Βοήθεια επιλογής ενισχυτή A/V

Saint-Ex

New member
22 January 2010
42
Καλησπέρα στο φόρουμ!

Θα ήθελα τα φώτα σας, μιας και μάλλον έφτασε η ώρα για αλλαγή ενισχυτή. Πριν αρκετά χρόνια (6-7) είχα προβεί στην εύκολη επιλογή ενός πακέτου Home Theater της Crystal Audio και λέω εύκολη γιατί δεν μπήκα στον κόπο να τα συγκρίνω με κάποιο άλλο είχα διαβάσει και μερικά καλά reviews σε περιοδικά και ίντερνετ, τα άκουσα σε ενα κατάστημα και μ'αρεσαν και τα πήρα. Το σύστημα αποτελείται απο έναν 5.1 dvd-ραδιοενισχυτή (Mega-550) και ένα σετ THX 5 επιδαπέδιων ηχείων και ένα 10άρι THX sub.
Όλα ωραία και καλά με το σύστημα, μόνο που πλέον ο ενισχυτής (που δεν έχει καν είσοδο/έξοδο) HMDI άρχισε να μην χαμπαριάζει αρχεία με ήχο DTS, παίζοντας μόνο όσα αυτός επιθυμεί!
Οπότε κι εγώ είπα να του δώσω ένα μάθημα, αλλάζοντας τον! :P

Κάπου εδώ άρχισαν τα δύσκολα, μιας και νόμιζα πως η επιλογή θα ήταν σχετικά εύκολη μιας και δεν θα'χα παρα να βρώ έναν αντίστοιχο με όλα τα νέα features. Διαβάζοντας όμως στο internet ανακάλυψα διάφορα ωραία πράγματα που πρέπει να πάρω υπ'όψιν (κυρίως όσον αφορά τα ohm του Impedance) και πλέον έχω καταμπερδευτεί. Έτσι διάβασα τα specs των ηχείων μου και διαπίστωσα πως μάλλον ο ενισχυτής που είχα τα υπολειτουργούσε!!!

Άν δεν σας έχω κουράσει ήδη, θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με την επιλογή που θα πρέπει να κάνω. Το budget μου είχε ξεκινήσει μέχρι 350e και πλέον με αυτά που διαβάζω, ακόμα και τα 700+ μου φαίνονται λογικά...

Τα ηχεία τώρα. Τα ηχεία έχουν τα παρακάτω specs και θα ήθελα να τα εκμεταλευτώ όσο καλύτερα γίνεται.
THX-Front: 150w RMS (300max) - sensitivity 93db/W/m - 4Ohm
TXH-Surround: 100w RMS (200max) - sens. 88db/W/m - 8Ohm
TXH-Center: 100w RMS (200max) - sens. 90db/W/m - 4Ohm
TXH-10Sub: 120w RMS - sens. 92db/W/m - 4Ohm

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την βοήθεια επιλογής και αν μπορώ να σας δώσω κάποια άλλη πληροφορία πολύ ευχαρίστως!

Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις!
Δυό διευκρινίσεις αν γίνεται. Ο ενισχυτής όταν αναγράφει ας πούμε πως είναι 6Ohm, μου κάνει εμένα που έχω 4 και 8 στα ηχεία μου? Ή πρέπει να γράφει παραπάνω (π.χ 8Ω), δεν έχω καταλάβει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο να μην τα καταστρέψω αυτό. Επίσης ουσιαστικά μπορώ να κοιτάω ενισχυτές που να δίνουν έως 150w (RMS) ανά κανάλι για να μπορώ να πιάσω το max των μπροστινών ή πρέπει να είναι μέχρι 100w για να μην ξεπερνούν το max των surround??
Και πάλι ευχαριστώ προκαταβολικά.

Αχά! Διαβάζοντας ένα παλαιότερο πόστ σου (πως δεν το είδα χθές που έψαχνα όλο το φόρουμ άγνωστο) κατάλαβα πως η τιμή που γράφουν οι κατασκευαστές ενισχυτών είναι η τιμή στην οποία μετρήθηκε η απόδοση, και άρα υποθέτω πως κάτι που μετρήθηκε στα 6Ω και έδινε 80w στα 4Ω θα δίνει λιγότερα...Άρα πάνω-κάτω θέλω κάτι που να δίνει αρκετούτσικα watt με μέτρηση όσο πιο κοντά στα 4Ω, σωστά? Ή απομακρύνθηκα κι άλλο απ'την κατανόηση των πραγμάτων? :D

συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο βασικά. Όσο πέφτει η αντίσταση τόσο περισσότερο ρεύμα περνάει και παράγεται περισσότερη ισχύς. Εκεί είναι που οι ενισχυτές λόγω έλλειψης τροφοδοσίας ή ακαριαίας ισχύος από πυκνωτές "αδειάζουν". Ενώ σε μεγάλες ωμικές αντιστάσεις η ισχύς είναι μικρότερη αλλά παράγεται πιό αναμαινόμενα ας πούμε. Όταν ένα ηχείο το παίζεις τσίτα που του πίνεις το αίμα στα 8ω σκέψου τι σοκ παθαίνει ο ενισχυτής όταν ξαφνικά δει απέναντι του τέσσερα ω.

Φτού! Και πάνω που νόμιζα πως το'χα! :D
Πάντως δεν το λες και το πιο απλό πράγμα να αγοράσει κανείς...ειδικά με τόσες διαφορετικές μετρήσεις που δίνει ο καθένας!

Τα specs του "αποσυρόμενου" dvd-ραδιοενισχυτή της Crystal που έχω αναφέρουν:
Power Consumption: 550w
Power Output (1khz, 10%THD)
Front - 85w (4Ohm), Center 85w (4Ohm), Surround 85w (4Ohm), sub - 125w (3Ohm)

Απ'αυτά συμπεραίνω σωστά πως τα ηχεία υπολειτουργούσαν (σχετικά) ή πάλι λεω χαζομάρες? Συγνώμη ρε παιδιά για την αμάθεια αλλά προσπαθώ να βγάλω άκρη! :D

Ενδιαφέρουσα και αυτή η πρόταση του Harman (χαμός από specs και αυτός!) μόνο που βλέπω μου προτείνετε 7.1 ενισχυτές. Επειδή ο χόρος μου έχει μια ιδιομορφία δεν μπορώ να προσθέσω άλλα 2 ηχειάκια πουθενά, εκτός αν μετακομίσω πράγμα που δεν προβλέπω να συμβαίνει στο άμεσο μέλλον. Άν πάρω κάποιον 5.1 (θυσιάζοντας την δυνατότητα αναβάθμισης σε 7.1) κερδίζω μόνο σε τιμή ή συνήθως σε αυτές τις τιμές διαμοιράζονται τα ίδια πάνω κάτω watt και άρα μπορεί να κερδίσω και σε απόδοση (λιγότερα ηχεία = λιγότερη "κόπωση" ενισχυτή)?

Συμφωνώ εν μέρει με την παραπάνω πρόταση, ωστόσο θα πρότεινα κάποιον Harman με pre out (τουλάχιστον για τα εμπρόσθια ηχεία)
ώστε να παραταθεί η χρησιμότητά του.
Ένα παράδειγμα είναι ο Harman Kardon AVR 370 με το μειονέκτημα του αποκλειστικά μαύρου χρώματος, ή και ο Harman Kardon AVR 460 με το μειονέκτημα ότι είναι δύο γενιές πίσω.
Επίσης θεωρώ αρκετά καλή πρόταση και κάποιον από τους Marantz SR6006, SR5007, SR6007 ή τους αντίστοιχους Denon

συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο βασικά. Όσο πέφτει η αντίσταση τόσο περισσότερο ρεύμα περνάει και παράγεται περισσότερη ισχύς. Εκεί είναι που οι ενισχυτές λόγω έλλειψης τροφοδοσίας ή ακαριαίας ισχύος από πυκνωτές "αδειάζουν". Ενώ σε μεγάλες ωμικές αντιστάσεις η ισχύς είναι μικρότερη αλλά παράγεται πιό αναμαινόμενα ας πούμε. Όταν ένα ηχείο το παίζεις τσίτα που του πίνεις το αίμα στα 8ω σκέψου τι σοκ παθαίνει ο ενισχυτής όταν ξαφνικά δει απέναντι του τέσσερα ω.

Γράφει overload στην οθόνη μετά μπορεί να κάνει κλικ και να κλείσει. Άμα κάνει τσαφ και μυρίσει, πάει στη βαλχάλα των ενισχυτών... .

Στις οικονομικές κατηγορίες έχουμε πολλά θύματα.

χαχαχαχαχαχα ωραία! Τέτοια να ακούω! :D

Επίσης φίλε Ultimatum μπάστα! Ξεφεύγουμε! :D Δεν βλέπω τώρα κοντά να μου περισσεύουν τόσα χρήματα για να με απασχολήσει το pre-out. Να εκμεταλευτώ τα έρμα τα ηχειάκια που έχω θέλω ο βαριόμοιρος και ήδη έχουμε πάει στο hi-end των τιμών που υπολόγιζα και μάλιστα με ευκολία!!! Κρατάω μέχρι και τον Marantz SR6007.

Σε Denon πάμε κάπου εδώ να υποθέσω http://www.skroutz.gr/s/344822/Denon-AVR-2312.html

Επίσης δεν βλέπω να λένε πολλοί ενισχυτές τίποτα για τα 4Ω (που είναι τα μπροστινά μου ηχεία) και ανησυχώ μη παραδώσει πνεύμα η αγορά :D

Και στα ηχεια της Magnat εαν δεις αναγραφεται 4Ω...Στην πραγματικοτητα ειναι η χαμηλοτερη τιμη εμπεδησης που μπορει να κατεβει το ηχειο.Αλλα στην πραξη η ονομαστικη αντισταση ειναι 8Ω,αρα κυμαινεται εκει η εμπεδηση.Κατι τετοιο μπορει να συμβαινει και με τα ηχεια σου,αλλα μην φοβασαι,οι ενισχυτες που προταθηκαν ειναι υπερ αρκετοι.

Ενδιαφέρουσα και αυτή η πρόταση του Harman (χαμός από specs και αυτός!) μόνο που βλέπω μου προτείνετε 7.1 ενισχυτές. Επειδή ο χόρος μου έχει μια ιδιομορφία δεν μπορώ να προσθέσω άλλα 2 ηχειάκια πουθενά, εκτός αν μετακομίσω πράγμα που δεν προβλέπω να συμβαίνει στο άμεσο μέλλον. Άν πάρω κάποιον 5.1 (θυσιάζοντας την δυνατότητα αναβάθμισης σε 7.1) κερδίζω μόνο σε τιμή ή συνήθως σε αυτές τις τιμές διαμοιράζονται τα ίδια πάνω κάτω watt και άρα μπορεί να κερδίσω και σε απόδοση (λιγότερα ηχεία = λιγότερη "κόπωση" ενισχυτή)?

Εγω εαν επαιρνα ποτε πολλυκαναλο στην ζωη μου θα επαιρνα 5.1....μονο!Απο 7.1 και πανω δεν αξιζει....(Αυτη ειναι η γνωμη).

δίκιο έχεις Πάνο αλλά πλέον οι εταιρίες βγάζουν τα starter μοντέλα 5.1 και στη μεσαία κατηγορία (που έχει για μένα και το περισσότερο ενδιαφέρον) βγάζουν μόνο επτακάναλους καθώς και στη μεγάλη τώρα τελευταία άρχισε να γεμίζει ο τόπος από εννιακάναλους.

δίκιο έχεις Πάνο αλλά πλέον οι εταιρίες βγάζουν τα starter μοντέλα 5.1 και στη μεσαία κατηγορία (που έχει για μένα και το περισσότερο ενδιαφέρον) βγάζουν μόνο επτακάναλους καθώς και στη μεγάλη τώρα τελευταία άρχισε να γεμίζει ο τόπος από εννιακάναλους.

Tο ξερω τα εχω δει....αλλα ουτος η αλλως εγω ειμαι του δικαναλου,οποτε ας κανουν οτι θελουν!:D

Άρα συμφωνούμε πως θα έπρεπε να πάρω 5.1 με μόνο πρόβλημα πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αξιόλογοι πλέον? Τέλεια! :D Θα κάνω μια έρευνα αγοράς τώρα που κατάλαβα τι παίζει και θα σας γράψω τις επιλογές μου να μου πείτε γνώμες. Απλά σκέφτομαι να κινηθώ κοντά στο 500άρικο (μάλλον δεν παίρνω κι όρκο είμαι ευάλωτος σε ανοίγματα :D), εκτός αν νομίζετε πως οι διαφορές που δίνει κάποιος ενισχυτής απ'αυτούς που προτείνατε μπορεί να αξίζει τα extra 100-200e. Να το συζητήσουμε βρε αδερφέ! :D
Ευχαριστώ και πάλι.

Σιγά που θα επέλεγα οικονομικά μοντέλα...στο 700euro φτάσαμε πάλι, δεν μου έκανε καρδιά.
Σας παραθέτω ποια έχω πλέον στην λίστα μου, να μου πείτε αν θέλετε γνώμες/ιδέες και αν έχετε κάποιο μαγαζί να προτείνετε με καλύτερες τιμές (απ'αυτά που υπάρχουν στο skroutz) ή αν κάποιο έχετε κάποιο άλλο παραπλήσιο μοντέλο στα υπ'όψιν.

- Denon AVR-2312
- Denon AVR-2113
- Marantz SR5006 ή SR5007
- Yamaha RX-V773WA ή RX-V673
- Pioneer VSX-1021-K

Currently που λέμε και στο χωριό μου, νο.1 έχω το Marantz SR5007.

Update λίστας:

1. Marantz SR5007 (746e)
2. Denon AVR-2312 (714e) *ο 2313 έχει 100+e παραπάνω μόνο για το 4K???
3. Yamaha RX-A820 (720e) ή Yamaha RX-V773WA (627e) * εδώ πάλι τα 100e παραπάνω αν καταλαβαίνω καλά είναι σε +5w/channel του 820??

Επίσης μια ακόμα απορία μιας και σας έχω ζαλίσει ήδη. Η τιμή που αναγράφουν στα manual τους ως power consumption, όταν δεν έχουν την διευκρίνιση ότι πρόκειτα για maximum power, εννοείται το ίδιο? Το ρωτάω γιατί π.χ στα manual της yamaha έβλεπα τιμές τύπου 300/590max ενώ στης Marantz ή στους Denon έγραφε 650w και 600w σκέτο...

αν υποθεσουμε πως οντως αφηνεις στην ακρη τη μελλοντικη υποστηριξη 4κ θα ελεγα τον 2312. αλλα ειναι λιγο περι ορεξεως.