Βοήθεια για twetter της focal chorus 816V

foro

New member
2 April 2010
7
thessaloniki
Γειά σας και από μένα.
Πρόσφατα απέκτησα τα εν'λόγω ηχεία και θέλω να αλλάξω το tweeter focal που φοράει, με άλλο ribbon Monacor RBT-1516TB
http://www.optisound.dk/shop/monacor-rbt-1516tb-462p.html

αλλά λόγω της κατασκευής της καμπίνας δεν βλέπω τρόπο να φτάσω στην καλωδίωση του υπάρχοντος tweeter να το αποσυνδέδω και να τραβήξω γραμμή έξω, πάνω από την καμπίνα του ηχείου, παρά μόνο ξεβιδώνοντας το midrage μεγάφωνο...
Υπάρχει άλλος τρόπος να έχω την λιγότερο δυνατή επέμβαση στην καμπίνα του ηχείου?
Η σύνδεση του νέου tweeter πίσω στις μπανάνες του ηχείου χωρίς να αποσυνδέσω το ήδη υπάρχον tweeter focal, είναι ενδεδειγμένη κάτω από ποιές προυποθέσεις?
Να τονίσω ότι είμαι αρχάριος!

Τεχνικά χαρακτηριστικά...
http://www.dedicatedaudio.com/inc/sdetail/13210

Τι σου φταίει το τουιτεράκι και θες να το χαλάσεις?
νομίζεις οτι θα παιξει καλύτερα με το αλλο?
δεν ειναι τοσο απλά
δεν θελω να σε αποτρεψω απο κατασκευες αλλά δεν βλέπω να πιανει αυτη η ιδεα

το προτεινει ο κατασκευαστης σαν αναβάθμιση?

Καλως ηρθες φιλε.. Σου ευχομαι καλες κ πετυχημενες κατασκευες! ..Απλα, προσοχη στα πειραματα! :a0210:

Τι σου φταίει το τουιτεράκι και θες να το χαλάσεις?
νομίζεις οτι θα παιξει καλύτερα με το αλλο?
δεν ειναι τοσο απλά
δεν θελω να σε αποτρεψω απο κατασκευες αλλά δεν βλέπω να πιανει αυτη η ιδεα

το προτεινει ο κατασκευαστης σαν αναβάθμιση?
Όχι φίλε μου, δεν το προτείνει ο κατασκευαστής, αλλά με "τρώνε" τα "αυτιά μου" να το επιχειρήσω, γιατί αυτό που ακούω δεν με ικανοποιεί σαν ήχος ( έλειψη λεπτομέρειας στα πρίμα, απουσία σκηνής, χωρίς αμεσότητα...).
Δεν ξέρω αν η προσθήκη απλώς ενός καλού super tweeter εξωτερικά και από πάνω από την καμπίνα θα βελτίωνε τον ήχο και δεν θα επεμβέναμε στην φιλοσοφία του κατασκευαστή (άσχετα αν είχε περιορισμένο όραμα...)

τι υπολοιπα συνοδα εχεις φιλε?..ενυσχητης-πηγη...και απο ακουσματα τι ακους?.

Γειά σας και από μένα.
Πρόσφατα απέκτησα τα εν'λόγω ηχεία και θέλω να αλλάξω το tweeter focal που φοράει, με άλλο ribbon Monacor RBT-1516TB

:eek:

Να τονίσω ότι είμαι αρχάριος!

Προφανώς είσαι, γιατί αυτά τα πράγματα δεν γίνονται έτσι:7SFGSFG:
Καλως όρισες κατ αρχήν!
Όπως καταλαβαίνεις διέπραξες ατόπημα και μόνο που σκέφτηκες κάτι τέτοιο. Βέβαια κανείς δεν σου χρεώνει κακές προθέσεις. Από την άλλη δικό σου είναι το ηχείο, θες το βάφεις πράσινο θες το καις.
Σύμφωνοι.
Αν όμως θες να το κάνεις να πάιξει καλύτερα, νομίζω αυτό θέλεις, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ.
Κάποτε, πρίν δεκαετίες, είχαμε κάμποσοι από μας ηχεία φτηνά με χάρτινα τουιτεράκια που ήταν γενικά "ότι να´ναι" σαν ηχεία. Τους αλλάζαμε λοιπόν τα τουίτερ με κάτι καλύτερο και τα ηχεία γενικά αποκτούσαν καλύτερα πρίμα και καλύτερο ήχο συνολικά. Συνέχιζαν όμως να είναι " ότι να´ναι".
Τότε προέκυψε και αυτή η τάση: "βάλτου ένα καλύτερο τουίτερ και θα κελαηδίσει".
Σήμερα πια δεν ισχύει. Και για ηχεία που έχουν κάποια σοβαρή εταιρία πίσω τους και κάποια δουλειά πάνω τους δεν ισχύει ένα παραπάνω. Ποτέ δεν ίσχυε δηλαδή σ αυτή την περίπτωση.

Αν κάτι δεν σου αρέσει από αυτό που ακούς, πρέπει να εντοπίσεις τι είναι και τι φταίει. Αν έχεις άσχημα πρίμα, πχ ,τότε μπορεί να φταίνε ....οι κουρτίνες σου και όχι τα τουίτερ σου.

Πρέπει να έχεις υπομονή, να συζητήσεις το θέμα με ανθρώπους που ξέρουν, να αρχίσεις να αποκτάς άποψη για τα πράγματα κλπ.

Καλώς ήρθες λοιπόν.

τι υπολοιπα συνοδα εχεις φιλε?..ενυσχητης-πηγη...και απο ακουσματα τι ακους?.
Ενισχυτή harman kardan hk970 2x80watt, δοκιμές έγιναν με πικάπ cleraudio πλατώ, empire tonearm, κεφαλή κιν.πηνίου dynavector 17td2 mkii, phono stage dino trichord.
Δοκιμές με ακούσματα κυρίως folk, ethnick, opera, blues (melanie safka, minnie riperton, lucio dalla, pavaroti, peter green....)
Έγιναν δοκιμές και με cd player pioneer και teac με υλικό από dvd-audio και απλά cd.

Δεν το ειχα προσεξει
καλως ορισες

μη κανεις τετοια πραματα
το ribbon που διαλεξες ειναι για πανω από 4000Hz και το τουιτερ σου κροσαρει 3000
ειναι 97dB ενω το ηχειο 91
σου λέω π.χ. δυο από αρκετά
δεν εχεις προβλημα εκτασης ψηλα με αυτο που εχεις, τη μουνταδα της focal εχεις
δεν χρειαζεσαι σουπερτουιτερ

Αυτο που λες από τις μπορνες να περασεις απευθειας καλωδιο για εξωτερική τοποθετηση μη το κανεις ουτε με τουιτερ που ταιριαζει.
Αν δε κανω λάθος εχεις δυο μπορνες στα ηχεια οποτε δεν μπορεις να διαχωρίσεις το κλάδο των υψηλών αρα υποχρεωτικά οτι συνδεσεις το συστημα θα δουλεψει με τεσσερις δρόμους
Αν το κανεις φροντισε να βαλεις ενα μικρό πυκνωτακι στο τουιτερ μη το καψεις
αυτα ειναι ταλιμπανιες

Αν ειναι δικά σου τα ηχεια και θελεις να τα αναβαθμίσεις ξεκινα από το κρος με αρχη τους πυκνωτες του τουιτερ.
αν δεν σε καλυψει το αποτελεσμα μπορεις να βαλεις τα καλύτερα τουιτερ της focal με το βυρηλιο
Η δευτερη λύση δεν ειναι και ιδιαιτερα οικονομική, οπότε μπορεις να ψαξεις και για μια ετοιμη λύση της αγορας

καλή αρχη

@foro:

Εγώ όπως σε διαβάζω μου δίνεται η εντύπωση ότι δεν σου αρέσει ο χαρακτήρας των Focal. Αν ισχύει αυτό, και δεν φταίει π.χ. ο χώρος σου, πούλα τα και πάρε κάτι που θα κάθετε σωστά στο αυτί σου.

Αν δε κανω λάθος εχεις δυο μπορνες στα ηχεια οποτε δεν μπορεις να διαχωρίσεις το κλάδο των υψηλών αρα υποχρεωτικά οτι συνδεσεις το συστημα θα δουλεψει με τεσσερις δρόμους
Αν το κανεις φροντισε να βαλεις ενα μικρό πυκνωτακι στο τουιτερ μη το καψεις
Έχω συνδέσει ήδη δοκιμαστικά κάτι bullet super tweeter με πυκνωτή πίσω στις μπόρνες (δύο μπόρνες) και "ακουστικά" οι υψηλομεσαίες έχουν καλύτερη έκταση και λεπτομέρεια. Δεν ξέρω αν ισχύει ο ισχυρισμός ότι τα 8ωμικά ηχεία μου τώρα με την άνω ενέργεια, αποροφούν πλέον λιγότερα ohm από τον ενισχυτή, με τί αποτελέσματα ή κινδύνους?
Να συμπληρώσω ότι πριν από αυτά τα ηχεία είχα κάτι ESS της αμερικάνικης σχολής, τα οποία φορούσαν ribbon tweeter και με το ίδιο ηχιτικό σύστημα απέδιδαν πολύ καλύτερα και επαρκεστατα τις υψηλομεσαίες και ας ανήκαν τα ηχεία στην περιοχή τιμής μέχρι 500eyro.
Άρα η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η προσθήκη ενός καλύτερου super tweeter (ηλεκτροδυναμικό κατά προτίμηση) ώστε να μην επέμβουμε και στην καμπίνα του ηχείου. Κάποια πρόταση καλής ποιότητας super tweeter?

Bullet super tweeter?
αμαξι μου ακουγετε
Foro καπως ετσι ειναι με τις αντιστασεις, δηλαδη περίπου, δηλαδη ουτε καν χονδρικά.

Η αντισταση ειναι χαρακτηριστικό των υλικών και δειχνει την δυσκολία στην διελευση ρευματος και αντιστροφα η εμπέδηση την ευκολία.
Η τιμή της μεταβάλλεται μονο με τη συχνότητα και ειναι ανεξαρτητη της τασης που θα δεχθεί.
Ανάλογα με την ταση που θα δεχθεί θα περάσουν αντιστοιχα ηλεκτρόνια δηλαδή ρευμα.
Αυτα τα ολίγα για πρωινή προπόνηση

Αυτό που θα κανεις με τη προσθηκη τεταρτου δρόμου (που δεν ειναι ακριβώς γιατί θα εχεις δυο μεγαφωνα να παιζουν στο ιδιο φασμα) ειναι να μειωσεις την αντισταση του ηχείου σου στο φασμα που θα ''δουλεψει'' το σουπερτουίτερ.
Αυτό δεν ειναι τοσο καλό για τον ενισχυτη σου λογω φασικών προβλημάτων που θα δημιουργηθούν αν και δεν νομίζω ο ΗΚ να εχει προβλημα εκει πανω.
Αν σου αρεσει το απότελεσμα...δημοκρατία εχομε...ανοιχτά
τι να σου πω?

Καλά το μεσοχαμηλό και το χαμηλό που μπουμάρει δεν σε χαλάει σε αυτο το ηχείο?
ή θα ειναι το επόμενο βημα η προσθηκη και γουφερ χαμηλά?

Καλά το μεσοχαμηλό και το χαμηλό που μπουμάρει δεν σε χαλάει σε αυτο το ηχείο?
ή θα ειναι το επόμενο βημα η προσθηκη και γουφερ χαμηλά?
Φίλε μου, αποδέχτηκα πλέον τα μεσοχαμηλά και τα χαμηλά όπως βγαίνουν απ'αυτό το ηχείο και την παραμονή μου για κάποιο διάστημα συντροφιά μ'αυτά τα ηχεία, μιας και δεν έχουμε δυνατότητες στην Θεσ/νίκη για σοβαρές ακροάσεις πριν την αγορά ηχείων και βασιζόμαστε συνήθως σε ξενόγλωσα τεστ που κατά καιρούς γίνονται σε συνδυασμό πάντα με την σχέση τιμής/απόδοσης για το πορτοφόλι μας...
Γι'αυτό προσπαθώ να βελτιώσω όσο γίνεται τα υψηλομεσαία στα οποία διαμαρτύρονται "εντόνως" και τα αυτιά μου, να ακούμε τουλάχιστον ικανοποιητικά φωνητικά και όχι το tweeter να αποκρύπτει στην χειρότερη περίπτωση κάποια όργανα της ηχογράφησης ή στην καλύτερη περίπτωση να μην αποδίδει τις κορυφές και την έκτασή τους...
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.