Βοήθεια για κεντρικό ηχείο

vman

Senior Member
15 September 2012
697
Διαβάζω συχνά την άποψη ότι τα 3 μπροστινά ηχεία πρέπει να είναι της ίδιας μάρκας και της ίδιας σειράς για να είναι τονικά ομοιόμορφα. Αν και δεν το πολυκαταλαβαίνω το τι σημαίνει τονικά και ειδικά σε ήχο από ταινίες, όπου το κεντρικό βασικά παίζει τις ομιλίες (αν δεν κάνω λάθος) θα ήθελα να μου προτείνετε ένα κεντρικό ηχείο που κατά τη γνώμη σας μπορεί να συνταιριάξει με δεξί και αριστερό τα acoustic zen adagio (με μόνο κριτήριο τα τεχνικά ανεξαρτήτου τιμής). Εκτός και αν καταλήξουμε από την κουβέντα ότι δεν έχει και πολύ σημασία για το τελικό αποτέλεσμα και μπορώ να κάνω τη δουλειά με την πιο φθηνή αξιοπρεπή λύση που μπορεί να βρεθεί και που να καλύπτει άλλες απαιτήσεις όπως τις αισθητικές.

Προσωπικά ποτέ δεν είχα ίδιο κεντρικό με τα κυρίως, και δεν πιστεύω ότι πρέπει απαραίτητα να είναι το ίδιο. Κάποιοι άλλοι το πιστεύουν, οι απόψεις διίστανται. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι να προσέξεις να είναι κάπως μεγαλούτσικο ώστε να μπορεί να φτάνει σε ένταση και δυναμικά τα adagio τα οποία είναι μεγάλα ηχεία. Δηλαδή να έχει τουλάχιστον δύο 6,5'' γούφερ και να είναι πάνω από 150 watt.

Ιδανικά ταιριάζει το adagio junior. Αφού είναι σε διάταξη D'Appolito, το βάζεις οριζόντια και είναι ΟΚ.

Το adagio jr είναι πολύ ακριβό για να αγοραστεί μόνο για αυτή τη δουλειά...και άντε να βρεις ένα μόνο του ορφανό!
Η λύση με αντίστοιχου μεγέθους μονάδες και με τουίτερ στη μέση είναι μάλλον η κατεύθυνση που πρέπει να κινηθώ....το θέμα είναι μέχρι πόσα λεφτά αξίζει κανείς να δώσει, από πόσα και πάνω θα πάρει αξιοπρεπή ήχο και μέχρι που είναι το value for money.

το θέμα είναι μέχρι πόσα λεφτά αξίζει κανείς να δώσει, από πόσα και πάνω θα πάρει αξιοπρεπή ήχο και μέχρι που είναι το value for money.

Αυτό μόνο εσύ μπορείς να το κρίνεις σύμφωνα με τα προσωπικά σου γούστα και τα χρήματα που διαθέτεις. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι να αναλογιστείς πόση βαρύτητα θέλεις να δώσεις στο home cinema, όπου εκεί παίζουν πολύ συμαντικό ρόλο το κεντρικό και το sub.

Γενικά κάνω μια στροφή από το καθαρά δικάναλο σύστημα σε home cinema. Για αυτό έχω βγάλει στο σφυρί το σύστημα μου και έχουν ήδη φύγει πικαπ, ρακ και ράδιο όπου με αυτά τα λεφτά θα πάρω έναν προβολέα. Τα ηχεία επειδή είναι πολύ καλά και ακριβά τα βλέπω κομματάκι δύσκολο να φύγουν και δεν έχω διάθεση να τα σκοτώσω. Με ζορίζουν λίγο στην τοποθέτηση επειδή είναι ψηλά (δεν μπορούν να στηθούν κάτω από την εικόνα που θα προβάλλει ο προβολέας) αλλά υπάρχει μια περίπτωση να καταλήξω σε προτζέκτορα που έτσι κι αλλιώς στην υπάρχουσα διάταξη και απόσταση δεν μπορεί να ανοίξει μεγάλο πλάτος εικόνας οπότε σε αυτή την περίπτωση τα ηχεία κάθονται άνετα εκατέρωθεν της εικόνας. Για αυτή την περίπτωση έχω ανοίξει την κουβέντα για το κεντρικό, γιατί αν είναι να τα κρατήσω μην έχω άλλα θέματα μετά με το κεντρικό.
Τελευταία λύση είναι να τα βάλω ως surround ή backsurround(!) και να τα παίζω σε δικάναλο πρόγραμμα ως ζώνη Β από κάποιο πολυκάναλο...που είναι και αυτός στα υπόψη να μπει στο παιχνίδι (αφού φύγει ο δικάναλος και το cd player)!

Από ότι έχω δει το κεντρικό τοποθετείται κάτω από την οθόνη. Πάνω από την οθόνη πάει; Και όταν λέω οθόνη εννοώ την προβαλλόμενη εικόνα του προβολέα που σημαίνει ότι από το πάτωμα υπολογίζω να τελειώνει περίπου στο 2.30 στη χειρότερη, οπότε μου μένουν περίπου 60 πόντοι ακόμη από πάνω μέχρι το ταβάνι. Αν το βάλω εκεί ψηλά το κεντρικό τι λέτε να γίνει; Το έχει δοκιμάσει κανείς;

Μια χαρα παει, δινοντας και την σχετικη κλιση προς την θεση θεασης.

Ο AV θα κανει τα δεοντα (ισοσταθμιση)

Θα την κάνω την προσπάθεια να το βάλω ψηλά με κλίση προς τα κάτω.

Θα υπάρξει σχετική παραουσίαση εν καιρώ, με φωτογραφίες φυσικά από όλο το στήσιμο, μην ανησυχείτε!

Θα την κάνω την προσπάθεια να το βάλω ψηλά με κλίση προς τα κάτω.

Θα υπάρξει σχετική παραουσίαση εν καιρώ, με φωτογραφίες φυσικά από όλο το στήσιμο, μην ανησυχείτε!

Περιμένουμε...

Αυτο έγινε και ξεγινε γιατι δεν έπαιζε καλά. Επίσης μου ηταν πολύ δυσκολο να συντηρω δυο παράλληλα νήματα εδω και δίπλα, οπότε καποια στιγμη συνέχεια του προτζεκτ ενημερώνεται 'δίπλα'.