Βοηθεια για αγορα ψηφιακης φωτ μηχανης

Η ιδανική λύση βέβαια στο παραπάνω πρόβλημα δεν είναι να υποεκθέσουμε ώστε να μην κάψουμε τα σκοτεινά, αλλά να τραβήξουμε σε raw και να χρησιμοποιήσουμε recovery ή να κάνουμε ανασύνθεση της φωτογραφίας με δύο "εμφανίσεις" από το ίδιο raw και μίξη τους σε HDR

Αν ειχα dslr ναι, τωρα με την Sony WX1 ,δεν γινεται αυτο.

Θα ηθελα επισης μια γνωμη και για την Sony DSC-H10, σε διαστασεις μου φανηκε πιο μικρη απο την Canon SX200 και εχω ακουσει καλα λογια για το φακο της.
Υπαρχει και η Sony DSC-H50 αλλα νομιζω εκει αλλαζουμε κατηγορια

Αντι της Sony DSC-H10, βρηκα την Sony DSC-H20 σε καλη τιμη (210 ευρω).
Αξιζει τα λεφτα της? Οι δυνατοτητες σε σχεση με την ΤΖ7?

Πολυ καλη και η SONY WX1, ιδιαιτερα στις βραδυνες ληψεις, αλλα ο Γιαννης που την πηρε δεν ενθουσιαστηκε στις μη-βραδυνες ληψεις και πραγματικα εχω μπερδευτει..

Εδω εχει ενα review της DSC-H20 και λεει τα καλυτερα, την συγκρινει και με την ΤΖ7 και λεει:
Ιs it a Panasonic Lumix DMC-TZ7 beater then? In some respects, yes. The full-manual exposure mode is a real competitive advantage, even with the inevitably limited aperture control provided; the flash is more powerful and the lens provides more telephoto range. On the other hand, the H20 lacks true wide angle, where the TZ7 goes out to a nearly ultra-wide 25mm equivalent. Furthermore, the TZ7 is more solidly built, has a dedicated exposure compensation button and arguably produces sharper images with less distortion (though the H20 is not that far behind). At the end of the day, the choice between these two cameras boils down to what kind of photographer you are and what features you value more.

Ειναι και αρκετα πιο φθηνη αλλα εξωτερικα δεν ειναι τοσο ωραια και αυτο με το καπακι του φακου ειναι λιγο σπαστικο..
Απο την αλλη εχει πληθος απο χειροκινητες ρυθμισεις..
Την εχει δει κανεις απο κοντα? στο review εχει καi αρκετες sample εικονες, πως σας φαινονται σε σχεση με αυτες της TZ7?

Απάντηση: Re: Βοηθεια για αγορα ψηφιακης φωτ μηχανης

οι φωτογραφίες ημέρας της WX1 είναι καλές για κόμπακτ, έχουν φυσικό χρώμα και όχι τόσο έντονο όσο άλλες. Το μη vivid χρώμα έχει παραξενεύσει πολλούς.¨
Αν θέλετε κάτι καλύτερο στο τομέα της φωτογραφίας φεύγετε απο τις κόμπακτ.... διαφορετικά πάτε (προς το παρόν) στην σόνυ που είναι θαυμάσιο ''πακετάκι''

όσο για τις φωτογραφίες με φλας που πόσταρε ο φίλος μας... χρησιμοποίησε λανθασμένα το φλας ενώ θα μπορούσε κάλιστα να βγάλει άφλασα με την συγκεκριμένη μηχανή

ένα συγκριτικό όλων των κόμπακτ σούπερζουμ στο http://www.dpreview.com/reviews/q209grouplongzoom/ δες πολύ προσεκτικά αν θα σου λείψει το ευρυγώνιο και αν χρειάζεσαι το επιπλέον άκρο του τηλέ.

Πάντως εδώ μέσα υπάρχουν πολλοί wideangle junkies με πρώτο τον ΓΔ ο οποίος φωτογραφίζει αγελάδες με τον 15-30. -bye-:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Βοηθεια για αγορα ψηφιακης φωτ μηχανης

οι φωτογραφίες ημέρας της WX1 είναι καλές για κόμπακτ, έχουν φυσικό χρώμα και όχι τόσο έντονο όσο άλλες. Το μη vivid χρώμα έχει παραξενεύσει πολλούς.¨
Αν θέλετε κάτι καλύτερο στο τομέα της φωτογραφίας φεύγετε απο τις κόμπακτ.... διαφορετικά πάτε (προς το παρόν) στην σόνυ που είναι θαυμάσιο ''πακετάκι''

όσο για τις φωτογραφίες με φλας που πόσταρε ο φίλος μας... χρησιμοποίησε λανθασμένα το φλας ενώ θα μπορούσε κάλιστα να βγάλει άφλασα με την συγκεκριμένη μηχανή

Tις φωτο αυτες , τις τραβηξε η γυναικα μου στο full auto, που στην ουσια γι αυτο τη παιρνεις.
Εγω τραβουσα με την Canon 500d και φυσικα οι φωτο ηταν πολυ καλυτερες.
Δεν ειναι η sony για αυτους που θελουν μια απλη και αξιοπιστη μηχανη compact.
Οπως ειπα βγαζει εξαιρετικες φωτο , αν ασχοληθεις , σε ημιφωτεινα πλανα και σκοτεινα , αλλα χρωματικα , ακομη και την ημερα ειναι πολυ λαθος.
Δεν ειναι απλα μουντη, αλλα εχει και πολυ shift σε ολους σχεδον τους τονους, και αυτο δεν ερχεται με τιποτα.

είμαι και εγώ στο ψάξιμο για αγορά νέας κόμπακτ... αλλά υπάρχουν φήμες για νέες κυκλοφορίες σε micro 4/3, μια μικρότερη pen και λανσάρισμα μοντέλου της σονυ. Συνεπώς περιμένω

Σήμερα είδα και την Pentax Optio X70 (269 στο Pixmania) με
24x οπτικό ζουμ, 12 mp ευρυγώνιο φακό και άλλα πολλά.
Επειδή δεν είμαι ιδιαίτερα σχετικός με τη φωτογραφία, ας δει κάποιος τα χαρακτηριστικά της και ας μου πει πού υστερεί.
Επίσης, δεν ξέρω τι φωτογραφίες βγάζει. Δεν έχω δει ακόμη τεστ.

Re: Απάντηση: Βοηθεια για αγορα ψηφιακης φωτ μηχανης

Επειδή δεν είμαι ιδιαίτερα σχετικός με τη φωτογραφία, ας δει κάποιος τα χαρακτηριστικά της και ας μου πει πού υστερεί.

Τους φακούς στις compact πενταχ ποτέ δεν τους συμπάθησα.

Λόγο χρώματος περισσότερο.

Και φυσικά απολύτως προσωπική η άποψη.:ernaehrung004:

τί θέλεις να κάνεις με τη μηχανή; Τί θέματα θέλεις να τραβάς; Η συγκεκριμένη είναι μηχανή με φακό για λήψεις από πολύ μακριά (π.χ. θέμα από 30 μέτρα απόσταση). Δεν σημαίνει όμως ότι θα πάρει και καλή φωτογραφία.

Σπύρο, δε θέλω κάτι το ιδιαίτερο.
Απλές καθημερινές φωτογραφίες.
Κάποια προβλήματα με την φωτ.μηχανή που έχω είναι το μικρό οπτικό ζουμ, ο μη ευρυγώνιος φακός αλλά και το μικρό ISO (μέχρι 800 πρακτικά αλλά από τα 400 και πάνω ο κόκκος είναι απαράδεκτος).
Οπότε κοιτάω να την αντικαταστήσω.
Αν λοιπόν μπορώ να έχω στα ίδια χρήματα μια μηχανή με διπλάσιο ζουμ από κάποια άλλη, που δε στερείται κάτι το ιδιαίτερο, γιατί να μην την αγοράσω;
Γι' αυτό ρωτάω εσάς - ως ειδικοί - να μου πείτε αν στερείται κάποιου βασικού χαρακτηριστικού (κατά την προσωπική σας άποψη πάντα).
Όσο για τις φωτογραφίες που βγάζει, πιστεύω ότι θα βρω στον ιστό κάποια τεστ για να διατυπώσω μια άποψη (αν και δε νομίζω ότι θα έχω πρόβλημα μ' αυτό. Σίγουρα θα είναι καλύτερη από την kodak 7630 που έχω τώρα και μπορώ να πω ότι με ικανοποιεί...)

Κι επειδή γίνεται λόγος για υποέκθεση/υπερέκθεση,
θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ κάτι.
Θεωρώ πολύ συνηθισμένο σε φωτογραφίες να υπάρχουν σημεία σκοτεινά και άλλα φωτεινότερα.
Εγώ - σε αντίθεση με τον Γιάννη Σπύρου - θα ήθελα να μη χάνω λεπτομέρειες ούτε από τα σκοτεινά πλάνα και φυσικά να μην καίω τα φωτεινά.
Αυτό θα μπορούσα να το κάνω με απλή μετεπεξεργασία στον η/υ (πχ. κόβω τη φωτό σε ή περισσότερα κομμάτια, επεξεργάζομαι το κάθε ένα χωριστά και μετά τα ξαναενώνω) αλλά νομίζω ότι θα υπάρχει διαφορά α) στον κόκκο του υποφωτισμένου και β) στη θερμοκρασία του λευκού μεταξύ των 2 - πράγμα το οποίο χτυπάει άσχημα στο μάτι (Διορθώστε με αν κάνω λάθος, pls)

Υποθέτω ότι μπορείς να το κάνεις αυτό κατευθείαν από τη φωτ.μηχανή
(Πχ, ξεχωριστή φωτομέτρηση σε κάθε σημείο της φωτογραφίας που θέλεις να τραβήξεις).
Αυτό δε σου δίνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα?

Σπύρο, δε θέλω κάτι το ιδιαίτερο.
Απλές καθημερινές φωτογραφίες.
Κάποια προβλήματα με την φωτ.μηχανή που έχω είναι το μικρό οπτικό ζουμ, ο μη ευρυγώνιος φακός αλλά και το μικρό ISO (μέχρι 800 πρακτικά αλλά από τα 400 και πάνω ο κόκκος είναι απαράδεκτος).
Οπότε κοιτάω να την αντικαταστήσω.
Αν λοιπόν μπορώ να έχω στα ίδια χρήματα μια μηχανή με διπλάσιο ζουμ από κάποια άλλη, που δε στερείται κάτι το ιδιαίτερο, γιατί να μην την αγοράσω;
Γι' αυτό ρωτάω εσάς - ως ειδικοί - να μου πείτε αν στερείται κάποιου βασικού χαρακτηριστικού (κατά την προσωπική σας άποψη πάντα).
Όσο για τις φωτογραφίες που βγάζει, πιστεύω ότι θα βρω στον ιστό κάποια τεστ για να διατυπώσω μια άποψη (αν και δε νομίζω ότι θα έχω πρόβλημα μ' αυτό. Σίγουρα θα είναι καλύτερη από την kodak 7630 που έχω τώρα και μπορώ να πω ότι με ικανοποιεί...)

Νίκο... από ότι φαίνεται έχεις υψηλές απαιτήσεις. Μήπως θα ήταν καλύτερα να δεις την υπόθεση DSLR? Ρωτώ, διότι αυτό που θέλεις να κρατάς τα φωτεινά και τα σκοτεινά είναι το πιο αδύνατο σημείο στις κόμπακτ (όλες τις κόμπακτ), ενώ και στις DSLR βρίσκει την πλήρη γιατρειά του όταν επεξεργάζεσαι αρχεία raw. Εκεί (στα προγράμματα μετατροπής raw>jpg) υπάρχουν δυο κουμπιά στο Recovery. Recovery shadows και recovery hightlights. Αν δεις τί μπορείς να κάνεις με αυτά τα δυο κουμπιά και μόνο, τότε δεν θα ξανατραβήξεις jpg με καμιά μηχανή.

Πάντως μπορείς να βρεις DSLR με δυο φακούς στα 400 ευρώ καινούρια (Αθήνα).

Αυτό που οπωσδήποτε θέλεις, όπως ανέφερε και ο Βλάσης (και όχι Σπύρος) παραπάνω, είναι η δυνατότητα της μηχανής για αρχεία raw. Εάν οι απαιτήσεις σου είναι για κάπως μεγαλύτερο εύρος πχ από το τυπικό 35-105 που δίνουν οι περισσότερες κόμπακτ, θα έλεγα να μην πας κατευθείαν σε σουπερζουμ, η ποιότητα μπορεί να σε απογοητεύσει. Τι μηχανή έχεις τώρα;

Βλάση,
σε κάποια τεστ που έχω δει - δε θυμάμαι αν ήταν compact ή dslr - έλεγε στα χαρακτηριστικά Φωτομέτρηση x σημείων.
Είναι αυτό που ζητάω ή κάνω λάθος?
Κι αν είναι, τι χρειάζεται μετά η επεξεργασία στο pc?
Και αυτό που βλέπω που λέει στα χαρακτηριστικά (πχ. Φωτομέτρηση 10 σημείων).

@Send, έχω μια "πτωχή" Kodak dx7630. Την είχα πάρει 450 το 2004!!!

Βλάση,
σε κάποια τεστ που έχω δει - δε θυμάμαι αν ήταν compact ή dslr - έλεγε στα χαρακτηριστικά Φωτομέτρηση x σημείων.
Είναι αυτό που ζητάω ή κάνω λάθος?
Κι αν είναι, τι χρειάζεται μετά η επεξεργασία στο pc?
Και αυτό που βλέπω που λέει στα χαρακτηριστικά (πχ. Φωτομέτρηση 10 σημείων).

@Send, έχω μια "πτωχή" Kodak dx7630. Την είχα πάρει 450 το 2004!!!

σωστά αναφέρει φωτομέτρηση τόσων σημείων. Δεν σημαίνει όμως ότι οι αισθητήρες έχουν φθάσει στο σημείο να εκθέτουν τη φωτογραφία διαφορετικά σε κάθε σημείο του καρέ.

Εάν δεν σε πειράζει το μέγεθος, θα πας σε dslr. Πλέον ούτε ο παράγων διαφοράς κόστους υφίσταται σε τέτοιο βαθμό.
Με περίπου 600 ευρώ παίρνει κανείς σώμα και δύο φακούς -πχ Pentax K200D + 18-55 και τον Sigma 70-300 APO και είναι πιο μπροστά από οποιαδήποτε κόμπακτ.

H 7630 είναι μια μηχανή, μεσαιομεγαλούτσικη για τα σημερινά δεδομένα και ιδίως "χοντρή" (πάχος κοντά 5,5 πόντοι), με αισθητήρα 1/2.5'' 6mp, με φακό αντίστοιχο με 39-117mm. Πρακτικά δεν έχει ευρυγώνιο άκρο, θέλεις 30 άντε 32mm βαρειά-βαρειά για να πεις πως κάτι γίνεται. Οι επιδόσεις της στον θόρυβο είναι κακές, άσχημο 400iso, επιεικώς αποδεκτό 200iso, 800iso μόνο σε μειωμένη ανάλυση.

Σήμερα ακόμη και μια Canon A590is, που δεν είναι καν νέο μοντέλο αλλά ήδη 2ετίας, και κάπως μικρότερες διαστάσεις έχει, και μεγαλύτερο εύρος φακού (35-140mm), και μεγαλύτερη ανάλυση (8mp), και σταθεροποίηση φακού, και λιγότερο θόρυβο (όχι τίποτα τρομερό, αλλά τα 400iso φαίνονται κανονικά αξιοποιήσιμα) και όλα αυτά μπορούσαν να βρεθούν γύρω στα 120 ευρώ (δεν πρέπει να υπάρχει πλέον). Παράδειγμα για σύγκριση βάζω, θέλω να πω ότι δεν είναι δύσκολο να ξεπαραστεί σημαντικά ο πήχης που έχεις βάλει με την 7630.