Βοηθεια για οσο το δυνατον καλυτερη επιλογη...

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
478
Αθηνα ,Κεντρο
Αγαπητοι φιλοι θα ηθελα την συνδρομη σας για να στησω οσο το δυνατον οικονομικοτερα αλλα και ποιοτικο συστημα για αναπαραγωγη μουσικης απο υπολογιστη ...

Τα δεδομενα προς το παρον (οσο αφορα τον εξοπλισμο που διαθετω) ειναι τα ακολουθα...
Ας ξεκινησω απο τα αναλογικα που ειναι και το κοματι που δεν θα χρειαστει αλλαγη αλλα το παραθετω για να εχετε μια εικονα ολου του πακετου.
Ενισχυτης Audion Sterling ETSE 2Χ8 (S.E El34)(αρχαια)
Ηχεια PROAC TABLETE 50 (αρχαια)

Απο πηγη εχω ενα CD recorder Yamaha CDR1300 το οποιο μπορει να χρησημοποιηθει και σαν DAC που το χρησημοποιω ως transport.
και ενα Vintage DAC της MUSICAL FIDELITY TUBALOG

Η αυλη μουσικη συλλογη μου δεν περιλαμβανει προς το παρον αρχεια μεγαλης αναλυσης 24bit

Υπαρχει φορητος υπολογιστης που θα χρησημοποιηθει σαν transport (τι θα τρεχει τωρα ειναι αλλο θεμα προς εξερευνηση και αυτο...)(προς το παρον...Αργοτερα ισως φτιαξω ενα μινι ΙΤΧ ).

Οποτε τωρα τα ερωτηματα που εχουν δημιουργηθει και χρηζουν βοηθειας ειναι τα εξης ... 3

1.Τα ηδη υπαρχοντα ψηφιακα και τα δυο, η οποιο απο τα δυο μου υποδειξετε βαση της εξελιξης των ψηφιακων ,αξιζει να χρησημοποιηθουν με καποιο usb to spdif interface (π.χ. m2tech καποια ντιουικα με cm6631 η καποιο αναλογο) και να εχω αξιολογο αποτελεσμα ?
2.Μια εξωτερικη καρτα τυπου behringer 202 τα "παταει κατω" λογω εξελιξης ?
3.Με ενα "φθηνο" Dac π.χ. Mydac ,Mambo dac η κατι αναλογο μεχρι τα 300 ευρω (θα με πονεσουν αρκετα ...Και ισως αναβαλω το dedicated PC) ,ειναι η απολυτη λυση η απλα ειναι αλλη εκδοχη του ολου εγχειρηματος ? (Ισως ειναι προφανης η απαντηση , αλλα το αναφερω με την λογικη οτι ισως τα αναλογικα σταδια εξοδου στα ηδη υπαρχοντα μηχανηματα ισως ειναι εφαμιλα ποιοτικα συγκρινομενα με ενος τετοιου τυπου dac και ισως στην στανταρ αναλυση των ψηφιακων αρχειων που διαθετω με μονη προσθηκη το interface να εχω το ιδιο αποτελεσμα χωρις μεγαλο κοστος)

Ευχαριστω εκ των προτερων

Νικος

3) Aν είδα καλά καμία απο τις πηγές σου δεν μπορεί να δεχτεί data απο usb.
Yπό αυτό το πρισμα ένα dac σαν αυτά που κοιτάς θα είναι μια αναβάθμιση και προτιμητέα σε σχέση με μια εξωτερική κάρτα τύπο UCA202 αλλά και από κάποιο usb to spdif interface (γλιτώνεις μια μετατροπή και την επιρροή μιας έξτρα συσκευής στην αλυσίδα).

Το πόσο μεγάλη διαφορά θα κάνουν δεν μπορώ να ξέρω, γιατί εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες (σύστημα/χώρος/υλικό αναπαραγωγής)

+++
Για το στήσιμο του laptop ρίξε μια ματιά στο νήμα του foobar. Εντελώς δωρεάν και πολύ αξιόπιστη λύση. Δεν θα χρειαστεί να κάνεις και πολλά... ούτε υπάρχουν σοβαρές απαιτήσεις για το hardware του laptop,,, ίσως μόνον να περάσεις τους drivers του dac, για να το δει.

Ευχαριστω για την απαντηση παιζω ηδη με το Foobar και το Pure player αλλα απο την εξοδο line του laptop γιαυτο και ψαχνω πιο ποιοτικη λυση εξοδου απο το λαπτοπ η το μελλοντικο pc. Οσο αφορα το λογισμικο υπαρχει αυτονομη λυση για audio μονο με καποιο gui τυπου xbmc ? Εχω βρει και το Audiphile linux αλλα απο οτι καταλαβα στην ουσια εγκαθστας μια ελαφρια διανομη και μετα απλα επιλεγεις το προγραμμα αναπαραγωγης οπως κανουμε και τωρα δηλαδη...

+1 για το Audiophile Linux... θέλω να το δοκιμάσω στο λαπτοπ μου ... αλλά τα άτιμα τα win8(.1) δεν το επιτρέπουν και τόσο εύκολα... εννοώ να εγκαταστήσεις και άλλο λειτουργικό σε dual boot...

+1 για το Audiophile Linux... θέλω να το δοκιμάσω στο λαπτοπ μου ... αλλά τα άτιμα τα win8(.1) δεν το επιτρέπουν και τόσο εύκολα... εννοώ να εγκαταστήσεις και άλλο λειτουργικό σε dual boot...

Δυστηχως αυτου του τυπου οι διανομες (απο οσο εχω ασχοληθει) νομιζω οτι ειναι "τσεκουρεμενες" για να εχουν το ζητουμενο αποτελεσμα οποτε αν εχεις μια παραφωνια ειτε θα φας μερονυχτα να την λυσεις (?) ειτε λογω windows 8 η uefi bios αυτο νομιζω δημιουργει και τα περισοτερα προβληματα εγκαταστασης (δεν υποστηριζεται ακομα απο καποιες διανομες linux ) οποτε η κανεις φορματ και το δουλευεις για να δεις αν σε βολευει η μενεις με τα windows .Για αυτο σκεπτομαι λυση dedicated pc που καποια στιγμη θα κατασταλαξω σε λειτουργικο και εφαρμογες χωρις να "χαλαω" το pc που χρησημοποιω για ολες τις υππλοιπες δουλιες (μας εχει κακομαθει η microsoft τοσα χρονια). Sorry για το off topic .Παντως αν ενδιαφερεται κανεις ας ανοιξουμε ενα καινουριο νημα με το εν λογω λειτουργικο να δουμε τι προσφερει...

το άνοιξα... αυτό το uefi πολύ μου την έσπασε... ένας λόγος που πήρα λαπτοπ pc ήταν οτι ήθελα να ασχοληθω ΚΑΙ με το linux αλλά το UEFI μου τα χάλασε.. με δεομένο πως δεν είμαι και κανένας σουπερ κομπιουτερας... μακράν!!!!

το άνοιξα... αυτό το uefi πολύ μου την έσπασε... ένας λόγος που πήρα λαπτοπ pc ήταν οτι ήθελα να ασχοληθω ΚΑΙ με το linux αλλά το UEFI μου τα χάλασε.. με δεομένο πως δεν είμαι και κανένας σουπερ κομπιουτερας... μακράν!!!!

Δε φταις εσύ ούτε οι γνώσεις σου! Τα ίδια προβλήματα έχουν εξαιρετικά έμπειροι
Οι μονοπωλιακές πρακτικές μεγάλων εταιριών …

Φίλε μου το dac που έχεις αν και....vintage είναι από τα πιο καλόηχα που έχω ακούσει ποτέ.

Είναι από τα λίγα μηχανήματα που είχα στο σύστημα μου και θυμάμαι σαν χθες (παρόλο που πέρασαν 15+ χρόνια) τον ήχο του.

Αν ήμουν στη θέση σου δεν θα σκεφτόμουν ούτε κατά διάνοια να το πουλήσω!

Τα αναλογικά του στάδια απλά σήμερα...δεν υπάρχουν.

Πάρε ένα USB to SPDIF interface (και μάλιστα απλό και φθηνό, μη μπλέξεις με 24/192 κλπ) και σύνδεσε το dac σου...

Τα ηχεία σου είναι επίσης all time classic!

Δε μπορώ να σχολιάσω την επιλογή του ενισχυτή, δεν τον έχω ακούσει αλλά για τα proac θα επέλεγα κάτι πιο δυνατό. Αν είσαι fan της λάμπας δες κάποιον ολοκληρωμένο Τσακιρίδη.

Αν αλλάξεις αυτό το dac με κάποιο σύγχρονο του 300ρικου θα το μετανοιώσεις...

Τα χρήματα είναι λίγα και οι ανάγκες πολλές...
Λοιπόν, αφού δεν πρόκειται ν' αλλάξεις το αναλογικό τμήμα του συστήματος και με δεδομένους κάποιους περιορισμούς θα σου προτείνω να το κάνεις σταδιακά.

α) Σε πρώτη φάση να δώσεις στο υπάρχον DAC σου σήμα από την οπτική έξοδο της on-board κάρτας του Laptop/Desktop που ήδη έχεις. Έτσι θα λειτουργείς το Yamaha ως Transport για τα δισκάκια και τον υπολογιστή για τα ψηφιακά σου αρχεία. Δεν μας ενδιαφέρουν τα 24 bit αρχεία προς το παρόν, αλλά δεν έχει σημασία. Στο κάτω-κάτω το 90-95% της μουσικής που κυκλοφοράει είναι σε CD format. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να ξεκινήσεις με μηδενικό κόστος. Μόνο το καλώδιο της οπτικής ίνας, τίποτ' άλλο.

β) Σε δεύτερο στάδιο μπορείς να πάρεις ένα Hi-Face, όπως πρότειναν πιο πάνω και να συνδέσεις τον υπολογιστή σου από την USB με κάποια από τις ψηφιακές εισόδους του ίδιου υπάρχοντος DAC, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Κόστος 100 ευρώ περίπου το απλό Hi-Face και 140 ευρώ περίπου το Hi-Face Two.

γ) Τέλος, αφού έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, μπορείς ν' αρχίσεις να δοκιμάζεις κι' άλλους DAC's δανεικούς, είτε φίλων, είτε από καταστήματα, ώστε να διαπιστώσεις αν κάποιο πραγματικά σου κάνει...
Στο μεταξύ θα έχει αυξηθεί και η εμπειρία σου με τα διάφορα προγράμματα αναπαραγωγής που συνήθως μας απασχολούν. -bye-

Φίλε μου το dac που έχεις αν και....vintage είναι από τα πιο καλόηχα που έχω ακούσει ποτέ.

Είναι από τα λίγα μηχανήματα που είχα στο σύστημα μου και θυμάμαι σαν χθες (παρόλο που πέρασαν 15+ χρόνια) τον ήχο του.

Αν ήμουν στη θέση σου δεν θα σκεφτόμουν ούτε κατά διάνοια να το πουλήσω!

Τα αναλογικά του στάδια απλά σήμερα...δεν υπάρχουν.

Πάρε ένα USB to SPDIF interface (και μάλιστα απλό και φθηνό, μη μπλέξεις με 24/192 κλπ) και σύνδεσε το dac σου...

Τα ηχεία σου είναι επίσης all time classic!

Δε μπορώ να σχολιάσω την επιλογή του ενισχυτή, δεν τον έχω ακούσει αλλά για τα proac θα επέλεγα κάτι πιο δυνατό. Αν είσαι fan της λάμπας δες κάποιον ολοκληρωμένο Τσακιρίδη.

Αν αλλάξεις αυτό το dac με κάποιο σύγχρονο του 300ρικου θα το μετανοιώσεις...

Τα χρήματα είναι λίγα και οι ανάγκες πολλές...
Λοιπόν, αφού δεν πρόκειται ν' αλλάξεις το αναλογικό τμήμα του συστήματος και με δεδομένους κάποιους περιορισμούς θα σου προτείνω να το κάνεις σταδιακά.

α) Σε πρώτη φάση να δώσεις στο υπάρχον DAC σου σήμα από την οπτική έξοδο της on-board κάρτας του Laptop/Desktop που ήδη έχεις. Έτσι θα λειτουργείς το Yamaha ως Transport για τα δισκάκια και τον υπολογιστή για τα ψηφιακά σου αρχεία. Δεν μας ενδιαφέρουν τα 24 bit αρχεία προς το παρόν, αλλά δεν έχει σημασία. Στο κάτω-κάτω το 90-95% της μουσικής που κυκλοφοράει είναι σε CD format. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να ξεκινήσεις με μηδενικό κόστος. Μόνο το καλώδιο της οπτικής ίνας, τίποτ' άλλο.

β) Σε δεύτερο στάδιο μπορείς να πάρεις ένα Hi-Face, όπως πρότειναν πιο πάνω και να συνδέσεις τον υπολογιστή σου από την USB με κάποια από τις ψηφιακές εισόδους του ίδιου υπάρχοντος DAC, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Κόστος 100 ευρώ περίπου το απλό Hi-Face και 140 ευρώ περίπου το Hi-Face Two.

γ) Τέλος, αφού έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, μπορείς ν' αρχίσεις να δοκιμάζεις κι' άλλους DAC's δανεικούς, είτε φίλων, είτε από καταστήματα, ώστε να διαπιστώσεις αν κάποιο πραγματικά σου κάνει...
Στο μεταξύ θα έχει αυξηθεί και η εμπειρία σου με τα διάφορα προγράμματα αναπαραγωγής που συνήθως μας απασχολούν. -bye-

Ευχαριστω πολυ και τους δυο αυτο ειχα κατα νου αλλα ηθελα και μια επιβεβαιωση απο καποιον πιο εμπειρο οπως καταλαβενετε ειμαι απλα Audiophile που λεν και στο χωριο μου .Τα μηχανηματα τα εχω απο το '95 σχεδον και με συντροφευουν ολα αυτα τα χρονια δεν μου λειπει κατι απλα η εξελιξη καποια στιγμη γινεται αναγκη και τωρα πλεον οι μουσικες που ειναι στον σκληρο ειναι πιο πολλες απο τα Cd οποτε πρεπει να βρω ενα τροπο να τις αναπαραγαγω με καποια ποιοτητα εφαμιλη του ηδη υπαρχοντος σετ απ.
@Sonus δυστηχως θα χρειαστει ο υπολογιστης καποιο interface γιατι ειναι φορητος και δεν διαθετει ψηφιακη εξοδο.
@Στεργιος θα βγω λιγο off topic ...Τι μου θυμησες τωρα...Τα ηχεια με εναν Musical fidelity A1 και ενα Marantz cd63SE ηταν το πρωτο καλο συστημα που αγορασα το '95 βεβαια οντας ελευθερος ειχα ενα χωρο 12 τ.μ. και ηταν σουπερ .Μετα απο 1 χρονο ετυχε να παω Αγγλια για ενα σεμιναριο κανοντας τις βολτες μου επεσα σε ενα μαγαζι που πουλουσε μεταχειρησμενα και αγορασα το TUBALOG 90χιλιδες δραχμες τοτε εδω κοστιζε περι τις 240 αν δεν απατωμαι .Ηταν οντως τεραστια ηχητικη διαφορα ...Μετα κατα το 98-99 που ειχαν γινει μοδα οι λαμπες τα S.E. γενικοτερα ανταλαξα τον Α1 με τον μικρο που εχω τωρα και αυτη ηταν καλη αλλαγη .Τωρα πια οντας παντρεμενος με δυο παιδακια φιλοξενουνται σε λιγο πιο μεγαλο χωρο 30τ.μ. δεν μπορω να πω οτι μου λειπουν εντασεις απο τον ενισχυτη (τα παιδια δεν ειναι τοσο μεγαλα για να παιζουμε σε παρτυ level) δεν εχω και πολυ ελευθερο χρονο για πολυωρες ακροασεις οποτε δεν με απασχολει προς το παρον το θεμα ενισχυτη (ισως να τον ανταλαζα αλλα δεν νομιζω οτι υπαρχουν ευκαιροι στην Ελλαδα με εναν A1 λογω συναισθηματικης αξιας) και λογω οτι δεν υπαρχει χρονος αρχιζω και γινομαι πιο πρακτικος μιας και οι λαμπες θελουν φροντιδα και προδερμ (αλλαγες λυχνιων μια στο τοσο ναι μεν αλλα με αρκετο κοστος δε) .Μεσα στο 2002 αγορασα και το cdrw που δεν το χρησημοποιησα τοσο παντως παρολο που τεχνικα το cdrw εχει πιο εξελιγμενο Dac το tubalog μου ακουγεται καλυτερα ...Ισως εχω σηνηθησει τον ηχο του ...Σας κουρασα ...
Ευχαριστω και παλι...