Βοήθεια για Επιλογή Βιντεοπροβολέα.

Φάνης

New member
19 January 2010
7
Αθήνα
Θέλω την βοήθειά σας! Ο κολλητός μου θέλει να στήσει ένα Home Cinema σπίτι του και έχω αναλάβει να τον βοηθήσω με τις λίγες γνώσεις που έχω (περισσότερες από αυτόν όμως).

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

1. Χώρος 5.5m x 3.5m (πλάτος), αφιερωμένος αποκλειστικά στο Home Cinema, οπότε δεν υπάρχουν περιορισμοί επίπλων, φωτός κλπ.

2. Για την εικόνα θέλει να χρησιμοποιήσει βιντεοπροβολέα για να έχει μεγάλη εικόνα.

3. Ο Βιντεοπροβολέας θα τοποθετηθεί στο ταβάνι, σε σταθερή βάση περίπου στα 4 μέτρα από την οθόνη προβολής.

4. Οθόνη θα τοποθετηθεί σταθερή με διαγώνιο 96’’ ή 102’’ και gain 1 (εάν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο για gain, ευχαρίστως).

5. Πηγή θα έχει για αρχή ένα PS3.

6. Χρήση αποκλειστικά για ταινίες (κυρίως HD), παιχνίδια στο PS3 και πολύ σπάνια κάποιον αγώνα ποδοσφαίρου μέσω Nova.

7. Όριο τιμής για βιντεοπροβολέα τα €2.000, αλλά εάν πραγματικά αξίζει κάτι μπορεί να φτάσει μέχρι τα €2.500. Φυσικά, εάν με π.χ. €1.200 πετυχαίνει το 70-80% της ποιότητας, τότε θα κινηθεί προς τα εκεί.

Όλα καλά, αλλά έχουμε μπερδευτεί λίγο για το βιντεοπροβολέα. Προσπάθησα να βγάλω άκρη την τελευταία εβδομάδα διαβάζοντας στο φόρουμ, αλλά μπερδεύτηκα ελαφρώς. Είχαμε καταλήξει στην Benq στα μοντέλα 1000 και 6000. Ξέρω καμία σχέση μεταξύ τους στην τιμή! Απλά πήραμε τα 2 άκρα τιμής και τους είδαμε να παίζουν παράλληλα μπας και βγάλουμε άκρη. Στα δικά μας άπειρα μάτια υπήρχαν σαφώς διαφορές στην εικόνα, αλλά όχι τόσο μεγάλες που να δικαιολογούν την διπλάσια τιμή. Μετά είδαμε και τον Optoma HD82 ThemeScene ο οποίος μας φάνηκε αντίστοιχος του Benq 6000 χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε ιδιαίτερες διαφορές.

Κατόπιν όλων αυτών, μπερδευτήκαμε και άλλο γιατί μας πρότειναν διάφορα μαγαζιά τους παρακάτω προβολείς, και χάσαμε την μπάλλα.

Sony VPL VW60: Το κουφό είναι ότι ενώ τον βλέπω να έχει περί τα €4.000 (και θεωρώ ίσως λανθασμένα ότι είναι ένα σκαλί ανώτερος από τους προβολείς τον 2.000), τον βρήκαμε προσφορά στα €1.980. Αξίζει, τι λέτε? Είδα ότι δεν είναι DLP αλλά SXRD….είναι καλύτερη τεχνολογία ή απλά πιο ακριβή?

Panasonic PT-AE4000E: Μας τον πρότειναν ως τον κορυφαίο στα €2.500. Είναι αλήθεια…δλδ. Είναι καλύτερος από Optoma & Benq? Εάν ανέβει σε αυτά τα χρήματα είναι η καλύτερη επιλογή?

Epson TW5000: Μας τον πρότειναν ως άριστη αγορά τώρα που η τιμή έχει πέσει στα €1.700. Τι γνώμη έχετε? Πόσο καλύτερος είναι από τον Benq 1000 και πόσο χειρότερος από τους προβολείς των €2-2.500 που αναφέρω πιο πάνω.

Ευχαριστώ Πολύ για την βοήθεια!

o vw60 ειναι πολυ παλιος/κατηργημενος και δεν τον σκεφτεσαι καθολου.
μεταξυ των αλλων δυο ο epson 5000 ειναι αριστος στα χρηματα του.
Ο panasonic μαλλον θα ειναι καλυτερος ,αλλα ανεπαισθητα και σιγουρα οχι για 1000ε πιο πανω.
Ολοι ειναι πολυ καλυτεροι απο τον benq w1000.
Γιατι δεν κοιτας και optoma hd82 , sony hw15 ,benq w6000 ?

@vadergr: Σε Ευχαριστώ! Κοιτάμε και Optoma HD82 & Benq W6000....αυτοί είναι μέσα στους 3 πρώτους που ανέφερα ότι είδαμε live. Απλά η διαφορά εικόνας στα μάτια μας δέν ήταν τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί τα 1.000+ παραπάνω. Για αυτό ζητάω γνώμες και για αυτούς τους 3 + αυτούς που ανα´φερω ότι μας πρότειναν κάποια άλλα μαγαζιά.

Αν θες πολυ καλη εικονα αλλα και value for money, τοτε epson 5000 η και sony hw10 (αν υπαρχει ακομα κοντα στα 1600ε)
Μια ακόμα ερώτηση, ο Sony HW10 σε σχέση με τον HW15 είναι υποδεέστερος ή απλά ένα μοντέλο πίσω? Ρωτάω γιατί παίζουν στην ίδια τιμή σχεδόν.

:afro::afro:Λογικα ο hw15 ειναι αρκετα καλυτερος συμφωνα με τα χαρακτηριστικα του.Πριν 1 μηνα παντως εκανε πανω απο 2000.Δεν ξερω αν η νεα τιμη περι τα 1900 αποτελει κελεπουρι ή υπαρχει καποιος λογος που μειωθηκε.Χωρις να παω να δω απο κοντα εικονα για να συγκρινω απεκτησα προσφατα τον tw5000 κ ειμαι πολυ ευχαριστημενος.Να μου μπορουσε καποιος να με βοηθησει λιγο κ στο calibration :afro: Λαβε υποψιν σου οτι ο επσον εχει κ 3 χρονια εγγυηση ΚΑΙ για τη λαμπα.

Φίλε Φάνη .Όπως θα κατάλαβες κι εσύ ,όλοι μας έχουμε τι δική μας άποψη σχετικά με το ποιός προβολέας είναι καλύτερος για τον καθένα ,αλλά λίγο πολύ όλοι έχουν κάποιο δίκιο.
ΠΡοβολείς και μάρκες στην αγορά ένα σωρό... και οι διαφορές από μοντέλα σε μοντέλα από μικρές έως ....πολύ μικρές !! κατά την γνώμη μου .
Αυτό που θα συμβούλευα σε κάποιον υποψήφιο αγοραστή προβολέα - ειδικά σε κάποιον άπειρο - είναι να δει πέρα από τα χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα πρέπει να υπολογίσεις τα μετά την αγορά ,π.χ. Εγγύηση λάμπας (και τι ακριβώς καλύπτει) ,υποστήριξη στην εγκατάσταση από το κατάστημα της επιλογής σου (δεν εννοώ απαραίτητα να στον εγκαταστήσει επί αμοιβής ,αλλά να σε βοηθήσει στο να τον στίσεις μόνος σου) κλπ.
Δυστυχώς τα παραπάνω τα λαμβάνουμε υπόψιν όταν είναι πια αργά!!!
Κατά την προσωπική μου γνώμη , οι διαφορές τη σήμερον ημέρα , στους προβολείς είναι αντίστοιχη με αυτές στα Hi-end και Hi-fi μηχανήματα ,ήτοι πολύ μεγάλες διαφορές στην τιμή τους - για πολύ μικρό (σχετικά) αποτέλεσμα στη ποιότητα. Δεν ήταν οφθαλμαπάτη το ότι δεν έβλεπες μεγάλες διαφορές στους προβολείς με διαφορά τιμής 1000 ,μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι και οι προβολείς με διαφορά τιμής και 3000 έχουν μικρή απόκλιση στην ποιότητα .Την οποία όμως βέβαια κάποιος μερακλής θέλει και μπορεί να την πληρώσει.
Πάντα κατά την γνώμη μου ,επικεντρώσου στο είδος που ταιριάζει στο χώρο σου (οι LCD π.χ. είναι πολύ πιο ευέληκτοι στην εγκατάσταση αν υπάρχουν περιορισμοί, λόγω Lens shift και μεγάλου zoom) και δώσε ένα μικρό μέρος των χρημάτων που θα γλυτώσεις αν αγόραζες προβολέα στον άνω όριο της τιμής που διαθέτεις , καλόντας έναν επαγγελματία να σου ρυθμίσει σωστά τον προβολέα (βλέπε Καστρουνής) .Η εικόνα ενός σωστά ρυθμισμένου προβολέα είναι μακράν καλύτερη ενός´ακριβότερου αλλά αρύθμιστου.
Ελπίζω να βοήθησα.

Απάντηση: Re: Βοήθεια για Επιλογή Βιντεοπροβολέα.

:afro::afro:Λογικα ο hw15 ειναι αρκετα καλυτερος συμφωνα με τα χαρακτηριστικα του.Πριν 1 μηνα παντως εκανε πανω απο 2000.Δεν ξερω αν η νεα τιμη περι τα 1900 αποτελει κελεπουρι ή υπαρχει καποιος λογος που μειωθηκε.Χωρις να παω να δω απο κοντα εικονα για να συγκρινω απεκτησα προσφατα τον tw5000 κ ειμαι πολυ ευχαριστημενος.Να μου μπορουσε καποιος να με βοηθησει λιγο κ στο calibration :afro: Λαβε υποψιν σου οτι ο επσον εχει κ 3 χρονια εγγυηση ΚΑΙ για τη λαμπα.

ακόμα δεν καλίμπραρες το προβολάκι ..???

Σας ευχαριστώ όλους για τις άμεσες και κατατοπιστικές απαντήσεις! :ernaehrung004:

@sdrolito: Αυτό που είπες για τα Hi-End είναι πολύ σωστό. Και εγώ αυτή την εντύπωση αποκόμισα...ότι για 10% καλύτερη ποιότητα πρέπει να πληρώσεις 100% διαφορά στην τιμή. Οι υπόλοιπες συμβουλές σου είναι άκρως σωστές και βοηθάνε πολύ...σήμερα έχει δεύτερο γύρω δοκιμών και προσφορών!

Αν ο φίλος σου είναι ''φανατικός'' gamer, θα σου πρότεινα να προσανατολιστείς στην αγορά LCD ή SXRD προβολέα και αυτό γιατί ο τροχός των DLP κουράζει μετά από πολύωρη θέαση, πόσω μάλλον σε παιχνίδια.