Βοηθεια για δορυφορους και εγκατασταση

Η διαφορές των δύο τύπων πιάτων είναι κατασκευαστικές. Τα πιάτα τυπου όφφσετ έχουν (επι ίσων διαστάσεων) καλύτερη απολαβή (gain) κυρίως γιατί το σύνολο χοάνης-lnb δεν σκιάζει το σήμα (στα οφφσετ βρισκεται χαμηλά κάτω, ενω στα παραβολικά (κεντρικής εστίασης) στο κεντρο.
Απο εκει και περα μετραει βεβαια και η ποιότητα κατασκευής. Στην πραξη σήμερα μεχρι 1.8μ βρισκεις πιάτα οφφσετ και απο εκει και πάνω παραβολικά (κατι λιγα πιο μεγαλα οφφσετ ειναι πανάκριβα)
Σε γενικές γραμμές ενα πιάτο 1.8μ όφφσετ (οπου 1.8μ πρεπει να ειναι η οριζόντια, δηλαδή η στενότερη διάστασή του) στην μπάντα Ku έχει απολαβή αντίστοιχη ενός 2.10-2.20 παραβολικού (βεβαια και το συγκεκριμένο πρεπει να είναι 1.80Χ1.95 γιατι τα μαμπο που κυρίως πωλούνται στη χώρα μας είναι 1.75Χ1.85)

Απάντηση: Re: Βοηθεια για δορυφορους και εγκατασταση

Σε γενικές γραμμές ενα πιάτο 1.8μ όφφσετ (οπου 1.8μ πρεπει να ειναι η οριζόντια, δηλαδή η στενότερη διάστασή του) στην μπάντα Ku έχει απολαβή αντίστοιχη ενός 2.10-2.20 παραβολικού (βεβαια και το συγκεκριμένο πρεπει να είναι 1.80Χ1.95 γιατι τα μαμπο που κυρίως πωλούνται στη χώρα μας είναι 1.75Χ1.85)
Το δικό μου MABO (offset) έχει μετρημένες απο εμένα πραγματικές διαστάσεις 1.85Χ1.95.
Το έχω βέβαια αρκετά χρόνια και ίσως τα "νέας" γενιάς να συρρικνώθηκαν λίγο. Με πρώτη ευκαιρία θα το διαπιστώσω. (Astra Sat -Βυζαρέλης)

Σας ευχαριστω παιδια. Εκανα κι εγω μια ερευνα και βρηκα ενα πολυ καλο αρθρο, απο τον Γιάννη-Φιλίππου Δημητριάδη, που είχε δημοσιεθεί στο Digital TV SAT.

Αναφερει τα παρακατω, σχετικα με το θεμα:
"Δύο πιάτα ιδίων διαστάσεων και κατασκευής έχουν διαφορετική ποιότητα και δεν αποδίδουν απαραίτητα το ίδιο. Επίσης, με ίδιες διαστάσεις, τα πιάτα τύπου offset έχουν μεγαλύτερη απολαβή από τα prime focus (κεντρικής εστίασης), στα οποία η θέση του συνόλου χοάνης-LNB σκιάζει το λαμβανόμενο σήμα και μειώνει την απολαβή. Η διαφορά μεταξύ τους όμως μικραίνει στους ακραίους δορυφόρους, καθώς τα πιάτα offset "κοιτάζοντας" περισσότερο προς τα κάτω, δέχονται περισσότερο θόρυβο εδάφους! Στην μπάντα C τα πράγματα αντιστρέφονται υπέρ του πιάτου κεντρικής εστίασης, καθώς εδώ μετράει πιο πολύ το εμβαδόν της ανακλαστικής επιφάνειας."

"...θα πρέπει ακόμη να διευκρινήσουμε πως μέχρι την διάσταση 1.8μ θα εννοούμε πιάτα τύπου offset και από 2,4μ και άνω παραβολικά. (Το πιάτο offset 1.25X1.40 θα το ορίζουμε ως 1.25μ, όπως είναι το σωστό αν και οι πωλητές τα πωλούν ως 1.4μ! Χοντρικά το offset 1.8μ αντιστοιχεί στα ποιοτικά πιάτα 1.85Χ1.95 ?και όχι στα κατώτερα 1.65Χ1.75 που πωλούνται συνήθως για 1,8μ και η απολαβή του πρώτου μπορεί άνετα να αντιστοιχιστεί με πιάτο 2.20μ παραβολικό, ενώ του δεύτερου θα την αντιστοιχίζαμε περίπου με 1.90 κεντρικής εστίασης)."

Πηγή

Επομενως, απο οσα εχω διαβασει, μηπως θα ηταν μια πολυ καλη ιδεα ενα κινητο πιατο 2.40 τυπου offset??? :chinscratch:

Πάνο λάθος κατάλαβες. Δεν βρίσκεις εύκολα offset πάνω απο 1.80. Αν το βρεις δεν ..θα θέλεις να το αγοράσεις λόγω κόστους.
Λοιπόν ή επιλέγεις 1.80 offset με πολύ λογικό κόστος (Mabo) ή ξεφεύγεις στις τιμές.

Δηλαδη Αλεξανδρε, εαν βρω, για τι τιμες μιλαμε για το 2.40 offset? Παντως για 2.05 offset που βρηκα, μαζι με την εγκατασταση θα μου βγει γυρω στα 400 ευρο.

η τιμες απο 2 μετρα και πανω αυξάνονται με Γεωμετρική προοδο Πανο
μπορει και 2 40 να φτασει και 600-800 ευρω διοτι αρχιζει και μπλεκει το πραγμα με την στερέωση του πιάτου και τα αντιστοιχα μεροκαματα κλπ κλπ

η τιμες απο 2 μετρα και πανω αυξάνονται με Γεωμετρική προοδο Πανο
μπορει και 2 40 να φτασει και 600-800 ευρω διοτι αρχιζει και μπλεκει το πραγμα με την στερέωση του πιάτου και τα αντιστοιχα μεροκαματα κλπ κλπ

Μαλλον το καλυτερο που εχω να κανω ειναι να ρωτησω, να δω τι παιζει με τις τιμες και αναλογα να διαλεξω το πιο καταλληλο πιατο για εμενα, σε μια λογικη τιμη...ΟΚ :grinning-smiley-043

Παντως, τωρα που το θυμηθηκα, νομιζω οτι η τιμη για εγκατασταση ενος 2.40μ offset ηταν καπου στα 1000-1200 ευρο. Οποτε οπως λες κι εσυ αυξανεται με γεωμετρικη προοδο. Η ερωτηση μου ομως ειναι οτι θα εχω μεγαλη διαφορα στο τι θα πιανω και με τι ποιοτητα θα τα πιανω μεταξυ 2.05 και 2.40???

Last edited:
Παντως για DH 2.70 που ειχα ρωτήσει εγω πριν κανα χρόνο (γιατι μπαινει στην ίδια βαση με το 2.40 που έχω) η καλύτερη "φιλική" τιμή που βρήκα ήταν 1600. Τετοια μεγαλα λίγοι φερνουν πλέον και θελει πολύ ψάξιμο

Παντως για DH 2.70 που ειχα ρωτήσει εγω πριν κανα χρόνο (γιατι μπαινει στην ίδια βαση με το 2.40 που έχω) η καλύτερη "φιλική" τιμή που βρήκα ήταν 1600. Τετοια μεγαλα λίγοι φερνουν πλέον και θελει πολύ ψάξιμο

Το φιλαρακι μου που ειναι τεχνικος μου ειπε για 2.40 offset που τα εφερνε ενας Ρωσσος, αλλα τωρα εχουν χαθει τα ιχνη του...

του 240 οffset ή του Ρωσσου?

Το 2.40 offset τα εφερνε ο ενας Ρωσσος στην αντιπροσωπεια που συνεργαζεται ο φιλος μου, που αγοραζει τα πιατα του απο εκει. Αλλα εχει λεει μερικους μηνες τωρα που του εχει πει η αντιπροσωπεια οτι σταματησε να συνεργαζεται με το Ρωσσο, γιατι εχει ψιλοχαθει...

Πανο μαλλον εννοεις τα CTB-2.4: http://www.supral.ru/p0301.html
Εχω δει μια στην Κερκυρα. Μερικοι την δουλευουν στον Astra 2D και στην Κυπρο οπου ηταν (δε γνωριζω αν ειναι ακομα) η αντιπροσωπια.

Αν δεν εχεις προβλημα απο πλευρας κοστους υπαρχουν και αλλοι κατασκευαστες σ' αυτο το μεγεθος οπως π.χ. Famaval, DH, Patriot, Prodelin, Precision Antennas, Aerial Oy για να αναφερω μερικους. Το θεμα ειναι στη Ροδο πως φτανουν.

Πανο μαλλον εννοεις τα CTB-2.4: http://www.supral.ru/p0301.html
Εχω δει μια στην Κερκυρα. Μερικοι την δουλευουν στον Astra 2D και στην Κυπρο οπου ηταν (δε γνωριζω αν ειναι ακομα) η αντιπροσωπια.

Αν δεν εχεις προβλημα απο πλευρας κοστους υπαρχουν και αλλοι κατασκευαστες σ' αυτο το μεγεθος οπως π.χ. Famaval, DH, Patriot, Prodelin, Precision Antennas, Aerial Oy για να αναφερω μερικους. Το θεμα ειναι στη Ροδο πως φτανουν.

Οτι και να σου πω τωρα θα ειναι ψεμα, γιατι κι εγω δεν τα γνωριζω καλα...
Παντως ο φιλος μου εχει βαλει τετοια πιατα στη Ροδο και μερικες φορες μου ειπε, αναλογα τον καιρο, πιανουν και τα ελευθερα αγγλικα (BBC, ITV,...). Οταν θα ερθει η στιγμη της εγκαταστασης θα του πω να ψαξει να μου βρει. Εγω να καθομαι να ψαχνω...δεν εχω χρονο για τετοια, για αυτο και φωναζω τον ειδικο.

Καταλαβα. Μακαρι ο ειδικος σου ομως να μη ζηταει τα πολλαπλασια απ οτι θα επρεπε να δωσεις εσυ ο ιδιος. Δεν ειναι η 1η φορα που ειδικα σ' αυτο το τομεα και επιπεδο κοστους βγαζουν καποιοι παλαβα κερδη.

Καταλαβα. Μακαρι ο ειδικος σου ομως να μη ζηταει τα πολλαπλασια απ οτι θα επρεπε να δωσεις εσυ ο ιδιος. Δεν ειναι η 1η φορα που ειδικα σ' αυτο το τομεα και επιπεδο κοστους βγαζουν καποιοι παλαβα κερδη.

Οχι, ενταξει. Ειναι φιλος προσωπικος εδω και πολλα χρονια. Παντως σιγουρα ισχυει σε πολλες περιπτωσεις αυτο που λες, δεν αντιλεγω. Ισως εαν δεν ειχα φιλο που να ασχολειται με αυτα, να πηγαινα σε πιο απλες λυσεις και μετα σιγα σιγα μονος μου να μαθαινα πραγματα και να προχωρουσα.
Σε ευχαριστω παντως για τις συμβουλες :grinning-smiley-043

Α τοτε ανοικεις στους τυχερους. Εδω οταν ειχα αρχησει να ψαχνομαι τι ειναι εφικτο απ το μπαλκονι λογω εμποδιων εψαχνα κανα μαγαζι της προκοπης για συμβουλες και το μονο που μου προτεινε ενας ηταν να ρθει να μετρησει τον οριζοντα με μολις 200DM, τζαμπα δηλαδη. Τι ηταν 100 τοτε πριν σχεδον 15ετια για εναν μαθητη ? Μετα μου κατεβηκαν ιδεες και ξεκινησα τους τριγονομετρικους υπολογισμους αναλογα την μερα και ποια ωρα εμφανιζεται ο ηλιος περνοντας καποιο εμποδιο εβγαζα συμπερασμα με επισης δικο μου προγραμμα στο Excel σε τι αζιμουθιο δορυφορου ισοτιμει. Ετσι γλυτωσα τα 200DM και καταλαβα οτι για να πιασω 19.2Ε θα θελα γυρω στα 5μ σωληνα εκτος μπαλκονιου, και για 13Ε περιπου 3μ. Αυτα υπο συνθηκες αυστηρης απαγορευσης στησιματος κεραιας και ας ηταν εντος μπαλκονιου κρυμμενη μη εμφανησημη απ το δρομο. Σορρυ για το ΟΤ αλλα ταιριαζε.