Βοήθεια για αγορά monitor...

Gojakla

Supreme Member
20 May 2009
5,856
Καλημέρα σας...

Για να μην σας κουράζω, μπαίνω κατευθείαν στο ψητο:
Έχετε να μου προτείνετε αξιόλογο/α monitor για επεξεργασία εικόνας (retouche / χρωματικές / ξεγυρίσματα / επεξεργασία / κλπ) στα περίπου 250 ευρά?
Με ενδιαφέρει πολύ να μπορεί να έρθει χρωματικά σωστά.

Είμαι πολυυυ καιρό εκτός του αθλήματος και χρειάζομαι μπούσουλα.
Το μηχάνημα που θα κοτσαριστεί θα είναι Mac. Το μοντέλο δεν το ξέρουμε ακόμα (ψάχνομαι και γι' αυτό)... μάλλον το τελευταίο Mac Mini... εκτός και αν κάτσει κάτι από 1-2 αγγελιες που παρακολουθώ.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
:ernaehrung004:

Ρίξε μια ματιά εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/59868-Οθόνη-Dell-U2410-Ultrasharp-24¨-Wide δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα, ειδικά αν διαβάσεις τις τελευταίες σελίδες...

Edit: αν έχει κανείς τίποτα πιο "φρέσκο" ας το βάλει στο παραπάνω νήμα και θα αλλάξω και τον τίτλο, δεν έχουμε κάτι για monitors (νομίζω)...

Last edited:
Kαι εγω αρχισα να ψαχνομαι μια και το επισκευασμενο 22" eizo αρχισε να μου κανει 'νερα'.
Συγκεκριμενα τα γραμματα σε text κειμενο δεν ταυτιζονται παντα με αποτελεσμα να δειχνουν 'θολα' και να πρεπαι να ξαναφορτωσω την σελιδα.
Σε εικονες δεν εχω παρατηρησει τιποτα το ιδιαιτερο..:chinscratch:
Αν ξερει κανεις τιποτα ας ριξει καμια ιδεα...
Παντως αρχισα να κοιτω για κανενα dell στις 27" και συγκεκριμενα στην σειρα ultasharp.
Περα απο τα παραπανω η επιπλεον ερωτηση που κανω ειναι ενα αξιζει τελικα για ολους οσους απλα σηκωνουν φωτογραφιες στο web και δεν ασχολουνται με εκτυπωσεις εαν αξιζεινα επενδυσουν σε panel srgb ή με panel με χρωματικη παλετα adobe....
Kαμια ιδεα?

+1 για την HP, την οποία ετοιμαζόμουν να προτείνω κι εγώ.

Η Dell πάσχει από Quality control, πολλοί αναφέρουν πρασινίλες κλπ (βλ. Green tint) και γενικά τα χρώματα δείχνουν να μην έρχονται εκεί που πρέπει ούτε με καλιμπράρισμα.

Επίσης μια πολύ καλή εναλλακτική, με PLS panel (παρ'όλο που διαφημίζεται με IPS) είναι η EIZO FS2333. Μην σε ξεγελά ο gaming χαρακτήρας της, είναι πολύ δυνατή επιλογή..

Δεν εχω δει την συγκεκριμενη eizo.

Oμως, 23αρι σε 16:9 ειναι αρκετα ποιο κοντο σε σχεση με ενα 24αρι 16:10

Ενα αλλο καλο που εχει το HP ειναι το οτι περιστρεφεται, μαλλον πολυ βολικο για επεξεργασια φωτο σε ποτρετο

Θελω κατι καλο παιδια αλλα λογικο και δεν ξερω ακομα για τον αν θα πρεπαι να ειναι μονο srgb ή kai adobe....

μα το θεμα δεν ειναι ντε κ καλα μονο οι τεχνικες προδιαγραφες του, το ξερεις Λεωνιδα, αλλα το πως "παιζει" το πανελ του και το ΔΕ Πλεον, τουλαχιστον στο sRGB

Πολύ σωστά.

Καλά και wide gamut στα 250 Ευρώ.. Μήπως ζητάμε πολλά; Ακόμα χειρότερο είναι πως τα καλά monitor έχουν γίνει πολύ λίγα πλέον..

Ας καλύψουμε σωστά το sRGB χωρίς αποκλίσεις και ας αφήσουμε το AdobeRGB για τις CG/CX/Spectraview.

Εάν θέλει ο φίλος, ας ψάξει για μια 2408WFP, αλλά είναι παλιά πλέον.

Παντως με 250 ευρω...δυσκολα μαλλον τα πραγματα..μαλλον μονο σε μτχ.. για κατι αξιολογο

Πολύ σωστά.

Καλά και wide gamut στα 250 Ευρώ.. Μήπως ζητάμε πολλά; Ακόμα χειρότερο είναι πως τα καλά monitor έχουν γίνει πολύ λίγα πλέον..

Ας καλύψουμε σωστά το sRGB χωρίς αποκλίσεις και ας αφήσουμε το AdobeRGB για τις CG/CX/Spectraview.

Εάν θέλει ο φίλος, ας ψάξει για μια 2408WFP, αλλά είναι παλιά πλέον.

Γιάννη & Alex ποιό monitor θα ήταν το minimum, η βάση ας πούμε χονδρικά, για να κοιτάξει κανείς?
Αν δεν είχαμε τον περιορισμό των 250 εούρος... αλλά μην πάμε και στο Θεό, έτσι? :2thumb22sup:

Πάντως πέρα από τις dell και την HP που έχουν αναφερθεί, δεν νομίζω να υπάρχουν πολλές επιλογέw <400ευρώ.

Γενικά αν είναι για web, σίγουρα το sRGB είναι το ζητούμενο. Και οι παραπάνω dell κ hp 23-24” θεωρητικά ρυθμίζονται με αρκετή ακρίβεια.

Από εκεί και πέρα adobergb … θα πήγαινα και σε περισσότερες ίντσες, και θα αγόραζα επαγγελματική οθόνη, σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Gojakla , για ποια apple λες στα 250 ? … Νομίζω δεν υπάρχει κάτι οικονομικό, θα ανέβεις σε κατηγορία τιμής που βρίσκεις dell/HP 27”

οι οθονες της Apple (σχετικα ΠΛΗΝ των imac) ερχονται αρκετα καλα, εμφανιζουν καλα νουμερα στα καλιμπραρισματα.
Καλες κ ασφαλεις επιλογες, οχι τιποτα τρελλο, αλλα οκ!

το καλο με τα apple ειναι η glossy επικαλυψη που εχουν, καλο μονο ομως οταν ειναι ελεγχομενος ο φωτισμος περιβαλλοντος...

Σχετικα με την glossy επιστρωση,

563x429px-LL-4505754e_36_kristaleffect_big.jpeg

"This image shows how much the anti-glare coating degrades the clarity of pixels up close. For reference the 27Q LED-P is a glossy IPS panel and the X275, XB24, S24A350T and FP241W are A-MVA panels with semi-glossy coating which is the lighest matte coating. Most of the other displays are IPS panels which use the same coating as the U2711, which is why they look just as blurry. The ACD will look just as clear as the 27Q LED-P"

Πηγη

Γιάννη & Alex ποιό monitor θα ήταν το minimum, η βάση ας πούμε χονδρικά, για να κοιτάξει κανείς?
Αν δεν είχαμε τον περιορισμό των 250 εούρος... αλλά μην πάμε και στο Θεό, έτσι? :2thumb22sup:

Για αρχή, λίγη θεωρία.

Κατ'αρχήν και εφ'όσον βρισκόμαστε στην κατηγορία "φωτογραφία" μιλάμε αποκλειστικά για IPS Panels, για τον λόγο του ότι δεν υπάρχουν θεωρητικά χρωματικές αποκλίσεις ανάλογα με την γωνία θέασης. Αυτό γιατί υπάρχουν monitors που μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα και φέρουν άλλες τεχνολογίες (πχ υπάρχουν καλά MVA και TN panel που "ρίχνουν" στα IPS του κιλού).

Με την έλευση των LED backlights οι κατακευαστές υποσχέθηκαν ότι δεν υπάρχουν πλέον τα γνωστά κιτρινίσματα κατά την πορεία του Panel στο χρόνο, αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση. Δεν είπαν όμως πως στις περισσότερες White LED υλοποιήσεις, υπάρχουν αποκλίσεις στο μπλε, λόγω της λογικής με την οποία τα LED παράγουν λευκό φως. Επίσης δεν είπαν τον τρόπο με τον οποίο τα LED οδηγούνται για να βγάλουν χαμηλότερες στάθμες φωτός, με αποτέλεσμα ορισμένοι κατασκευαστές να καταφύγουν σε PWΜ υλοποιήσεις. Το PWM είναι πρακτικά ένας τρόπος να ξεγελάσει το ανθρώπινο μάτι η οθόνη και να νομίζει ότι έχει χαμηλότερη φωτεινότητα. Όμως κάποιοι άνθρωποι το βλέπουν αυτό, ενώ λέγεται ότι σε μακρά έκθεση αυτό ζαλίζει ορισμένους, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβάνονται. Θυμηθείτε παλιά που ορισμένοι άνθρωποι δεν έβλεπαν τη διαφορά στις CRT όταν δούλευαν στα 60Hz ή στα 85Hz κάθετης ανανέωσης.

Επίσης ο κάθε κατασκευαστής επιλέγει panel από τους κατασκευαστές panel με διάφορες βαθμίδες anti-glare coatings. Αυτό μπορεί να κάνει την οθόνη πιό "grainy", πιό "θολή", ή πιό "γυαλιστερή". Το καλύτερο και πιό κοινά αποδεκτό anti-glare coating το έχουν οι υλοποιήσεις των PLS Panel, τα οποία πάσχουν αλλού όμως, όπως πχ σε ανομοιομορφίες φωτεινότητας, αλλά εταιρείες με καλό Quality control έχουν μετριάσει το φαινόμενο (Eizo). Κάποιους το antiglare coating τους ενοχλεί, ενώ άλλοι δεν έχουν πρόβλημα με την ύπαρξη του.

Επίσης, είναι γνωστό τοις πάσι, ότι ό,τι και να διαφημίζει ο κάθε κατασκευαστής, από τη μία πρέπει να μπαίνει και από την άλλη να βγαίνει εάν δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο τεστ να τα επιβεβαιώσει. Επίσης, όσο και να διαφημίζουν οι κατασκευαστές ότι έχουν καλιμπράρει τα monitor, αυτό κι αν πρέπει να αγνοείται. Το ζήτημα δεν είναι να έχουν καλιμπραριστεί, αλλά να μπορούμε στο χώρο μας τα ρυθμιστικά να φέρνουν το monitor εκεί που πρέπει. Πχ εάν σηκώνουμε το μπλε, το μπλε να σηκώνεται κι όχι μαζί με το μπλε να έρχεται κάποιο άλλο παρεμφερές χρώμα και να αναιρεί κάθε ρύθμιση που έχουμε κάνει μέχρι εκεί.

Ένα ακόμα είναι ότι τα περισσότερα sRGB monitor δεν καλύπτουν 100% το χρωματικό εύρος του sRGB. Οι καλύτερες υλοποιήσεις καλύπτουν από το 90 έως 98-99% του. Αυτό σε συνδυασμό με καλές μετρήσεις στις χρωματικές αποκλίσεις (deltaE ή ΔΕ) κάνουν ένα monitor αξιόλογο για πρόταση.

Άλλα χαρακτηριστικά που είναι θεμιτά, τουλάχιστον εργονομικά, είναι το Pivot (±45 μοίρες περιστροφή του panel στη βάση του) για επεξεργασία πορτραίτων που ειπώθηκε πιό πάνω ή και ρύθμιση καθ'ύψος. Στον τομέα των χαρακτηριστικών, οι είσοδοι όπως βολέψουν τον καθένα.

Τέλος, το καλιμπράρισμα είναι απαραίτητο, με κάποιο καλό μηχάνημα.

Με δεδομένα τα παραπάνω και ταβάνι τα ~500 Ευρώ, στις 24 ίντσες υπάρχουν τα εξής

http://www.skroutz.gr/s/3048302/Asus-PB248Q.html
http://www.skroutz.gr/s/392026/HP-ZR2440w.html
http://www.skroutz.gr/s/2495674/Eizo-FlexScan-Business-EV2436W.html

Στις 23 ίντσες
http://www.skroutz.gr/s/2445092/Eizo-Foris-FS2333.html (PLS Panel)
http://www.skroutz.gr/s/368137/Asus-PA238Q.html

Πολύ θα ήθελα επίσης να ακούσω την γνώμη σας για τα monitor της Apple.

Η Ελλάδα είναι ένα ηλιόλουστο μέρος του κόσμου. Τα Apple monitors είναι Glossy (δεν έχουν καθόλου Antiglare coating ή είναι σχεδόν ανύπαρκτο), ενώ τα μικρά δεν είναι καν IPS. Νομίζω δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω :)

Gojakla , για ποια apple λες στα 250 ? … Νομίζω δεν υπάρχει κάτι οικονομικό, θα ανέβεις σε κατηγορία τιμής που βρίσκεις dell/HP 27”

Όχι στα 250, εννοείται.
Παίζουν όμως μτχ στα 400-500.
Αν αξίζουν πραγματικά (εγώ ότι έχω δουλέψει μέχρι τώρα είμαι happy) ΊΣΩΣ κοίταγα και προς τα κεί.

Από τα όσα διαβάζω πάντως, η κατηγορία των 200-250 δεν έχει και πολλές προτάσεις... για να μην πώ πως δεν έχει καθόλου αξιόλογες προτάσεις.

:slapface:

Για αρχή, λίγη θεωρία.

Κατ'αρχήν και εφ'όσον βρισκόμαστε στην κατηγορία "φωτογραφία" μιλάμε αποκλειστικά για IPS Panels, για τον λόγο του ότι δεν υπάρχουν θεωρητικά χρωματικές αποκλίσεις ανάλογα με την γωνία θέασης. Αυτό γιατί υπάρχουν monitors που μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα και φέρουν άλλες τεχνολογίες (πχ υπάρχουν καλά MVA και TN panel που "ρίχνουν" στα IPS του κιλού).

Με την έλευση των LED backlights οι κατακευαστές υποσχέθηκαν ότι δεν υπάρχουν πλέον τα γνωστά κιτρινίσματα κατά την πορεία του Panel στο χρόνο, αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση. Δεν είπαν όμως πως στις περισσότερες White LED υλοποιήσεις, υπάρχουν αποκλίσεις στο μπλε, λόγω της λογικής με την οποία τα LED παράγουν λευκό φως. Επίσης δεν είπαν τον τρόπο με τον οποίο τα LED οδηγούνται για να βγάλουν χαμηλότερες στάθμες φωτός, με αποτέλεσμα ορισμένοι κατασκευαστές να καταφύγουν σε PWΜ υλοποιήσεις. Το PWM είναι πρακτικά ένας τρόπος να ξεγελάσει το ανθρώπινο μάτι η οθόνη και να νομίζει ότι έχει χαμηλότερη φωτεινότητα. Όμως κάποιοι άνθρωποι το βλέπουν αυτό, ενώ λέγεται ότι σε μακρά έκθεση αυτό ζαλίζει ορισμένους, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβάνονται. Θυμηθείτε παλιά που ορισμένοι άνθρωποι δεν έβλεπαν τη διαφορά στις CRT όταν δούλευαν στα 60Hz ή στα 85Hz κάθετης ανανέωσης.

Επίσης ο κάθε κατασκευαστής επιλέγει panel από τους κατασκευαστές panel με διάφορες βαθμίδες anti-glare coatings. Αυτό μπορεί να κάνει την οθόνη πιό "grainy", πιό "θολή", ή πιό "γυαλιστερή". Το καλύτερο και πιό κοινά αποδεκτό anti-glare coating το έχουν οι υλοποιήσεις των PLS Panel, τα οποία πάσχουν αλλού όμως, όπως πχ σε ανομοιομορφίες φωτεινότητας, αλλά εταιρείες με καλό Quality control έχουν μετριάσει το φαινόμενο (Eizo). Κάποιους το antiglare coating τους ενοχλεί, ενώ άλλοι δεν έχουν πρόβλημα με την ύπαρξη του.

Επίσης, είναι γνωστό τοις πάσι, ότι ό,τι και να διαφημίζει ο κάθε κατασκευαστής, από τη μία πρέπει να μπαίνει και από την άλλη να βγαίνει εάν δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο τεστ να τα επιβεβαιώσει. Επίσης, όσο και να διαφημίζουν οι κατασκευαστές ότι έχουν καλιμπράρει τα monitor, αυτό κι αν πρέπει να αγνοείται. Το ζήτημα δεν είναι να έχουν καλιμπραριστεί, αλλά να μπορούμε στο χώρο μας τα ρυθμιστικά να φέρνουν το monitor εκεί που πρέπει. Πχ εάν σηκώνουμε το μπλε, το μπλε να σηκώνεται κι όχι μαζί με το μπλε να έρχεται κάποιο άλλο παρεμφερές χρώμα και να αναιρεί κάθε ρύθμιση που έχουμε κάνει μέχρι εκεί.

Ένα ακόμα είναι ότι τα περισσότερα sRGB monitor δεν καλύπτουν 100% το χρωματικό εύρος του sRGB. Οι καλύτερες υλοποιήσεις καλύπτουν από το 90 έως 98-99% του. Αυτό σε συνδυασμό με καλές μετρήσεις στις χρωματικές αποκλίσεις (deltaE ή ΔΕ) κάνουν ένα monitor αξιόλογο για πρόταση.

Άλλα χαρακτηριστικά που είναι θεμιτά, τουλάχιστον εργονομικά, είναι το Pivot (±45 μοίρες περιστροφή του panel στη βάση του) για επεξεργασία πορτραίτων που ειπώθηκε πιό πάνω ή και ρύθμιση καθ'ύψος. Στον τομέα των χαρακτηριστικών, οι είσοδοι όπως βολέψουν τον καθένα.

Τέλος, το καλιμπράρισμα είναι απαραίτητο, με κάποιο καλό μηχάνημα.

Με δεδομένα τα παραπάνω και ταβάνι τα ~500 Ευρώ, στις 24 ίντσες υπάρχουν τα εξής

http://www.skroutz.gr/s/3048302/Asus-PB248Q.html
http://www.skroutz.gr/s/392026/HP-ZR2440w.html
http://www.skroutz.gr/s/2495674/Eizo-FlexScan-Business-EV2436W.html

Στις 23 ίντσες
http://www.skroutz.gr/s/2445092/Eizo-Foris-FS2333.html (PLS Panel)
http://www.skroutz.gr/s/368137/Asus-PA238Q.html

Η Ελλάδα είναι ένα ηλιόλουστο μέρος του κόσμου. Τα Apple monitors είναι Glossy (δεν έχουν καθόλου Antiglare coating ή είναι σχεδόν ανύπαρκτο), ενώ τα μικρά δεν είναι καν IPS. Νομίζω δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω :)

Άφωνος.

Σε ευχαριστώ από καρδιάς ρε φίλε!!!!!!! :worshippy: