Βοηθεια για αποκωδικοποιηση μετρησεων

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
476
Αθηνα ,Κεντρο
Γεια σας μπορειτε να με βοηθησετε με τις παρακατω μετρησεις συγκεκριμενα την τιμη ευαισθησιας του ηχειου ?
DSC_0031.jpg
Προερχονται απο παλιο τευχος του ηχου και αφορουν τα ηχεια μου που ο κατασκευαστης τα δηλωνε 89db ισχυει οντως?
Ευχαριστω πολυ!!

Η τιμή ευαισθησίας που δηλώνει ένας κατασκευαστής, είναι πολλές φορές υπεραισιόδοξη ή τη δηλώνει σε συγκεκριμένο εύρος που το βολεύει.

Στη συγκεκριμένη μέτρηση, φαίνεται ότι η ευαισθησία ποικίλει αναλόγως της συχνότητας (φαίνεται ξεκάθαρη η διακύμανση της καμπύλης), εάν μιλήσουμε για την ευαισθησία του στο 1ΚΗz είναι περίπου 86,5dB αλλά αυτό όπως καταλαβαίνεις είναι μόνο σε μία συχνότητα.
Σε γενικές γραμμές το βλέπω ως εύκολο ηχείο ως φορτίο, με μέση ευαισθησία.

Υπάρχει συχνότητα αναφοράς για την ευαισθησία όπως ανέφερες π.χ. 1kHz η το γενικότερο φάσμα μετράει?
Περισσότερο ρωτάω για να έχω μια ιδέα όταν βρίσκω τέτοια διαγράμματα να ξέρω τι κοιτάω φαντάζομαι να είναι όλο το φάσμα όσο το δυνατόν πιο πάνω αλλά υπάρχει θεμελιώδης συχνότητα ?

Στα ηχεία έχω μια "διστακτικότητα" ως προς τα πρότυπα μετρήσεων τους, δεν μου είναι πολύ οικεία.
Στα ενισχυτικά ή τις πηγές το 1KHz είναι συνήθως το σήμα αναφοράς, στις συνήθεις μετρήσεις.

Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση οπότε μάλλον είναι θέμα κατασκευαστή όπως στην δική μου περίπτωση που διαλέγει αυτός το κομμάτι μετρήσεων που τον βολεύει για μάρκετινγκ και δηλώνει ανάλογα.

Στα ηχεία καλό είναι να υπάρχει το πλήρες διάγραμμα όπως παραπάνω, να ξέρεις που "βουτάει" ( αν βουτάει πολύ είναι σημαντικό ) η ευαισθησία ώστε να ξέρεις πάνω κάτω τι ενισχυτή θες ή αν σου αρκεί ο υπάρχων.
π.χ. τα Klipsch RP-280F που είναι αρκετά ευαίσθητο ηχείο σε όλη την κλίμακα, στα χαμηλά 40-80Hz πέφτει η ευαισθησία του, πράγμα που σημαίνει ότι ένας ενισχυτής που δεν είναι αρκετά "δυνατός" θα σου δώσει τα πάντα στα μεσσαία και τις υψηλές αλλά στις χαμηλές το ηχείο θα "υπο-αποδίδει", θα το κρατάει πίσω ο ενισχυτής που δεν θα μπορεί να "κινήσει" τα μεγάλα woofer τους για τις χαμηλές συχνότητες.
Στα συγκεκριμένα ηχεία π.χ. ένας Denon AVR-X5200W θα σου δώσει πολύ περισσότερο μπάσο από ότι ένας "αδύναμος" AVR-X500.