Βοήθεια για εγκατάσταση δορυφορικού εξοπλισμού για OTE TV

tasosonic

New member
28 January 2013
4
Καλησπέρα, μόλις σήμερα συγκέντρωσα όλα τα υλικά και ξεκίνησα την εγκατάσταση. Προτίμησα να διαλέξω εγώ τα υλικά και να μην πάρω το πιάτο του οτε! Οπότε έχουμε και λέμε: Πιάτο 85x80 edision αλουμινίου, LNB EDISION SL-1 Μονό SLIM Multifeed Universal 40mm, καλώδιο και 2 F κονεκτορες. Ξεκίνησα τα συναρμολόγησα όλα σωστα πιστευω.. όλα καλά και όλα ωραία μέχρι την στιγμή που έπρεπε να βρω τον δορυφόρο... Εδώ να πω οτι για προσανατολισμό, χρησιμοποίησα το smartphone μου, με την πυξίδα του καθως και μια εφαρμογή satellite director! Τον εβαλα να κοιτάει προς το σωστό σημείο, και με μικροκινήσεις κάποια στιγμή κιτρίνισαν οι μπάρες αλλα μετα απο κει και περα εχασε το σημα και αν και πεδευομουν ώρες δεν κατάφερα να το ξαναβρώ! Μου μπαίνουν σκέψεις μήπως η πυξίδα δεν μου δείχνει σωστά.. επίσης και η εφαρμογή δεν ξέρω κατα πόσο αξιόπιστη είναι... και μια ερώτηση: Το Lnb στην τοποθέτηση του να το βάλω κοντά στο πιάτο ή πιο μακριά ;; επίσης για την ανύψωση, στην βάση έχει στις μοίρες ενα V I , το V ειναι το βελάκι που δείχνει τις μοιρες ή το Ι ;; (δείτε τις εικόνες)

Αρχάριος σε δορυφορικά συστήματα κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη! Ευχαριστώ:)

Attachments

• 2013-10-16 15.05.39.jpg
    2013-10-16 15.05.39.jpg
    156.3 KB · Views: 395
  • 2013-10-16 15.06.38.jpg
    2013-10-16 15.06.38.jpg
    242.6 KB · Views: 388
  • 2013-10-16 15.06.05.jpg
    2013-10-16 15.06.05.jpg
    184.3 KB · Views: 380
Last edited by a moderator:
Μήπως το πρόβλημα σου βρίσκεται εδώ;

Καλησπέρα παιδιά, κι εγώ από χτες στην παρέα, 80άρι gibertini offset, κεντραρισμένο από την αφεντιά μου με PC και πεδιόμετρο.

Στην αρχή είχα φάει τρελλό κόλλημα. Στο PC να δίνει Level 100% και Quality 74% στους TP του ΟΤΕ (12111 κοκ.), στον αποκωδικοποιητή μηδέν! Νούλα. Είχα πάρει απόφαση ότι δε θα το γλυτώσω το 25άρι - το οποίο για εμένα θα ήταν προσωπική ξεφτήλα ύστερα από τις ώρες που έχω ξοδέψει ερασιτεχνικά επί του θέματος. (Πριν τον OTE TV είχα συνδέσει monoblock για Hotbird/Astra και έπιανε τζιτζί και τα 2.)

Τελικά ύστερα από ψάξιμο έμαθα ότι πρέπει να κάνω update το firmware του δέκτη πατώντας back και 2485, αν θυμάμαι καλά, κατά τη διάρκεια του boot, όταν ανάβουν τα 3 λαμπάκια. Μετά από αυτό, ως δια μαγείας δούλεψαν όλα! Signal level 100, ber 4 έως 7 E-07.

Και ρωτάω εγώ ο άμοιρος. Γιατί να μας υποβάλλουν σε τέτοια βασανιστήρια;;; :violent-smiley-030: Δύσκολο είναι να στείλουν έναν αποκωδικοποιητή που δουλεύει out of the box; Τεσπα, τέλος καλό όλα καλά, γλυτώσαμε και το 25άρι. Έγραψα τη λύση εδώ μήπως αποφύγει το εγκεφαλικό κανένας χριστιανός που θα πάει να κάνει μόνος του την εγκατάσταση!... :ernaehrung004: cheers.

Δεν γνωρίζω βέβαια αν την αναβάθμιση την έχει μέσα και απλά πρέπει να εκκινήσεις τη διαδικασία ή πρέπει να βρεις πρώτα το δορυφόρο, χωρίς μάλιστα καμμία ένδειξη, και μετά στα τυφλά να δοκιμάσεις να ξεκινήσεις την αναβάθμιση θεωρώντας ότι έχεις πέσει πάνω στον 9Α. Αν ισχύει το 2ο, τότε το συγκεκριμένο "bug", είναι ένας καλός τρόπος να αναγκάζεσαι να πληρώνεις τεχνικό κατά τη γνώμη μου.

Last edited:
Χμμ αυτο δεν το ξέρω..πως μπορω να το μάθω;; Να αναφέρω πάντως πως 1 φορα μετακινώντας με μικροκινησεις το πιατο, οι μπαρες γεμισαν, πηγα να το σταθεροποιησω και μετά αδειασαν...:(

@mclisme:Πριν από 20 μέρες περίπου,έκανα μια συνεγκατάσταση ΟΤΕ-Nova.Μόλις έβαλα το δέκτη του ΟΤΕ στην πρίζα του ρεύματος,άρχισε μόνος του,άμεσα,να κάνει αναβάθμιση.Συνεπώς,δε νομίζω ότι χρειάζεται αυτή η διαδικασία.Το πιθανότερο είναι ότι ο φίλος δεν έχει σκοπεύσει καλά το δορυφόρο.Αν γίνει άριστα η στόχευση,τότε τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

A. το λνβ όπως στη πρώτη φώτο
Β. το κάτοπτρο ΔΕΝ έχει σωστή ανύψωση, θέλει πιο ψηλά
Γ. να φας το μπλεντάζ (στο καλώδιο) που περισσεύει από το F και είναι το πρώτο που θα σου σκουριάσει..

Αν δεν θες να μας πεις που είσαι χρησιμοποίησε αυτόν τον πίνακα http://www.satlex.net/el/azel_calc.html, επιλέγεις χώρα, πόλη και διάμετρο κατόπτρου και σου βγάζει γωνία ανύψωσης (το V) στο κάτοπτρο που ρωτάς και τη στροφή του lnb...

Ευχαριστω AFam για την απαντηση.. αλλα γιατι θέλει πιο ψηλα;; στις 41 με 42 μοιρες το χω βάλει ετσι δεν είναι;;

Βρίσκομαι στην Εράτυρα-Κοζανης και χρησιμποιησα αυτη τη σελιδα http://www.dishpointer.com/ και μου βγαλε αυτες τις τιμες:

Latitude: 40.3419°
Longitude: 21.5119°
Name: 9E EUTELSAT 9A | EUTELSAT KA-SAT 9A
Distance: 37663km
Elevation: 41.6°
Azimuth (true): 198.9°
Azimuth (magn.): 195.1°
LNB Skew [?]: 14.3°

Last edited:
Υπενθυμίζω ότι οι επίσημες τιμές έχουν νόημα μόνο αν είσαι πραγματικά "κάθετος", αλλιώς πρέπει να διορθώσεις την απόκλιση της καθετότητας. Εγώ το έχω ρυθμίσει 3 μοίρες πιο πάνω από την επίσημη τιμή της περιοχής μου λόγω μη κατακόρυφης βάσης.

Σαφώς και κακώς ξέχασα να το αναφέρω..

Η βάση θα πρέπει να είναι αλφαδιασμένη ...

Ευχαριστω AFam για την απαντηση.. αλλα γιατι θέλει πιο ψηλα;; στις 41 με 42 μοιρες το χω βάλει ετσι δεν είναι;;

Βρίσκομαι στην Εράτυρα-Κοζανης και χρησιμποιησα αυτη τη σελιδα http://www.dishpointer.com/ και μου βγαλε αυτες τις τιμες:

Latitude: 40.3419°
Longitude: 21.5119°
Name: 9E EUTELSAT 9A | EUTELSAT KA-SAT 9A
Distance: 37663km
Elevation: 41.6°
Azimuth (true): 198.9°
Azimuth (magn.): 195.1°
LNB Skew [?]: 14.3°

Στον χάρτη μου βγάζει αυτά..

Η θέση σας:
Γεωγραφικό πλάτος:
40.21° Β (40° 12' 36")
Γεωγραφικό μήκος:
21.31° Α (21° 18' 35")
Πόλη:
[άγνωστη]
Χώρα:
Ελλάδα

Γωνία ανύψωσης:
41.83°
Κλίση LNB (λοξή κίνηση):
14.15°
Γωνία όφσετ:
19.75°
Δορυφόρος:
Eurobird 9A / Ka-Sat (9.0° Α = 351° Δ)

Για κοίτα και το αλφάδιασμα της βάσης

Παιδια τελικά είχατε δίκιο !! Η βαση μου δεν ηταν αλφαδιασμένη.. μολις σήκωσα κιάλλο το πιάτο κατάφερα βρηκα σημα! Εκανε αυτοματα κ την αναβάθμιση και όλα καλα!! Ευχαριστω για την βοήθεια :)

Να προσθέσω και εγώ την εμπειρία μου σχετικά με την αναβάθμιση απλά για να υπάρχει ως πληροφορία... Με το που βρίσκεις τον δορυφόρο, ο αποκωδικοποιητής ξεκινά την αναβάθμιση... Θυμάμαι τον είχα πετύχει χωρίς να προλάβω να σφίξω το πιάτο στη βάση και καθόμουν και το κρατούσα με τα χέρια ακίνητο μέχρι να τελειώσει η αναβάθμιση.