βοήθεια για τα ηχειάκια ρε παλληκάρια

mitsnas

Established Member
8 February 2009
209
και συνεχίζω ακάθεκτος... Κατέληξα στον όγκο της καμπίνας και στις διαστάσεις αλλά τα προγράμματα υπολογισμού ΔΕΝ λένε ΠΟΥ πρέπει να τοποθετηθεί οσωλήνας BR και τα μεγάφωνα (σε ποιό ύψος ,πόσο να απέχουν από το πλάι ,πόσο να απέχουν μεταξύ τους κλπ. ) Κάποια πρακτική βοήθεια ? Το ηχειάκι είναι μικρό και θέλω να το πάω μέχρι τα 60-70 Ηζ περίπου.Μετά θα αρχίσω να παίζω με το crossover και τη μόνωση...

ε δώκε και κάνα στοιχείο .. ποιες ειναι οι μονάδες? πόσα λίτρα? τις θέσεις των μονάδων & σωλήνα τις υπολογίζει το LFA

οι μονάδες πρέπει να ειναι flush mounted, κι όσο ποιο κοντά μεταξύ τους τόσο καλύτερα. οι ακμές της μπάφλας πρέπει να ειναι στρογγυλεμένες και οι αποστάσεις του tweeter από τις ακμές, εφόσον κι όλας πρόκειται για μπάφλα μικρών διαστάσεων, να ειναι άνισες μεταξύ τους, και όχι πολλαπλάσιες η μία της άλλης.

Last edited:
WOOFER VIFA BC/OC
5¼″ MidwooferSpecs:
Power handling
100h RMS noise test (IEC) -- W
Long-term Max Power (IEC 18.3) 110 W
Max linear SPL (rms) @ power -- dB/W
Short Term Max power (IEC 18.2) 110 W
Voice Coil and Magnet Parameters
Voice coil diameter 25 mm
Voice coil height 10 mm
Voice coil layers --
Height of the gap 4 mm
Linear excursion +/- -- mm
Max mech. excursion +/- -- mm
Flux density of gap -- mWb
Total useful flux -- mWb
Diameter of magnet -- mm
Height of magnet -- mm
Weight of magnet -- Kg
Electrical Data
Nominal impedance Zn 8 ohm
Minimum impedance Zmin -- ohm
Maximum impedance Zo -- ohm
DC resistance Re 5.6 ohm
Voice coil inductance Le 0.63 mH
T-S Parameters
Resonance Frequency fs 63 Hz
Mechanical Q factor Qms 2.97
Electrical Q factor Qes 0.55
Total Q factor Qts 0.47
Force factor Bl 4.9 Tm
Mechanical resistance Rms -- Kg/s
Moving mass Mms 6 g
Suspension compliance Cms -- mm/N
Effective cone diameter D -- cm
Effective piston area Sd 80 cm2
Equivalent volume Vas 9.6 ltrs
Sensitivity (2.83V/1m) 87 dB
Ratio BL/√(Re) --
Ratio fs/Qts F --

TWEETER PEERLES
Specs:
Power handling
Long-term Max Power (IEC 18.3) 100 W
Short Term Max power (IEC 18.2) -- W
Voice Coil and Magnet Parameters
Voice coil diameter 26 mm
Voice coil height 1.8 mm
Voice coil layers 2
Height of the gap 2.5 mm
Flux density of gap 1.1 mWb
Total useful flux 0.3 mWb
Diameter of magnet 60 mm
Height of magnet 18 mm
Weight of magnet 0.17 Kg
Electrical Data
Nominal impedance Zn 8 ohm
Minimum impedance Zmin 5.8 ohm
Maximum impedance Zo 27.4 ohm
DC resistance Re 5.4 ohm
Voice coil inductance Le 0.1 mH
T-S Parameters
Resonance Frequency fs 940 Hz
Mechanical Q factor Qms 5.5
Electrical Q factor Qes 1.36
Total Q factor Qts 1.09
Force factor Bl 2.8 Tm
Mechanical resistance Rms 0.37 Kg/s
Moving mass Mms 0.34 g
Suspension compliance Cms 0.08 mm/N
Effective cone diameter D 2.8 cm
Effective piston area Sd 6.2 cm2
Sensitivity (2.83V/1m) 91 dB

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το πρόγραμμα BASSPRO 6 που χρησιμοποιώ βγάζει πολύ μικρό το βάθος της καμπίνας σε σχέση με το ύψος της και το πλάτος της . Τα περισσότερα μικρά ηχεία από ότι έχω δεί έχουν αρκετό βάθος σχεδόν συγκρίσιμο με το ύψος και το πλάτος τους....Ουφ πελάγωσα....ΥΓ Μήπως το πρόγραμμα είναι λαλακία?

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το πρόγραμμα BASSPRO 6 που χρησιμοποιώ βγάζει πολύ μικρό το βάθος της καμπίνας σε σχέση με το ύψος της και το πλάτος της . Τα περισσότερα μικρά ηχεία από ότι έχω δεί έχουν αρκετό βάθος σχεδόν συγκρίσιμο με το ύψος και το πλάτος τους....Ουφ πελάγωσα....ΥΓ Μήπως το πρόγραμμα είναι λαλακία?

σχετικα με τις διαστάσεις της καμπινας υπάρχει το λεγόμενο golden ratio το οποιο ουσιαστικά βοηθά στο να υπάρχουν "διεσπαρμενα" συχνοτικά τα στάσιμα. Στην πραξη όμως υπαρχουν περιορισμοι ( μεγεθος μονάδων, στριμωγμα και του port κτλ) που δεν βοηθουν την κατάσταση. Για πιο advanced λύση χρειάζεται να αναλυθουν τα στασιμα με βαση την θεωρία και τα μοντέλα που την περιγράφουν και προς το παρόν το μονο γνωστο software που εχει εφαρμόσει τα μοντέλα αυτά ειναι το LFA (ισως η μοναδική εφαρμογή που εχω πληρώσει :grinning-smiley-043). Αλλιώς υπολογίζεις τον όγκο & τον σωληνα απο basspro ή winisd και τα στάσιμα τα αφήνεις λίγο στην τύχη...

@ mitsnas

Φίλε το γουφεράκι που έχεις δέν κάνει (οριακά ) για μπάς-ρεφλέξ
Εν τω μεταξύ και κλειστό να γίνει λογω τών παρμέτρων του , θέλει τα λιτράκια του
Οποτε οπως το βλέπω έχεις μιά λύση πασπαρτού εφόσον έχεις τίς μονάδες
Φτιάχνεις μιά καμπίνα 6-6.5 λίτρα με ανισες πλευρές και μεγαλύτερο βάθος απ οτι πλάτος και βάζεις την μονάδα ΑΚΡΙΒΩΣ τήν μέση τής μπάφλας , εννοείται οτι πλησιάζεις οσο μπορείς του τουϊτερ και αν γίνεται βάλτο παράκεντρα , δηλαδή σε ανισες αποστάσεις πλάτους απο τίς δυό πλευρές
Μετά ανοιγεις και μιά τρύπα (για να χωρέσει σωλήνας Φ30) σε αποσταση 1-2 εκατοστά απο εκεί που τελειώνει το μέταλλο του σασσί τής μονάδας και κάνεις τίς δοκιμές σου
Αρχικό πηνίο σε σειρά με τήν μονάδα 2-2.5mH και κάτω απο 0.4Ω
Αρχικό μονωτικό ακρυλική βάτα καμμιά 150-200 gr σε κάθε κουτί , αλλα για να παρατηρήσεις τι γίνεται , μονο με ζύγισμα , οχι με το μάτι

Φιλε, μηπως το woofer-ακι ειναι το Vifa BC14SG49-08 ?

Αν ναι, σου εχω μια ετοιμη λυση για κουτι.Παντως απο οτι βλεπω εχουν τα ιδια specs.

Last edited:
Φιλε, μηπως το woofer-ακι ειναι το Vifa BC14SG49-08 ?

Αν ναι, σου εχω μια ετοιμη λυση για κουτι.Παντως απο οτι βλεπω εχουν τα ιδια specs.
Φίλε μου αυτό είναι. Αν έχεις κάτι καλό σου είμαι υπόχρεος

@ mitsnas

Φίλε το γουφεράκι που έχεις δέν κάνει (οριακά ) για μπάς-ρεφλέξ
Εν τω μεταξύ και κλειστό να γίνει λογω τών παρμέτρων του , θέλει τα λιτράκια του
Οποτε οπως το βλέπω έχεις μιά λύση πασπαρτού εφόσον έχεις τίς μονάδες
Φτιάχνεις μιά καμπίνα 6-6.5 λίτρα με ανισες πλευρές και μεγαλύτερο βάθος απ οτι πλάτος και βάζεις την μονάδα ΑΚΡΙΒΩΣ τήν μέση τής μπάφλας , εννοείται οτι πλησιάζεις οσο μπορείς του τουϊτερ και αν γίνεται βάλτο παράκεντρα , δηλαδή σε ανισες αποστάσεις πλάτους απο τίς δυό πλευρές
Μετά ανοιγεις και μιά τρύπα (για να χωρέσει σωλήνας Φ30) σε αποσταση 1-2 εκατοστά απο εκεί που τελειώνει το μέταλλο του σασσί τής μονάδας και κάνεις τίς δοκιμές σου
Αρχικό πηνίο σε σειρά με τήν μονάδα 2-2.5mH και κάτω απο 0.4Ω
Αρχικό μονωτικό ακρυλική βάτα καμμιά 150-200 gr σε κάθε κουτί , αλλα για να παρατηρήσεις τι γίνεται , μονο με ζύγισμα , οχι με το μάτι
Ευχαριστώ Μανώλη μου....
ΥΓ. Είναι μαζοχισμός αλλά τη βρίσκω

Φίλε μου αυτό είναι. Αν έχεις κάτι καλό σου είμαι υπόχρεος

Το εχω αγορασει σε μορφη κιτ απο την αμερικη.Απο την Madisound το Swifty Kit.Πλεον δεν υπαρχει.
http://www.madisound.com/pdf/Swifty.pdf
Η τιμη ηταν πολυ χαμηλη και ετσι αποφασισα να το φτιαξω καθως ηθελα κατι φθηνο και καλο για το pc μου.Αυτη την στιγμη παιζω μαζι του και ακομη δεν εχω ολοκληρομενη εικονα,παντως μου αρεσει ο ηχος του μεχρι στιγμης.

Με προβληματισε λιγο ο Μανωλης Τζωρτζακης γιαυτο ας ριξει και αυτος μια ματια να μας πει αν βλεπει κατι που μπορουμε να βελτιωσουμε καθως δεν εμπιστευομαι και πολυ τα αμερικανακια.

δηλαδή πλήρωσες $133 + μεταφορικά ? πόσο σου ήρθε συνολικά? φόρους πλήρωσες? το σχεδιάκι μια χαρά το κόβω και για τετοια τιμή δεν το συζητάω.. κλοπή ειναι, δεδομένου ότι και το κρός ερχεται έτοιμο και με καλά υλικά. Εχουν στοχεύσει και σε απόκριση που δεν θα του λείπει το μπασάκι όπως φαινεται. Καλή φάση.

Το εχω αγορασει σε μορφη κιτ απο την αμερικη.Απο την Madisound το Swifty Kit.Πλεον δεν υπαρχει.
http://www.madisound.com/pdf/Swifty.pdf
Η τιμη ηταν πολυ χαμηλη και ετσι αποφασισα να το φτιαξω καθως ηθελα κατι φθηνο και καλο για το pc μου.Αυτη την στιγμη παιζω μαζι του και ακομη δεν εχω ολοκληρομενη εικονα,παντως μου αρεσει ο ηχος του μεχρι στιγμης.

Με προβληματισε λιγο ο Μανωλης Τζωρτζακης γιαυτο ας ριξει και αυτος μια ματια να μας πει αν βλεπει κατι που μπορουμε να βελτιωσουμε καθως δεν εμπιστευομαι και πολυ τα αμερικανακια.

Καλησπέρα
Καθ οτι είμαι με ίωση/ πυρετό , να πώ κάτι στα γρήγορα
Μολις κοίταξα τήν αποκριση απο το PDF , και είναι σαφές οτι μπορεί μεν να ανταποκρίνεται στο σχήμα τής καμπύλης , αλλα ΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ στη ευαισθησία και πιστεύω οτι αυτό είναι καιι κατανοητό και προφανές σε αυτούς που συμμετέχουν στην συζήτηση
Τώρα , αν έχετε υπομονή ευχαρίστως να βγάλω μιά καμπίνα με το LFA για το γουφεράκι και μιάς και του Θοδωρή είναι ήδη έτοιμο , να βγάλουμε για τον άλλο φίλο που ψάχνει ....
Υγιαίνετε !

Ισως θα μπορούσαμε σε αυτό το μέγεθος να πειραματιστούμε και με τή χρήση κινούμενης μάζας πισω απο τον κώνο εσωτερικά του ηχείου

Γιάννη, να σου την αλήθεια δεν θυμάμαι πόσο ακριβώς , τα είχε προσφορά και ήταν ξεφτίλα τελείως. Τελωνείο όχι την γλίτωσα ίσως λόγω USPS. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι το Woofer και το tweeter μαζί είχαν ίδια τιμή με το cross-over.!!Αν βρω το τιμολόγιο θα σου πω ακριβώς.
Μάλιστα ήταν, τέτοια η τιμή που αγόρασα 8! :grinning-smiley-043 Ναι καλά είδες 8 τεμάχια τα οποία έχω τελειώσει τα βαψίματα και συναρμολόγησα 4 μέχρι στιγμής. Θέλω να γίνω πολυκάναλος βλέπεις.
Τα 2 που παίζουν τώρα πάντως έχουν καλό μπασάκι και δεν τσιρίζει πουθενά. Το μέτρησα στον κήπο έξω μια μέρα και η απόκριση ήταν καρφί από 200 και πάνω. Κάπου στα 62 Hz συντονίζει ο σωλήνας και παίρνει το μαλλί η μποτιά.
Ορίστε και ένα τελειωμένο, λάκα μαύρη γκοφρέ έκατσε ακριβώς με το σαγρέ πλαστικό του woofer.Έριξα αρκετή δουλειά. Οποιαδήποτε συμβουλή είναι καλοδεχούμενη να τα πάω ακόμη καλύτερα ρίξε και μια ματιά στο cross εσύ έχεις εμπειρία.

Attachments

• Swifty 2.jpg
    Swifty 2.jpg
    93.2 KB · Views: 94
Μανώλη περαστικά, και εγώ ήμουν έτσι πριν μια εβδομάδα και με τσάκισε.
Έχεις δίκιο για την ευαισθησία, τρώει ισχύ για να βγάλει κάτι και τελειώνει γρήγορα.
Ο κώνος τρελαίνεται στα πολλά λογικό αλώστε.

Θοδωρή κουκλιά τα έκανες. Μονος σου τα εβαψες? Αυτό που πρέπει να δεις (οταν βρεις ευκαιρία) ειναι να κανεις μερικες μετρήσεις με ανεστραμμένο tweeter, onaxis, και ύστερα εκτός άξονα, δεξιά ή αριστερά, πάνω και κάτω, για να δεις πως συμπεριφέρονται κυρίως οταν καθεσαι χαμηλότερα ή ψηλότερα. Εφοσον δεν τσιρίζει και εχεις και καλό μπασάκι, τονικά πρεπει να εισαι οκ, οποτε ελεγξε από πλευράς φάσης τι λεει, αν και πιστευω θα το εχουν προσεξει αρκετα και πρεπει να εισαι κομπλε. Μονωτικά τι εχεις βάλει ?

το ρουτάρισμα στην πανω και κάτω ακμή ειναι πιο μεγάλης ακτίνας ή ειναι όλα ιδια και φαινεται έτσι λόγω σκιάς ?

Γιαννη, το βαψιμο το εκανα μονος 2 χερια σουρφασερ και λακα ματ γκοφρε τελικο.Πολυ τριψιμο και δουλεια φυσικα.Κατεχω απο πιστολι και αυτο με βοηθαει.
Ευχαριστω για τις συμβουλες ,θα της εχω υποψη μολις φτιαξει ο καιρος.Χωρος μετρησεων εξω, στο γκαζον!!Οχι,το ηχειακι δεν κουραζει και ακουω πολλες ωρες flac,mp3 κτλ.
Οχι,το στρογγυλεμα ειναι ιδιας ακτινας παντου η σκια ξεγελαει.
Μονωτικα εβαλα σε ολες της πλευρες εκτος μπαφλας, ρικοφον 2.5 εκατοστα
ακρυλικη βατα πισω απο το woofer μονο.Ισως ανεβασω καμια φωτο αυριο. Στο στομιο του σωληνα πισω μετραω καθαρα τα 60-62 Hz κορυφη.

Αυτο που εχω απορια ειναι η θεση του σωληνα γιατι εδω προτιμαμε περισσοτερο εμπρος και οι αμερικαν πισω?Θυμαμαι ακομη και στο babybass μπηκε ζορικα εμπρος.
Εκτος απο την αποσταση απο τον πισω τοιχο σε τι αλλο πλεονεκτει?

Θοδωρή, πολύ όμορφο πραγματικά.
Καλή συνέχεια και με τα άλλα κανάλια.

Θοδωρή, πολύ όμορφο πραγματικά.
Καλή συνέχεια και με τα άλλα κανάλια.

Ευχαριστω φιλε,οταν με το καλο τελειωσω ισως ριξω μια πιο ολοκληρωμενη παρουσιαση στην DIY.
Γιατι ενδειαφερον παρουσιαζουν και τα ενισχυτικα που και αυτα ειναι ντιουιδικα.
Αλλα πρωτα να τελειωσω.:grinning-smiley-043

Μακαρι και ο φιλος να προχωρησει στην υλοποιηση του μικρου και εμεις εδω ειμαστε σε οτι χρειαστει.