Βοηθεια για quick project ηχειου

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,346
Samos!
Παιδια δωστε ενα χερακι..ενας φιλος εχει ενα ζευγαρι Hertz HV200. θελει να τα βαλει με ενα tweeter μαλον αυτοκινητου σε ενα ζευγαρι κουτες για να ακουει στο γυμναστηριο που χει στο υπογειο του.εγω εχω κατι tweeter Tonsil καβατζα και μαλον θα του τα δωσω γιατι δε λεει να βαλει boschmann τουιτερ της πεινας.
Κατανοω οτι δε ειναι τα ιδανικα μεγαφωνα για hifi χρηση αλλα απο το να φτιαχτει κατι στην τυχη καλυτερα να κανουμε κατι ποιο σωστο.
Τι λιτρα κουτα θα χρειαστει?και με τι σωληνα?. δε εχω καποιο προγραμα εξομοιωσης κουτας γιαυτο ρωταω.. θα φαει καπου 100wrms και απο οτι ξερω, ενω δεν εχει απαιτησεις (Mp3 128kbps και Internet radio θα παιζει ολη μερα) του αρεσει ο σφιχτος ελεγχομενος ηχος.Οχι τρελο μπασο δηλαδη..
Για καντε καμια προταση γιατι με χει φαει.

Τα στοιχεια του woofer ειναι τα εξης:

component Woofer
Size mm 200 (8”)
Power peak 300
Handling (Watt) continuous program 150
Impedance Ohm 4
Frequency response Hz 35-5k
Sensitivity dB/SPL 94
Outer diameter mm 211
Mountinghole diameter mm 185
Magnet size mm 110
Total depth mm 93
Mountingdepth mm 87
Weight of one component kg 1,994
Voice coil diameter mm 38

Electro-Acoustic Parameters
D mm 165
Xmax mm 5
Re Ohm 3
Fs Hz 40
Le mH@1kHz 0,86
Le mH@10kHz 0,16
Vas lit 35
Mms gr 28
Cms mm/N 0,54
BL T-m 6,5
Qts 0,48
Qes 0,5
Qms 11
Spl (1m/2,83V) db 94

το tweeter που χω ειναι αυτο Tonsil GDWK 10/80:
Image0002.jpg

χμμ..κατεβασα το WinISD Pro Alpha αλλα ενω βαζω τα στοιχεια μου βγαζει κατι σαν σφαλμα στα Qms - Qts - Qes ...καλη φαση..

Χμμμ...μαλλον εχει προβλημα το WinISD Pro Alpha...κατεβασα το απλο WinISD βετα και μου βγαζει αποτελεσματα..τωρα αν καταλαβαινω καλα θελει 62,1 λιτρα κουτα με τρυπα 10χ27cm???.....μαλον τεραστια ειναι η κουτα.. για κλειστο ζηταει 30λιτρα κουτα....παρακαλω επιβεβαιωστε με

παιζοντας βρηκα οτι αν γινει ported με 35λιτρα τοτε παλι φαινεται οτι μια χαρα παει...απτα 60hz και κατω αρχιζει η πτωση, στα 50Hz ειναι -1db..ε μια χαρα δε ειναι για κουτα??.αυτος μεταλ ακουει....για port απο οτι βλεπω κανει 8cm χ 31.88cm...
Μαλον αυτη θα φτιαξουμε..παιδια παρακαλω επιβεβαιωστε οτι δε κανω καμια χαζομαρα..δε εχω ξαναχρησημοποιησει ποτε παρομοιο προγραμμα..
Μολις βρηκα οτι εχω και κατι Vifa BC25SC06-04 tweeters..

Last edited:
αντε και μια τελευταια ερωτηση..υπαρχει κανενα προγραμμα που να βαζω πανω και το woofer και το tweeter και αναλογα το crossover που θα βαζω να μου δινει modeled αποκριση?..στο περιπου με νοιαζει , χονδρικως δηλαδη να δω τι γινεται..

Χμμμ...μαλλον εχει προβλημα το WinISD Pro Alpha...κατεβασα το απλο WinISD βετα και μου βγαζει αποτελεσματα..τωρα αν καταλαβαινω καλα θελει 62,1 λιτρα κουτα με τρυπα 10χ27cm???.....μαλον τεραστια ειναι η κουτα.. για κλειστο ζηταει 30λιτρα κουτα....παρακαλω επιβεβαιωστε με

δεν εχει κανένα πρόβλημα το πρόγραμμα, απλά βιάζεσαι. Αν πρόσεξες, στα βγάζει τα στοιχεία που συμπληρώνεις με διαφορετικό χρώμα. Με πράσινο είναι όσα εχεις συμπληρώσει εσύ, με μπλέ όσα υπολογίσει αυτόματα το προγραμμα από τους σχετικούς τύπους. Επειδή η ακρίβεια στα δεκαδικά των δημοσιευμένων τιμών δεν ειναι λεπτομερής, καλό ειναι να αφήνεις το πρόγραμμα να συμπληρώνει τα υπόλοιπα μόνο του. Πχ του δίνεις Qts, Qes, ασε το Qms να το υπολογίσει το πρόγραμμα, προχώρώντας σε καποιο αλλο στοιχείο.

αντε και μια τελευταια ερωτηση..υπαρχει κανενα προγραμμα που να βαζω πανω και το woofer και το tweeter και αναλογα το crossover που θα βαζω να μου δινει modeled αποκριση?..στο περιπου με νοιαζει , χονδρικως δηλαδη να δω τι γινεται..

δεν παίζει αυτό που λές.. δεν υπάρχει περίπου. Μοντελοποίηση γίνεται αλλά λειπουν κρίσιμα στοιχεία, που ειναι τα ιδια τα φορτία των φίλτρων, δηλαδη οι αποκρίσεις της κάθε μονάδας ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ. Αν βαλεις ωμικό φορτίο σε τετοιο προγραμμα, ή ακόμα κι αν κανεις import τις μετρήσεις του κατασκευαστή (υπαρχει τρόπος την εικόνα της γραφικής να την μετατρέψεις σε data) το αποτελεσμα δεν θα εχει καμια σχεση με το πραγματικό, γιατι οι αποκρίσεις των μονάδων διαμορφώνονται απο την συγκεκριμένη καμπίνα που θα τις τοποθετήσεις εσυ. Μα θα μου πεις, στο περίπου είπα ρε μεγάλε, τι μετρήσεις μου λες.. ε πόσο περίπου? σχετικό ειναι αυτό. Κι ενα crossover απο κατάστημα ηλεκτρονικών να βιδώσεις ( απο αυτα που γραφουν πχ: 3ΚΗz, 4-8Ohm, 60watt) θα παιξει. Στο περίπου. Αν παρεις στο χερι το tweeter αργότερα όμως μην κατηγορήσεις το ότι ήταν φτηνό :p

Και δεν θελω να στο γκαντεμιάσω αλλα στο λεει και μόνος του : recommended crossover freq = 4800Hz

δηλαδή ψηλό Fs

Γεια σου ρε τζοντζον..αληθεια εσενα περιμενα οτι θα απανταγες! :worshippy:
..κοιτα, το καταλαβα τι γινεται, οπως καταλαβα οτι μπορω να παιξω με την συχνοτητα συντονισμου κτλ...
βιαστικα να κανω τα posts...
Απλα ηθελα να ξερω αν το προγραμα αυτο δινει πραγματικα αποτελεσματα η μουφιες.
Κοιτα στο συγκεκριμενο ηχειο δε θα το ψαξω πολυ γιατι ο φιλος μου εκτος του οτι ειναι ασχετος με το σπορ με πιεζει και δε θελει πολα πολα..οποτε κ εγω σιγα μη σκασω..αλλα μη βγει καμια πατατα μωρε...
Τωρα, απο οτι ειδα 35λιτρα ειναι αποδεκτο μεγεθος κουτας και το ηχειο φαινεται να ειναι οκ.
Εβαλα συχνοτητα συντονισμου 38hz και με κουτα 35λιτρα και port 7cm x 17,3cm , μου δινει ενα μικρο φουσκωμα μεχρι +1db στα 70hz , και απτα 50hz και κατω αρχιζει η πτωση με -3db στα 38hz...Ε καλα δε ειναι?..

χμμμ...το woofer ομως φαινεται λιγο πολυ χαλια πανω απτα 2Khz ε...να δω μηπως το vifa που χω?..

αυτες οι δυο μονάδες μπορουν να συνεργαστούν οριακά, άρα θελει καμποση δουλιτσα στο cross. Θα πρεπει να κόψεις πολύ ψηλά (ενδεχωμένως και απότομα) το tweeter, και να προσεξεις την εξαρση του woofer στις μεσαίες με καποιο notch.

το vifa που χω ειναι αυτο:
http://www.tymphany.com/datasheet/printview.php?id=220
graph_BC25SC06-04.gif

Πιστευεις οτι θα ναι καλυτερα να το χρησημοποιησω?..με προβληματιζει λιγο οτι ειναι πολυ ευαισθητο αλλα και αυτο δε φτιαχνεται?...
Το φανταστικα οτι θα χρειαζομουν αποτομο κοψιμο και εχω στο μυαλο μου μαλον 3ης ταξης για το τουιτερ με φτηνα υλικα και μαλον 1ης ταξης + notch για το woofer.
Το τονσιλ το σκεφτομαι γιατι ενα παρομοιο τουιτερακι αντεξε αρκετη κακοποιηση σε ενα αλλο σετακι που χω χρονια, κροσαρισμενο στα 3κ..βεβαια δε εφαγε πολα watt αλλα απο παραμορφωση... :-)

Απλα ηθελα να ξερω αν το προγραμα αυτο δινει πραγματικα αποτελεσματα η μουφιες.

κανένα πρόγραμμα δεν δίνει ακριβώς το πραγματικό. Ιδιως στο bass reflex αναγκαζεσαι παρά τους υπολογισμους, το fine tuning να το κάνεις μετρώντας. Αλλά η διαφορά ειναι πολύ μικρή και σαφώς τα εργαλεια αυτά ειναι πολύ χρήσιμα.

Κοιτα στο συγκεκριμενο ηχειο δε θα το ψαξω πολυ γιατι ο φιλος μου εκτος του οτι ειναι ασχετος με το σπορ με πιεζει και δε θελει πολα πολα..οποτε κ εγω σιγα μη σκασω..αλλα μη βγει καμια πατατα μωρε...

μα δεν θα το κάνεις καλό για τον φίλο σου. Θα το κάνεις καλό για να ικανοποιηθείς εσύ, οτι κατάφερες να κανεις δυο μετριες μοναδες να παιξουν πολυ καλά, και το κυριότερο να τριφτείς και να μάθεις, ωστε να εκμεταλλευτείς την εμπειρία σου μετά στα δικά σου ηχεία ;)

το vifa που χω ειναι αυτο:
http://www.tymphany.com/datasheet/printview.php?id=220

Πιστευεις οτι θα ναι καλυτερα να το χρησημοποιησω?..με προβληματιζει λιγο οτι ειναι πολυ ευαισθητο αλλα και αυτο δε φτιαχνεται?...
Το φανταστικα οτι θα χρειαζομουν αποτομο κοψιμο και εχω στο μυαλο μου μαλον 3ης ταξης για το τουιτερ με φτηνα υλικα και μαλον 1ης ταξης + notch για το woofer.
Το τονσιλ το σκεφτομαι γιατι ενα παρομοιο τουιτερακι αντεξε αρκετη κακοποιηση σε ενα αλλο σετακι που χω χρονια, κροσαρισμενο στα 3κ..βεβαια δε εφαγε πολα watt αλλα απο παραμορφωση... :-)

τώρα θες απάντηση? νομίζω ότι εχεις απαντήσει μονος σου. Εκτός αν θες να κρατήσεις τα vifa για σενα.

η ευαισθησία δεν ειναι πρόβλημα (προκυπτει κι απο την κορνιτσα του), με την κατάλληλη αντιστασούλα πριν το hi pass θα εισαι οκ.

φιλε μου σε καταλαβαινω και το εκτημω παρα πολυ που με βοηθας.
Απλα με πιεζει και αυτος πολυ και τριτη τεταρτη το θελει. εγω τον επρηξα να το παλεψουμε λιγουλακι μπας και βγει τιποτα καλο.αυτος ηθελε να τα πεταξει και τα 2 μαζι σε μια κουταρα απο 2χ15ιντσα sub που χε και τιποτα αλλο!!
Γιαυτο ηθελα σημερα να βγαζα καμια ακρη, να δω τι υλικα εχω στην αποθηκη, ωστε να παραγκειλω αυριο οτι εξτρα θα χρειαστω..γιαυτο με βλεπεις και δε σκαω. Τα vifa δε τα χρειαζομαι, και μενα τζαμπα μου τα δωσανε! Αρα καλυτερα τα vifa ε?...
Αρα ξερεις τωρα ποια θα ειναι η επομενη ερωτηση ε... προτεινομενο crossover?.. :ears:

το pc που σουχα πει οτι θελω να στησω για το μετρητικο ειναι ετοιμο και τωρα μαζευω χρηματα για το μικροφωνο και τα ρεστα, αλλα λογω χρονου δε θα προλαβω να δοκιμασω ετσι το συγκεκριμενο project..
Για τα δικα μου θα πεσει πολυ δουλιτσα! :BDBDG54::2thumb22sup::ernaehrung004:
Την πεμπτη ανεβαινω αθηνα και θα συναντηθω με τον Μ.Τζωρτζακη για ακροαση και κουβεντα.Δε σου κριβω οτι το περιμενω πως και πως!!

εχμμ...το tweeter λεει Electrical Data

Nominal impedance Zn 4ohm
Minimum impedance Zmin 6ohm
Maximum impedance Zο 8.9ohm
DC resistance Re 2.9ohm
σε ενα calculator ποιο βαζω?.. το Zn λογικα ε?..

γύρω στο 4,κάτι πρεπει να βαλεις. Πρεπει να δεις στην καμπύλη της εμπεδησης τι τιμή εχει στην συχνότητα αποκοπής που θα υπολογίσεις, και να βαλεις αυτήν. Εντελώς μπακαλιστικο κόλπο ε. Εγω νίπτω. Στo woofer ξεκίνα με ενα L = 1.2 - 1.3mH. Νotch L= 0.31mH, C=8.2μF, R=6,8Ω Αν τυχον ακουσεις στις μεσαιες καποια εμφαση, μικρυνε λιγο ακομα την R.

Ξανανίπτω ε!!

γύρω στο 4,κάτι πρεπει να βαλεις. Πρεπει να δεις στην καμπύλη της εμπεδησης τι τιμή εχει στην συχνότητα αποκοπής που θα υπολογίσεις, και να βαλεις αυτήν. Εντελώς μπακαλιστικο κόλπο ε. Εγω νίπτω. Στo woofer ξεκίνα με ενα L = 1.2 - 1.3mH. Νotch L= 0.31mH, C=8.2μF, R=6,8Ω Αν τυχον ακουσεις στις μεσαιες καποια εμφαση, μικρυνε λιγο ακομα την R.

Ξανανίπτω ε!!
Να ρωτησω...αυτο μπαινει παραληλα η σε σειρα μετα το πηνιο του crossover?..
Στην καμπυλη απο οτι φαινεται ειναι γυρω στα 8οημ...βρηκα ενα online calculator αλλα υπολογιζω το σε σειρα η το παραληλο?.

Last edited: