οι άλλοι καινούργιοι δίσκοι πλέον.

Και όμως φίλε μου τις κορυφές δεν θα τις ακούσεις κλιπαρισμένες! Αυτά τα προγράμματα ξαναδημιουργούν τις κομμένες κορυφές. Μέσα σε κάποια όρια βέβαια, αλλά γενικώς τα καταφέρνουν πολύ καλά. Οπότε τις κορυφές θα τις ακούσεις (σχεδόν) όπως ήταν αρχικά πριν να τις κουτσουρέψουν οι απαράδεκτοι ηχολήπτες.

Αυτή την στιγμή δεν είμαι στο PC του σπιτιού και δεν μπορώ να σας τα δείξω.
Το απόγευμα όμως μπορώ να postάρω zoomαρισμένη την κυματομορφή πριν και μετά την επεξεργασία για να δείτε πως έχουν αναγεννηθεί οι κομμένες κορυφές με την χρήση αυτών των προγραμμάτων. Και το αποτέλεσμα είναι άμεσα ακουστό.

Re: Απάντηση: Re: Bob Dylan - Together Through Life

πριν και μετά την επεξεργασία

Είναι ιεροσυλία να αγγίζουμε τέτοιους δίσκους.
Θα τολμούσε κανείς να 'επεξεργασθεί' έναν πίνακα του Picasso; Να τον κάνει πιο ...όμορφο; :blink:

Ναι αλλά με αυτή τη λογική θα έπρεπε να είναι κλιπαρισμένες και οι εκδόσεις του βινυλίου (αν αυτό ήταν δυνατό) και των επανεκδόσεων και των deluxe εκδόσεων.
Αλλά δεν είναι κλιπαρισμένες λόγω άποψης αλλά λόγω ηλίθιου μάρκετινγκ.
Γιατί για παράδειγμα ηχογραφήσεις ροκαμπιλοκαφροσαϊκομπιλοσυγκροτημάτων ακούγονται μια χαρά και δεν είναι ούτε κλιπαρισμένες ούτε τίποτα (προφανώς ότι κοβόταν στο βινύλιο γραφόταν και στο cd);
Μήπως θέλανε να ακουστούν γλυκείς;
Δεν νομίζω.

Re: Απάντηση: Bob Dylan - Together Through Life

Ναι αλλά με αυτή τη λογική θα έπρεπε να είναι κλιπαρισμένες και οι εκδόσεις του βινυλίου (αν αυτό ήταν δυνατό) και των επανεκδόσεων και των deluxe εκδόσεων.
Γιατί για παράδειγμα ηχογραφήσεις ροκαμπιλοκαφροσαϊκομπιλοσυγκροτημάτων ακούγονται μια χαρά και δεν είναι ούτε κλιπαρισμένες ούτε τίποτα (προφανώς ότι κοβόταν στο βινύλιο γραφόταν και στο cd);
Δεν νομίζω.

δεν θέλω να γίνω αδιάκριτος αλλά...από πότε τον ακούς τον Μπομπ Ντύλαν;
Τους σπουδαίους δίσκους του στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 60 τους έχεις ακούσει;
Τότε δεν υπήρχαν CDs ούτε Loudness Wars. Ξέρεις Πώς ακούγονταν;
Να σου πώ εγώ: γρατσούναγαν. Επίτηδες. Γιατί την ίδια εποχή στα studios της Columbia ηχογραφούσαν και άλλοι. Και μία συγκριτική ακρόαση φτάνει για να δείς τη διαφορά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Bob Dylan - Together Through Life

Θα τολμούσε κανείς να 'επεξεργασθεί' έναν πίνακα του Picasso; Να τον κάνει πιο ...όμορφο; :blink:

Ατυχές το παράδειγμα...

Αν κάποιος ρίξει λάσπη πάνω σε έναν πίνακα του Picasso θα κλιθεί κάποιος να τον καθαρίσει και να τον αποκαταστήσει.
Οχι να τον κάνει πιο όμορφο...

Δεν νομίζω.

Το κόλλημα με το Loudness War το είχαν ανέκαθεν οι δισκογραφικές.
Για θυμηθείτε οι παλαιότεροι... Τα 12" maxi single έπαιζαν πολύ πιο δυνατά από τα αντίστοιχα LPs και επίσης οι διάφορες συλλογές που έβγαιναν κατά καιρούς έπαιζαν πολύ πιο χαμηλά από τα διάφορα LPs απ' όπου είχαν πάρει τα τραγούδια. Οχι τυχαία βέβαια όλα αυτά.

Το θέμα είναι ότι στις αναλογικές ηχογραφήσεις με το που θα αγγίξουν κόκκινο οι βελόνες δεν κλιπάρει απ' ευθείας το σήμα. Στα κασετόφωνα και στα μαγνητόφωνα μπορούσαν να μπούν και λίγο στο κόκκινο οι βελόνες χωρίς ακουστή παραμόρφωση... Για να κλιπάρει έπρεπε να κολλήσουν βαθιά στο κόκκινο.
Αντίθετα στις ψηφιακές εγγραφές δεν υπάρχει +0.1dB Με το που θα φθάσουμε στο 0dB από κει και πέρα αρχίζει το ψαλίδισμα αμείλικτο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Bob Dylan - Together Through Life

δεν θέλω να γίνω αδιάκριτος αλλά...από πότε τον ακούς τον Μπομπ Ντύλαν;
Τους σπουδαίους δίσκους του στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 60 τους έχεις ακούσει;
Τότε δεν υπήρχαν CDs ούτε Loudness Wars. Ξέρεις Πώς ακούγονταν;
Να σου πώ εγώ: γρατσούναγαν. Επίτηδες. Γιατί την ίδια εποχή στα studios της Columbia ηχογραφούσαν και άλλοι. Και μία συγκριτική ακρόαση φτάνει για να δείς τη διαφορά.

Κώστα, δεν με πειράζει ο θόρυβος, η "βρωμιά" ή ο,τιδήποτε παρόμοιο αλλά η συμπιεσμένη δυναμική περιοχή ακούγεται κάπως.
Η πρώτη μου επαφή ήταν στα δεκάξι (κασσέτα-συλλογή που είχα πάρει από το φροντιστήριο - ο καθηγητής που μας έκανε Χημεία είχε συλλογή στο φροντιστήριο, υπήρχαν οι στάνταρ κασσέτες-συλλογές και αρκετοί δίσκοι, πήγαινα με την άδεια κασσέτα, έβαζα να γράφει και στο τέλος του μαθήματος έφευγα με γραμμένη κασσέτα).

Αλλά δεν μου απαντάς στο λογικό ερώτημα:
Αν είναι άποψη του καλλιτέχνη το κλιπάρισμα και η συμιεσμένη δυναμική περιοχή τότε αυτό δεν πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκδόσεις (cd, βινύλιο);

Εγώ λέω πως δεν είναι, όχι για το συγκεκριμένο δίσκο αλλά γενικότερα, άποψη του καλλιτέχνη αλλά άποψη των μανατζαραίων.

χμμμ
τα παράπονα στις δισκογραφικές.
Θα δοκιμάσω πάντως ξανά όπως είπα την τεχνική σε ένα κάκιστο δείγμα σύγχρονης ηχοληψίας και θα επανέλθω.

Πειραματίσου αν θέλεις με το CD της Katy Perry (δεν θυμάμαι τώρα τον τίτλο) ή με της Amy Winehouse Rehab. Είναι και τα δύο άθλια και χιλιοκλιπαρισμένα. Θα ακούσεις μεγάλες διαφορές όταν θα τα διορθώσεις.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Bob Dylan - Together Through Life

Ατυχές το παράδειγμα...

Αν κάποιος ρίξει λάσπη πάνω σε έναν πίνακα του Picasso θα κλιθεί κάποιος να τον καθαρίσει και να τον αποκαταστήσει.
Οχι να τον κάνει πιο όμορφο...

μα ...ο ίδιος ο Ντύλαν τα θέλει να ακούγονται έτσι.
αυτός τα ηχογραφεί, αυτός δίνει το ΟΚ για την κυκλοφορία τους.
αυτός είναι ο κατ εξοχήν αρμόδιος.
Και έτσι -'λασπωμένοι'- ακούγονταν οι δίσκοι του πάντα.
Είναι θέμα άποψής του προσωπικής.

Τέλος πάντων δεν θα ...μαλώσουμε τώρα.
Εγώ την άποψή μου για το Πώς πρέπει να ακούγεται ο δίσκος την είπα παραπάνω. Οπως άλλως τε κι εσύ τη δική σου.

Last edited:
Re: Απάντηση: Bob Dylan - Together Through Life

Το κόλλημα με το Loudness War το είχαν ανέκαθεν οι δισκογραφικές.
Για θυμηθείτε οι παλαιότεροι... Τα 12" maxi single έπαιζαν πολύ πιο δυνατά από τα αντίστοιχα LPs και επίσης οι διάφορες συλλογές που έβγαιναν κατά καιρούς έπαιζαν πολύ πιο χαμηλά από τα διάφορα LPs απ' όπου είχαν πάρει τα τραγούδια. Οχι τυχαία βέβαια όλα αυτά.

Όντως όχι τυχαία, αλλά όχι και λόγω loudness war.

Στις συλλογές έπρεπε να χωρέσει πολλές φορές και μισή ώρα+ μουσικής σε μία πλευρά του LP. Αυτό πρακτικά τους ανάγκαζε να έχουν χαμηλά levels.

Στα maxi από την άλλη, που μπορούσαν να "απλώσουν" ένα κομμάτι σε μία ολόκληρη πλευρά, είχαν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο.

διαφωνώ αρχηγέ: έτσι ήταν από τα μικράτα του. Από τη δεκαετία του '60.
Ποτέ του δεν ενδιαφέρθηκε να ακούγεται Ωραίος. Τουναντίον μάλιστα.
Αλλοι Ναι, ενδιαφέρθηκαν: ο Fagen π.χ. Εκεί όμως το 'μήνυμα' ήταν κύρια στη μουσική - και μιλάμε για υπερ-μουσικούς.
Ο Ντύλαν είναι συνολικό feel, ποτέ του δεν ήταν καλός μουσικός: Ηταν καλός εμπρηστής. ;)

και εψαχνα την καταληλη λεξη για το ντυλαν...εμπρηστης:grinning-smiley-043

όλοι πέσαν στην παγίδα του loudness war.
Πρώτοι οι Beatles με το Rain....
και το paperback writer

Πω, πω, ευτυχώς που αυτό το θέμα δεν έχει ανοιχθεί στη high end. Θα είχαν πάθει πολιτισμικό σοκ οι χαϊεντάδες...

παντως απο τις μεγαλυτερες πλακες ειναι οταν πετας φαζαρισμενη κιθαρα σε χαιεντα.
ακομα θυμαμαι τις γκριματσες στην exclusive audio οταν βαλαμε το child in time!
και μαλιστα του ειπαμε οτι τα musical fidelity παραειναι "ευγενικα"!!!
μονο που δεν εβγαλε αφρους...:flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Bob Dylan - Together Through Life

Αυτο ακριβως σκεφτοταν και ο Ιggy οταν του ειπαν να φτιαξουν ρεμαστερς για τα αλμπουμ των Stooges και ειπε τη φραση που εχω για υπογραφη. Τελικα το εκανε ομως και του αρεσε.

θα συμφωνήσω με όλους .
κατ' αρχήν τα περισσότερα cds σήμερα των "εμπορικών" καλλιτεχνών απλώς δεν ακούγονται λόγω κλιππαρίσματος
υπήρξαν και στο παρελθόν πολλοί "βρώμικοι" δίσκοι , αλλά συνεχίζω να διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το αν επρόκειτο περί σκοπούμενης βρωμιάς ή για ανικανότητα ανθρώπων και μέσων . Τα remasters πολλών τέτοιων δίσκων με κάνουν να κλίνω προς την δεύτερη άποψη . Το ότι δεν ακούγονται πχ τα ντραμς σε πολλούς παλιούς δίσκους δεν σημαίνει ότι έτσι το ήθελαν . Απλά έκαναν κακές ηχογραφήσεις . Αλλο πραγμα η ηθελημένη παραμόρφωση και άλλο η ασχετοσύνη.
Για τον Ντύλαν επιφυλάσσομαι . Πάντως το προηγούμενο του Modern Times ακούγονταν πολύ ωραία , πλην της εκκωφαντικά δυνατής στάθμης της κιθάρας στην εισαγωγή του πρωτου τραγουδιού

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Bob Dylan - Together Through Life

Αυτο ακριβως σκεφτοταν και ο Ιggy οταν του ειπαν να φτιαξουν ρεμαστερς για τα αλμπουμ των Stooges και ειπε τη φραση που εχω για υπογραφη. Τελικα το εκανε ομως και του αρεσε.

H φραση που εχεις για υπογραφη σου ειναι τρομερη... δεν ηξερα οτι την ειχε πει ο Iggy.:grinning-smiley-043

Ο παππούς με την σκουριά στη φωνή , μαζεύει τα εγγόνια του και καθισμένοι γύρω απ' τη φωτιά με ένα μπέρμπον για τον παππού και πορτοκαλάδες για τα μικρά , τους διηγείται ιστορίες , αναπολώντας τη μουσική της νιότης του . Οποιος περιμένει τον Μπομπ Ντύλαν να βρίσκεται σε πλήρη συγχρονισμό με την σημερινή μουσική σκηνή απατάται . Iσα ίσα εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μιά καλοδεχούμενη αναχρονιστικότητα . Αυτη είναι μιά μουσική με βάση τα blues , την σπονδυλική στήλη της Αμερικάνικης λαϊκής μουσικής , με λίγο tex mex και λίγο κάντρυ . Νοσταλγία , τρυφερότητα , ανθρωπιά . Δεν ξέρω αν τα εγγόνια θα ακούσουν μαγεμένα , αλλά σίγουρα θα καταλάβουν ότι ο παππούς έχει ζήσει αυτά που διηγείται , τάχει βιώσει . Μιά δυο αστοχίες , όπως το "Ιf you ever go to Houston" που σέρνεται απελπιστικά επί πολλή ώρα με δυο εκνευριστικές νότες στο ακκορντεόν κι ένα χαζοχαρούμενο ύφος , το "Together thru life" μπορεί να μην είναι τόσο παντοτεινό , όσο ο τίτλος του υποδηλώνει , αλλά δεν έχει να ζηλέψει και πολλά πράγματα από τον προκάτοχο του , το "Modern Times" εκτός ίσως απ' αυτό , το ό,τι προηγήθηκε .***1/2 and probabbly rising

Ηχητικά , ακούγεται πάρα πολύ καλά . Ενδεχομένως το βινύλιο να μου αρέσει λίγο περισσότερο , γιατί είναι πιό laid back , άρα και πιό κοντά στο κλίμα του δίσκου , χωρίς αυτό να σημαίνει απολύτως τίποτε . Εχοντας μάλιστα στο μυαλό μου την ηχητική φρίκη του Magic του Bruce Springsteen , ήμουν πολύ επιφυλακτικός στο τι θ' ακούσω , αλλά ευτυχώς κάθε δισταγμός διαλύθηκε . Μια χαρά ακούγεται .