Βοήθεια για ηχεία

h@ris

New member
25 October 2007
15
Καλημέρα και καλώς σας βρήκα!

Έχοντας πλέον στα σκαριά την κατασκευή ενός λαμπάτου ενισχυτή SE με την el34 λέω αφού ολοκληρωθεί το project, να φτιάξω δυο καλά ηχεία να τον συνοδεύουν. Εδώ όμως χρειάζομαι τα φώτα σας γιατί τα μόνα ηχεία που έχω φτιάξει ήταν με έτοιμο crossover οπότε δεν ήταν κάτι δύσκολο.

Λοιπόν, για να μπω καλύτερα στο θέμα. Σκέφτομαι για ηχεία με μεγάλη ευαισθησία ώστε να αποδίδουν καλά αυτά που θα παίζει ο λαμπάτος και επίσης σκέφτομαι να είναι κολώνες 3 δρόμων.

Καθότι άσχετος με diy ηχεία δεν μπορώ να προσδιορίσω κάτι άλλο, εκτός του ότι δεν θέλω να ανέβει πολύ το κόστος.

Ότι σχέδιο υπάρχει και ταιριάζει σε αυτά που ζητάω είναι ευπρόσδεκτο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων! :)

Καλημέρα και καλώς σας βρήκα!

Έχοντας πλέον στα σκαριά την κατασκευή ενός λαμπάτου ενισχυτή SE με την el34 λέω αφού ολοκληρωθεί το project, να φτιάξω δυο καλά ηχεία να τον συνοδεύουν. Εδώ όμως χρειάζομαι τα φώτα σας γιατί τα μόνα ηχεία που έχω φτιάξει ήταν με έτοιμο crossover οπότε δεν ήταν κάτι δύσκολο.

Λοιπόν, για να μπω καλύτερα στο θέμα. Σκέφτομαι για ηχεία με μεγάλη ευαισθησία ώστε να αποδίδουν καλά αυτά που θα παίζει ο λαμπάτος και επίσης σκέφτομαι να είναι κολώνες 3 δρόμων.

Καθότι άσχετος με diy ηχεία δεν μπορώ να προσδιορίσω κάτι άλλο, εκτός του ότι δεν θέλω να ανέβει πολύ το κόστος.

Ότι σχέδιο υπάρχει και ταιριάζει σε αυτά που ζητάω είναι ευπρόσδεκτο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων! :)

το 3δρομο θα σου πρότεινα να το παρατήσεις σαν ιδέα.. ειναι εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιαστεί ακόμα κι απο έμπειρα χέρια.

Δωσε αν θες και τάξεις μεγέθους χώρου και κόστους...

Καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση!

Μπορείς να μου εξηγείσεις που έγκειται κυρίως η δυσκολία. Δεν θέλω κάτι επαγγελματικό γι αυτό ρωτάω...

Από κόστος δεν ξέρω να σου πω γιατί δεν ξέρω σε τι τιμή κυμαίνονται οι αξιόλογες μονάδες. Θέλω κάτι όχι πολύ ακριβό αλλά ταυτόχρονα καλό.

Ο χώρος είναι ένα δωμάτιο περίπου 25τ.μ. αλλά ας τα υπολογίσουμε και για έναν μεγαλύτερο χώρο. Εννοώ να έχει μια προοπτική να μπουν και αλλού.

Χωρις να ξερουμε ποσα μπορεις να διαθεσεις δεν μπορει κανενας να σου προτεινει κατι.Ιδιοκατασκευες ηχειων γινονται και με 100ε και με 10000ε

Ας πούμε τότε γύρω στα 150ε. Όπως είπα δεν ξέρω σε τι τιμή μπορεί να κυμανθεί ένα ζεύγος ηχείων αλλά ας βάλουμε ένα σημείο αναφοράς και βλέπουμε...

150 ευρω ειναι πολυ λιγα για κατι αξιολογο ποσο μαλλον τριδρομο. Για κατι καλυτερο νομιζω οτι υπαρχει ο ειδικος mtz audio. Ψαξε να τον βρεις και δεν θα χασεις! Καπου εδω κυκλοφορει!

Λοιπόν με 150 κόβεις δυο μπαφλες και βάζεις πάνω δυο fullrange .το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και πολύ ευαίσθητο . και τρομερά απλό στην κατασκευή . τριδρομο με SE EL34 ξέχνα το ούτε για πλάκα . μόνο με επαγγελματικά μεγάφωνα κάτι γίνεται σε τριδρομο ευαίσθητο και το κόστος θα πάει αρκετά χιλιάρικα και με πολύ δύσκολη κατασκευή .

Εκτιμω τις αποψεις σας και γι αυτο αρχικα δεν προσδιορισα κοστος...

Kontr για πες λεπτομεριες...

Παιδια τοτε το πραγμα αλλαζει σε αναζητηση ηχειων που μπορουν να αποδωσουν τα μεγιστα με το λαμπατο..

Τελεια! Μπορεις να μου πεις η να μου δωσεις καποια σχεδια για την κατασκευη;

Σε ευχαριστώ! Το κοίταξα και όντως πολύ χρήσιμο τόπικ.

Αυτό που δεν ξέρω είναι πόση δύναμη έχουν τα fostex. Δηλαδή για ένα χώρο 20 τ.μ περίπου αρκούν; Η ποιότητα του ήχου πως είναι;

Από το όνομα (fullrange) λογικά καλύπτουν όλο το φάσμα των συχνοτήτων αλλά ισχύει αυτό ή θα ακούγεται φτωχό το αποτέλεσμα από ένα μόνο ηχείο;

προσωπικά έχω κάποιες επιφυλάξεις για τα μονόδρομα αλλά που να τολμήσω να μιλήσω, θα πεσουν πανω μου οι fullrange-ακηδες να με φάνε λάχανο...!! (σαν τον τύπο στην διαφήμιση που εβγαλε βιβλίο για τους μιαφιόζους :grinning-smiley-043 )

τουλάχιστον αν πας σε μονό μεγάφωνο, ας είναι 8ιντσο

Από fostex τι προτείνετε; Εχει αρκετά μοντέλα αλλά όπως είπα δεν εχω πολυασχοληθεί και δεν γνωρίζω...

τι να σου πώ.. έξαρτάται κι απο τα βαττ του ενισχυτή. ο χώρος δεν ειναι και πολυ μικρός. το σιγουρο είναι πως ό,τι διαλέξεις, κι εφόσον εχεις λαμπάτο υπάρχει κι ενας λογος παραπάνω να εξασφαλίσεις ότι πρόκειται για ηχείο με επίπεδη σύνθετη αντίσταση (εννοείται πάνω απο τα 200Hz), δηλαδή αν δεν υπαρχει πολυ γκάζι και πας για full range καλό θα ήταν να εχει zobel (αλλιώς αν τυχον σε παιρνει και καταλήξεις σε διδρομο, να εχει ισοσταθμισμένη εμπεδηση όπως οι κατασκευές του μανώλη)