Βοήθεια για ηχεία

filip1400

New member
7 November 2013
33
Καλησπέρα σε όλους.
Ευελπιστώ σε μια βοήθεια για επιλογή ηχείων στο σπίτι μου.

Καταρχάς μιλάμε για έναν χώρο 30 τμ ( σαλόνι ) τετράγωνο σχεδόν με δυνατότητα σωστής τοποθέτησης στην μια πλευρά του τετραγώνου χωρίς έπιπλα εμπρός και απόσταση πίσω τους. Βέβαια αν υπάρχει bass reflex καλύτερα η έξοδος του να είναι εμπρός ....
Από τα λίγα που ξέρω θεωρώ μάλλον ιδανικές τις συνθήκες.
Τα ακούσματα μου είναι κυρίως rock , blues , classic αλλά ενίοτε οτιδήποτε.
Οι συνθήκες μου επιτρέπουν να ακούω σε οποιαδήποτε ένταση ότι ώρα μου έρθει ..... και έρχεται συχνά ....

Aυτά με τις απαραίτητες πληροφορίες ( δεν ξέρω αν ξεχνώ κάτι ) .

Τώρα στο υλικό που έχω .....

Διαθέτω παλιά μηχανήματα αλλά δεν ψήνομαι να τα χώσω ιδιαίτερα σε αναβαθμίσεις.
Ο ενισχυτής που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι ο Τechnics su a700mk3 2x40 rms ανά κανάλι αν θυμάμαι καλά και τα ηχεία που έχω είναι τα B&W DM 610 βάσης.
Γενικότερα είμαι αρκετά ευχαριστημένος από τα συγκεκριμένα ( μου τα χαλάνε σε δυνατές εντάσεις ) αλλά έλεγα χωρίς να πειράξω τον ενισχυτή να προχωρούσα σε αγορά κάποιων ηχείων τύπου Heco victa 500 ( οικονομικών δλδ ) ή παρομοίων που να κυμαίνονται σε αυτά τα λεφτά δλδ 300 ε πάνω κάτω.

Καταρχάς έχει κανείς άποψη στο αν αξίζει ή θα είναι το αποτέλεσμα κάπως ίδιο με τα B&W και επίσης ο ενισχυτής θα τα βγάλει πέρα ???

Επίσης υπάρχουν άλλες προτάσεις ηχειων γιατί δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με το τι κυκλοφορεί ?

Ευχαριστώ και περιμένω προτάσεις .....

Καλησπέρα...

Ο ενισχυτής φαίνεται να έχει δυνατότητες,αρκεί να είναι κ καλά συντηρημένος. Eάν δεν είναι,τότε δεν θα έχει νόημα η αλαγή ηχείων!!
Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζονται ηχεία με σχετικά υψηλή ευαισθησία...Τα Heco victa 500 φαίνεται να την έχουν. Πολύ σημαντικό επίσης το πάντρεμα μεταξύ ηχείων-ενισχυτή. Οι ακροάσεις θα πρέπει να γίνουν με τον συγκεκριμένο ενισχυτή.

είχα τα μικρότερα DM 560 με Rotel 2X40,
αν και θεωρούνταν ευαίσθητα , ο Rotel δεν επαρκούσε, δεν το είχα καταλάβει για πολλά χρόνια που τα είχα, άλλαξα γνώμη για το πως παίζουν όταν πήρα τον Yamaha 2000
και επίσης θέλανε την απόστασή τους από τον τοίχο αν και η οπή είναι μπροστά (που δεν ξέρω τελικά κατά πόσο παίζει ρόλο)

Αυτό που θέλω να πω είναι τσέκαρε πως παίζουν με άλλον ενισχυτή και επίσης αν πάρεις άλλα ηχεία τσέκαρε πως παίζουν με τον ενισχυτή σου πρώτα, γιατί δεν είναι σίγουρο το καλύτερο αποτέλεσμα.

Με 300 ευρω για καινουργια ηχεια δεν θα δεις μεγαλη (ισως καμια) βελτιωση στον ηχο σου σε σχεση με αυτα που εχεις.

Αν κρίνω απο την εποχη αγορας του συστηματος, DAC δεν θα εχεις, και με αυτα τα χρηματα θα μπορουσες να βελτιωσεις το τελικο αποτελεσμα κοιτώντας σε αυτη την κατεύθυνση.

Αν ο ενισχυτής σου είναι σε καλή κατάσταση, τα Tannoy 601p (τα παθητικά) θα μπορούσαν να είναι μία πολύ καλή επιλογή.
Τα γνωρίζω ως κάτοχος τους. Εύκολο φορτίο. Βέβαια είναι αλήθεια ότι αξιοποιούνται πλήρως μόνο με καλούς και δυνατούς ενισχυτές. Μπορείς να αλλάξεις ενισχυτή όμως κι' αργότερα, αν θες.

Και εν τω μεταξύ συμπληρώνεις και μ' ένα φτηνό DACάκι, όπως πολύ σωστά προτείνει παραπάνω ο Παναγιώτης.

Δεν ξερω κατα ποσο λενε τα συγκεκριμενα,ειχε πεσει ομως το ματι μου τον Αυγουστο πανω τους http://shop.xtz.se/bild-ljud/hogtalare/golvhogtalare/XTZ-80.1-FRONT?stat=1
και εριξα μια ερωτηση στον αντιπροσωπο.Η τιμη μου φανηκε αστεια ερχοντε στα 330Ευρος αλλα μονο κατα παραγγελια(λογικο).
Αν ξερει καποιος κατι παραπανω ας διαφωτισει με καμια γνωμη γιατι απο τιμη ειναι ταμαμ

Όταν λες σου τα χαλάνε σε υψηλές εντάσεις εννοεις παραμόρφωση;
Ουσιαστική διαφορά δεν θα δείς πάντως,θα συμφωνήσω με την τοποθέτηση του Παναγιώτη
Γιατί δεν χεριάζεις λίγο τον ενισχυτή σου;
Θα εκπλαγείς ευχάριστα

τα b&w θελουν ενισχυτή 2χ70 τουλαχιστον με μεγαλο Damping factor για ελενχο των χαμηλων σε 30τμ πας για 100w στο καναλι θα κοιτουσα για μεταχειρισμενο ενισχυτή να αγορασω παρα τα ηχεια

Last edited:
Καταρχάς ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις.
Έλειπα το ΣΚ και δεν απάντησα εγκαίρως.
Δυστυχώς διαπιστώνω ότι ξεκίνησα λάθος. Εννοώ δλδ ότι αντί να ξεκινήσω από τον ενισχυτή ξεκίνησα από τα ηχεία.
Λέγοντας πριν ότι δεν μου τα λένε καλά στις υψηλές εντάσεις εννοούσα ότι παραμορφώνουν όταν ξεπεράσω κάποια ένταση κάπου στο 80% και μετά .
Μπερδεύονται όλα ..... τα τουίτερ τσιρίζουν και το μπάσο μπουμάρει δλδ δεν ευχαριστιέσαι . Μέχρι εκεί είναι αξιοπρεπέστατος ο ήχος ( τηρουμένων των αναλογιών πάντα ) .

Τα ηχεία και ο ενισχυτής είναι σε άριστη κατάσταση και δουλεύουν μια χαρά. Κάποιος φίλος ( leo 1964 ) είπε να βάλω χέρι στον τεκνικς ... δλδ τι ακριβώς εννοούσε ?

Dac δεν έχει προφανώς ( εδώ που τα λέμε δεν ξέρω καν τι δουλειά κάνει το dac αλλά θα το ψάξω ) αλλά με βλέπω για ενισυχτή πρώτα με dac να φανταστώ ? και μετά πάμε παρακάτω σε ηχεία ???

Λέγοντας πριν ότι δεν μου τα λένε καλά στις υψηλές εντάσεις εννοούσα ότι παραμορφώνουν όταν ξεπεράσω κάποια ένταση κάπου στο 80% και μετά.Μπερδεύονται όλα ..... τα τουίτερ τσιρίζουν και το μπάσο μπουμάρει δλδ δεν ευχαριστιέσαι .

Αυτό είναι φυσιολογικό που περιγράφεις. Σε τέτοιες στάθμες πάνω κάτω,(Στην ουσία τερματίζει το μηχάνημα) οι ενισχυτές έχουν δώσει όλη την ισχύ,και ξεκινάει η παραμόρφωση.

Άρα φίλε μου η ιδέα που είχα να πάρω μεγαλύτερα ηχεία πρώτα θα έκαναν ακόμα χειρότερη την κατάσταση .... από την μέση και μετά δεν θα ακούγονταν .... να υποθέσω ?

Εξαρτάται το ηχείο (Χώρος)....Εάν έχει εύκολη εμπέδηση,κ σχετικά υψηλή ευαισθησία,τότε ο ενισχυτής δεν θα έχει πρόβλημα να δώσει στάθμες.
Μια άλλη παράμετρος,είναι πόσο γρήγορα βγάζει την ισχύ ο ''Χ'' ενισχυτής. Αν για παράδειγμα ο δικός σου την βγάζει όταν το ποτενσιόμετρο βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής του,τότε όσο θα ανεβαίνει θα αυξάνεται γρηγορότερα κ η παραμόρφωση.

Τι εννοείς 80% ;

Αν εννοείς της συνολικής δυνατότητας περιστροφής του κουμπιού του βόλιουμ,πάλι καλά που δεν έχεις(άν δεν τα έχεις ήδη) κάψει κάτι σε ηχέια κι ενισχυτή...
Σίγουρα δουλεύουν καλά;

Ο φουκαράς ο ενισχυτάκος σου,απλά δεν μπορεί να τα οδηγήσει στις εντάσεις που θέλεις,γι' αυτό ακούς όλα όσα απερίγραπτα...περιγράφεις.

Οτι κάτι απο τα δυό ή και τα δυό πρέπει να τα αλλάξεις,αυτό είναι σίγουρο.

Αφού είσαι των εντάσεων,για αρχή κανονικά θα σου πρότεινα να πας για ηχεία και μάλιστα μεγάλης ευαισθησίας.
Τώρα όμως θα σου προτείνω να πας πρώτα για ενισχυτή.
Κι αυτό γιατί αν πάρεις ηχεία ευαίσθητα με αυτό τον ενισχυτή που τον έχεις μονίμως στις εντάσεις και στο κλιπάρισμα θα τα κάψεις.
Και μετά κοιτας και για ηχεία.

Re: Απάντηση: Βοήθεια για ηχεία

Nαι λέγοντας 80 % εννοούσα την συνολική διαδρομή του ποντεσιόμετρου της έντασης.
Βέβαια και εκεί ( 80 %) δεν ακούγεται η κατάσταση οπότε δεν το φτάνω ποτέ.
Σε σέρβις πέρυσι και στα 2 ( ενισχυτής - ηχεία ) δεν υπήρχε πρόβλημα και δεν υπάρχει ούτε τώρα γιατί απλά δεν το τσιτώνω.

Η ηλίθια σκέψη μου ήταν ότι μπουκώνουν τα ηχεία και με μεγαλύτερα και πιο ευαίσθητα θα είχα μεγαλύτερες εντάσεις με πιο ποιοτικό αποτέλεσμα αλλά απ ότι καταλαβαίνω ούτε αυτά που ήδη έχω δεν μπορεί να οδηγήσει ο τεκνικς που λόγος για μεγαλύτερα ......

Εν πάση περίπτωση τώρα το μπάτζετ ανεβαίνει και δείχνει ότι πρέπει να αρχίσω από έναν καλό 2κάναλο .
Δεν με ενδιαφέρει αν είναι μεταχειρισμένος.
Στα 30 τμ " σωστού" χώρου τι σετάκι ενισχυτή - ηχείων είναι κατάλληλο και για χαμηλές αλλά και για υψηλές εντάσεις χωρίς να κινδυνεύει κάτι από τα 2 να καεί ???

Last edited:
Ποιο ειναι αυτο το budget που σκεφτεσαι δλδ?
Γιατι η αληθεια ειναι κριμα να τα πας για αποσυρση,τα ηχεια, αν δε τ ακουσεις να παιζουν σωστα(σωστοτερα ισως).

Και μια ερωτηση με τι καλωδια τα συνδεεις στον ενισχυτη?

Τα ηχεία σου,είναι σωστά στημένα; Δηλαδή εννοώ...έχεις δοκιμάσει να πειραματιστείς με την τοποθέτησή τους; Μήπως το αποτέλεσμα που περιγράφεις,δημιουργείται απο αυτό το πράγμα;!!

Παιδιά..μιλάμε για το ποτ στο 80%...αυτά γίνονται ούτε σε πολυενισχύσεις...δεν φταίει η τοποθέτηση που ο ενισχυτής παραδίδει πνεύμα και κλιπάρει.
Αν ο ενισχυτής δεν οδηγεί άνετα,,,
Εγώ απορώ πως άντεξαν ενισχυτής και ηχεία και δεν πήρε κάτι στο χέρι...