Βοήθεια για αγορά SMD πυκνωτών

ika

Supreme Member
20 September 2010
5,736
Αθήνα
Θέλω να αντικαταστήσω κάποιους SMD ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές στον ενισχυτή/τροφοδοσία ενος φορητού ραδιοφώνου SONY, που λόγω +20ετίας έχουν μάλλον ξεραθεί και ακούω μόνο παράσιτα μόλις το δυναμώσω λίγο.
Κάποιους τους έχω βρεί ακριβώς και κάποιους όχι, δλδ αντί 220uf/4V βρίσκω 220uf/6.3V, αντί 470uf/10V βρίσκω 470mf/16V κλπ
Να το τολμήσω ή όχι;

Αν ναι έχει Panasonic, Nichecon, ELNA, Rubicon, LELON & Suncon. Τι να κοιτάξω;

Last edited:
Κάποιους τους έχω βρεί ακριβώς και κάποιους όχι, δλδ αντί 220uf/4V βρίσκω 220uf/6.3V, αντί 470uf/10V βρίσκω 470mf/16V κλπ
Να το τολμήσω ή όχι;
Αν ναι έχει Panasonic, Nichecon, ELNA, Rubicon, LELON & Suncon. Τι να κοιτάξω;
Τους μέτρισες ; Από που συμπέρανες ότι φταίνε οι πυκνωτές ;
Μπορείς να αντικαταστήσεις πυκνωτές τροφοδοσίας με μεγαλύτερο voltage, τους Lelon, Suncon άφιστους έξω

Τους μέτρισες ; Από που συμπέρανες ότι φταίνε οι πυκνωτές ;
Μπορείς να αντικαταστήσεις πυκνωτές τροφοδοσίας με μεγαλύτερο voltage, τους Lelon, Suncon άφιστους έξω

Δεν τους μέτρησα, υποθέτω ότι είναι το γνωστό πρόβλημα με τους ηλεκτρολυτικούς σε ραδιοφωνάκια της SONY εκείνης της εποχής, καθόσον έχω τα αναφερόμενα συμπτώματα και στα 3 διαφορετικά μοντέλα.
Αλλά θα είναι και μια ενασχόληση για να περάσει η ώρα.

Για κολλητήρι έχω ένα ERSA 25W, είναι ΟΚ;

Μια χαρά είναι το κολλητήρη σου , απλά δεν είναι το κατάληλο εργαλείο για αυτήν την δουλειά , θα ζοριστείς να το σάξεις και θέλει προσοχή , οπώς κανονικά θέλει και solderpaste πάνω στην πίστα όταν φύγουν τα παλιά

έχεις καμια φωτο να το δούμε ?

Αυτή έχω από το ραδιοφωνάκι ανοιχτό, τώρα το έχω ξανασυναρμολογήσει. Ο πυκνωτής πάνω αριστερά από το IC7, θα με δυσκολεύσει μάλλον.

Κοιτα να δείς ,, δεν ειναι κατανάγκη να μπούν smd , ίσως να σε βολέψει και να περάσεις trhu holl πυκνωτές ,, με πιο μπακάλικο τρόπο ασφαλώς ,, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο στην προκειμένη

Μάλλον θα σου φύγει η ψυχή μέχρι να τους βγάλεις, μόλις θα ζεστάνεις τη μια μεριά θα έχει παγώσει μέχρι να πας στην άλλη...άποψή μου μόνο με θερμό αέρα γίνεται δουλειά.

Μάλλον θα σου φύγει η ψυχή μέχρι να τους βγάλεις, μόλις θα ζεστάνεις τη μια μεριά θα έχει παγώσει μέχρι να πας στην άλλη...άποψή μου μόνο με θερμό αέρα γίνεται δουλειά.

έλεγα να ακολουθήσω αυτή τη τακτική
https://www.youtube.com/watch?v=2PmbiZtfyM0

ωραία τακτική. Δεν μας λέει όμως ο τύπος αν με την μηχανική καταπόνηση τραβώντας τον πυκνωτή ξεκολλήσει μαζί και μέρος του track από την πλακέτα τι γινεται μετα

Εχοντας ένα πολύ ψιλό ίσιο κατσαβιδάκι κάτω από τον πυκνωτή (προσπαθώντας να μπει από κάτω δηλαδή) ακουμπας το κολλητήρι στην μια επαφή και την ξεκολλάς ελαφρά ανασηκώνοντας λίγο τον πυκνωτή. Μετα λιώνεις την δευτερη επαφή ανασηκώνοντας λίγο ακόμα. Μια δεξια μια αριστερά βοηθώντας με το κατσαβιδάκι (ή με smd tweezer) το ξεκολλάς. Πρόσεξε μην το παρακάνεις με την θερμοκρασία γιατι αν παραζεστάνεις την πλακετα το track ξεκολλάει εύκολα, αναλόγως και την ποιότητα της πλακέτας, δεν θα τραβάς με πολλή δύναμη δηλαδή με το κατσαβιδάκι προς τα πάνω, ελαφρά υποβοήθηση μόνο.

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά SMD πυκνωτών

Εχοντας ένα πολύ ψιλό ίσιο κατσαβιδάκι κάτω από τον πυκνωτή (προσπαθώντας να μπει από κάτω δηλαδή) ακουμπας το κολλητήρι στην μια επαφή και την ξεκολλάς ελαφρά ανασηκώνοντας λίγο τον πυκνωτή. Μετα λιώνεις την δευτερη επαφή ανασηκώνοντας λίγο ακόμα. Μια δεξια μια αριστερά βοηθώντας με το κατσαβιδάκι (ή με smd tweezer) το ξεκολλάς. Πρόσεξε μην το παρακάνεις με την θερμοκρασία γιατι αν παραζεστάνεις την πλακετα το track ξεκολλάει εύκολα, αναλόγως και την ποιότητα της πλακέτας, δεν θα τραβάς με πολλή δύναμη δηλαδή με το κατσαβιδάκι προς τα πάνω, ελαφρά υποβοήθηση μόνο.

:ernaehrung004::ernaehrung004:

Κάπως έτσι το είχα σκεφτεί, με κατσαβίδι ωρολογοποιίας.

Παίδες αυτές οι τεχνικές είναι συνδιασμός τύχης, βουντού και άρωμα σοκολάτας!
Εάν οι διαδρομές χαλκού στην πλακέτα δεν είναι ισχυρής προσαρμογής...έχεις πολύ μεγάλη πιθανότητα να τις πάρεις στο χέρι!

Στο μόνο που συμφωνώ είναι στο κόψιμο που έκανε ο τύπος με τη πενσάκι, γιατί θα δώσει στο φίλο καλύτερη δυνατότητα να ζεστάνει τις δύο πλευρές.

Παίδες αυτές οι τεχνικές είναι συνδιασμός τύχης, βουντού και άρωμα σοκολάτας!
Εάν οι διαδρομές χαλκού στην πλακέτα δεν είναι ισχυρής προσαρμογής...έχεις πολύ μεγάλη πιθανότητα να τις πάρεις στο χέρι!

Στο μόνο που συμφωνώ είναι στο κόψιμο που έκανε ο τύπος με τη πενσάκι, γιατί θα δώσει στο φίλο καλύτερη δυνατότητα να ζεστάνει τις δύο πλευρές.

Τι τεχνική προτείνεις;

Στην προηγούμενη σελίδα, είχα γράψει ότι με θερμό αέρα μπορεί να γίνει ευκολότερη δουλειά...

Στην προηγούμενη σελίδα, είχα γράψει ότι με θερμό αέρα μπορεί να γίνει ευκολότερη δουλειά...

1. Δεν έχω πιστόλι θερμού αέρα
2. Δεν θα ξεκολλούσαν και τα διπλανά εξαρτήματα, αν είχα;

Στη χρήση θερμού αέρα αλλάζεις τα ακροφύσια αναλόγως της περιοχής που θα δουλέψεις, με την ανάλογη εμπειρία λιώνεις τις κολλήσεις της περιοχής και τραβάς μόνο αυτά που σε ενδιαφέρουν.
Δεν έχω να προτείνω κάτι πιο εύκολο προς τον εξοπλισμό σου, με ασφάλεια.