Βοήθεια για διπλοκαλωδίωση ηχείων!!

THANOS77

Senior Member
11 January 2007
348
Μπορεί κάποιος να μου πει με σιγουριά αν για να διπλοκαλωδιώσω ένα ζευγάρι ηχείων με 2 ζεύγη ξεχωριστά καλώδιων , εννοώ, όχι ένα που είναι κατασκευασμένο με 4 άκρες στο τέλος, αλλά 2 διπλά ζεύγη, αν πρέπει να είναι και τα δύο το ίδιο μήκος...

Δηλαδή, εχω ενα ζευγος τώρα 2.50 μέτρα και θελω να παρω ένα ακόμα με μηκος 2.75 ή 3.00 μέτρα τα οποία θα διπλοκαλωδιώσω για τις ψηλές ή χαμηλές συχνότητες..πχ..το ίδιο είναι δεν έχει σημασία....

Θα έχει διαφορά στο σήμα και θα ακούγεται με αισθητή καθυστέρηση αν πχ το ένα ζεύγος τρέχει για τις ψηλές και το άλλο το πιο μακρύ για τις χαμηλές ή και αντίστροφα?? Το ερώτημα είναι αν το σήμα θα κάνει αισθητή διαφορά, είτε χαμηλές είτε υψηλές, εάν περνάει από ένα πιο μακρύ καλώδιο από το άλλο...!!!


Ευχαριστώ εκ των προτέρων....
 
Για 25 εκ . δεν νομίζω να παίζει ρόλο . Είναι όντως μικρή η διαφορά . Αλλά αφού πρόκειται να πάρεις τώρα το δεύτερο καλώδιο , γιατί δεν το παίρνεις στο ίδιο μήκος ;
 
Ναι το ίδιο είναι, απλά εγώ τώρα έχω το ένα που είναι 2.5μ και βρήκα μεταχειρισμένο στα 2.75 και λεω να το προσθέσω για διπλοκαλωδίωση αρκεί να μην επιφέρει καμιά αλλαγή στον ήχο, να ακούγονται με χρονική διαφορά!!!

Ευχαριστώ ξανά...!!!
και για την γρήγορη απάντηση
 
Μπορείς και να κόψεις λίγο αυτό που θ' αγοράσεις.

Έτσι, για να είσαι και ψυχολογικά καλυμμένος...
 
Αν υπολογισεις τα 25 εκατοστα της διαφορας με την ταχυτητα του ηχου .θα καταλαβεις οτι μαλλον δεν υπαρχει διαφορα,αν και εδω μιλουμε για τον επιπλεον χρονο που θελει να διανυσει το ηλεκτρικο ρευμα που βγαινει απο τις εξοδους του ενισχυτη
 
Για τη ΧΡΟΝΙΚΗ διαφορα που λες

με εναν προχειρο υπολογισμο, αφου:

speed of light = 299792458 meters/ second

για να υπαρξει διαφορα 1/100 second (δηλ ενος εκατοστου του δευτερολεπτου), θα πρεπει το μηκος του ενος καλωδιου να ειναι 2.997.925 μετρα διαφορετικο απο το αλλο!
(με την προϋποθεση οτι το ηλεκτρικο σημα ταξιδευει με την ταχυτητα του φωτος)

Προσοχη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

μιλαμε για την καθυστερηση του ηχου ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ, ΤΟ ΣΧΗΜΑ , ΤΗ ΔΙΑΜΕΤΡΟ, ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΛΠ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ.


το εγραψα για να χαμογελασουμε λιγο, και δεν ελαβα υποψη μου διαφορα ειδη κινησης των ηλεκτρονιων οπως κινηση Brown και precipitates, και grain structure του αγωγου (...)
Χρονικη διαφορα που ρωτηθηκε αρχικα, δεν υπαρχει.
 
Αυτο ακριβως εννοουσα και εγω ,γιατι ορισμενα πραγματα πρεπει να απομυθοποιουνται και να μην τρελλαινομαστε πιο πολυ,οι ασπρες ποδιες καιροφυλακτουν
 
Κάποιοι υποστηρίζουν, ότι ένας πολύ καλός τρόπος διπλοκαλωδίωσης, είναι να έχουμε 2 καλώδια για το σήμα, αλλά μόνο ένα για την επιστροφή (με το βραχυκυκλωτήρα στη θέση του). Έχει κανείς γνώμη πάνω σε αυτό ?
 
Re: Απάντηση: Re: Βοήθεια για διπλοκαλωδίωση ηχείων!!

δηλαδη?
Απο πείρα και μόνο εγώ όταν προσπάθησα να χρησιμοποιήσω 2 διαφορετικά καλώδια ΜΕΓΑΛΗΣ διατομής στην έξοδο στον Symphonic line για να κάνω διπλοκαλωδίωση πραγματικά γονάτισα τον ενισχυτή με σημαντική μείωση της ισχύος και φανερή αδυναμία --- που δεν κάηκε βέβαια μόνο και μόνο επειδή είναι καλή κατασκευή.
Φίλος που έκανε το ίδιο κατάφερε και έκαψε τον ενισχυτή.
Κάτι γίνεται με χωρητικότητες, αντιστάσεις, φορτία κλπ
Δυστυχώς δεν είμαι τεχνικός για να σου δώσω περισσότερες εξηγήσεις
 
μου φαινεται λιγο υπερβολικο το να καει ο ενισχυτης γι αυτον τον λογο,δεν το εχω ξανακουσει,ξερεις κανεις κατι σχετικο?
 
Διπλοκαλωδίωση κάνουμε μόνο όταν το επιτρέπει ο ενισχυτής που χρησιμοποιούμε, όχι σε όλους γιατί πράγματι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Μπορεί να γίνει διπλοκαλωδίωση αν για παράδειγμα έχει δύο εξόδους ηχείων Α + Β, ή αν στο εγχειρίδιο λέει για παράδειγμα ότι στις μπόρνες του ενισχυτή μπορούν να συνδεθούν δύο καλώδια, το ένα για παράδειγμα με μπανάνα κάθετα στην μπόρνα κ το άλλο πάλι με μπανάνα οριζόντια-"καρφωτά" στην ίδια μπόρνα.
 
Κάποιοι υποστηρίζουν, ότι ένας πολύ καλός τρόπος διπλοκαλωδίωσης, είναι να έχουμε 2 καλώδια για το σήμα, αλλά μόνο ένα για την επιστροφή (με το βραχυκυκλωτήρα στη θέση του). Έχει κανείς γνώμη πάνω σε αυτό ?

Όποιοι τα λένε αυτά προφανώς δεν έχουν ούτε τις στοιχειώδεις γνώσεις Ηλεκτρονικής.
 
Η διπλοκαλωδίωση μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε ενισχυτή, αρκεί φυσικά να χωράνε τα 2 καλώδια στους ακροδέκτες του. Δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στον ενισχυτή, αρκεί φυσικά να μην έχει γίνει κάποιο χοντρό λάθος στην καλωδίωση και ο ενισχυτής να μην είναι αφύσικα επιρρεπής σε ταλαντώσεις.

Το μόνο θέμα με αυτή, είναι το κατά πόσο τελικά βελτιώνει (ή επιδεινώνει) το τελικό ακουστό αποτέλεσμα.
 
Αυτη δημητρη, η διπλοκαλωδιωση,απο μια μπορνα να φευγουν δυο καλωδια ειναι αυτη που λεμε on the fly?Tην εχεις δοκιμασει στο δικο σου συστημα?