ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΗΧΟ DVI-HDMI!!!

future81

New member
24 August 2010
11
Καλησπερα παιδια και καλη χρονια σε ολους!!!
Θα ηθελα την βοηθεια σας σχετικα με την συνδεση του pc με την lcd τηλεοραση.Ο υπολογιστης εχει καρτα γραφικων gtx 295 (η οποια αν εχετε το θεο σας ΔΕΝ εχει εξοδο hdmi αλλα 2 εξοδους dvi) ενω η τηλεοραση μου ειναι η samsung le40c530 η οποια εχει 3 θυρες hdmi.Για το λογο αυτο αγορασα ενα καλωδιο dvi σε hdmi 3μετρο.Με την εικονα ολα καλα με τον ηχο ομως εχω προβλημα μιας και δεν ακουγεται απο την τηλεοραση μου....
Τι μπορω να κανω??ακουω αλλους που λεν οτι δεν υποστηριζει το dvi εξοδο ηχου αλλοι λες οτι ειναι εφικτο...Μπορειτε να με βοηθησετε σχετικα με το τι μπορω να κανω για να εχω ηχο απο την τηλεοραση???

Καλησπερα παιδια και καλη χρονια σε ολους!!!
Θα ηθελα την βοηθεια σας σχετικα με την συνδεση του pc με την lcd τηλεοραση.Ο υπολογιστης εχει καρτα γραφικων gtx 295 (η οποια αν εχετε το θεο σας ΔΕΝ εχει εξοδο hdmi αλλα 2 εξοδους dvi) ενω η τηλεοραση μου ειναι η samsung le40c530 η οποια εχει 3 θυρες hdmi.Για το λογο αυτο αγορασα ενα καλωδιο dvi σε hdmi 3μετρο.Με την εικονα ολα καλα με τον ηχο ομως εχω προβλημα μιας και δεν ακουγεται απο την τηλεοραση μου....
Τι μπορω να κανω??ακουω αλλους που λεν οτι δεν υποστηριζει το dvi εξοδο ηχου αλλοι λες οτι ειναι εφικτο...Μπορειτε να με βοηθησετε σχετικα με το τι μπορω να κανω για να εχω ηχο απο την τηλεοραση???

Δεν περνάει ήχος από το καλώδιο του DVI. Όποιος λέει το αντίθετο πολύ απλά δεν ξέρει και λέει κάτι για να λέει.

Ο μόνος τρόπος είναι να συνδέσεις την κάρτα σου με την τηλεόραση είτε με οπτικό καλώδιο (optical) είτε με ομοαξονικό(coaxial) αν μιλάμε για ψηφιακή σύνδεση.

Αν μιλάμε για αναλογική θα χρειαστείς δύο καλώδια RCA έτσι ώστε να συνδέσεις το audio out της κάρτας ήχου με το audio in της τηλεόρασης.

Δεν περνάει ήχος από το καλώδιο του DVI. Όποιος λέει το αντίθετο πολύ απλά δεν ξέρει και λέει κάτι για να λέει.

Aν ο transmitter πίσω από το βύσμα DVI υποστηρίζει και ήχο, τότε περνάει κανονικά ο ήχος εφόσον χρησιμοποιηθεί καλώδιο DVI->HDMI ή το κατάλληλο DVI->HDMI dongle. Θα πρέπει να ελεγχθούν τα specs της κάρτας γραφικών...

To αν θα εξαχθεί ήχος και τί είδους, είναι αποκλειστικά θέμα TMDS transmitter που χρησιμοποιείται και όχι βύσματος ή καλωδίου...

Κατά κανόνα βέβαια, όταν χρησιμοποιείται το βύσμα DVI συνήθως δεν υποστηρίζεται ήχος, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο (βλ. παλιότερες ATI, κάποια μοντέλα δορυφορικών δεκτών, κτλ.)

Last edited:
Aν ο transmitter πίσω από το βύσμα DVI υποστηρίζει και ήχο, τότε περνάει κανονικά ο ήχος εφόσον χρησιμοποιηθεί καλώδιο DVI->HDMI ή το κατάλληλο DVI->HDMI dongle. Θα πρέπει να ελεγχθούν τα specs της κάρτας γραφικών...

To αν θα εξαχθεί ήχος και τί είδους, είναι αποκλειστικά θέμα TMDS transmitter που χρησιμοποιείται και όχι βύσματος ή καλωδίου...

Κατά κανόνα βέβαια, όταν χρησιμοποιείται το βύσμα DVI συνήθως δεν υποστηρίζεται ήχος, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο (βλ. παλιότερες ATI, κάποια μοντέλα δορυφορικών δεκτών, κτλ.)

Αυτό πρώτη φορά το ακούω. Εγώ ήξερα ότι το πρωτόκολλο του DVI υποστήριζε μόνο ψηφιακό σήμα εικόνας και καθόλου ήχο και αυτό γιατί αναπτύχθηκες για να υποστηρίξει τις οθόνες TFT που έβγαιναν τότε για τους Η/Υ και θεωρούνταν top of the top.

Ποτέ μου δεν έχω συναντήσει συσκευή που να περνά ήχο από το DVI.

Ούτε και το βύσμα με τα περισσότερα pins δεν πέρναγε.... Εξάλου το HDMI καλώδιο για αυτό τον σκοπό (κατα κύριο λόγο) αναπτύχθηκε για να μπορεί να μεταφέρει και ήχο εκτός από εικόνα.

Καλά δεν τα θυμάμαι τρεισμέγιστε JL_? :worshippy:

Μπορούμε να έχουμε μια παραπομπή σχετικά με την ικανότητα αυτή?

Αυτό πρώτη φορά το ακούω. Εγώ ήξερα ότι το πρωτόκολλο του DVI υποστήριζε μόνο ψηφιακό σήμα εικόνας και καθόλου ήχο και αυτό γιατί αναπτύχθηκες για να υποστηρίξει τις οθόνες TFT που έβγαιναν τότε για τους Η/Υ και θεωρούνταν top of the top.

Σωστά τα λες, στη συνέχεια όμως, "μπασταρδεύτηκε" κάπως η κατάσταση.

Όταν προέκυψε το HDMI, βασίστηκε στο πρωτόκολλο Single Link DVI-D, ώστε να υπάρχει πλήρης συμβατότητα ανάμεσα στα δύο αυτά φορμά. Κατά συνέπεια και τα δύο φορμά διαθέτουν ακριβώς τους ίδιους τρεις διαύλους μεταφοράς δεδομένων TMDS συν έναν τέταρτο δίαυλο για το ρολόι. Με αυτόν τον τρόπο, τα καλώδια και τα βύσματα, μπορούν να είναι συμβατά μεταξύ τους, καθώς μεταφέρουν μόνο σήματα TMDS και σήματα χρονισμού. Το αν αυτά τα σήματα αντιστοιχούν σε εικόνα, ήχο ή κάτι άλλο, δεν έχει απολύτως καμμία σχέση με τα καλώδια και τα βύσματα, αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από τα τσιπ transmitter/receiver που βρίσκονται πίσω από τα βύσματα, στα δύο άκρα της σύνδεσης. Με άλλα λόγια, ένα σήμα εικόνας ή/και ήχου, μόλις φτάσει στον transmitter μίας σύνδεσης DVI/HDMI και εφόσον είναι συμβατό με αυτόν, μετατρέπεται σε δεδομένα TMDS τριών καναλιών, συγκεκριμένης συχνότητας αναλόγως του σήματος, τα οποία είναι αυτά, που ταξιδεύουν διαμέσου του καλωδίου. Μόλις φτάσουν αυτά τα δεδομένα στο άλλο άκρο της σύνδεσης, ο receiver, εφόσον είναι συμβατός με αυτά, τα ξαναμετατρέπει στα πρωτογενή σήματα εικόνας ή/και ήχου.

p3.gif

p6.gif

Επειδή όμως, στο μεταξύ, το DVI είχε καθιερωθεί στον χώρο των υπολογιστών στη συνδεσμολογία monitor/pc, αλλά ταυτόχρονα άρχισε να εμφανίζεται και η ανάγκη της εξαγωγής HD-Audio από τα HTPC, άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε κάρτες γραφικών, transmitters για HDMI, με βύσμα DVI, που καταστρατήγησαν τον κανόνα που ήθελε το βύσμα DVI να είναι αποκλειστικά για εικόνα (από τις πρώτες τέτοιες περιπτώσεις, αν δε με απατά η μνήμη μου, ήταν η σειρά HD2XXX της ΑΤΙ).

Άλλη, γνωστή συσκευή, με βύσμα DVI, αλλά transmitter HDMI, αποτελεί ο DreamBox 8000.

Περισσότερα περί TMDS, μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ.