Βοήθεια για αγορά midrange ηχείων + ενισχυτή;

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά midrange ηχείων + ενισχυτή;

Επίσης, αντί όλων των προαναφερθέντων ενισχυτών, οι Behringer iNuke NU3000DSP δεν κάνει την ίδια δουλειά φθηνότερα και μάλιστα καλύτερα αφού βγάζει 2χ820 στα 4Ω;;;

Οι επαγγελματικοί τελικοί είναι καλοί-χρυσοί όμως για να αποδώσουν σωστά πρέπει να παίξουν όπως προορίστηκαν,δηλαδή μικρό εύρος συχνοτήτων ο καθένας κροσαρισμένοι από πριν με ενεργό κρος (ή με τα δικά τους ενσωματωμένα οι πιο εξελιγμένοι ),για κάθε δρόμο,κλπ.
Τα watt επίσης που αναφέρουν oι AVR είναι σπανιότατα αληθινά,και μόνο την κατανάλωση τους να δει κανείς θα καταλάβει.Οι νέοι με τους class d ενισχυτές ίσως να λένε κι αλήθειες,πρέπει όμως κανείς να κοιτάξει καλά πως διατυπώνουν τα specs.Ειναι άλλο να λένε πχ 250watt/4Ohm κι είναι άλλο 2χ250watt/4ohm continuous.Και δεν έχω δει πουθενά να μιλάνε για watt RMS....

Re: Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά midrange ηχείων + ενισχυτή;

Οι επαγγελματικοί τελικοί είναι καλοί-χρυσοί όμως για να αποδώσουν σωστά πρέπει να παίξουν όπως προορίστηκαν,δηλαδή μικρό εύρος συχνοτήτων ο καθένας κροσαρισμένοι από πριν με ενεργό κρος (ή με τα δικά τους ενσωματωμένα οι πιο εξελιγμένοι ),για κάθε δρόμο,κλπ.
Τα watt επίσης που αναφέρουν oι AVR είναι σπανιότατα αληθινά,και μόνο την κατανάλωση τους να δει κανείς θα καταλάβει.Οι νέοι με τους class d ενισχυτές ίσως να λένε κι αλήθειες,πρέπει όμως κανείς να κοιτάξει καλά πως διατυπώνουν τα specs.Ειναι άλλο να λένε πχ 250watt/4Ohm κι είναι άλλο 2χ250watt/4ohm continuous.Και δεν έχω δει πουθενά να μιλάνε για watt RMS....

Πάντως ο Κακαλιός και ο Georgesod δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το συνδυασμό chario με επαγγελματικό της crown.

Re: Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά midrange ηχείων + ενισχυτή;

Ενδιαφέρον μοντέλο αυτό που έδειξες, αλλά από ότι διάβασα αποδίδει 140 W + 140 W στα 4Ω. Ενώ ο Yamaha RX-A2060 βγάζει 285 στα 4Ω. Είναι δηλαδή πιο δυνατός; Επίσης είδα και τον YAMAHA A-S1000 που βγάζει 160 W + 160 W στα 4Ω.

Την απάντηση στην έδωσε πολύ ωραία ο sokmav:

Εφόσον μιλάμε για ηχεία όπως τα Dali Ikon 7 και τα Klipsch RP-280f, εκτιμώ πως ο Denon PMA-1520AE θα τα οδηγήσει πολύ καλύτερα σε σχέση με τους δυνατούς AVR όπως ο Marantz 7010 και ο Yamaha A2060, δίνοντας ποιοτικότερο ήχο και με μικρότερο ρίσκο να γίνει ζημιά σε υψηλές εντάσεις. Μην σε μπερδεύουν τα ονομαστικά νούμερα στα specs. Εξάλλου κάπου έχω διαβάσει πως σύμφωνα με μετρήσεις ο PMA-1520 αποδίδει στην πραγματικότητα πολύ περισσότερη ισχύ από την αναγραφόμενη και ίσως είναι και μια τακτική μάρκετινγκ να αναγράφουν στους δικάναλους μικρότερη απόδοση (ή να αναγράφουν φαινομενικά μεγαλύτερη στους AVR). Τρανή απόδειξη το βιντεάκι του MakisM με τον Denon να οδηγεί τα θηρία της JBL (αν δεν κάνω λάθος ο 390RESP είναι η γιαπωνέζικη έκδοση του ευρωπαϊκού 1520AE με ονομαστική ισχύ μόλις 100 W + 100 W στα 4Ω ).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά midrange ηχείων + ενισχυτή;

Πάντως ο Κακαλιός και ο Georgesod δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το συνδυασμό chario με επαγγελματικό της crown.

Και πιθανότατα δεν έχουν άδικο από την μεριά τους.
Αυτό όμως θέλει δοκιμές,δεν είναι safe με ένα νορμάλ ηχείο.
Κι εγώ αν είχα τίποτα αναίσθητα ρευματοβόρα θηρία κι επαγγελματικούς θα σκεφτόμουν και class d,κλπ,κλπ.
Αν το κάνεις συνειδητά κανένα πρόβλημα.
Κοίτα όμως την εφαρμογή τους στα επαγγελματικά σεταπ και θα καταλάβεις.Ολόκληρα arrays ενισχυτικών με ενεργά κρος,κλπ.

Φίλε Feregorn και λοιποί φίλοι συνακροατές,

Κατ' αρχήν να αναφέρω πως δεν είμαι Guru του Hi-fi-end και η αντιπρότασή μου βασίζεται στα δικά μου ακούσματα και εμπειρίες. Οι προτάσεις που διάβασα είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και θα ήθελα λοιπόν κι εγώ να σου δώσω τη δική μου συμβουλή.

Εφόσον λοιπόν από ότι κατάλαβα θες ένα μουσικό κυρίως σύστημα και όχι προσανατολισμένο στον πολυκάναλο ήχο, θεωρώ πως μια καλή επιλογή σε ενισχυτή, θα ήταν ο Pro-ject Stereo box RS. Είναι ολοκληρωμένος, με αρκετή ισχύ και αναβαθμίσιμος σε περίπτωση που το επιθυμείς με εξωτερικό τροφοδοτικό, το οποίο δεν αυξάνει μόνο την ισχύ, αλλά βελτιώνει την ήδη πολύ καλή χροιά που αποδίδει στον ήχο το εν λόγω μηχάνημα. Προσωπικά τον έχω ακούσει και στις δύο παραλλαγές και εξεπλάγην. Επιπλέον, να προσθέσω πως έχει λαμπάτο buffer, πράγμα που θα αποδώσει πολύ ευχάριστα την jazz μουσική.

Από την πλευρά τον ηχείων τώρα, εκεί το θέμα είναι λίγο πιο δύσκολο. Προς το παρόν, εγώ συνδυάζω τα Epos K2 με έναν Primaluna Integrated με ΚΤ88 λυχνίες και είμαι ευχαριστημένος υπέρ του δέοντος. Τα K2 τα έχω ακούσει και με άλλους ενισχυτές λαμπάτους και μη και έχω να πω πως είναι τιμιότατα, με πολύ ωραίο ήχο (μιλάω πάντα για τα δικά μου αυτιά) και πολύ καλή απόδοση των χαμηλών αλλά και των μεσουψηλών.

Έτσι, το κόστος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (<2500 ευρω) και απομένει και κάνα φράγκο για αγορά ενός οικονομικού DAC και ενός CD player, οικονομικών καλωδίων κ.τ.λ.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να μη σε μπέρδεψα παραπάνω.

Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές. Με αυτά που διαβάζω και ψάχνω γίνομαι και εγώ σοφότερος. Άμα είναι να προκύψει τόσο μπλέξιμο με τους επαγγελματικούς ενισχυτές, καλύτερα θα ήταν να το αφήσω τότε εκτός και αν κάπου υπάρχει κάποιος οδηγός να διαβάσω ή ένας άνθρωπος πρόθυμος να με καθοδηγήσει.

Τις προάλλες είχα την ευκαιρία και επισκέφθηκα μερικά καταστήματα ήχου στην Αθήνα. Άκουσα λοιπόν τα Yamaha NS555 σε μια ένταση κοντά στο 80% ενώ ήταν συνδεδεμένα στον Yamaha 860v και δεν μπορώ να πω ότι έμεινα εντυπωσιασμένος, ούτε από την καθαρότητα τους είτε από τη δύναμη τους στα 4 μέτρα υπό γωνία, περίπου όπως είναι και ο χώρος που θέλω να τα βάλω. Είδα ωστόσο τα Soavo 901 που μου έκαναν καλύτερη εντύπωση (και από άποψη τιμής), δεν μπόρεσα όμως να τα ακούσω να παίζουν δυνατά. Σε άλλο κατάστημα δοκίμασα τα καινούργια Elac Uni F5 US πάνω σε Arcam A29 και παρότι ήταν πολύ καθαρά και αναλυτικά, με όχι όμως ιδιαίτερα εντυπωσιακό μπάσο, σε 60% ένταση δεν ένιωσα να γεμίζουν τον χώρο που ήταν ένα μικρο-μεσαίου μεγέθους δωμάτιο με ακουστικές βελτιώσεις.

Με αυτά που διαβάζω και μαθαίνω, έχω αλλάξει τη λίστα προτίμησης με τα ηχεία και ενισχυτές που κοιτάω αυτή τη στιγμή, και θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη και εμπειρία σας για αυτά που περιλαμβάνει:

Speakers

KLIPSCH RP-280F pair @ 1385 euros
Monitor Audio RX8 pair @ 1140 euros
Heco Celan pair @ 1900 euros
Heco Celan GT 702 pair @ 1450 euros
Heco Celan XT701 pair @ 1150 euros
Dali Opticon 8 pair @ 1950 euros
Taga Harmony Platinum F-120 V2 pair @ 979 euros
Yamaha Soavo 01 pair @ 1600 euros
B&W CM8 S2 pair @ 1682 euros
B&W 683 S2 pair @ 1450 euros

Amplifiers+Network receivers

Marantz PM8005 @ 959 euros
Pioneer N-50A @ 535 euros
Yamaha MusicCast WXA-50 @ 403 euros
Marantz NR1506 @ 450 euros
Peachtree Audio Nova 125 @ 1400 euros
Marantz MM7025 @ 778 euros
Cambridge Audio Azur 851A @ 1749 euros
Exposure 3010 S2 @ 1190 euros
Advance Acoustic X-i125 @ 1199 euros
Yamaha S-1100 @ 1500 euros
Denon PMA-1520AE @ 1150 euros

Αναφορικά με τα ηχεία, δεν είχα ακούσει ποτέ μου για τα Heco ή τα Taga. Ωστόσο από αυτά που διάβασα φαίνονται να έχουν καλό value/price. Υπάρχει κάποια εμπειρία από αυτά, πχ τα Heco Celan GT702 ή τα Yamaha Soavo 1; Επίσης, οι ενισχυτές που παραθέτω είναι ικανοί να οδηγήσουν δυνατά τα ηχεία της λίστας σε σαλόνι 90τμ; Υπάρχουν μήπως συνδυασμοί ηχείων+ενισχυτών που θα πρέπει να αποφύγω;

Last edited:
Aν είχα το χώρο σου θα πήγαινα σε:
Cerwin Wega xls215
Dac - pro π.χ. ud-503 teac (για να παινέψουμε και το σπίτι μας... :p)
Μονομπλόκ τελικούς Nord one up με αλλαγμένο buffer board και διαφορετικούς Voltage Regulators και op amps.
Kαι μετά κάθε μέρα θα είναι πάρτυ :p αλλά με πολύ σοβαρό ήχο....

Από αυτά που γράφεις και με δεδομένο ότι θέλεις να καλύψεις μεγάλο χώρο:

- Πας για τον ισχυρότερο ενισχυτή που μπορείς. Άρα, παρότι πιθανότατα (απ' ό,τι διαβάζω κυρίως σε γερμανικά περιοδικά που τα θεωρώ από τα σοβαρότερα) ο πιο καλόηχος ενισχυτής της λίστας είναι ο Yamaha 1100, εγώ θα κοιτούσα Cambridge, Exposure, Peachtree. Από αυτούς η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι σίγουρα ο Exposure, γιατί οι Peachtree και αλλάζουν σειρά, και έρχονται αρκετά πιο τσιμπημένοι ως αμερικανικό προϊόν. Ο 3010 έχει επίσης κερδίσει ένα σκασμό συγκριτικά τεστ, ιδίως στην Αγγλία.

- Πας για το μεγαλύτερο ηχείο που μπορείς. Αυτό σημαίνει λίτρα καμπίνας και επιφάνεια γούφερ. Άρα, είτε Opticon 8 είτε Heco GT902 (είτε Monitor Audio Silver 10, που έχουν επίσης 2 8ιντσα για τα μπάσα και έρχονται στα ίδια περίπου λεφτά). Τα Klipsch είναι επίσης βαρβάτα και θα παίξουν πολύ δυνατά, αλλά προσωπικά δεν τα θεωρώ ισάξια των υπολοίπων. Τα Taga δεν τα ξέρω καθόλου, ίσως όμως και να είναι ευκαιρία αν δεν θες να υπερβείς τα 2,5 χιλιάρικα.

Δε ξέρω αν το έγραψε κανείς πιο πριν αλλά αφου θες δυνατές εντάσεις το πρώτο πράγμα που κοιτάς είναι να είναι πολύ ευαίσθητα τα ηχεία σου. Η διαφορά στην ένταση του ήχου που θα πάρεις είναι τεράστια αν πας πχ απο ηχείο 87dbm σε 92dbm ήχειο.
Έχω την εντύπωση ότι τα klipsh ειναι από τα πιο ευαίσθητα ηχεία.

Καμία αντίρρηση για το ματσάρισμα, αλλά στο βίντεο οδηγεί ο C 390 DD, που είναι αμιγώς ψηφιακός και τέρας οδήγησης, δεν είναι 1520 (με 2Χ70W@8Ohm)*. Εγώ επιμένω, τα μεγαλύτερα ηχεία που μπορεί με τον ισχυρότερο ενισχυτή που μπορεί.

* ...τα 2Χ140 που διαφημίζει η Denon είναι στα 4Ω και μόνο στο 1KHz, ενώ την πρώτη μέτρηση τη δίνει για 20Hz-20KHz. Άρα στην πράξη, δε νομίζω ότι ο ενισχυτής θα αποδίδει πάνω από 2Χ100 στα 4 Ωμ, οπότε δεν κάνει για τα ηχεία που συζητάμε.

Καλή η διαπίστωση σου για να είμαι πιο σαφής ...
Δυστυχώς οι μετρήσεις που μας σερβίρουν οι κατασκευαστές θα το ξαναπώ δεν μας λένε όλη την αλήθεια είναι ορισμένοι που μας σερβίρουν χαρακτηριστηκά που απέχουμε από την πραγματικότητα και προφανώς για να εντυπωσιάσουν .
Υπάρχουν και άλλοι που είναι μετριοπαθείς στις μετρήσεις και όταν τα φορτώσεις με δύσκολα ηχεία αναρωτιέσαι μα να είναι δυνατόν .

Και αν βάλουμε και τον παράγοντα ηχείο που πολλές φορές θεωρούμε ότι ένα ευαίσθητο ηχείο είναι και ευκολοδήγητο δυστυχώς είμαστε βαθιά νυχτωμένοι για αυτό τον λόγο προσωπικά έχω πάψει να πιστεύω στα w αλλά στην ικανότητα του ενισχυτή να μπορεί να δώσει ρεύματα .

Για τον συγκεκριμένο που μιλάμε και πάνω ...Με έχει πείσει απλά αυτό Advanced UHC-MOS Μονό Push-Pull Κύκλωμα και οι διπλοί μετασχηματιστές.

Ωχ, δηλαδή τίποτα δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε πια στον χώρου του ήχου;

Αυτό με τα μεγάλα ηχεία, το πιστεύω, αλλά πρέπει εξαναγκαστικά να είναι 8ιντσα και πάνω για να γεμίσουν ένα καθιστικό των 80-90τμ; Πιο συγκεκριμένα, τα Polk RTi A9, Heco Celan GT 702, Yamaha Soavo 1, Taga Harmony 120 που διαθέτουν τουλάχιστον 2-3 γούφερ των 6,5-7 ιντσών και έχουν ευαισθησία >90 δεν μπορούν να γεμίσουν τον χώρο μαζί με ένα δυνατό δικάναλο ενισχυτή;

Είπαμε τον Yamaha 1100 σαν καλή επιλογή αν και η ονομαστική του ισχύ δεν μου φαίνεται αρκετή για κάποια από τα αποπάνω ηχεία, για άλλους ενισχυτές που φτάνουν και ξεπερνούν τα 200w και είναι Α/Β όπως τους Cambridge Audio Azur851A, Advance Acoustic X-A160 ή τους Vincent SV 234, Cambridge Audio CXA80 ή Rotel RB-1572 τι γνώμη έχετε; Προσωπικά, τον καλύτερο λόγο απόδοσης/τιμής μου φαίνεται ότι έχουν οι Rotel 1572 και Cambridge Audio CXA80. Εσείς ποιον θα προτιμούσατε από αυτούς; Επίσης, σε συνέχεια αυτού που είχε γράψει και ο πανοραμίξ για τους ενισχυτές PA, έχω βρει στα ίντερνετς και άλλους ανθρώπους που τροφοδοτούν κάποια από τα προαναφερθέντα ηχεία αλλά και άλλα, με PA amplifiers όπως τους Yamaha P2500 και Crown XLS1500. Και μάλιστα σε πολύ χαμηλότερο κόστος που θα μου άφηνε αρκετό μπάτζετ για να το επενδύσω σε καλό preamp ή/και network player! Μήπως τελικά να πάρω κάποιον από αυτούς, να έχω σίγουρα πολλή ισχύ και να το συνδέσω με κανένα preamp/network player, πχ Yamaha WX-C50, Pioneer N-50A, Cambridge Audio CXN....

Πέρα από τον DENON PMA-1520AE που τον βάζω και αυτόν στη λίστα και θα προσπαθήσω τουλάχιστον να τον ακούσω γιατί φαίνεται αποτελεσματικός με τα Dali Opticon 8 στο προηγούμενο βίντεο, άμα τελικά προτιμήσω μια συσκευή όλα-σε-ένα όπως το Rotel RA-1570 (χλωμό μάλλον) θα μπορέσει να οδηγήσει αποτελεσματικά τα ηχεία ή υπολείπεται όλων των υπόλοιπων ενισχυτών;

Υ.Σ. Έχει μεγάλη σημασία να κοιτάω συσκευές που έχουν επιπλέον και balanced XLR inputs/outputs ή δεν υπάρχει μεγάλη ακουστική διαφορά με τα απλά πιο διαδεδομένα unbalanced RCA;

Για τον χώρο σου,εγώ θα έβαζα τουλάχιστον 2 δεκαπεντάρια για το χαμηλό κι αυτό συντηρητικά,χωρίς να λαμβάνω υπ' όψιν το δικό μου γούστο,μόνο τον αέρα που έχουν να σπρώξουν.

Και για να καταλάβεις για τι διαφορές μιλάμε,κοίταξε στο περίπου τα ισοδύναμα:

2 μεγάφωνα = 1 μεγάφωνο

3.5" ---> 5.25"
4" ---> 5x7
5.25" ---> 6x9
5x7 ---> 8"
6x8/6x9 ---> 10"
8" ---> 11"
10" ---> 13.5"
11" ---> 15"
12" ---> 18"
15" ---> 22"
22" ---> 32"

Στο περίπου βέβαια,αλλά κοντά..

Μιλάς μόνο για subwoofer;1 subwoofer για τα χαμηλά ίσως να μπορεί να μπει στο μέλλον, αλλά είναι και πάλι πολύ δύσκολο. Άμα μιλάς για ηχεία που είναι τεράστια και μάλιστα σε στυλ Cerwin Vega, αυτά δεν μπορούν να μπουν με την καμία. Σε ηχεία με το στυλ είτε των Yamaha Soavo είτε των Heco Celan GT 702 (που πλάκα ξεπερνούν το 1,2μ σε ύψος και ζυγίζει 30+ κιλά το ενα) ή έστω κάτι κοντινό, τι υπάρχει; Δεδομένου και του μπάτζετ <=3000 ευρώ μαζί με ενισχυτή/network player;

Υπάρχει μήπως εμπειρία από τα συγκεκριμένα ηχεία στο φόρουμ;

Μένοντας στα ηχεία που έχουν προαναφερθεί,τα προτιμούσα τα Dali.
(ναι,δεν μιλάω για sub,μόνο για ηχεία )

Παραπίσω εν τω μεταξύ κάποιος φίλος μίλησε για την ευαισθησία.
Συμφωνώ,με την προϋπόθεση να έχουμε όλο το διάγραμμα της ευαισθησίας κι όχι μόνο στο KHz.Ειδικά για τέτοιο χώρο,εδώ δεν παίζουμε,είναι πολλά τα μέτρα.
Αν δεν γεμίσει χαμηλά θα είναι ανυπόφορο.

Εγώ πάντως στην θέση σου θα κοιτούσα και για μεγάλο Chario,στην ανάγκη και μεταχειρισμένο.Με ικανό ενισχυτικό από κοντά βέβαια (δύσκολο... )

@Feregorn: Προσοχή, στο βίντεο δεν είναι ο Denon 1520, αλλά ο Nad C390dd. Έγραψα το ακριβώς αντίθετο από αυτό που διάβασες!

Εγώ λέω ότι το sub είναι καλύτερη λύση, γιατί θα ξεφορτώσεις τον ενισχυτή από τα δύσκολα και θα μπορέσεις να βρεις καλύτερη λύση στο σετ ενισχυτή-ηχεία.

Πονοκέφαλος όμως η σωστή ρύθμιση και τοποθέτηση για να δουλέψει σωστά...