Βοήθεια για επιλογή συστήματος CANON ή NIKON?

Φίλε Dante αφού σε καλημερίσω θα προσπαθήσω να σου μεταφέρω τη μικρή μου εμπειρία. Πριν περάσεις το σκαλοπάτι των Dslr που πραγματικά σου δίνει άλλες δυνατότητες θα πρέπει να σου πω ότι από πρακτικής πλευράς και μόνο τα συστήματα αυτά είναι λίγο δυσχρηστα κάτι που ίσωσ σε κουράσει και απογοητεύσει. Φυσικά όταν η φωταφραφική σου αναζήτηση φτάσει στα επίπεδα που θα επιθυμείς να βγεις μια βόλτα μόνο και μόνο για να φωτογρφίσεις τότε η επιλογή είναι μονόδρομος. Γνώμη μου πάντως είναι ότι σε όποιο από τα δυο συστήματα και αν επιλέξεις να βρεις ένα φακό γενικής χρήσης, κατι σε 18-200 ας πουμε ώστε να μην αλλάζεις συνέχεια φακούς και όταν πραγματικά θα νοιώσεις ότι αυτός δε σε καλύπτει πήγαινε σε κάτι άλλο. Προς θεού μην πέσεις θύμα του marketing και αρχίσεις τις άσκοπες αναζητήσεις για λεπτομέρειες που ποτέ δε θα χρειαστείς και δυνατότητες που ποτέ δε θα εκμεταλευτείς όχι μόνο εσύ αλλά και κανένας από εμάς τους μέσους-εραστέχνες χρήστες. Μαζί θα σου πρότεινα και την αγορά ενός εξωτερικού φλας τρίτου κατασκευαστή γιατί τα ενσωματωμένα μάλλον θα σε απογοητεύσουν. Για το τέλος σου αφήνω το σημαντικότερο. Η μηχανή δεν κάνει το φωτογράφο. Προσπάθησε να γυμνάσεις το μάτι σου σε κάθε τι που μπορεί να γίνει τέχνη μέσα από ένα φακό.Άρχισε να παρατηρείς αυτά που πριν δεν έβλεπες και πίστεψέ με αριστουργήματα υπάρχουν άπειρα γύρω μας αρκεί να έχουμε το βλέμα σε ετοιμότητα και μετά... κλικ! Καλή αρχή.

Για το άλλο θέμα canon-nikon θα προτιμούσα να μη γίνει συζήτηση.

Δεν θα ήθελα να έχουμε οπαδικές αντιπαραθέσεις. Προσωπικά αισθάνομαι ότι έχω μερίδιο στην αύξηση των Nikonians (μαζί με τη βελτίωση των σωμάτων της nikon και τη μείωση των τιμών της) καθώς άλλαξα στρατόπεδο από canon σε Nikon. Δεν αισθάνομαι όμως κάποια ιδιαίτερη χαρά γι αυτό (την αλλαγή), και όσες προτάσεις κάνω δεν γίνονται με βάση τη δική μου προτίμηση.

Re: Απάντηση: Βοήθεια για επιλογή συστήματος CANON ή NIKON?

Για το άλλο θέμα canon-nikon θα προτιμούσα να μη γίνει συζήτηση.

Δεν θα ήθελα να έχουμε οπαδικές αντιπαραθέσεις. Προσωπικά αισθάνομαι ότι έχω μερίδιο στην αύξηση των Nikonians (μαζί με τη βελτίωση των σωμάτων της nikon και τη μείωση των τιμών της) καθώς άλλαξα στρατόπεδο από canon σε Nikon. Δεν αισθάνομαι όμως κάποια ιδιαίτερη χαρά γι αυτό (την αλλαγή), και όσες προτάσεις κάνω δεν γίνονται με βάση τη δική μου προτίμηση.

Βλάση εχεις δικιο :grinning-smiley-043 αλλά δεν νομιζω οτι υπάρχει κανενας λογος αντιπαράθεσης (τουλαχιστον εγώ το αναφερα σαν αστειο επειδη ο φιλος εκανε λογοπαιγνιο με το ονομα του και το τι θα αγορασει)

Και τα 2 συστήματα μια χαρά ειναι (με οτι +/- μπορει αν εχουν σε επιμερους σημεία) Απο και και περα πολλές φορές η επιλογή στρατοπεδου μπορει να ειναι ειτε τυχαια (δική μου περίπτωση - δώρο) είτε συγκυριακή (μια καλή προσφορά σε ενα πολύ καλό σώμα π.χ Canon 40D) ειτε μια συμβουλή από καποιον γνώστη ή κατι αλλο.. :grinning-smiley-043

Αλήθεια?
Το αντίθετο πιστεύω...

Τουλάχιστον 3 από τους τακτικούς θαμώνες έχουν την D300, ορισμένοι ετοιμάζονται για την D700, ενώ χάνω τον λογαριασμό με τους χρήστες D40/60/80.

Εγώ μάλιστα δεν ξέρω καν εάν λογίζομαι ως "κανονάκιας". Βάσει φακών, έχω μόνο 5 Canon (μόνο τους φθηνούς 18-55 και 50/1.8, τον 20-35/3.5-4.5, τον 28-135is και τον MP-E 65/2.8 έχω από Canon, και μόνο τους τελευταίους 2 θεωρώ αξιόλογους και χρησιμοποιώ -παλιότερα χρησιμοποιούσα αρκετά τον 50/1.8 αλλά τώρα από 50ρηδες έχω αρκετούς καλύτερους). Αντιθέτως, έχω 10 Nikkor φακούς, οι περισσότεροι τουλάχιστον αξιόλογοι έως εξαιρετικής απόδοσης, μεταξύ των οποίων οι P.C Auto 105/2.5, S.C Auto 50/1.4, Ai 28/2.8 CRC, 55/3.5 micro, AF-S 17-35/2.8, UD Auto 20/3.5.

Βέβαια, βάσει φακών, μάλλον είμαι Πενταξάκιας. Έχω 26 βιδωτούς Takumar και άλλους 3 SMC σε μπαγιονέτ Κ. :grandpa:

Τασο πλακα κανω... please
Δεν βαζω ποτέ ταμπέλες σε ανθρώπους ειδικά για τόσο ασήμαντα πράγματα)

Σίγουρα το οικονομικό μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγων στην επιλογή συστήματος, ιδίως από την αγορά μεταχειρισμένων. Κι εγώ πχ, επάνω που κοιτούσα προς Konica-Minolta μεριά (θυμάμαι που ξερογλυφόμουν για την εξαιρετική 7D) μου έκατσε μία πολύ καλή περίπτωση Canon, με την 350D. Εξαιρετική ποιότητα εικόνας για την "εποχή" της, εάν αναλογιστούμε ότι ο ανταγωνισμός της ήταν η D50 και η ακριβότερη D70.

Σήμερα οι διαφορές των δύο κυρίως ανταγωνιστών θεωρώ πως έχουν αμβυνθεί. Φαίνονται να αποφεύγουν την εντελώς ευθεία αντιπαράθεση, αντ' αυτής κυκλοφορούν "κοκτέηλς" με διαφορετικές δόσεις συστατικών, για διαφορετικά γούστα.

Ό,τι σύγκριση και να κάνουμε, θα υπάρχει λόγος και αντίλογος.
Πχ υπάρχει πάνω-κάτω ένα consensus για την D300 ως την κορυφαία μηχανή σε μικρό φορμά. Η Canon απέφυγε να την ανταγωνιστεί ευθέως, πχ δανειζόμενη το σύστημα εστίασης της 1D mkIII ή εξελίσσοντας άλλο, και φτιάχνοντας σώμα fully weather sealed, αλλά αντ' αυτού παρουσίασε την 50D αποφασίζοντας να δώσει βάρος σε αισθητήρα με περισσότερα mp και στις δυνατότητες παραμετροποίηση και μικρορυθμίσεων. Επιλογές της. Φυσικά το πακέτο αυτό το τιμολόγησε φθηνότερα από την D300. Βέβαια η τιμή της τελευταίας είναι ένα βήμα μόνο από την 5D (την παλιά), που παραμένει άριστη μηχανή.

Αντίστοιχα διλήμματα υπάρχουν όπου οι δύο εταιρίες έχουν μοντέλα με παραπλήσιες τιμές, πχ D90 / 40D.

Βέβαια, βάσει φακών, μάλλον είμαι Πενταξάκιας. Έχω 26 βιδωτούς Takumar και άλλους 3 SMC σε μπαγιονέτ Κ. :grandpa:

Είσαι φίλος της φωτογραφίας Τάσο, αυτό έιναι όλο. Αν θα σου βάλω μια ταμπέλα είναι αυτή. Δε θα το κάνω όμως, δε νομίζω ότι χρειάζονται ταμπέλες πουθενά.

Ελικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αισθανόμαστε πολλές φορές μια σχεδόν ψυχαναγκαστική διάθεση να υποστηρίξουμε τη φίρμα που γράφει πάνω η μηχανή ή ο φακός μας; Αστείο δεν είναι;

Ή μήπως υπάρχει κάποιoς που να πιστεύει σοβαρά ότι κάποια εκ των canon-nikon
(γιατί εκεί εντοπίζεται ο πόλεμος) δεν είναι καλή εταιρία;

Μετά από σημαντική καθυστέρηση, επανέρχομαι λέγοντας ότι επιτέλους έγινε το πρώτο βήμα μετά από πολύ ψάξιμο αρκετών μηνών.
Αφού ευχαριστήσω ξανά όλα τα παιδιά για τη βοήθεια τους να πω ότι χθες έκανα την παραγγελία στο εξής πακέτο: NIKON D300 + NIKON 17-55mm και θα είναι εδώ τις επόμενες 1-2 μέρες.

Αρχικά είχα επιλέξει τον 24-70 αλλά λόγω μιας πολύ καλής τιμής του παραπάνω συνδυασμού επέλεξα τελικά τον 17-55.
Επόμενο βήμα θα είναι ο 70-200 και τσαντα μέχρι το τέλος του μήνα με τον ερχομό της αδερφής από το Λονδίνο και βλέπουμε.
Αυτά για το ξεκίνημα και ελπίζω να πάνε όλα καλά…

Μεγεια, πολυ καλες επιλογες. Εχε υποψιν σου οτι στην αγγλια η νικον ανεβαζει τις τιμες κατα 10-15% περιπου απο Δευτερα.

Πιστευω οτι και οι δυο ειναι τελειες μηχανες.Αυτο που εχω παρατηρησει ειναι οτι οι σενσορες των Nikon δινουν καταπληκτικο χρωμα και οι σενσορες των Canon καταπληκτικη ευαισθησια στην νυχτερινη φωτογραφιση στο manual mode (τουλαχιστον αυτη την εντυπωση μου δινουν οι δικες μου)
Σου ευχομαι Καλοριζικια η D300 και καλες φατογραφισεις.

Ευχαριστώ πολύ παιδιά!

Εχε υποψιν σου οτι στην αγγλια η νικον ανεβαζει τις τιμες κατα 10-15% περιπου απο Δευτερα.

Ναι το εχω υποψη μου και ήδη εχουν τσιμπισει τις τιμες, ενω και η λιρα εχει ανακάμψει λιγο...

Όχι και τόσο "λίγο", από το 1,02 ευρώ που είχε πέσει (ιστορικό ρεκόρ) στις 29 Δεκεμβρίου, την Παρασκευή έφτασε στο 1,13 (άνοδος 11% σε σχεδόν 10 μέρες!).