Βοήθεια - γνώμη για ένα δίλημμα

strver

New member
Καλημέρα στο forum.Θα ήθελα τη βοήθεια - γνώμη σας για ένα δίλημα που με βασανίζει. Εδώ και 2 χρόνια έχω μπει στον κόσμο των πολαπλών δορυφορικών λήψεων με τη χρήση μοτέρ. Το πρώτο μοτέρ λοιπόν που πήρα και είχα μέχρι πριν από ένα μήνα ήταν ένα superjack dg 120 το οποίο το εγκατέστησα μόνος μου διαβάζοντας τους οδηγούς που βρήκα σε πηγές στο internet. To πιάτο μου είναι ένα σιδερένιο no name 110x120 είχα τόξο τεράστιο για εμένα τον αρχάριο απο 62Ε εώς 30W(μένω στην Κισσαμο Χανίων). Μετά από 2 χρόνια που το μοτέρ είχε αποκτήσει αρκετά μεγάλο τζογο και με την ευκαιρία μετακόμισης αποφάσισα να το αλλάξω με νέο με μεταλικά γρανάζια και μετά από πρόχειρη έρευνα πήρα το amiko dm 3800. Όντας έμπειρος από την παλιά εγκατάσταση το εγκατέστησα (μόνος και πάλι) πετυχαίνοντας το ίδιο τόξο με πολύ καλές επιδόσεις στην ποιότητα στόχευσης( εκτός από τον 12.5w που για κάποιο λόγο δε μπορώ να τον πετύχω σωστά). Ως εδώ χαρά και ικανοποίηση.
Περίπου ένα μήνα μετά την εγκατάσταση το πρόβλημα. Άρχισαν να φυσούν πολύ δυνατοί νοτιάδες περιστασιακά μια δυο φορες την εβδομάδα με αποτέλεσμα μέσα σε ένα μήνα το νέο μοτέρ να είναι ήδη σχεδόν άχρηστο μιάς και απέκτησε τόσο πολύ τζόγο που πρακτικά αν δεν έχει απνοια καθιστά αδύνατο να μείνει το πιάτο ακίνητο. Φανταστείτε οτι στις δυτικές θέσεις το βάρος του πιάτου παίρνει το μοτέρ τόσο πολύ που μόνο με ρύθμιση προς την ανατολή μέσω του δέκτη καταφέρνει να στοχεύσει σωστα τους δορυφόρους. Οπότε τέλος και αυτό το μοτέρ αφού δυστυχως δεν έχει τρόπο ρύθμισης του τζόγου μέσω των ειδικών βιδών.
Το θέμα μου λοιπόν είναι τι να κάνω τώρα. Υπάρχουν τα εξής δεδομένα. Το όποιο σύστημα πρέπει να είναι σε τοίχο γιατί στην ταράτσα δεν επιτρέπεται. Δεν με πολυνοιάζει το κόστος (μέχρι κάποιου λογικού ορίου). Παρ'οτι για λόγους δορυφοριομανίας είχα πλήρες τόξο στην ουσία δε με νοιάζει. Ειδικά από 7w και μετά. Οι δορυφόροι που με απασχολούν είναι κυρίως οι 26E , 23.5E , 19.2E , 13E , 10E , 0.8w , 4w , 7w και ο 12.5w εάν και μόνο εάν μπρορέσω ποτέ να ξαναδώ τα srortitalia.
Οι επιλογές μου είναι wave frontier , actuator motor , η νέο DiSeqC1.2 μοτέρ που θα μου πείτε εσείς. (Δεν ξέρω αν μπορεί να μπει actuator σε βάση τοιχου) . Γενικά εσείς τι θα μου προτείνατε? Τι budget χρειάζεται η κάθε περίπτωση και πού θα βρώ τα υλικά?
Ευχαριστώ προκαταβολικά και sorry αν σας κούρασα

Αν δεν είχες πει τη μαγική λέξη "τοίχος" τότε θα σου έλεγα actuator/positioner με τη μια. Εγώ προσωπικά δεν το μετάνιωσα ποτέ. Όσος βαρδάρης και να φύσηξε δεν κατάλαβε τίποτα. Για άλλο Diseq μοτέρ, ας απαντήσουν άλλοι που το ξέρουν καλύτερα το θέμα. Εγώ τα απέφυγα ακριβώς για αυτό που έπαθες. Το θεωρούσα 100% οτι θα γίνει. Ο δε συνδυασμός της υπογραφής μου στοίχισε (τότε) φθηνότερα από ένα "καλό" diseq μοτέρ.

Για wave το θέμα σου είναι ποιες συχνότητες θα χάσεις, από τις θέσεις που λες οτι σε νοιάζουν. Το wave δεν βγάζει όλες τις συχνότητες το ίδιο καλά άσε που είναι και μικρό.

Δυνατότητα να βάλεις περισσότερα πιάτα υπάρχει ; μιλάω για παράκεντρες λήψεις, Το θέμα δεν το γνωρίζω καθόλου μιας και έχω μοτέρ, αλλά πάρα πολλοί εδώ μέσα μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί να έχεις χώρο (πχ) για δυο πιάτα.

Από τους δορυφόρους που αναφέρεις, αν δεν βγάζεις και κάποιες συχνότητες καλά, θα έχεις πρόβλημα?
Υπάρχουν δορυφόροι που να πούμε πως τους θέλεις οπωσδήποτε με την καλύτερη λήψη?
Πιάτα, θα έβαζες 1-2 ή ακόμα και 3 ?
Προτιμάς καλύτερα... κινητό ή σταθερό ?

Δεν θα έχω πρόβλημα αν κάποιες συχνότητες δε βγαίνουν αλλά επίσης δε μπορώ να βάλω άλλα κάτοπτρα. Δεν είναι δικό μου το σπίτι βλεπετε

O ιστός μου είναι στους 50 πόντους από τον τοίχο. Θα χώραγε actuator? Έστω 18αρι? Το polar mount μπαίνει σε όλα τα πιάτα? Από θορυβο πώς τα πάει σε σχέση με τα μοτέρ που είχα μέχρι τώρα? Γιατί μένουν κι άλλοι στην πολυκατοικία. Μη γίνει θέμα από το τίποτα.

Last edited by a moderator:
Με ένα πιάτο 1.25x1.45 δεν μπορώ να βγάλω το τόξο που θες. Είναι πολύ δορυφόροι και δεν ταιριάζουν στο πιάτο.
Ή θα πας πάλι σε κινητό... ή θα βάλεις πιάτο κοντά στο 1.50... ή Wave Frontier (Τ-90) που θα έχει πιο ομοιόμορφη λήψη από το 1.25...
αλλά γενικά ξέρω πως στην Κρήτη είναι πιο δύσκολα τα πράγματα από εμάς εδώ στην Αθήνα.

Για τα ερωτήματα σου για το κινητό, θα σου απαντήσουν άλλα παιδιά που γνωρίζουν καλύτερα τα κινητά.

Last edited:
Το πιάτο σου είναι πολύ μεγάλο και πολύ βαρύ για diseqc μοτέρ. Δύο λύσεις υπάρχουν κατά τη γνώμη μου:
α. Πιάτο αλουμινένιο (άρα ελαφρύτερο) και ελαφρώς μικρότερο. Προτείνω είτε το Gibertini OP100 είτε το Triax 110. Να είναι και τα δύο αλουμινίου, γιατί βγαίνουν και σε σιδερένια. Μετά παίρνεις και ένα καλό diseqc 1.2 μοτέρ με σιδερένια γρανάζια. Προφανώς το Amiko δεν ήταν και το καλύτερο. Με το ελαφρώς μικρότερο πιάτο θα χάσεις ίσως λίγο σε σήμα, αλλά η διαφορά στην ένταση που δέχεται το μοτέρ θα είναι σημαντική.
β. T90 με κέντρο στις 10 μοίρες περίπου. Στις 26 και στις 7W θα συμπεριφέρεται σαν 70cm πιάτο, οπότε δε ξέρω τι θα κατεβάζει εκεί. Σαφώς υποδεέστερη περίπτωση δηλαδή, ενώ και σαν κόστος θα σου βγει ακριβότερο.

Προτείνω το α.

Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο για τον θόρυβο του actuator μιας και για τα υπόλοιπα υπάρχουν αρκετές απόψεις. Ο θόρυβος είναι υπαρκτός. Δεν μπορώ να τον συγκρίνω με diseq μοτέρ αλλά φαντάζομαι πως είναι περισσότερος. Πάντως ΠΑΡΑ πολύ ενοχλητικός δεν είναι, μιας και ανεξάρτητα με το οτι το πιάτο μου είναι κινητό, σε γενικές γραμμές δεν το κινώ πια και συνέχεια. Άντε μια δυο φορές την ημέρα και αν. Πολλές φορές δε και καθόλου. Συνεπώς δεν νομίζω οτι αυτό είναι το θέμα. Τώρα αν εσύ το κινείς περισσότερο, τότε το πράγμα αλλάζει.

Στο θέμα σου. Εφόσον δεν μπαίνει actuator (ΔΕΝ ξέρω το θέμα από τεχνικής πλευράς), και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα για έστω ένα επιπλέον πιάτο, τότε η λύση που πρότεινε ο Παναγιώτης (αλουμινένιο κτλ) φαίνεται ως πιο ενδεδειγμένη.

Στην ταράτσα να ξέρεις ότι ακόμα και ενοικιαστής να είσαι μπορείς να βάλεις πιάτο.
Αλλά θα πρέπει να συγκρουστείς.

Το πιάτο σου είναι πολύ μεγάλο και πολύ βαρύ για diseqc μοτέρ. Δύο λύσεις υπάρχουν κατά τη γνώμη μου:
α. Πιάτο αλουμινένιο (άρα ελαφρύτερο) και ελαφρώς μικρότερο. Προτείνω είτε το Gibertini OP100 είτε το Triax 110. Να είναι και τα δύο αλουμινίου, γιατί βγαίνουν και σε σιδερένια. Μετά παίρνεις και ένα καλό diseqc 1.2 μοτέρ με σιδερένια γρανάζια. Προφανώς το Amiko δεν ήταν και το καλύτερο. Με το ελαφρώς μικρότερο πιάτο θα χάσεις ίσως λίγο σε σήμα, αλλά η διαφορά στην ένταση που δέχεται το μοτέρ θα είναι σημαντική.
β. T90 με κέντρο στις 10 μοίρες περίπου. Στις 26 και στις 7W θα συμπεριφέρεται σαν 70cm πιάτο, οπότε δε ξέρω τι θα κατεβάζει εκεί. Σαφώς υποδεέστερη περίπτωση δηλαδή, ενώ και σαν κόστος θα σου βγει ακριβότερο.

Προτείνω το α.

Πόσο περίπου κάνουν τα πιάτα αυτά και από ποιο e-shop μπορώ να τα πάρω γιατί εδώ στα Χανιά χλωμό το βλέπω να τα βρώ. Επίσης ποιο μοτέρ με μεταλικά γρανάζια θα μου προτείνατε?

Εγώ φίλε μου έχω βάλει το POWERTECH DG380 εδώ και 3 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν και άλλα πολύ καλά. Το είχα πάρει από SAT plus από Λάρισα.

Απάντηση: Re: Βοήθεια - γνώμη για ένα δίλημμα

Πόσο περίπου κάνουν τα πιάτα αυτά και από ποιο e-shop μπορώ να τα πάρω γιατί εδώ στα Χανιά χλωμό το βλέπω να τα βρώ. Επίσης ποιο μοτέρ με μεταλικά γρανάζια θα μου προτείνατε?

Ριξε μια ματια εδω.

http://www.satrix.gr/Katoptra_gibertini/253/Gibertini_OP-100L_Alouminiou.htm

Τriax αλουμινιου βλεπω οτι δεν εχει.
Για μοτερ δεν ξερω να σε βοηθησω.

Ρωτα αν θες και το μελος του forum Afam.

Και δε θα με επηρεάσει αρνητικά στη λήψη το μικρότερο κάτοπτρο? Η θεωρούνται αμελητέες οι απώλειες του 110χ120 σε σχέση με το 100χ110 αν συνυπολογίσουμε οτι το Gibertini ειναι καλύτερης ποιότητας?

Επίσης το actuator πρέπει να το ξεχάσω οριστικά? Εχω δει κατι 12 αρια στην αγορα που λένε οτι είναι για πιάτο 1 μ. Αλλά αν χώράει το 18αρι στους 50 πόντους που απέχει ο ιστός από τον τοίχο τότε δε θα χρειαστεί να πάρω και νέο πιάτο

Last edited:
Και δε θα με επηρεάσει αρνητικά στη λήψη το μικρότερο κάτοπτρο? Η θεωρούνται αμελητέες οι απώλειες του 110χ120 σε σχέση με το 100χ110 αν συνυπολογίσουμε οτι το Gibertini ειναι καλύτερης ποιότητας?

Επίσης το actuator πρέπει να το ξεχάσω οριστικά? Εχω δει κατι 12 αρια στην αγορα που λένε οτι είναι για πιάτο 1 μ. Αλλά αν χώράει το 18αρι στους 50 πόντους που απέχει ο ιστός από τον τοίχο τότε δε θα χρειαστεί να πάρω και νέο πιάτο

Αμελητέες δεν είναι, αλλά δεν έχεις και πολλές επιλογές. Το OP100 έχει 40dB gain στη μέση του φάσματος (11700MHz). Το OP120 (122*135) έχει 41,40 dB. Συνεπώς το δικό σου είναι κάπου κοντά στο 40,60dB. 0,6 dB μπορεί να είναι σημαντικά, μπορεί και όχι. Εξαρτάται τι οριακές λήψεις που έχεις τώρα δε θες να χάσεις με τίποτα.

Actuator δε χωράει σε τοίχο. Επιπλέον, αν θες να πας σε λύση με actuator χρειάζεσαι πιάτο με polar mount, κάτι το οποίο το δικό σου δεν έχει και δε νομίζω να βρεις σε noname πιάτο κάποιο συμβατό polar mount.

Last edited:
Έχω βρει αυτο http://www.satworld.gr/various1.htm (4ο προϊόν στη σελίδα που κοστίζει 20 ευρώ και κάνει για όλα τα πιάτα). Εμένα κυρίως με ωοιάζει αν χωράει ένα 18 αρι actuator κενό των 50 εκατοστών που έχει ο ιστός από τον τοίχο. Ρωτώ γιατί δεν έχω δει ποτέ τον τρόπο που κινείται ένα τέτοιο πιάτο

Επέτρεψέ μου να αμφιβάλλω κατά πόσο ένα oem polar mount θα ακολουθεί σωστά το τόξο. Εδώ ακόμα και τα polar mount των εταιριών που φτιάχνουν τα πιάτα έχουν απώλειες.

Για την κίνηση δες αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=oMV0jhzt21Y

Έχω βρει αυτο http://www.satworld.gr/various1.htm (4ο προϊόν στη σελίδα που κοστίζει 20 ευρώ και κάνει για όλα τα πιάτα). Εμένα κυρίως με ωοιάζει αν χωράει ένα 18 αρι actuator κενό των 50 εκατοστών που έχει ο ιστός από τον τοίχο. Ρωτώ γιατί δεν έχω δει ποτέ τον τρόπο που κινείται ένα τέτοιο πιάτο

Είχα μια τέτοια βάση polar mount, νομίζω ότι είναι ακριβώς ίδια .Το είχα με μια mabo 1,25x1,40m μαζί με 18άρι actuator.
Αυτό που είχα ταίριαζε σε όλα τα πιάτα , είχα μάλιστα τέλειο τόξο .
Είχες την δυνατότητα για διπλή ανύψωση σε ανοιγμα γωνιών πολύ μεγάλο , οπότε μπορούσες να έχεις τέλειο τόξο , αν το ρύθμιζες σωστά.

Στην κεραία που πήγα μετά είχε δικό της polar mount το οποίο ήταν εντελώς λάθος (κατασκευστικό λάθος) .
Με παίδεψε πάρα πολύ για να διορθώσω το λάθος .Και επειδή η μια γωνία που δίνω έχει πολύ μικρό άνοιγμα γωνίας δεν μπόρεσα να έχω τέλειο τόξο.

Δε νομίζω να σου χωράει το actuator, στο μισό μέτρο που έχεις περιθώριο

Επεξεργασία:
Κοιτώντας χτες το πιάτο με τον actuator, νομίζω χρειάζεται να υπάρχει περιθώριο 70-80 εκαταστά ,στην καλύτερη περίπτωση , από τοίχο.

Το κατάστημα του Κ. Φιωτάκη που βρίσκεται στην Αν. Γογονή είμαι σίγουρος ότι θα βρεις Gibertini.
Πήγαινε ζήτησε τον Μανώλη. Πες του τι υλικά θες και τι θες να κάνεις και θα σε βοηθήσει.

Τελικα κατέληξα σε actuator. Και οπως καταλαβαινετε έχω πρόβλημα. Πρώτον αγόρασα μια polar mount απο ένα κατάστημα και μετά την τοποθέτησή της η εικόνα ειναι αυτή :

Ειναι σωστά περασμένη ή μήπως ειναι ανάποδα? Ειναι φυσιολογικό να ειναι τόσο πολύ γυρισμένη προς τα πάνω? Σε ποιο από τα σίδερά της θα βάλω το κλισιόμετρο για να βάλω το σωστό elevation?
Και τέλος το ποιο σημαντικό . Οι συντεταγμένες στην περιοχή μου (Κισσαμος Χανίων) ειναι 35.5 Βορεια και 23.64 ανατολικά. Επειδη έχω πελαγώσει διαβάζοντας διάφορα site με οδηγούς και τελικά δεν εβγαλα ακρη , μπορεί κάποιος γνώστης από εσάς να μου υπολογισει το elevation και το declination για την εγκατάστασή μου ?

https://plus.google.com/photos/1080...95955068808481/5866595964930564994?banner=pwa

https://plus.google.com/photos/1080...95955068808481/5866595958762074178?banner=pwa

http://imageshack.us/photo/my-images/594/dsc0156rn.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/856/dsc0155lq.jpg/

Τελικά το ψιλοεγκατέστησα χθες το απόγευμα. Το τόξο μου όμως είναι πολύ μικρό. Από 45Ε εώς 0,8W. Οπότε μάλλον θέλει διόρθωση το declination. Το θέμα είναι ότι δε μπορώ να το αυξήσω γιατί το πιάτο έχει τερματίσει. Καμιά ιδέα?

http://www.imageshack.com/photo/my-images/407/dsc0157fm.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/89/dsc0161do.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/43/dsc0160ew.jpg/