Βοηθεια για στησιμο καινουριου HTPC

NlKOS

New member
12 September 2006
10
Καλημερα,

Θα ηθελα την βοηθεια σας για να στησω ενα καινουριο HTPC, το οποιο θα αντικαταστησει το υπαρχον που κανει τη δουλεια του αρκετα καλα απο το 2006.

Απο το παλιο HTPC εχουμε τα παρακατω parts:

Case: SilverStone Lascala LC03 Black
CPU: AMD Athlon 64x2 Dual 3800+ 2.01GHz
MOBO: Καποια MSI του 2006
RAM: 1GB (Hz κλπ, δεν θυμαμαι)
HD 1: Western Digital 640GB
HD 2: Western Digital 2TB
Display Adapter: ATI Radeon HD5450
DVD RW ND4550A
PSU: Δεν ξερω ακριβως αλλα παει για αλλαγη λογο θορυβου.

Απο τα parts αυτα λοιπον, λεω να κρατησω το Case, τους HD, το DVD (δεν χρειαζομαι Bluray, προς το παρον) και δεν ξερω αν αξιζει να κρατησω την καρτα γραφικων.

Χρειαζομαι λοιπον, CPU, Motherboard, RAM, PSU και δεν ξερω αν θα χρειαστω καρτα γραφικων και αν αξιζει να προσθεσω ενα SSD.

Η χρηση του pc, θα ειναι XBMC και ταινιες απο torrent σε Full HD (ισως αργοτερα και 3D), μουσικη και πολυ σπανια κανενα παιχνιδακι τυπου Civilization 5 (οποτε οι απαιτησεις για gaming ειναι σχεδον μηδενικες).

To pc συνδεεται με μια Samsung 46".

Το θεμα λοιπον τωρα ειναι να στηθει ενα μηχανημα που θα κρατησει τουλαχιστον αλλα 5 χρονια.
Budget, 300 το πολυ 400 ευρω.

Σας ευχαριστω και συγνωμη αν σας κουρασα.

Όπως τα λες το κουτί καταρχάς αξίζει να το κρατήσεις
Η κάρτα γραφικών ΙΜΗΟ όχι, μιας και υπάρχουν ενσωματωμένες πια σε Inetl/amd καλύτερες
Το PSU θα μπορούσες να το κρατήσεις ή να σκεφτείς πιο αθόρυβο

Οι δύο λύσεις για Mobo+cpu amd/intel, Και οι δύο μπορούν να γίνουν με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών
Διαφορετικά για κάρτα γραφικών πιο δυνατή από ενσωματωμένη, μπορείς να κοιτάξεις την nVidia 750TI που είναι χαμηλής κατανάλωσης στα ~150ευρώ, ή και κάποια ΑΤΙ Ρ& 260/260Χ

SSD αξίζει πολύ να βάλεις έστω 128 αν όχι 250 για το λειτουργικό.
Οι παλιοί σου δίσκοι μπορεί να είναι και θορυβώδεις
4GB είναι το απόλυτο Minimum στις μέρες μας, οι περισσότεροι πανε για 8GB.

Υπολόγισε και 20-30 ευρώ για μια καλή ψήκτρα cpu

Γενικά εάν δε σου βγαίνει το Budget, κάνε όσα upgrade σου βγαίνουν,
Λ.χ. αν δε βάλεις με τη μια PSU ¨η ssd , βάζει σε δεύτερο χρόνο

Πάντως εγώ έχω το ίδιο setup χ2 4200 (socket 939 στα 2200) με το ίδιο κουτί αν δεν κάνω λάθος και 2gb ram με μια gt220 και το δουλεύω με xbmc. Δεν έχω δεί κάποιο πρόβλημα αναπαραγωγής με 1080p ματρόσκες και σπάνια σε κάποια bluray που έχω δοκιμάσει. Στο xbmc ο επεξεργαστής στα 1080p είναι κάπου 10-12%. Και στο mpc παίζω με mad-vr και medium/ high settings χωρίς πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι με τις απαιτήσεις που έχεις το νέο setup θα προσθέσει κάτι νέο στην αναπαραγωγή ταινιών εκτός αν έχεις σκοπό να κάνεις και άλλα πράγματα στο htpc ή να πάρεις περισσότερα καλούδια πχ usb 3 κλπ. Με έναν ssd θα δείς διαφορά καθώς το xbmc γράφει στο δίσκο όταν κάνει scrapping σε σειρές και ταινίες. Πρόβλημα είναι η αναβάθμιση της μνήμης στα 4 διότι η ddr πλέον είναι παλιά και ακριβή (περίπου 17-20 ευρώ το GB) και σαν αναβάθμιση δεν αξίζει.

Προσωπικα (και με τις τιμες που εχουν πλεον) θεωρω τον SSD απαραιτητο σε καθε συγχρονο PC και φυσικα σε HTPC, οπου ακομα και 64GB ειναι αρκετα για τον δισκο του συστηματος.

Οταν εβαλα περισυ SSD σε ενα παλιο HTPC με i3 και 2GB RAM, ηταν σαν να εκανα μονομιας αναβαθμιση σε ολοκληρο το συστημα!

Φυσικα δεν θα χρησιμοποιεις τον SSD για torrent, μπορεις να αφιερωσεις τον Western Digital 640GB σε αυτον τον σκοπο.

Τροφοδοτικο παρε καποιο "επωνυμο" κοιτωντας οχι τα ονομαστικα watt, αλλα το efficiency rating.

Για να αρχισουμε απο καπου, τι CPU & Mobo προτεινετε?

Ακομη κατι που ξεχασα να γραψω πριν. Θα ηθελα να ειναι οσο πιο οικονομικο απο θεμα καταναλωσης καθως το pc μενει ανοικτο για αρκετες μερες καθε μηνα, αν οχι ολες.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πάντως εγώ έχω το ίδιο setup χ2 4200 (socket 939 στα 2200) με το ίδιο κουτί αν δεν κάνω λάθος και 2gb ram με μια gt220 και το δουλεύω με xbmc. Δεν έχω δεί κάποιο πρόβλημα αναπαραγωγής με 1080p ματρόσκες και σπάνια σε κάποια bluray που έχω δοκιμάσει. Στο xbmc ο επεξεργαστής στα 1080p είναι κάπου 10-12%. Και στο mpc παίζω με mad-vr και medium/ high settings χωρίς πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι με τις απαιτήσεις που έχεις το νέο setup θα προσθέσει κάτι νέο στην αναπαραγωγή ταινιών εκτός αν έχεις σκοπό να κάνεις και άλλα πράγματα στο htpc ή να πάρεις περισσότερα καλούδια πχ usb 3 κλπ. Με έναν ssd θα δείς διαφορά καθώς το xbmc γράφει στο δίσκο όταν κάνει scrapping σε σειρές και ταινίες. Πρόβλημα είναι η αναβάθμιση της μνήμης στα 4 διότι η ddr πλέον είναι παλιά και ακριβή (περίπου 17-20 ευρώ το GB) και σαν αναβάθμιση δεν αξίζει.

Πιστευεις δλδ οτι με ενα SSD και μια αναβαθμιση στη RAM θα ειναι οκ?
Θα πρεπει ακομη να περασω και WIN7 καθως στα XP που εχει τωρα δε γινεται να βαλω XBMC.
Θα ειναι οκ τα 7 σε τοσο παλιο pc??

Άκουσε λίγο τους αποπάνω και βάλε για αρχή έναν ssd (που θα βάλεις οπωσδήποτε είτε κάνεις ολική αναβάθμιση είτε όχι) και τότε θα δεις αν σου χρειάζεται η αναβάθμιση και σε cpu. Είμαι κι εγώ της άποψης πως για την χρήση που κάνεις δεν σου χρειάζετε ακόμα.
Θα πάθεις πλάκα με το πόσο πιο smooth θα τρέχει ειδικά το xbmc.
Άλλαξε επίσης τροφοδοτικό με ένα μικρό αλλά ποιοτικό και κοίτα για ram στα μεταχειρισμένα, οι καινούργιες ddr είναι πανάκριβες.
Τα 7 χωρίς aero theme τρέχουν ίσως και καλύτερα απ'τα xp sp3.

Last edited:
Re: Απάντηση: Βοηθεια για στησιμο καινουριου HTPC

SSD προτεινετε καποιο??

Δεν θα υπαρξει θεμα με τη μητρικη, που δεν εχει SATA 3??

Αν έχει sata 2 η μητρική η διαφορά που θα είχες στην χρήση με μια sata 3 θα είναι ελάχιστη έως μηδαμινή. Θα έβλεπες διαφορά μόνο στην μεταφορά μεγάλων αρχείων.Και sata 1 να έχει πάλι η διαφορά στην χρήση σε σχέση με μηχανικό hdd είναι πολύ μεγάλη.Edit θέμα ασυμβατότητας δεν υπάρχει αλλά είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζει η μητρική ahci mode στις sata.Γενικά την αγορά στους ssd δεν την ξέρω πολύ καλά αυτή τη στιγμή αλλά μια γενική συμβουλή είναι να πάρεις κάποιον με mlc nand, και να υπολογίσεις με το λειτουργικό και τα προγράμματα να μείνει αρκετός ελεύθερος χώρος. Αν βάλεις win7 ultimate πχ πάρε τουλάχιστον 120gb.

Last edited:

Κοίταξα το μοντέλο της μητρικής και ειναι το MSI K8N Neo4 ultra και απο ότι είδα δεν υποστηρίζει ahci. Ξεχνάω λοιπόν την εγκατάσταση του ssd?

Mε τη RAM στάθηκα τυχερός, βρήκα σε ένα κουτί με παλιά parts 2 DDR του 1gb και τα έβαλα στο PC οπότε τώρα έχει συνολικά 3gb.

Για κάποιο λόγω είχα την εντύπωση πως χωρίς ahci δεν υποστηρίζετε το trim, το οποίο είναι λάθος, οπότε προχώρα άφοβα. Θα δεις μεγάλη διαφορά στην συνολική απόκριση του συστήματος, έστω και σε sata 1 και χωρίς ahci. Στο κάτω κάτω χαμένος ο ssd δεν θα πάει. Μετά αποφασίζεις αν χρειάζεσαι περαιτέρω αναβάθμιση.
Απέφυγε kingston v300 και samsung 840 evo.

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!