Βοήθεια για Υπερ-Budget σύστημα...

maranx

New member
4 September 2013
25
Λοιπόν, βρέθηκα σε νέο χώρο και είμαι στη διαδικασία να φτιάξω κάτι απλό και φτηνό.
Τονίζω το φτηνό, καθώς δεν έχω πολλές απαιτήσεις, μόνο το να παίζω ταινιές που κατεβάζω έχοντας ένα αξιοπρεπές surround. Επίσης να αναφέρω ότι είμαι αρχάριος, αλλά έχω θέληση για μάθηση (πχ έκανα κάποιο βασικό calibration της οθόνης με τα βιντεάκια του AVS).

Περιγραφή χώρου: καναπές με την πλάτη στον τοίχο. Μπορούν να μπουν και πλαϊνά ηχεία (υπάρχουν πλαϊνοί τοίχοι δεξιά και αριστερά στον καναπέ). Η τηλεόραση είναι σε έπιπλο που κινείται και δεν έχει σταθερή θέση (οπότε και να έδινα τα χρήματα δεν θα βόλευαν ηχεία δαπέδου).

Εικόνα: βολεύτικα με μια Plasma 42in Panasonic (PZ8E) και ψηφιακό δέκτη Ferguson T650i με ικανότητες media player από USB. Τα βιντεάκια που θέλω παίζουν σε ικανοποιητική ποιότητα (καταπληκτική σε σχέση με αυτά που ήξερα πριν).

Η βοήθεια που θέλω είναι στο θέμα του ήχου. Για την ώρα έχω τα ηχεία της TV.
Έξοδο ήχου ο δέκτης έχει S/PDIF digital output και υποστηρίζει DTS passthrough και Dolby digital Plus.
Επίσης υπάρχουν ηχεία 5ετίας υπολογιστή Creative Inspire 7.1 , που νομίζω έχουν και λειτουργία να δέχονται 5.1 ήχο και να τον κάνουν upmix. Είναι σε καλή κατάσταση ακόμα.
H σκέψη που έχω είναι να πάρω ένα τέτοιο μηχανάκι και να το συνδέσω στην S/PDIF του δέκτη και στα ηχεία.

Ερωτήσεις:
1. Θα δουλέψει για να έχω surround ήχο από τα αρχεία βίντεο με AC3 και DTS?
2. Πώς να τοποθετήσω τα ηχεία? (νομίζω ψηλά και πάνω τα πίσω, αλλά τα πλαϊνά? )
3. Αξίζει τον κόπο ή το αποτέλεσμα που θα έχω δεν αξίζει ούτε τα 40 ευρώ των εξόδων?

Να ξεκαθαρισουμε σιγα σιγα το τοπιο.

1)
Ο δεκτης/player σου, εχει hdmi εξοδο , καθως και ψηφιακη εξοδο ηχου. Αρα λοιπον θα μπορει να στειλει ηχο στα creative ηχεια σου με spdif.
Oμως, απο οσο βλεπω στα χαρακτηριστικα του, δεν υποστηριζει αποκωδικοποιηση dts, αλλα μονο dolby digital. (metajy allvn)

MPEG-1 layerI/II, MPEG-2 laφανως κανει αποκωδικοποιηση και τη βγαζει αναλογικα ή κατι τετοιο)

Καταληγοντας λοιπον, εχουμε 2 θεματα.

α) Φροντισε να δεις αν τα ηχεια σου creative εχουν εισοδο spdif coaxial και ΑΝ αποκωδικοποιουν τοσο dolby digital , οσο και dts. Αν ναι, τοτε τη γλυτωσες, εισαι ετοιμος να συνδεσεις τον δεκτη/player επανω τους και να ακουσεις απο εκει τις ταινιες σου.
Αν δεν αποκωδικοποιει ac3 KAI dts, τοτε εχουμε προβλημα.

β)
Αν τα creative δεν κανουν decoding ac3/dts, τοτε δυστυχως θα πρεπει ειτε να προβεις στην αγορα ενος εξειδικευμενου αποκωδικοποιητη (κατι παρομοιο με αυτο που εβαλες απο το ebay).
Δεν προτεινεται αυτη η λυση. Εχει κοστος και θα πρεπει επισης τα creative να εχουν 5.1 αναλογικες εισοδους ηχου, για να δεχτουν το αποκωδικοποιημενο σημα απο καπου.

Η αγορα ενος AV ενισχυτη παλιου μοντελου και μεταχειρισμενου ειναι μια λυση, ΑΛΛΑ θα πρεπει να συνδεσεις επανω του υστερα άλλα ηχεια και οχι τα creative, μιας και αυτα ενισχυονται ΗΔΗ απο το ολοκληρωμενο πακετακι 5.1 creative. (ασε που θα καιγοντουσαν μιας και ειναι μικρα σε watt.)

Tι κανεις τωρα. ?
Προσπαθεις να συνδεσεις τον δεκτη/player με ενα καλωδιο spdif coaxial για να δεις αν ακουσεις ηχο.
Αν δεν ακους dts, ή τα creative ΔΕΝ εχουν ψηφιακη εισοδο ηχου, τοτε εχεις προβλημα και η λυση προφανως θα ειναι η αγορα ενος ενισχυτη av 5.1, μιας και οποιοσδηποτε αλλος συνδιασμος στην αλυσιδα για να λυσεις το προβλημα σου θα κοστισει τοσο, που δεν αξιζει ωστε να καταληξεις να παρεις ηχο απο τα ηχειακια των creative. (χιλιες φορες καλυτερα η αγορα ενος φθηνου all in one 5.1 hc πακετου.)

Ελπιζω να σε καλυψα και να μην μπερδευτηκες καπου.!

Last edited:
Re: Απάντηση: Βοήθεια για Υπερ-Budget σύστημα...

Η λύση α) που λες δεν παίζει και το ξέρω ήδη, γι'αυτό και έβαλα το μηχανάκι του ebay.

Ο δέκτης έχει την ψηφιακή έξοδο SPDIF και τα ηχεία αναλογικές εισόδους.

Αυτό που δεν ξέρω είναι κατά πόσο θα έχει δυνατότητα ο αποκωδικοποιητής του Εbay να ρυθμίζεις την ένταση κάθε ομάδας ηχείων ξεχωριστα. Ίσως για αυτό το λόγο να έχει τη θύρα USB.
Επίσης δεν είμαι σίγουρος αν θα κάνει passthrough ο δέκτης και το AC3 απότην ψηφιακή, αλλά λογικά θα έχει τη λειτουργία.

Aρα μου λες οτι τα creative (αληθεια ποιο μοντελο ειναι ?) εχουν μονο 5.1 αναλογικες εισοδους.
(προσοχη, αν εχουν 2καναλη αναλογικη εισοδο, κανουν ψευδοsurround upmix και δεν σου κανει)

Στην προκειμενη περιπτωση αφου τα creative περιμενουν ετοιμο αναλογικο αποκωδικοποιημενο σημα 5.1 δεν σου κανει ο δεκτης ferguson μιας και δεν εχει αναλογικες εξοδους (και δεν αποκωδικοποιει και dts φυσικα)

Μια λυση ειναι η αγορα ενος media player οπου να κανει τις αποκωδικοποιησεις και να εχει 5.1 αναλογικες εξοδους. Θεωρητικα και σαν καθαροαιμο player, θα μπορει να παιξει και πιο πολλα διαφορετικα αρχεια βιντεο κλπ. Θα πρεπει ομως η τιμη του να μην ξεπερνα πολυ την αγορα ενος αποκωδικοποιητη dts/ac3 με αναλογικες εξοδους.

Το συγκεκριμενο μηχανακι απο τo ebay, φοβαμαι μηπως κανει ΜΟΝΟ την αποκωδικοποιηση , αλλα κανει ταυτοχρονα και downmix σε stereo τον ηχο, οποτε θα εχεις ηχο μεν, αλλα δικαναλο. Δυστυχως, τοσο στην περιγραφη, οσο και στην εικονα του, δεν γινεται σαφες τι κανει και τι εξοδους εχει.

Σιγουρα υπαρχουν βεβαια μηχανακια που ειναι απλα αποκωδικοποιητες με 5.1 αναλογικες εξοδους, αλλα σε μια εποχη οπου σχεδον ολοι οι av ενισχυτες 5.1 και τα διαφορα players κανουν και αποκωδικοποιηση, τετοια μηχανακια (του ebay) ειναι κατι σαν παρωχημενοι δεινοσαυροι)

Δυστυχως το προβλημα σου ειναι οτι τα σχεδον ολα τα παλια 5.1 συστηματακια για pc, δεν διαθετουν αποκωδικοποιητη και δεν εχουν φυσικα για αυτο το λογο ψηφιακη εισοδο ηχου.

Θα κοιταξω στο ιντερνετ για σκετο αποκωδικοποιητη με αναλογικες 5.1 εισοδους, αλλα αν εχει κανα 40-50 ευρω, καταλαβαινεις οτι σημερα βρισκεις παλιους μεταχειρισμενους 5.1 av ενισχυτες με 80-100 w/καναλι με κανα κατοσταρικο περιπου.
Οποτε ειναι λιγο διλλημα η υποθεση, μιας και με λιγα χρηματα παραπανω, επαιρνες εναν τετοιον και ενα σετ 5.1 φθηνων ηχειων και αναβαθμιζοσουν και αρκετα στον ηχο.

Τωρα οτι ξοδεψεις, θα ειναι μονο για να ακουσεις 5.1 ηχο απο πλαστικα δορυφορακια των 5 watt.
Κοιτω για αποκωδικοποιητη και επανερχομαι.!

Tωρα ξανα κοιτω εναν παρομοιο με αυτον που εβαλες, αλλα φαινεται στην εικονα οτι εχει 3 εξοδους για stereo jack, ωστε να δωσει ολες τις αναλογικες.

http://www.amazon.co.uk/eSynic®-Digital-Decoder-Analog-Converter/dp/B00AZHNVCC

Σε αυτον που εβαλες εσυ, ΔΕΝ μπορω να ξερω αν τα τρια γαλαζια βυσματα ειναι τα 3 stereo jack εξοδοι. Επισης δειχνει οτι απο την πισω πλευρα εχει τις ψηφιακες εισοδους, οπτικες ομως και οχι coaxial. Τωρα επειδη το αναφερει στον τιτλο του, πιθανοτατα εχει, αλλα να μην φαινεται απο την φωτογραφια φυσικα.
Εσυ ψαχνεις για αποκωδικοποιητη που να δεχεται coaxial γιατι ο ferguson απο οτι ειδα δεν βγαζει optical.

Θεωρω οτι αμα ψαξεις, στο τελος θα βρεις καποιον που να σε καλυπτει. π.χ. αυτος που σου εβαλα εγω, εχει και coaxial input και 5.1 analog outputs. (εννοω οτι φαινεται και στη φωτο)
Aπλα να θυμασαι οτι το συγκεκριμενο μηχανηματακι δεν θα εχει λογο υπαρξης, αν καποια στιγμη αναβαθμιστεις σε οτιδηποτε αλλο, οποτε ο ρολος του ειναι περιορισμενος για αυτο που το θες τωρα.
Σκεψου το πριν κανεις την οποια κινηση.!
(φυσικα με μονο 35 ευρω κοστος του αποκωδικοποιητη απο το ebay, δεν σου αφηνουν και πολλες εναλλακτικες λυσεις παρομοιας τιμης)

Last edited:
Re: Απάντηση: Βοήθεια για Υπερ-Budget σύστημα...

Σε αυτον που εβαλες εσυ, ΔΕΝ μπορω να ξερω αν τα τρια γαλαζια βυσματα ειναι τα 3 stereo jack εξοδοι. Επισης δειχνει οτι απο την πισω πλευρα εχει τις ψηφιακες εισοδους, οπτικες ομως και οχι coaxial. Τωρα επειδη το αναφερει στον τιτλο του, πιθανοτατα εχει, αλλα να μην φαινεται απο την φωτογραφια φυσικα.
Εσυ ψαχνεις για αποκωδικοποιητη που να δεχεται coaxial γιατι ο ferguson απο οτι ειδα δεν βγαζει optical.

To κουτάκι του eBay φαίνεται σαν κάρτα ήχου σε κουτί: έχει 3xMiniJack για Center\Sub, FrontL\FrontR, RearL\RearR ότι έχουν δηλαδή και οι κάρτες ήχου. Έχει επίσης 2 εισόδους optical και 1 coaxial οπότε και εκεί είμαστε ΟΚ

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βοήθεια για Υπερ-Budget σύστημα...

Έχει επίσης 2 εισόδους optical και 1 coaxial οπότε και εκεί είμαστε ΟΚ

Απλα ανεφερα οτι ναι μεν στον τιτλο αναφερει spdif coaxial, αλλα επειδη βρισκεται στην πισω οψη που δεν φαινεται στην φωτο τι εχει ,(βλεπουμε μονο τις μυτες απο τα καπακια των οπτικων) μην γινει καμια στραβη.

Δεν νομιζω βεβαια, αλλα εχει κατα καιρους τρομαξει το ματι μου με κατι περιγραφες απο κατι τετοια μηχανακια κλπ οπου π.χ. ενω ειναι adaptors, τα ονοματιζουν ΚΑΙ converters μπερδευοντας και παραπληροφορωντας τους αγοραστες.
(αναφερομαι σε διαφορετικα μηχανακια, οχι στο συγκεκριμενο φυσικα)
Στην προκειμενη περιπτωση, θεωρω οτι απλα δεν φαινεται στη φωτο.!

Εγώ μια χαρα βλέπω την Coax και στο σχεδιάγραμμα και στις φωτογραφίες. Εχει περισσότερα στο κάτω μέρος της σελίδας :)

Ερωτήσεις:
1. Θα δουλέψει για να έχω surround ήχο από τα αρχεία βίντεο με AC3 και DTS?
2. Πώς να τοποθετήσω τα ηχεία? (νομίζω ψηλά και πάνω τα πίσω, αλλά τα πλαϊνά? )
3. Αξίζει τον κόπο ή το αποτέλεσμα που θα έχω δεν αξίζει ούτε τα 40 ευρώ των εξόδων?

Και αφου απαντηθηκε το ερωτημα 1 παμε στα υπολοιπα.

2) Υποθετω οτι τα creative εχουν 5 ηχειακια και ενα sub-ακι.
Οποτε, ενα το κεντρικο και δυο τα μπροστινα left-right, μας μενουν αλλα δυο που ειναι τα surround.
Αυτα, θα τοποθετηθουν ως συνηθως σε 5.1 συστηματα (χωρις surround back)
Θα πρεπει να τοποθετηθουν λιγο πισω απο σενα για να δινουν και την αισθηση οτι ο ηχος σε περικυκλωνει.
Ομως αναφερεις οτι ο καναπες θεασης/ακροασης βρισκεται με την πλατη σε τοιχο, οποτε να θεωρησω οτι δεν εχεις αλλο χωρο πισω για τα ηχεια.
Σε αυτη την περιπτωση, πειραματισου (προσωρινη τοποθετηση) βαζοντας τα σε υψος τουλαχιστον 60 εκ επανω απο το υψος αυτιων. Το αν θα τα βαλεις ακριβως γωνια τοιχου, τερμα πισω στους πλαινους με το ενα να κοιτα το αλλο, ή στον πισω τοιχω και να κοιτουν προς τα κατω αλαφρα, ειναι κατι που θα ελεγα να το πειραματιστεις για να δεις πως θα δουλεψουν οι ανακλασεις απο τους τοιχους.

Τα μπροστινα ηχεια και το κεντρικο φυσικα, καλο θα ειναι να βρισκονται σε υψος απεναντι απο τα αυτια οταν καθεσαι.
Βεβαια αν ο χωρος ειναι μεγαλος και η αποσταση απο τα ηχεια μεγαλυτερη απο τα 2,5-3 μετρα, μην περιμενεις και τιποτε που να σε κανει να πεις wow, απλα με ολα τα ηχεια, θα λαμβανεις ολη την πληροφορια απο τα διακριτα καναλια απο διαφορετικες μεριες, με οτι αυτο συνεπαγεται.

3)
Με τα σημερινα δεδομενα των υπαρχοντων συστηματων μιας και σημερα υπαρχουν και καποια φθηνα all in one, θα ελεγα αν ο χωρος σου ειναι μεγαλος τα μικρα αυτα ηχειακια, δεν ειναι ικανα να σου μεταφερουν μια απολαυστικη εμπειρια ενος πολυκαναλου ρωμαλεου ηχου.
Δοκιμασε τα συνδεοντας 2 ηχεια απο αυτα να παιξουν π.χ. απο την εξοδο ακουστικων της tv.
Αν ο ηχος τους δεν σου φανει και πολυ καλυτερος απο τα ηχεια της tv, το πιο πιθανο ειναι να μην σε καλυψουν και εκ των υστερων οταν θα παιξουν ολα.
Αν ηδη νιωθεις οτι δεν σε γεμιζουν και "σε τρωει" για ηχητικη αναβαθμιση, τοτε ξανα σκεψου το ποσο που θα δαπανησεις για το ebay-μηχανακι. Μπορει να νιωσεις οτι πεταξες τα χρηματα σου , ενω θα μπορουσες να συμπληρωσεις και να κανεις και μια αναβαθμιση ηχητικη.
Οπως και να εχει, εσυ θα αποφασισεις αν θες ή οχι, μιας και εσυ ξερεις μονο που βρισκεσαι απο πλευρας ηχητικης ικανοποιησης με τα υπαρχοντα συστηματα σου.

Θα ελεγα λοιπον, να τα δοκιμασεις προχειρα δικαναλα στο χωρο που ειναι η tv αμεσα και να δεις αν εχουν καμια διαφορά απο την tv. Παντως αναλογως του μεγεθους τους και των watt, μην περιμενεις και καμια μεγαλη διαφορα απο τα ηχεια της tv.

Βασικά η συσκευή του Amazon είναι ακριβώς ίδια με αυτή που έβαλα εγώ αλλά με βύσμα μετασχηματιστή για Βρετανία και μερικούς αντάπτορες παραπάνω.
Από τα σχόλια χρηστών φαίνεται ότι κάνει αυτό που θέλω.

O ferguson αναφέρει στο manual ότι βγάζει και ήχο ΑC3 στην coax, οπότε ok και από εκεί (το λέει για τηλεοπτικό πρόγραμμα με ήχο 5.1 που υποθέτω υπάρχει στο εξωτερικό αλλα λογικά ισχύει και για τις άλλες χρήσεις).

Η αρχική σκέψη ήταν όντως για μεταχειρισμένο ενισχυτή και ηχεία, αλλά σήμερα έφαγα φλασιά ότι τα creative πρακτικά δεν μου χρειάζονται, οπότε τα λιγότερο από 40 ευρώ που θα μου κοστίσει για να ολοκληρώσω το project τα δίνω εύκολα...
Μοντέλο δεν θυμάμαι, αλλά θα το βρώ.

Σίγουρα κακό της λύσης αυτής είναι ότι δεν θα υπάρχουν δυνατότητες ρύθμισης, που κανονικά έχει ο υπολογιστής (όχι ότι τις χρησιμοποιώ και πολύ). Αυτό βέβαια θα σημαίνει ότι απειτείται ακόμα πιο προσεκτική τοποθέτηση των δορυφόρων...

Θα κάνω πάντως κάποιο πείραμα σύνδεσης με την έξοδο των ακουστικών, αλλά δεν έχω και πολύ εκπαιδευμένο αυτι...

Ευχαριστώ όμως που ασχολείστε!

Ο δέκτης σου βγάζει AC3\DTS απο coaxial και HDMI και E-AC3 μόνο απο HDMI αλλα το δεύτερο είναι μόνο για τηλεοπτικές μεταδόσεις.
Έχω δοκιμάσει πολλά αρχεία με AC3\DTS και δούλεψε απροβλημάτιστα.

Για να απαντήσω σε προηγούμενη ερώτηση, το μοντέλο των ηχείων είναι Creative Inspire T7900.
Πρόκειται για 7+sub, δηλαδή έχει και πίσω και πλαϊνά γι αυτό και ρώτησα για την τοποθέτηση. Πχ εφόσον λόγω χώρου και των υπόλοιπων μηχανημάτω θα παίζουν ως 5.1 μια σκέψη είναι να μπουν ψηλά στον πίσω τοίχο με τα δύο να κοιτάζουν προς τα κάτω και τα άλλα δύο προς τα μέσα αλλά χωρίς κλίση προς τα κάτω. Αλλά θα χρειαστεί πειραματισμός σίγουρα.

Κατά τα άλλα έκανα το πείραμα και τα σύνδεσα με την υποδοχή των ακουστικών. Ο ήχος είχε εμφανή διαφορά προς το καλύτερο. Ήταν πιο πλούσιος ακόμα και όταν χαμήλωνα το sub. Και τα δοκίμασα παίζοντας μουσική, που από ότι διαβάζω τα πάνε χειρότερα από τις ταινίες.
Χωρίς τα πλαϊνά και τα πίσω τα δοκίμασα, δηλαδή παίζανε τα μπροστινά, το κεντρικό και το sub.

Επίσης η δοκιμή αυτή με βοήθησε να δω ότι χωροταξικά δεν μπαίνει κάτι μεγαλύτερο στο χώρο μου.

Επομένως, κατά 99%με βλέπω να πηγαίνω σε αυτήν τη λύση, εκτός κι αν προκύψουν τίποτα άλλες πληροφορίες από εσάς...

Στη δικη σου περιπτωση μιας και μιλαμε για περιορισμενο χωρο και με δεδομενο οτι πολυ δυσκολα βρισκεις ταινιες με 6.1 (dts ex, dd es) ισως το να τοποθετησεις ολα τα ηχεια δεν θα βοηθησει και σε τιποτε. Εξ'αλλου το surround back εχει το νοημα του να ακους τον ηχο απο πισω, οταν τα sr-sl ειναι τοποθετημενα πλαι στη θεση ακροατη.
Εσυ αφου δεν εχεις χωρο τοποθετησης πισω ηχειου, ειναι σχεδον χωρις νοημα.

Ισα ισα, λογω της περιορισμενης ισχυος του συστηματος, θα ελεγα να αφησεις μονο 5.1 ηχεια ωστε το μικρο τροφοδοτικο να διαθετει το ρευμα σε λιγοτερες μοναδες.

Πειραματισου οπως ειπες. Ομως μιας και ο καναπες σου ειναι τερμα πισω στον τοιχο, δεν βλεπω διαφορα του να μπουν ηχεια τοσο πλαι, οσο και πισω στον τοιχο και να κοιτουν προς τα κατω. Ισως ενα ζευγαρι στις πισω γωνιες που να κοιτουν τη θεση ακροασης ειναι αρκετα.

Μιας και εσυ ομως ξερεις το χωρο σου καλυτερα, μπορεις να πειραματιστεις τοποθετωντας τα εντελως προχειρα, απλα για δοκιμες. Σιγουρα το sub (κι ας ειναι μικρουλι) θα τονωσει λιγο τις συχνοτητες χαμηλα σε σχεση με τα ηχεια μιας flat tv.

Για την ιστορία ήρθε η συσκευή των κινέζων την προηγούμενη παρασκευή και έστησα το συστηματάκι. Μου έκανε εντύπωση ότι είναι πιο ποιοτική από ότι θα περίμενα. Πχ τελείως μεταλική κατασκευή.

Το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό για τα γούστα μου με τις δοκιμές που έκανα. Το σύνδεσα σαν 5.1.
Σε δύο ταινίες μου φάνηκε και αρκετά ισορροπημένο το αποτέλεσμα, οπότε δεν θα χρειαστεί να ψάχνω και πατέντες για ρύθμιση. Σε αυτό μάλλον παίζει ρόλο και το σύστημα της Creative, που όσο και αν δεν είναι ποιοτικά τα στοιχεία του, τουλάχιστον ταιριάζουν μεταξύ τους.

Τώρα μου λείπουν μόνο δύο βάσεις για τα μπροστινά...