Βοήθεια για αγορά HD βιντεοκάμερας

Οχι ακριβως δεν εχουν αλαξει...
Προγραμματα που δουλευουν εγγενως avchd υπαρχουν (εγω χρησιμοποιω fcp se mac) αλλα ειναι αργα και δυσχρηστα.
Φαντασου οτι ενα απλο colour correction θελει render, ενω αντιστοιχα σε hdv μπορεις να κανεις ενα σωρο εφφε real time.
Eπισης, το avchd υλικο, ειναι αρκετα συμπιεσμενο, με αποτελεσμα οταν εφαρμοζεις effe να εχεις πτωση ποιοτητας, ειδικα χρωματικα (φαινομενα colour banding , εντονο mosquito-block noiseκλπ).
Απλα, αρχιζει να επικρατει, λογω εξαπλωσης των μηχανων που τραβανε σε avchd και κυριως των Video DSLR που τραβανε σε αυτο το format.

Ωραία απάντηση φίλε μου!

Κι εγώ Final Cut χρησιμοποιώ (Express ή Pro αναλόγως).
Απ' ότι έχω διαβάσει το Pro από την έκδοση 6.0.1 και το Express από την 4.0 υποστηρίζει AVCHD.
Τα προγράμματα που υποστηρίζουν AVCHD βρίσκονται εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/AVCHD#Editing
Έχω επίσης ακούσει ότι χρειάζεται render για απλά εφφέ, ενώ με HDV γίνονται πολλά εφφέ σε real-time.
Τέλος συμφωνώ απόλυτα ότι το AVCHD είναι πολύ συμπιεσμένο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο φίλος Γιαρίμης Ηλίας το υποστηρίζει ιδιαίτερα και θεώρησα πως έχουν αλλάξει τα πράγματα εδώ και κάποια χρόνια.
Εσύ πιστεύεις πως από άποψη ποιότητας το HDV κυριαρχεί στις μέρες μας παρά τα 24MBps του AVCHD (λόγω κυρίως των δυνατοτήτων επεξεργασίας);

To avchd ειναι κυριως finishing format και οχι shooting-editing.
Θα κυριαρχησει , οχι για λογους ποιοτητας, αλλα οικονομιας - συμβατοτητας με consumer player Κλπ.
Το hdv πλεει τα ολισθια και αυτο, γιατι εμεινε πισω και δεν εκσυγχρονιστηκε.
Επαγγελματικα, θα παμε σε μορφες raw shooting (οπως η RED και ισως ακολουθησει και η Canon).

Θα συμφωνήσω για άλλη μία φορά όσον αφορά το AVCHD είναι κατά βάση MPEG-4 AVC/H.264 οπότε είναι φορμά για διανομή/finishing. Για επεξεργασία θα προτιμούσα μακράν ένα φορμά με πολύ μικρότερη συμπίεση, όπως το HDV ή το REDCODE RAW της Red που χρησιμοποιεί συμπίεση μόλις 9:1 με bitrate 42ΜΒ/s (MByte όχι MBit)
Όσον αφορά το τι επικρατεί στα καταναλωτικά πρότυπα, αυτό είναι μεγάλο θέμα. Στο πλείστον των περιπτώσεων επικρατεί το πιο οικονομικό προς τις εταιρίες με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος, το πιο απλό από θέμα συνδεσμολογίας, το πιο συμβατό στο hardware (γενικά) του καταναλωτή και λοιπά λοιπά. Είμαι πολύ απογοητευμένος από το τι επικρατεί εν τέλει ως καταναλωτικό πρότυπο.. Ελάχιστες φορές είμαι ικανοποιημένος. Και το χειρότερο είναι ότι το 99% του επαγγελματικού hardware έχει τιμή άφταστη για μένα.

ARIS η CANON HF 200 καταργηθηκε και κυκλοφορει το νεο μοντελο HFM306 με τιμες απο 650 ευρω και πανω. Υπαρχει και η Sony hdr-cx155 στα ιδια χρηματα με την Panasonic και η πιο φθηνη hdr-cx115 γυρω στα 450 ευρω.
Η κατηγορια που θα αγορασης ειναι η εισαγωγικη για της HD καμερες οποτε θα υπαρχουν μειονεκτηματα που βεβαια οσο ανεβαινει η τιμη αυτα μειωνονται θεωρω ομως οτι για αυτο που ζητας με μια απο αυτες της καμερες θα καλυφθεις.
Οσο για το προγραμμα επεξεργασιας η προσωπικη μου επιλογη μετα απο μια ερευνα ειναι το Power Director 8 της Cyberlink(Cyberlink.com) με κοστος γυρω στα 80-90 ευρω.
Ειμαι και εγω στη διαδικασια της αγορας και εχω τα ιδια διλημματα με εσενα αλλα ολα ειναι συναρτηση των χρηματων που θελει ο καθενας να διαθεση.
Υπολογισε τα στοιχεια που σου εδωσαν τα παιδια που εκαναν μια σωστη αναλυση των πραγματων, λογαριασε τα χρηματα που θελεις να δωσεις και θεωρω οτι το τελικο αποτελεσμα θα ικανοποιητικο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά HD βιντεοκάμερας

..............

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή δεν είναι και τόσο εύκολη λόγο των πολλών διαφορών και των + και – της κάθε κατηγορίας, γιατί το θέμα πλέον ανάγεται στο HDV vs AVCHD!

HDV (HV40)
· Οριακά καλύτερη ποιότητα στην αναπαραγωγή (κυρίως λόγο καλύτερων φακών)
· Ευκολότερο editing (οπότε μπορεί και να μην χρειαστώ έξτρα έξοδα για νέο υπολογιστή)
· Οι κασέτες DV είναι αξιόπιστο και αρκετά φτηνό αποθηκευτικό μέσο.

AVCHD (HF200 και hdc-tm60)
· Φτηνότερες τιμές στις ίδιες τις κάμερες (επιπλέον όμως έξοδα για αγορά νέου υπολογιστή – που αργότερα θα γίνει έτσι κι’ αλλιώς)
· Τα αρχεία καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στον σκληρό.
· Ποιο σύγχρονο και ποιο συμβατό με τη BluRay τεχνολογία.

.......................

Αν λοιπόν και η ποιότητα που χάνεται λόγο χειρότερου φακού, δεν είναι τόσο σημαντική, μου φαίνεται ότι οι HF200 και hdc-tm60 αποτελούν δελεαστικότερη πρόταση.

Αν πάλι θεωρείς ότι είναι σημαντικές οι απώλειες, να δώσω τα έξτρα χρήματα και να πάρω την HV40!

ARIS το θέμα δεν είναι HDV vs AVCHD. Το Θέμα είναι να ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά της κάμερας στην χρήση που θα κάνεις και επίσης η τιμη να καλύπτεται απο το μπάτζετ σου.

Εφόσον ένδιαφέρεσαι πρότιστα για λήψεις σε χαμηλό φωτισμό (οπως έγραψες στο 1ο μήνυμα σου) η HV-40 είναι πιό κατάλληλη.

Γράφεις οτι η ποιότητα της HV40 είναι οριακά καλύτερη....
Η διαφορά που κάνει ενας διπλάσιου εμβαδου αισθητήρας είναι οριακή σε καλές φωτιστικές συνθήκες αλλά είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ στον χαμηλό φωτισμό. Είναι σχεδόν 2 φορές καλύτερη στα σκοτεινά. Φαίνεται και στις βαθμολογίες του camcorderinfo.

Κανονικά HV40 συγκρίνεται με κάμερες της ανώτερης κατηγορίας (HFS-100/ΤΜ300 π.χ.) απο τις οποίες είναι λίγο χειρότερη (στην ευκολία χρήσης κυρίως λόγω HDV) αλλά και φθηνότερη.

Επίσης λάβε υπόψην οτι ο θόρυβος εκτος του ότι είναι ενοχλητικός αυτός καθ'αυτός είναι και ο χειρότερος εχθρός της συμπίεσης. Μπορεί ο mpeg-4 αλγόριθμος να είναι πιό αποτελεσματικός αλλά αν έχει να διαχειριστεί 2 φορές πιό θορυβώδες υλικό το πλεονέκτημα χάνεται.

Με το ποσό που διαθέτεις νομίζω ότι η σειρά HV(20-30-40) είναι μονόδρομος, από τη στιγμή που θέλεις και να επεξεργάζεσαι τα video.
Για να πάρεις κάτι αντίστοιχο ποιοτικώς σε AVCHD θα πρέπει να πάρεις μοντέλο στα 900+ ευρώ, αλλά και καινούριο PC με τετραπύρηνο επεξεργαστή και αντίστοιχα χαρακτηριστικά,ώστε να είναι σε θέση να επεξεργαστεί σε λογικούς χρόνους αυτό το format.
Μην ξεχνάς εξ'άλλου, ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το φορματ, αλλά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά κατασκευής (ιδίως ο φακός) και ότι η σειρά HV είχε ανακυρηχθεί κάμερα της χρονιάς την εποχή που είχε κυκλοφορήσει (πριν 2-3 χρόνια).
Αντίστοιχη (ή και καλύτερη) εικόνα έχουν μόνο κορυφαία μοντέλλα AVCHD που κυκλοφορούν, όπως οι σειρές 300 και πρόσφατα 700 της Panasonic (και τα αντίστοιχα άλλων εταιριών).
Σε εξωτερικούς χώρους η απόδοση των HV είναι πολύ καλή έως άψογη και με πολύ καλή κίνηση (στα 50i).
Σε εσωτερικούς χώρους με καλό φωτισμό και με τα 50i έχει πάλι καλή κίνηση, αλλά αρκετό κόκκο, ενώ αν χρησιμοποιήσεις τη ρύθμιση 25p που βελτιώνει αρκετά τη φωτεινότητα και τον κόκκο, χάνεις στον τομέα της κίνησης,που μπορεί να χαρακτηριστεί απαράδεκτη, κάθε φορά που κινείς την κάμερα ή κινούνται πόσωπα και αντικείμενα (στα καινούρια μοντέλλα HV 40 προστέθηκε και η επιλογή 30p, η οποία δεν γνωρίζω αν βελτιώνει καθόλου αυτό το θέμα).
Άλλο πλεονέκτημα που έχουν οι κάμερες με κασσέτα είναι ότι δεν μένεις από μνήμη σε πολυήμερα ταξίδια (βρίσκεις παντού να αγοράσεις),ενώ το θέμα της αντιγραφής της ταινίας στο PC, δε νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό, αφού γίνεται μόνο μια φορά και μπορείς να το αφήνεις και να κάνεις άλλες δουλειές ταυτόχρονα.

Η κινηση στα 25p δεν ειναι απαραδεκτη, απλα εχουμε συνηθισει στη "βιντειλα" ...
Και οι video dslr στα 25p τραβανε, αλλα αν ξερεις πως να τραβας , κανεις θαυματα.
Δεν ειιναι φυσικα για ολους και ολες τις καταστασεις πχ αθλητικα γεγονοτα κλπ.

Κι εγώ τη χρησιμοποιώ σε ακίνητα πλάνα με περιορισμένο φωτισμό ή με μικρή κίνηση.
Δοκίμασα όμως να τραβήξω και γεννέθλια, που τα παιδάκια δεν στέκονται, φυσικά, σε μια μεριά και το αποτέλεσμα, από πλευράς κίνησης ήταν απαράδεκτο.
Αντίθετα την επόμενη φορά, που δέχθηκα να έχω παραπάνω κόκκο,χρησιμοποίησα τα 50i και η κίνηση ήταν, απλά, τέλεια.

Στον τομέα αυτό θέλω να παρατηρήσω ότι μια κάμερα πρέπει να μπορεί,αρχικά, να παράγει ομαλή κίνηση.Τώρα αν κάποιος θέλει κάτι άλλο υπάρχουν τα διάφορα εφέ, όπως το cinemode, που προσπαθούν να παράγουν κίνηση όπως στα φιλμ.Αυτό όμως είναι εφέ και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα χρειαστεί στον καθένα ή ότι είναι για γενική χρήση.
Γι αυτό και οι AVCHD, λόγω της μεγαλύτερης συμπίεσης, οπότε και λιγότερα ολόκληρα καρέ, είχαν και απ'ότι βλέπω, έχουν ακόμη κάποιο πρόβλημα στον τομέα αυτό.