βοήθεια με ανύψωση και πραγματικός νοτος

Motoronios

New member
26 August 2021
5
Καλησπέρα σε ολη την ομάδα, Ηθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα σχετικά με το σημείο 0 . είμαι απο Θεσσαλονίκη και θέλω να στεισω το κινιτό κάτοπτρο μου .είναι 2χ1,80 και εχει μοτερ. διάβασα λοιποί ότι το σημείο 0 για Θεσσαλονίκη είναι ο 23,5e. με στόχο αυτό λοιπόν εχω τις παρακάτω απορίες.

1. Όταν λεμέ στοχεύω των 23,5 σημαίνει πως πρέπει να πιανω ολες του τις ακτίνες, δηλαδή είναι εφικτο να πιάνεις ολες τις ακτίνες από έναν δορυφόρο χωρείς να κανει καμία κινήσει το κάτοπτρο ?

2. η πολική βάση του κατόπτρου μου δεν εχει επάνω μοιρομετρο για την ανύψωση με ποιον τρόπο θα μετρήσω την γωνία ανύψωσης σωστά με ένα μοιρογνωμόνιο?

3. όταν λεμε να πιάσω τον πραγματικό νότο η ανύψωση του κατόπτρου πρέπει να είναι 0 μοίρες ?

το ξέρω οτι ίσως υπάρχουν οδηγοί και παρόμοια θέματα όμως δεν διευκρινίζει κανέις τα παραπάνω που αναφέρω και έτσι για έναν λιγο πιο αρχάριο με το θέμα είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβει. θα μου πειτε και αν εισαι αρχάριος γιατι να ασχοληθείς ? επειδή οι εποχές είναι δύσκολες και οσους μάστορες πείρα οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να κάνουν αυτό που ζήτησα, και οσοι μου είπαν ότι μπορούν η τιμή ήταν εξωπραγματική, έτσι και αλλιώς μια προσπάθεια πιστευτώ αξίζει σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας
 
Τον πραγματικό νότο προσεγγίζεις στοχεύοντας τον 23.5E.
Όταν λέμε να βάλεις το σημείο 0 στον 23.5Ε εννοούμε να πιάσεις τον 23.5 με το πιάτο στο μοτέρ να είναι στο 0. Πιάνεις όσο πιο καλύτερα, ακριβέστερα μπορείς τον 23.5 (αυτό το βλέπεις είτε χρησιμοποιώντας μια από τις πιο δύσκολες συχνότητες, μαξάρωντας με μικροκινήσεις του πιάτου το σήμα).

Όλες οι "ακτίνες" του δορυφόρου έρχονται στις ίδιες μοίρες στόχευσης. Αν ο δορυφόρος που θες στέλνει όλους τους transponders του στην Ελλάδα και έχεις μεγαλύτερο πιάτο από το minimum required για την λήψη, μπορείς τότε να τις πιάσεις όλες. Στον 13E π.χ. μπορείς να πιάσεις όλες τις δέσμες δίχως θέμα με το πιάτο σου.

Αν η ακτίνα (δέσμη) δεν στοχεύει Ελλάδα δεν θα πιάνεις τις συχνότητες και τα κανάλια αυτής.
Τις δέσμες μπορείς να τις βρείς στο satbeams.com στην κατηγορία footprints.
Τα κανάλια που εκπέμπουν ανά συχνότητα/δέσμη μπορείς να τα βρεις στο kingofsat.net

2. Αυτό είναι κακό. Μην ασχοληθείς με μοιρογνωμόνιο, χρησιμοποίησε ως οδηγό σου την καλύτερη λήψη του 23.5Ε κατά το κεντράρισμα. Όταν πιάνεις τα περισσότερα κανάλια και με το υψηλότερο σήμα στις αδύναμες συχνότητες, είσαι κομπλέ.

3) Η ανύψωση δεν αλλάζει το azimuth. Είτε το έχεις 20 μοίρες πάνω, είτε 0 μοίρες, είτε -10 μοίρες, όταν έχεις στοχεύσει τον οριζόντιο άξονα (azimuth) τον 23.5, είσαι εκεί.

Για βοήθεια στο να στοχεύσεις αρχικά τον 23.5, βλέπεις μήπως βρείς κάποιο σημάδι στην γειτονιά σου με τον χάρτη του dishpointer.com
Διαλέγεις την οδό σου, δορυφόρο τον 23.5Ε και σου δίνει την ευθεία που πρέπει να στοχεύσεις, την ανύψωση σε μοίρες.

Αν googleάρεις με το όνομα μου το satellite guide billpeppas θα σου βγάλει σίγουρα κάπου έναν παλιότερο αναλυτικό οδηγό που είχα γράψει.
 
2. η πολική βάση του κατόπτρου μου δεν εχει επάνω μοιρομετρο για την ανύψωση με ποιον τρόπο θα μετρήσω την γωνία ανύψωσης σωστά με ένα μοιρογνωμόνιο?

Για ψαξε προσεκτικοτερα, γιατι καμια φορα τα ψηφια ειναι πολυ αχνα χαραγμενα και δεν φαινονται
με την πρωτη ματια. Λιγο δυσκολο να μην εχει μοιρες.