Βοήθεια για surround ηχεία

vman

Senior Member
15 September 2012
697
Καταρχήν όπως βλέπετε στο σχέδιο ο χώρος είναι προβληματικός, λόγω γωνίας.
Ποια πιστεύετε είναι η καταλληλότερη θέση για τοποθέτηση ηχείων surround. Μια σκέψη που είχα εγώ ήταν να βάλω ένα ράφι να τρέξει σχεδόν σε όλο το μήκος του καναπέ από πάνω, ως διακοσμητικό στοιχείο, και να τοποθετήσω δύο in ceiling ηχεία στις άκρες με σκοπό να 'ρίχνουν' ήχουν προς τα κάτω στα κεφάλια των θεατών. Παίζει κάτι τέτοιο;

Το άλλο που θα ήθελα να δείτε και να μου πείτε αν είναι δυνατόν σύντομα είναι η παρακάτω σημερινή προσφορά του amazon σε ηχεία jbl, κλικ.

Αυτά τα στενά τρίδρομα επιτοίχια μου κάνουν λίγο κλικ, και σκέφτομαι αν βάλω το ένα στο πλαινό τοίχο ώστε να κυττά λίγο προς τον καναπέ (αλήθεια σε τι ύψος πρέπει να μπει; ) και το άλλο στον τοίχο πίσω από τον καναπέ στο άλλο άκρο, στο αντίστοιχο ύψος, και φυσικά θα κυττά προς την οθόνη, θα κάνω δουλειά έτσι;
ή να τα βάλω και τα δύο στον πίσω τοίχο στις άκρες; θα έχω ήχο σε τόσο κοντινή απόσταση, φανταστείτε ότι κάθομαι στον καναπέ!

hc.jpg

Αν τα βάλω στους πλαϊνούς τοίχους και τα δύο, είτε αυτά στο link είτε άλλα (δίπολα; έχει νόημα; ) βέβαια έτσι το ένα θα είναι πολύ κοντά και το άλλο πολύ μακριά, πιστεύετε ότι θα διορθωθεί αυτό από την ισοστάθμιση ενός AVR;

Δεν ξερω αν στην περιπτωση σου λογω χωρου θα μπορουσες να κανεις κατι καλυτερο με bipole ηχεια.
Ομως αν εβαζα τα ηχεια που αναφερεις στο link, θα τα εβαζα σε υψος 60-90 εκ. επανω απο το υψος του αυτιου (καθημενου ακροατη).
Σαν τοποθετηση, δυσκολο να πετυχεις αμφιπλευρη συμμετρια και ακουστικη λογω του κενου που υπαρχει δεξια του καναπε. (Ισως βοηθησει σε αυτο το καλιμπραρισμα του av ενισχυτη.)

Το προβλημα ειναι στα δεξια οπου τελειωνει ο καναπες. Αν το δεξι ηχειο το βαλεις σε βαση στον πισω τοιχο ακριβως εκει που τελειωνει ο καναπες, θα εχεις μια συμμετρια, αλλα ο ηχος ισως τραβηχτει πιο πισω απο του αριστερου.
Αν το βαλες τερμα δεξια στον πλαινο τοιχο, η εικονα του ηχειου θα ανοιξει πιο πολυ, καθως επισης και το κεντρο του ηχου μεταξυ των ηχειων θα μετατοπιστει καπου στην ακριανη θεση του καναπε.

Θα ελεγα αν μπορουσες, να δοκιμαζες τα ηχεια με μια προχειρη στηριξη για να δεις πότε ο ηχος καθεται καλυτερα στο αυτι σου.
Σαν μια πρωτη αναγνωση, θα ελεγα να δοκιμασεις το δεξι surround στον πισω τοιχο (εκει που τελειωνει ο καναπες)
Οσον αφορα το που θα κοιτουν τα ηχεια, θα ελεγα και παλι να πειραματιστεις, αναλογως των αντανακλασεων που θα δημιουργηθουν απο τον πισω τοιχο.

Συνηθως τα dipole τα βαζουμε στους πλαινους τοιχους ακριβως στο πλαι των αυτιων ομως καποια bipole θα μπορουσαν να μπουν στους πισω τοιχους αντι για κατευθυντικα.

Αν παρατηρησες στο πρωτο μου post, εκανα λογο για bipole και οχι dipole στους πισω τοιχους.

Πιστευω οτι οι περισσοτερο ειδικοι του ηχου θα σε συμβουλευσουν καλυτερα απο μενα.

Last edited:
Ευχαριστώ φίλε warewolf73

καλό θα ήταν να μου προτείνατε και συγκεκριμένα μοντέλα αν μπορείτε.

Θα πρεπει κατ'αρχην να πεις αν εχεις η οχι το υπολοιπο συστημα (ηχεια/ενισχυτη)
Αν ηδη υπαρχουν, θα πρεπει να βρεις καποια surround οπου εκτος απο την αισθητικη (waf) αν ειναι προβλημα αυτο, να ξερουμε και τα υπολοιπα συνοδα.
Θα πρεπει (αναλογα το surround ηχειο) να ματσαριστει σωστα και με το subwoofer. (το surround θα πρεπει να κατεβαινει οσον το δυνατον κοντα στα 80hz, αν και τα specifications του, φουσκωνουν λιγο τα νουμερακια καμια φορα)

Επισης, να αναφερεις και budget.
Προσωπικα δεν εχω καποια ιδιαιτερη εμπειρια απο surround ηχεια, πόσο μαλλον και απο bipole-dipole. Οποτε δεν μπορω να προτεινω μιας και δεν εχω ακουσματα.
Στη δικη μου περιπτωση καθαρα λογω αισθητικης, χρησιμοποιησα τα bipole της mission στους πλαινους μιας και ειναι αρκετα flat στους τοιχους. (ικανοποιημενος απο τον ηχο δεν ειμαι ιδιαιτερα αλλα....)

http://www.canuckaudiomart.com/image.php?image=2174261&is_user=0

Στη δικη μου περιπτωση δεν ματσαρουν καλα με τα μεγαλα μπροστινα. (υπαρχει αλλη σειρα για αυτο, αλλα εξεχουν αρκετα)

Οποτε εξαρταται απο το τι ακριβως θες. Δωσε επιπλεον πληροφοριες για τα υπολοιπα συνοδα και πιστευω οτι θα πεσουν και γνωμες απο τους υπολοιπους που εχουν ακουστικες εμπειριες απο surround ηχεια.

Eπισης τι αξιωσεις εχεις απο τα surround. Αλλοι απλα θελουν τον προσθετο ηχο, αλλοι υπολογιζουν αρκετα στην ποιοτητα του.
Προσωπικα, οταν μετακομισω θα αντικαταστησω τα παραπανω surround, με κατι ποιο ποιοτικο σε μεγαφωνα και καμπινες, ωστε να ματσαρει καλυτερα με το υπολοιπο setup μου. (μιας και αυτα θα επρεπε να χρησιμοποιω εξ'αρχης)
http://www.missionloudspeakers.com/images/models/19/main.jpg

Last edited:
Τα μπροστικά είναι τα acoustic zen adagio, τα οποία ταιριάξαν πολύ καλά με ένα definitive technology LCR1000 που βρήκα μτχ τελευταία.
Για την ώρα οδηγούνται ικανοποιητικά με ένα δεκαετίας avr pioneer 5x80W χωρίς να νοιώθω ότι χρειάζομαι παραπάνω ισχύ.
Sub δεν υπάρχει γιατί τα μπροστά κατεβαίνουν πολύ χαμηλά αν θέλω, σκέψου ότι έχω κόψει από τον ενισχυτή οτιδήποτε κάτω από 200Hz γιατί ενοχλεί τη γυναίκα μου περισσότερο μπάσο, και ο χώρος δεν προσφέρεται για πολλά. Θα παίξω κάποια στιγμή με sub στο μέλλον όχι τώρα.
Το πιο σημαντικό από ότι καταλαβαίνω από όσα διαβάζω είναι οσο μπορώ να πάω σε μέγεθος μονάδων κοντά στα υπόλοιπα (τα άλλα έχουν 6.5" γούφερ) για το ταίριασμα. Από την άλλη λόγω της κοντινής απόστασης που αναγκαστικά θα έχει τουλάχιστον το ένα υποψιάζομαι ότι θέλω κάτι που να έχει μεγάλη διασπορά πολύ γρήγορα ώστε να πιάνει το αυτί που είναι κοντά όσο πιο ολοκληρωμένο ήχο γίνεται...το οποίο εν τέλει δεν ξέρω πόσο σημασία έχει στις ταινίες όπου θα παίζουν, γιατί για μουσική παίζει αυστηρά στέρεο μπροστά τα acoustic zen.

Αν δεν κάνεις σύστημα 7.1 βάλτα στον πίσω τοίχο ένα μέτρο περίπου πάνω από τις γωνίες του καναπέ. Ο πιο εύκολος τρόπος με σίγουρο αποτέλεσμα.

1) θεωρω οτι ενας καλυτερος ενισχυτης σε ρευματα αξιζει στα μπροστινα σου.

2) Το sub θα το χρειαστεις επειδη συνηθως τα surround δεν καλυπτουν ολο το φασμα στα χαμηλα. (εκτος και πας σε καποια αξιολογη προταση και οχι τιποτε του τυπου σαν αυτα που ποσταρα οτι εχω, αλλα με καλυτερα μεγαφωνα/καμπινες, σαν τα δευτερα που ποσταρα)

3) Αν μιλαμε για διασπορα και κατευθυντικοτητα, δεδομενης της χωροθετησης πιστευω οτι ισως καποια bipole στους πισω τοιχους λειτουργησουν καλυτερα στον τομεα διασπορας, απο κατευθυντικα στις πισω τοιχους.

7.1 δεν με παίρνει. τουλάχιστον με surround back παρά μόνο έξτρα μπροστά σε ύψος ηχεία αλλά δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν.

Στον πίσω τοίχο που λες να μπουν, έχεις στο μυαλό στου τα jbl που έδειξα ή κάποια άλλα bipolar; Τα JBL έχουν βάθος 14 πόντους, όπως και να'χει πρακτικά θα είναι πάνω από τα κεφάλια των ακροατών (στις δύο γωνίες συνήθως καθόμαστε ξάπλα με τη σύζυγο όταν βλέπουμε ταινίες). Να υποθέσω ότι τον ήχο τον surround θα τον έχω από αντανακλάσεις από τον απέναντι ήχο, γιατί για να τον πάρω κατευθείαν από τα ηχεία στον πίσω τοίχο μου φαίνεται δύσκολο...ή μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι καλά.

Η ιδέα των in -ceiling πάνω από το κεφάλι ενσωματτωμένα σε ένα ράφι λίο ψηλότερα από τα κεφάλια, στο 1.5 μέτρο περίπου πως σας φαίενεται;

Αυτά τα ξέρει κανείς;

Λέει ότι με ένα παίζεις δύο κανάλια (π.χ. και το δεξί και το αριστερό surround κανάλι, τοποθετώντας το στο κέντρο και κατευθύνοντας τα twitter σε αντίθετες κατευθύνσεις) ενώ αν βάλεις δύο μπορεί να συνδέσεις και το 6ο-7ο (surround back) κανάλι πάνω τους, ώστε με δύο ηχεία να έχεις 4 κανάλια.
Κάποιος πιο ειδικός;

Νομίζω το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο και πιο ρεαλιστικό με δύο διαφορετικά ηχεία τα οποία θα έχουν την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους.

Η ιδέα των in -ceiling πάνω από το κεφάλι ενσωματτωμένα σε ένα ράφι λίο ψηλότερα από τα κεφάλια, στο 1.5 μέτρο περίπου πως σας φαίενεται;

In ceiling θα πει μέσα στο ταβάνι. Αν δεν έχεις ψευδοροφή απλά ξέχνα τα. Ιδιαίτερα εκείνα με back-can, έχουν μεγάλο βάθος. Άσε που παίζουν μόνο προς τα κάτω αφού γι' αυτό είναι σχεδιασμένα. Σκέψου ότι σχεδιάστηκαν να καλύπτουν το χώρο από την οροφή. Η δουλειά τους είναι να έχουν dispersion σε dB αναλόγως αριθμού ηχείων. Ξέχνα τα δεν είναι σωστά για τη δουλειά που θες. Αυτό που πρέπει να ψάξεις είναι ηχεία που μπαίνουν επάνω σε τοίχο, έχουν μικρό βάθος και έχουν το tweeter στο κάτω μέρος ή περιστρέφονται 180 μοίρες για να το έχουν στο κάτω μέρος, εφ' όσον θα τοποθετηθούν ψηλά.

Last edited:
Τα surround στα οποία κατέληξα (Atlantic Technology SR4200e) έχουν μια καμπίνα η οποία λόγω σχήματος δείχνει να ταιριάζει σε γωνία, όπως στη φώτο.
Με βολεύει πολύ αν μπουν γωνία, βέβαια έτσι η μια πλευρά θα χτυπάει κατευθείαν προς τον ακροατή και η άλλη πλευρά του ηχείου προς την οθόνη. Επίσης τα συγκεκριμένα έχουν ένα διακοπτάκι για εναλλαγή της λειτουργίας bipole σε dipole.

Τι λέτε θα παίξουν σωστά στη γωνία; Η αίσθηση μου είναι από αυτά που διαβάζω πως όχι :203:

20130111_171121.jpg

Για τον χωρο σου χρειαζεσαι 2 ηχεια "direct radiation" οπου το ενα θα το εχεις στην γωνια αριστερα του καναπεος ενω το αλλο δεξια απο τον καναπε στην αντιστοιχη αποσταση, με γωνια προς το σημειο θεασης.

Και τα δύο το πολυ μισο μετρο πανω απο το υψος των αυτιου του ακροατη, αλλα αν αυτο δεν ειναι αισθητικα αποδεκτο, δεν πειραζει να ειναι και το ιδιο υψος (με το αυτι του ακροατη).

Με διπολα τριπολα και τριποδα, δεν θα κανεις τιποτε καλυτερο. (χειροτερο αποτελεσμα θα εχεις)

Δεν είπα ότι υπάρχει λόγος, λέω ότι αν μπουν γωνία τότε η μία πλευρά αναγκαστικά θα ρίχνει προς την οθόνη και η άλλη προς τον ακροατή. Και ερωτώ θα είναι σωστή μια τέτοια τοποθέτηση θα πάρω σωστό surround effect ή στην ουσία απλά ακυρώνω τον χαρακτήρα των ηχείων;

Για τον χωρο σου χρειαζεσαι 2 ηχεια "direct radiation" οπου το ενα θα το εχεις στην γωνια αριστερα του καναπεος ενω το αλλο δεξια απο τον καναπε στην αντιστοιχη αποσταση, με γωνια προς το σημειο θεασης.

Και τα δύο το πολυ μισο μετρο πανω απο το υψος των αυτιου του ακροατη, αλλα αν αυτο δεν ειναι αισθητικα αποδεκτο, δεν πειραζει να ειναι και το ιδιο υψος (με το αυτι του ακροατη).

αναγκαστικά θα παίξουμε με αυτά τα ηχεία τώρα, μπορώ να τα βάλω σε ένα ράφι στον τοίχο δίπλα από τον καναπέ το ένα και να πατάει η πλάτη του τοίχο και να ρίχνουν στο χώρο με την κλίση που έχουν οι δύ πλευρές του ηχείου και το άλλο είτε σε βάση ώστε να είναι συμμετρικά ως προς το μέσο του καναπέ είτε στον απέναντι τοίχο αντικριστά και να το φέρει στη σωστή απόσταση ο avr.
Απλά η τοποθέτηση σε γωνία που αναφέρω είναι πολύ βολική κατασκευαστικά και διακοσμητικά στο χώρο...

Δεν κανουν για τον χωρο σου / στήσιμο αυτου του ειδους τα ηχεια

surround%20speaker%20placement%202.jpg

ΕΔΙΤ: Δεν προλαβα το ακριβως παραπανω σου ποστ, σορυ
Αφου τα εχεις ηδη, αλλαζει το πραγμα :ernaehrung004:

Last edited: