Βοήθεια για την σύνθεση δικάναλου συστήματος

dim80

New member
1 May 2016
7
Κατ'αρχήν χρόνια πολλά σε όλους.
Είμαι καινούργιο μέλος στο forum και θα ήθελα τις συμβουλές σας, τις γνώσεις σας και την βοήθειά σας.

Πριν καμια 20αριά χρόνια είχα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο "άθλημα", θεωρητικά πάντα καθώτι ήταν αδύνατον να βρω τα χρήματα, και συνεπικουρούμενος από τον θείο μου ο οποίος είχε τρέλα με αυτά τα μηχανήματα (και είχε "φτιάξει" το δικό του ηχοσύστημα) είχα αρχίσει να κάνω σχέδια αγοράς ενός τέτοιου συστήματος κάποια μελλοντική στιγμή. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Λύκειο, πανελλήνιες, πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακά, εξωτερικό, στρατός, δουλειά, εξωτερικό και πάλι, επιστροφή. Αλλά κυρίως ψηφιακή τεχνολογία και ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Θεωρούσα τότε οτι οι καινούργιες ψηφιακές τεχνολογίες (cd, dcc κλπ) και τα μετέπειτα διάφορα sound pc formats (wav, mp3 κλπ) προσφέρουν καλύτερο ήχο, γεγονός το οποίο σήμανε το τέλος αυτών των ηχοσυστημάτων και κυρίως των δίσκων βινυλίου. Ώσπου πριν 3 βδομάδες κατά την διάρκεια αναζήτησης στο πατάρι, έπεσα πάνω σε κάτι ξεχασμένους δίσκους ενός φίλου. Τους δοκίμασα στο παροπλισμένο πικαπ το οποίο έχει να χρησιμοποιηθεί καμιά 15ετία και κάπως έτσι ξαναξύπνησε το σαράκι.

Στόχος μου είναι σε βάθος 3ετίας να συνθέσω ένα ηχοσύστημα το οποίο θα αποτελείται από:
πικαπ,
ενισχυτή (προενισχυτή, τελικό, ολοκληρωμένο, ραδιοενισχυτή ?)
cd player
radio receiver
ηχεία

Το budget κειμαίνεται 2500 - 3000 Ε.

Μουσική που ακούω (αν παίζει ρόλος):
blues (ακουστικό και ηλεκτρικό)
classic rock
folk, country
jazz

Σε πρώτη φάση και σχετικά άμεσα (στις επόμενες 2 βδομάδες) θα ήθελα να αγοράσω ένα καινούργιο πικαπ γιατί το παλιό παρουσιάζει διάφορα προβλήματα.
Ήδη έχω αρχίσει τις βόλτες στα δισκοπωλεία!! :music-smiley-005:

Κάθε γνώμη και πληροφορία ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ωχ!!! Αυτό το ξέχασα!!

20 - 30 τμ

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον FragoulisNaval.

Καταρχήν καλωσόρισες στο φόρουμ και Καλό Πάσχα. Να υποθέσω ότι εφόσον ξεκινάς από το πικάπ υπάρχει ήδη κάποιο ηχοσύστημα στο οποίο μπορείς να το συνδέσεις;

Καταρχήν καλωσόρισες στο φόρουμ και Καλό Πάσχα. Να υποθέσω ότι εφόσον ξεκινάς από το πικάπ υπάρχει ήδη κάποιο ηχοσύστημα στο οποίο μπορείς να το συνδέσεις;

Αγαπητέ Κώστα, Χρόνια πολλά!! Υπάρχει ένα παλιό σύστημα all-in-one της SOny, το οποίο έχει υποδοχές phono και σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω προσωρινά για κανα 2 μήνες.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

@ leo1964
έχω συλλογή από cd και για αυτό σκέφτομαι για cd player, αν και νομίζω οτι θα είναι το τελευταίο που θα αγοράσω.
Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι, αν πρεπει να πάω στη λογική προενισχυτή και τελικού ενισχυτή ή ολοκληρωμένου ενισχυτή ή ραδιοενισχυτή.

@ FragoulisNaval
ευχαριστώ για την πρόταση. Θα την επεξεργαστώ ενδελεχώς.
:ernaehrung004:

Αγαπητέ Κώστα, Χρόνια πολλά!! Υπάρχει ένα παλιό σύστημα all-in-one της SOny, το οποίο έχει υποδοχές phono και σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω προσωρινά για κανα 2 μήνες.

@ leo1964
έχω συλλογή από cd και για αυτό σκέφτομαι για cd player, αν και νομίζω οτι θα είναι το τελευταίο που θα αγοράσω.
Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι, αν πρεπει να πάω στη λογική προενισχυτή και τελικού ενισχυτή ή ολοκληρωμένου ενισχυτή ή ραδιοενισχυτή.

@ FragoulisNaval
ευχαριστώ για την πρόταση. Θα την επεξεργαστώ ενδελεχώς.
:ernaehrung004:

όχι ραδιοενισχυτή. Με το budget πας σε ολοκληρωμένο . CD player θα το χρειαστείς για τις ψηφιακές εισόδους που θα τις χρειαστείς για να συνδέσεις τον υπολογιστή .

Την πρόταση που σου έκανα την έχω ακούσει σε σύστημα φίλου. Σίγουρα υπάρχουν και καλύτερες μονάδες, αλλά δεν ξέρω αν σε φτάνει το budget σου.

όχι ραδιοενισχυτή. Με το budget πας σε ολοκληρωμένο . CD player θα το χρειαστείς για τις ψηφιακές εισόδους που θα τις χρειαστείς για να συνδέσεις τον υπολογιστή .

Την πρόταση που σου έκανα την έχω ακούσει σε σύστημα φίλου. Σίγουρα υπάρχουν και καλύτερες μονάδες, αλλά δεν ξέρω αν σε φτάνει το budget σου.

Ναι!! Καλύτερα να μην ξεφύγουμε από το budget το οποίο είναι ήδη τραβηγμένο και στο οποίο υπολόγιζα και ραδιο.

Έχεις κάποιο link για τα ηχεία γιατί δεν μπορώ να τα βρω σε ελληνικό site, εννοώ τα 40αρια.

Απάντηση: Re: Βοήθεια για την σύνθεση δικάναλου συστήματος

@ leo1964

και υπολογιστή έχεις,άρα χρησιμοποιείς το pc σαν μηχανισμό οδήγησης,καλύτερα 400 ευρώ σε ντακ παρά σε cdp
Αν το ζητούμενο είναι η ποιότητα,τον ραδιοενισχυτή τον ξεχνάς
Το σετ προ τελικού θεωρητικά είναι καλύτερο,υπάρχουν όμως και ολοκληρωμένοι πολύ αξιόλογοι,εξαρτάται τι χρήματα διαθέτεις
Για να μην σε μπερδεύω όμως,θα σου πρότεινα να πας στη λύση ενός πολύ καλού ολοκληρωμένου....θα σου περισσέψουν χρήματα για ηχεία και cdp ή dac

Τα περισσότερα cdp πλέον έχουν και εισόδους dac.

Σύμφωνοι Κώστα,απλά μπαίνω στη λογική του τι συμφέρει έχοντας ένα δεδομένο μπάτζετ
Θέλω να πω,ότι ένα cdp των 500 ευρών δεν μπορεί να είναι καλύτερο ενός dac των 500 ευρών
Άρα;;;;;

20 έως 30 τμ είναι μεγάλη διαφορά,,, και μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη από την τοποθέτηση των ηχείων και την απόσταση ακρόασης. Αν θες γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος θα βοηθούσε φίλε.

Επίσης αν το θεωρεις και συ πααραίτητο δώσε μας μια διέα για το πως προτιμάς τον ήχο που ακούς? Σε ενδιαφέρει περισσότερο η αναλυση/διαφάνεια/ακρίβεια κτλ που προσδιορίζουν ο σύγχρονο ήχο ή ο πιο "εξευγενισμένος" παλιομοδίτικος τρόπος που στρογγυλεύει και "ομορφαίνει" τον ήχο?

Επίσης στα 2,5-3 Κ,,, μπορείς να φτιάξεις πολύ αξιόλογο σύστημα, ακόμα πιο αξιόλογο αν κοιτάς και μεταχειρισμένα (φυσικά σε καλή κατάσταση και μετά από δοκιμή - έλεγχο, ίσως και εγγύηση αν βρεθεί).

Όπως και να έχει θα βρεθεί κάτι αρκετά αξιόλογο στη πορεία αν θες να μας βοηθήσεις λίγο στα παραπάνω που ανέφερα.

Αν κρίνω παντως απο τις μουσικές προτιμήσεις,εγω θα έλεγα να κοιτάξεις για κάτι ευγενικό που συγχωρεί,κάτι στην ζέστη πλευρά του ουδέτερου.
Και συμφωνώ,αν συμπεριλάβει καποια καλομεταχειρισμένα (με εγγυήσεις,κλπ ) μπορεί να πάρει εξαιρετικό αποτέλεσμα. Για το ενισχυτικό,και μιας και πρόκειται για πρώτο σύστημα θα έλεγα και εγω για ολοκληρωμένο η ομοσταυλο πρε-τελικό,ας μην μπλέξει με ηλεκτρικά και ηχητικά ταιριάσματα ακομα.

Αν κρίνω παντως απο τις μουσικές προτιμήσεις,εγω θα έλεγα να κοιτάξεις για κάτι ευγενικό που συγχωρεί,κάτι στην ζέστη πλευρά του ουδέτερου.

Την ίδια σκέψη κάναμε ;-)

Και συμφωνώ,αν συμπεριλάβει καποια καλομεταχειρισμένα (με εγγυήσεις,κλπ ) μπορεί να πάρει εξαιρετικό αποτέλεσμα. Για το ενισχυτικό,και μιας και πρόκειται για πρώτο σύστημα θα έλεγα και εγω για ολοκληρωμένο η ομοσταυλο πρε-τελικό,ας μην μπλέξει με ηλεκτρικά και ηχητικά ταιριάσματα ακομα.

Χλωμό το βλέπω για σετ power/pre... θα πρέπει να πάει πιο βαθειά στο χρόνο...

...όπως το βλέπω το μπάντζετ θα κατανεμηθεί κάπως έτσι:
ολοκληρωμένος + ηχεία ~1500
cdp+dac ~700
πικαπ-phono ~700
tuner ~100

στη πηγή θα εξαρτηθεί και από τη διαθέσιμη δισκοθήκη (όπως πολύ σωστά ρωτάει ο in).
Aν πχ δεν υπάρχει πολύ αναλογικό ή χρησιμοποιείται λιγότερο, καλό θα ήταν να αναπροσαρμοστεί το μπάντζετ υπέρ του dac...

Να προσθέσω στην "ανακριση" ότι καλό θα ήταν να ξέραμε και τι υπάρχει ήδη. ακόμα και το υπάρχον πικαπ θα μπορούσε να επισκευαστεί/αναβαθμιστεί με μικρό κόστος (αν και δεν τα ξέρω τα περι πικαπ)

Αν δεν υπάρχει δισκοθήκη,εγω θα έλεγα τα πικαπ (και phono ισως ) να μην μπουν καν στο κόλπο ή να μπουν πολυ αργότερα αν υπάρχει ο καημός και το διαθέσιμο ποσο να παει υπέρ ηχείων-ενισχυτή μια και καλή.

Leema pulse 3 καθώς και Dali Zensor 5 είναι επίσης ένας καλός συνδυασμός που μου άρεσε.

Cambridge Audio CXA80 και Cambridge Audio Aeromax 6 αλλά τον έχω ακούσει μόνο στον αντιπρόσωπο, όχι σε σπίτι.

Re: Απάντηση: Re: Βοήθεια για την σύνθεση δικάναλου συστήματος

@ leo1964

και υπολογιστή έχεις,άρα χρησιμοποιείς το pc σαν μηχανισμό οδήγησης,καλύτερα 400 ευρώ σε ντακ παρά σε cdp
Αν το ζητούμενο είναι η ποιότητα,τον ραδιοενισχυτή τον ξεχνάς
Το σετ προ τελικού θεωρητικά είναι καλύτερο,υπάρχουν όμως και ολοκληρωμένοι πολύ αξιόλογοι,εξαρτάται τι χρήματα διαθέτεις
Για να μην σε μπερδεύω όμως,θα σου πρότεινα να πας στη λύση ενός πολύ καλού ολοκληρωμένου....θα σου περισσέψουν χρήματα για ηχεία και cdp ή dac

Σύμφωνοι Κώστα,απλά μπαίνω στη λογική του τι συμφέρει έχοντας ένα δεδομένο μπάτζετ
Θέλω να πω,ότι ένα cdp των 500 ευρών δεν μπορεί να είναι καλύτερο ενός dac των 500 ευρών
Άρα;;;;;

Οκ!! Μου επιβεβαίωσες αυτό που σκεφτόμουν σχετικά με τους ενισχυτές.

20 έως 30 τμ είναι μεγάλη διαφορά,,, και μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη από την τοποθέτηση των ηχείων και την απόσταση ακρόασης. Αν θες γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος θα βοηθούσε φίλε.

Επίσης αν το θεωρεις και συ πααραίτητο δώσε μας μια διέα για το πως προτιμάς τον ήχο που ακούς? Σε ενδιαφέρει περισσότερο η αναλυση/διαφάνεια/ακρίβεια κτλ που προσδιορίζουν ο σύγχρονο ήχο ή ο πιο "εξευγενισμένος" παλιομοδίτικος τρόπος που στρογγυλεύει και "ομορφαίνει" τον ήχο?

Επίσης στα 2,5-3 Κ,,, μπορείς να φτιάξεις πολύ αξιόλογο σύστημα, ακόμα πιο αξιόλογο αν κοιτάς και μεταχειρισμένα (φυσικά σε καλή κατάσταση και μετά από δοκιμή - έλεγχο, ίσως και εγγύηση αν βρεθεί).

Όπως και να έχει θα βρεθεί κάτι αρκετά αξιόλογο στη πορεία αν θες να μας βοηθήσεις λίγο στα παραπάνω που ανέφερα.

25 - 30τμ. Απόσταση ακρόασης γύρω στα 5μ.
Για τον ήχο, δεν μπορώ να σου πω και πολλά. Τι πιστεύεις οτι ταιριάζει στα ακούσματά μου?
Μεταχειρισμένα δεν σκέφτομαι για τον απλό λόγο οτι είμαι αρχάριος και δεν έχω εμπειρία για αξιολόγησή των μηχανημάτων.

Τι δισκοθήκη υπάρχει;

Καμιά 30αρια 33aria, καμια 100αρια 45αρια. Αλλά συνεχώς αυξάνεται.

και εγώ για ολοκληρωμένο σκέφτομαι