Βοήθεια με Dual 701

mike_911

New member
1 March 2011
26
Αθήνα
Καλησπέρα σας,
πρόσφατα άπέκτησα από τον πεθερό μου ένα Dual 701 το οποίο κοιμόταν για αρκετά χρόνια σε ένα πατάρι. Μετά από ένα καλό καθάρισμα και δοκιμή, διαπίστωσα ότι παίζει μονοφωνικά (λογικά έχει κάποιο πρόβλημα στις καλωδιώσεις), ενώ δεν κρύβω ότι και αυτό που άκουσα δεν με ενθουσίασε. Κρατάω βέβαια τις επιφυλάξεις μου, μέχρι να κάνω ένα πιο σοβαρό service, την επόμενη εβδομάδα. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι η κεφαλή που φοράει είναι μια Shure D105 ED. Οι εναλλακτικές λοιπόν που έχω, με κάνα 300-400 ευρώ που σκοπεύω να διαθέσω είναι οι εξής.

α) Κρατάω το συγκεκριμένο πικαπ (για το οποίο έχω διαβάσει γενικά συμπαθητικά σχόλια), του αλλάζω κεφαλή με μία mm, καθώς ο μάλλον ετερόκλητος Denon 3808 που θα συνοδεύσει δεν δέχεται mc και μου μένουν χρήματα στην τσέπη.

β) Με το ίδιο πικάπ παίρνω μία κεφαλή κινητού πηνίου (π.χ. denon dl103) και ένα phono stage.

γ) Ψάχνω για άλλο, καινούριο ή μεταχειρισμένο πικάπ.

Κάθε συμβουλή δεκτή, Αν αυτό βοηθάει, αναφέρω ότι τα ηχεία μου είναι τα B&W 703, ενώ από δίσκους θα παίζει περισσότερο rock, σε μεγάλο βαθμό jazz και αισθητά λιγότερο (όχι όμως καθόλου) κλασική μουσική.

Χωρίς να το ανοίξεις απλά να κοιτάξεις πίσω από την κεφαλή τα 4 χρωματιστά καλωδιάκια που βγαίνουν μέσα από το σώμα του βραχίονα κι ενώνονται στην κεφαλή... αν είναι όλα στη θέση τους.

Attachments

• cartridge.jpg
    cartridge.jpg
    52.7 KB · Views: 24
Η ακουστικη κρητης εχει την αντιπροσωπεια, παρ τους ενα τηλ. Το πικαπ σου ειναι πολυ καλο

Έχω ήδη μιλήσει με την Ακουστική κρήτης, σε αυτούς θα το πάω για service. Οσο για την κεφαλή, είναι σωστά τοποθετημένη, με όλα της τα καλώδια στη θέση τους.

Αν έχει αποσπώμενο headshell όπως σχεδόν όλα τα παλιά dual τσέκαρε μήπως έχει κουνηθεί και δεν κάνει καλή επαφή ακόμα και αν τα καλωδιάκια της κεφαλής είναι στην θέση τους... στο 621 μου συμβαίνει καμια φορά με ακριβώς τι ίδιο συμπτωμα, ήχο απο το ενα κανάλι!!

Αυτή τη στιγμή το πικάπ βρίσκεται στην Ακουστική Κρήτης. Οντως είχε κάποια θεματάκια, αυτά όμως από ότι φαίνεται διορθώνονται. Επίσης προχώρησα τελικά στην αγορά ενός μεταχειρισμένου Project Phono Box SE, σε σχεδόν άριστη κατάσταση, οπότε το μόνο που μένει είναι να βρω κεφαλή. Σε πρώτη φάση προσανατολίζομαι σε κάποια Denon, την 160 ή την 103, θα με ενδιέφερε όμως, ως πιο έμπειροι, να μου προτείνετε άλλες εναλλακτικές σε ένα εύρος τιμών από 100 έως 200 ευρώ.

Οπως καταλάβατε τελικά αποφάσισα να το κρατήσω, καθώς απ' ότι φαίνεται, για να πάρω κάτι καλύτερο σε ήχο θα έπρεπε να επενδύσω σημαντικά περισσότερα χρήματα. Βοήθησε επίσης και το ότι μεγάλωσα με ένα Dual 714Q, του πατέρα μου, που παίζει ακόμα περίφημα με τον Sansui ενισχυτή του...

Για να βοηθήσω οι προδιαγραφές του πικάπ και του βραχίονα είναι οι παρακάτω.

Specifications:
2 Speed (33 / 45), Cueing,Electronically
Servo Driven (DUAL EDS 1000 System),
Pitch Control
Platter: Non-Magnetic, Dynamically
Balanced, Detatchable, 2.9Kg
Pitch Control: 8%
Wow and Flutter: 0.03%
Rumble:
Unweighted: > 50dB
Weighted: > 70dB
Tonearm:
Torsion Resistant, extra long tubular
aluminum in a super flat 4 point gimbal
suspension with two way damping.
222 mm.
Cartridge: Accepts any 1/2" mount with
a weight of 2-10 grams (incl. Mount).
Overhang: 5mm

Αυτή τη στιγμή το πικάπ βρίσκεται στην Ακουστική Κρήτης. Οντως είχε κάποια θεματάκια, αυτά όμως από ότι φαίνεται διορθώνονται. Επίσης προχώρησα τελικά στην αγορά ενός μεταχειρισμένου Project Phono Box SE, σε σχεδόν άριστη κατάσταση, οπότε το μόνο που μένει είναι να βρω κεφαλή. Σε πρώτη φάση προσανατολίζομαι σε κάποια Denon, την 160 ή την 103, θα με ενδιέφερε όμως, ως πιο έμπειροι, να μου προτείνετε άλλες εναλλακτικές σε ένα εύρος τιμών από 100 έως 200 ευρώ.

Οπως καταλάβατε τελικά αποφάσισα να το κρατήσω, καθώς απ' ότι φαίνεται, για να πάρω κάτι καλύτερο σε ήχο θα έπρεπε να επενδύσω σημαντικά περισσότερα χρήματα. Βοήθησε επίσης και το ότι μεγάλωσα με ένα Dual 714Q, του πατέρα μου, που παίζει ακόμα περίφημα με τον Sansui ενισχυτή του...

Για να βοηθήσω οι προδιαγραφές του πικάπ και του βραχίονα είναι οι παρακάτω.

Specifications:
2 Speed (33 / 45), Cueing,Electronically
Servo Driven (DUAL EDS 1000 System),
Pitch Control
Platter: Non-Magnetic, Dynamically
Balanced, Detatchable, 2.9Kg
Pitch Control: 8%
Wow and Flutter: 0.03%
Rumble:
Unweighted: > 50dB
Weighted: > 70dB
Tonearm:
Torsion Resistant, extra long tubular
aluminum in a super flat 4 point gimbal
suspension with two way damping.
222 mm.
Cartridge: Accepts any 1/2" mount with
a weight of 2-10 grams (incl. Mount).
Overhang: 5mm

O βραχιωνας χαμηλης μαζας του 701 δεν ειναι καταλληλος για τουλαχιστον την 103 η οποια χρειαζεται πολυ βαριους βραχιωνες για να παιξει σωστα.Στην θεση σου θα εμενα με μια καλη ΜΜ ψηλης προς περιπου μετριας ενδοτικοτητας.
Οταν λες παιζει μονοφωνικα φανταζομαι εννοεις οτι παιζει μονο το ενα καναλι,σωστα;Αν αυτο εννοεις,η η καλωδιωση θα εχει καποιο προβλημα,η,η κεφαλη.

Last edited: