Βοήθεια με παλιά ηχεία ή Αγορά ηχείων βάσεως?

nikolaSim

New member
9 September 2016
16
Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα,

Χρειάζομαι τα φώτα σας σχετικά με το setup μου, και για την επιλογή ηχείων βάσεως (~300Ε budget). Ο χώρος μου είναι περίπου 12τ.μ., ακούω πολλά είδη μουσικής (αρκετό metal).
Αυτή τη στιγμή έχω ενισχυτή Denon PMA-520 και ηχεία Roister Steles 150. Tα ηχεία, μου τα έδωσε θείος σε κακη κατάσταση παρατημένα (κομμένα λάστιχα-1 τρυπημένο tweeter).
Αποφάσισα να τα πάω για επισκευή, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκτήσω κάτι πολύ ποιοτικό αλλά τελικά δεν είμαι ικανοποιημένος (πλήρωσα και 120Ε..).
Μου ακούγονται λές και λείπει μπάσο-πιο δυνατά πρίμα? και γενικά κουράζουν εύκολα τα αυτιά μου. φταίει ο χώρος ? φταίει η έλλειψη ισχύς ενισχυτή? τοποθέτηση?

Πριν μού προτείνεται καινούργια ηχεία θα ήθελα να μάθω αν αξίζει να σωθούν τα ήδη υπάρχοντα. Αν δηλαδή υπάρχει περίπτωση να παίξουν καλά.

Αυτή τη στιγμή κλείνω προς την αγορά καινούργιων βάσης. Ταιριάζουν καλύτερα σε μικρούς χώρους σωστά?

Έχω ακούσει τα:
  • wharfedale diamond 220 - μέτρια πράγματα
  • dali zensor 3 - εντυπωσιάστικα απο την "εικόνα" τους, Ο ήχος άπλωνε σε όλο το δωμάτιο του καταστήματος. Τα 220 ακούγονταν σαν κουτάκια μπροστά τους. Εννοώ ότι ο ήχος ακουγόταν σαν να ξεκίναγε απο τα 2 σημεία των ηχείων. Δυστυχώς δε μπορω να το περιγράψω καλύτερα..
Ευχαριστώ και περιμένω τις γνώμες σας.

Καλά ηχειάκια τα roister αλλά δεν ματσάρονται με τον ενισχυτή σου.
Οτιδήποτε ηχείο ακούσεις,να τ'ακούσεις με τον ενισχυτή σου,για ασφαλή συμπεράσματα

Re: Απάντηση: Βοήθεια με παλιά ηχεία ή Αγορά ηχείων βάσεως?

'Αρα τι πιστεύεις ότι αξήζει να κάνω?
Να αλλάξω ενισχυτή για να ματσάρω τα roister ? η να πάρω άλλα ηχεία?
Επίσης ποιό το κόστος για να παίξουν καλά τα roister σε σχέση με καινούργια ηχεία?

καταρχην...

οταν λες επισκευη στα ηδη μεγαφωνα...ή αντικατασταση;

2ον...εαν εγινε επισκευη ...εγινε καλη δουλεια;

και μετα.....εαν υποθεσουμε οτι τα ηχεια σου ειναι πλεον κομπλε δλδ σαν να ταν καινουργια....μετα κανεις τα εξης βηματα.
α) Διαβαζεις μαθαινεις απο καποιους 2-3 ενισχυτες που ταιργιαζουν με τα ηχεια σου. Φορτωνεις τα ηχεια σου στο αμαξι...και τα πας σε ενα μαγαζι που εχει αυτους τους 2-3 ενισχυτες. Ακους τις μουσικες που λες οτι δεν σε ικανοποιησαν προηγουμενως και.....βλεπεις εαν εχει φτιαξει το πραγμα. Εαν ναι τοτε δεν ματσαρεται ο ενισχυτης με τα ηχεια...εαν φτιαξει καπως καλυτερα αλλα οχι τοσο....τοτε πιο πολυ φταινε τα ηχεια δεν ταιργιαζουν με τα γουστα....οποτε μετα πας στο επομενο βημα
β) Πουλας τα ηχεια σου....και οτι παρεις...συν αυτα που εχεις.....κανεις ενα θεμα εδω και ρωτας πχ με αυτον τον ενισχυτη και με αυτα τα χρηματα για προτασεις.....και παλι μετα αναζητας μαγαζια με τα ηχεια που διαβασες ή σου ειπαν ....παιρνεις τον ενισχυτη αγκαλια κανεις ακροαση και επιλεγεις.

και σαν τελικη επιλογη
γ) πουλας τα παντα ....και ξεκινας ακροασεις για ηχεια....και διαλεγεις ποια σ αρεσουν και επειτα στον παρων ή σε εταιρο χρονο διαλεγεις και εναν ενισχυτη αφου παλι εχεις ρωτησει για να παρεις μια ιδεα.

Απλα το (β) δεσμευεσαι γιατι δεν μπορεις να εχεις μεγαλο ευρος σε επιλογες. Δεν γνωριζω ουτε τον ενισχυτη σου ουτε τα ηχεια σποτε σε αυτο δεν μπορω να βοηθησω. ΕΛπιζω καποιος αλλος να μπορει. Παντως με 350-500 ευρο παιρνεις καλα ηχειακια βασης (χωρις της βασης) και για τα 12 τ.μ. και με 5αρι mid bass εισαι οκ.

Παρολα αυτα ελπιζω να σε βοηθησα καπως

Σε ευχαριστώ για την απαντησή σου.

1,2) έγινε επισκευή στα μεγάφωνα στην ίδια την εταιρία . Είχαν ξεκολήσει σχεδόν όλα τα λάστιχα των woofer + το ένα tweeter είχε τρύπα ,στο οποίο κόλλησαν ένα κομματάκι από το ίδιο υλικό. Αυτό δε ξέρω κατά πόσο είναι σωστό.. Από εμφάνιση σαν καινούργια είναι .χαχα

πάμε τώρα στα α,β,γ

α) αν είναι τόοσο ηχειάρες, και φτιάχνουν εν δυνάμη πολύ καλό σύστημα θα πήγαινα στο α , φαντάζομαι κόστος ενισχυτή >500Ε

Ξέρει κανείς τα συγκεκριμένα roister?

β) θα προτιμούσα να κρατήσω τον denon τον συμπαθώ, και αν με ένα ζευγάρι π.χ. zensor 3 ταιργιάζει είμαι κομπλέ , κόστος 320Ε + βάσεις
Απόψεις για τον Denon?
το γ) το σκέφτομαι λιγότερο.

Είμαι πολύ μπερδεμένος παιδιά και προσπαθώ να μη κάνω τα ίδια λάθη πού έκανα κάποτε με τον εξοπλισμό ηλ. κιθάρας πούλαγα και αγόραζα συνέχεια.

Ευχαριστώ

Ας πάρουμε τα δεδομένα από την αρχή.
1. Έχεις budget 300
2. Τα ηχεία είχαν πρόβλημα και φτιάχτηκαν αλλά όχι και πολύ καλά
3. Δεν ταιριάζουν και πολύ με τον ενισχυτή.
4. Ο ενισχυτής σου αρέσει.

Αν στο μεταξύ δεν άλλαξε το budget η πιο λογική κίνηση είναι να πάρεις άλλα ηχεία δεν βλέπω τον λόγο
γιατί μπαίνεις στην διαδικασία να αλλάξεις ενισχυτή μια χαρά είναι για αυτό που είναι.
Με 300 αγοράζεις ένα αξιοπρεπές budget ηχείο που θα σου αρέσει και είσαι μια χαρά.
Τα ηχεία είναι ο πιο βασικός κρίκος της αλυσίδας αυτά ακούς κατά 90% στο μέλλον αν βρεις και άλλα χρήματα
πας και για ένα καλύτερο ενισχυτή χωρίς να αλλάξεις ηχεία και έτσι έχεις κάνει σε βάθος χρόνου μια πλήρη αναβάθμιση.
Αν μπεις στην διαδικασία να πάρεις άλλο ενισχυτή τώρα θέλεις τουλάχιστον 500+ για να πεις ότι έκανες αναβάθμιση
και φυσικά στο μέλλον θα σε τρώει να αλλάξεις και τα roister τα οποία δεν επισκευάστηκαν καλά και είναι και vintage
αλλά στο μεταξύ θα έχεις πάρει τον ενισχυτή για να ταιριάζει με τα roister τα οποία δεν θα έχεις δηλαδή μια τρύπα στο νερό!

Τα ηχεια σου τα ειχα για μεγαλο χρονικο διαστημα (με ενα mission cyrus 2x80) και ηταν εξαιρετικα.
Απλα θελαν ρευματα απο τον ενισχυτη.
Βεβαια πρεπει να ειναι καμμια 20αρια χρονων οποτε να ειναι για πεταμα το crossover τους.....για ριξτους μια ματια και εκει.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επισης θα πρεπει να δεις αν εχει γινει σωστη συνδεση στην φαση των ηχειων....για πλακα γινεται το λαθος και πανε περιπατο τα μπασα.

Παιδιά δέ σκέφτομαι να πουλήσω τα υπάρχοντα, το πολύ πολύ να τα βάλω σε άλλο χώρο τα roister.
Δέν αξίζει από την άποψη ότι ενισχυτής - ηχεία πιάνουν λίγα χρήματα προτιμώ να τα έχω να κάθονται στο σαλόνι μέχρι κάααποια στιγμή να πάρω ενισχυτη γι αυτά.

Θα μου προτείνετε κάνα ηχειάκι που να ταιριάζει με τον denon?

Τα ηχεια σου τα ειχα για μεγαλο χρονικο διαστημα (με ενα mission cyrus 2x80) και ηταν εξαιρετικα.
Απλα θελαν ρευματα απο τον ενισχυτη.
Βεβαια πρεπει να ειναι καμμια 20αρια χρονων οποτε να ειναι για πεταμα το crossover τους.....για ριξτους μια ματια και εκει.

Επισης θα πρεπει να δεις αν εχει γινει σωστη συνδεση στην φαση των ηχειων....για πλακα γινεται το λαθος και πανε περιπατο τα μπασα.

Ωραίος, θές να μου περιγράψεις τον ήχο τους?

όταν λές θέλουν ρεύματα = παραπάνω Watt?

Τα ηχεία μπορεί να είναι και παραπάνω από 20 χρονών (μπαίνουμε 2017.. τραγικό) δές φωτό + το tweeter

όσο αναφορά crossover πώς το βρίσκω ? να κοιτάξω για κάποιο καμμένο εξάρτημα (π.χ.πυκνωτή)?

Θέμα φάσης δέν είναι, έφαγα αρκετή ώρα και σε αύτο.

IMG_20160910_131630.jpgIMG_20160910_131658.jpg

Last edited:
Δυστυχως,αδυνατω να περιγραψω τον ηχο γραπτα ή προφορικα!!!!
Τα δικα μου ηχεια ηταν το πρωτο μοντελο οχι σαν τα δικα σου.
Οταν λεω για ρευματα δεν εννοω τα βατ του ενισχυτη, αλλα την ικανοτητα του προσφερει αμπερ (χοντρικα εναι σαν να εχεις δυο αυτοκινητα με ιδια ιπποδυναμη (watt) αλλα με μεγαλυτερη ροπη (ρευματα) το ενα απο τον αλλο....αυτο με την μεγαλυτερη ροπη θα κινει πιο ανετα το αμαξωμα (ηχεια)).
Το crossover ειναι πισω απο τις μπορνες συνδεσης των ηχειων....δεν θα ελεγα οτι ειναι φρονιμο να το κοιταξεις εσυ ...καλυτερα μαστορας.

Παντως ειναι παλια ηχεια και οσο και καλα να ηταν, ισως θα ηταν καλυτερα να μην μπλεξεις αλλο με αυτα...αστα καπου για να βρισκοντα!ι

πρωτη φορα βλεπω μπαλωμα σε τουιτερ.......τελος παντων,τα roister αν ερθουν σε αριστη κατασταση (μεγαφωνα κροσοβερ),ειναι πολυ καλα ακομα και με τον 520. Απλα αν αυτο προκειται αν κοστισει οσο για παραδειγμα τα zensor 3 τοτε δεν αξιζει. Kατι μου λεει οτι δεν εχει γινει σωστη δουλεια στην επισκευη.

Κι ελπίζω να ειναι και η τελευταία που βλέπουμε τουίτερ να εχει επισκευαστεί λες κι έπαθε λάστιχο.
Απο που να αρχίσει κανεις και που να τελειώσει λέγοντας ποσο άκυρο ειναι κάτι τέτοιο.
Αγαπητέ φίλε,στην θέση σου θα κοιτούσα νεα ηχεια,καλα το σκέφτεσαι. Μπορεί να μην πάρεις το αποτέλεσμα που είχαν τα παλιά οταν ήταν στα καλα τους τουλάχιστον ομως θα παίζουν όπως επέλεξε ο κατασκευαστής τους.

η επισκευη εγινε ειπες στην εταιρια.καλα ποσο απαραδεχτο. Αυτο στο εκανα και εγω χωρις κοστος.

Οποτε φιλε μου παρε ενισχυτη και πηγαινε ακου τα ηχεια που ειπωθηκαν εδω.και αποφασισε. Τα zensor 3 εχουν 7αρι woofer αξιζει να τα ακουσεις δεν χανεις κατι.

Re: Απάντηση: Βοήθεια με παλιά ηχεία ή Αγορά ηχείων βάσεως?

Κι ελπίζω να ειναι και η τελευταία που βλέπουμε τουίτερ να εχει επισκευαστεί λες κι έπαθε λάστιχο.
Απο που να αρχίσει κανεις και που να τελειώσει λέγοντας ποσο άκυρο ειναι κάτι τέτοιο.
Αγαπητέ φίλε,στην θέση σου θα κοιτούσα νεα ηχεια,καλα το σκέφτεσαι. Μπορεί να μην πάρεις το αποτέλεσμα που είχαν τα παλιά οταν ήταν στα καλα τους τουλάχιστον ομως θα παίζουν όπως επέλεξε ο κατασκευαστής τους.

Γι αυτό το ποστάρω. Εγώ δέ το είδα τη στιγμή που τα πήρα. Μου τη δίνει η νεοτροπία ότι πρέπει να είσαι πονηρός , να τσεκάρω δηλαδή τη δουλειά που θα κάνει ο τεχνικός.. Και στη τελική ας μου έλεγε φίλε θέλω 300ε να στα φτιάξω καινούργια... Εγώ τα πήγα στην αντιπροσωπία και θεωρώ ότι με κορόιδεψαν . Σου λέει έεελα μωρέ δέ θα το καταλάβει......

η επισκευη εγινε ειπες στην εταιρια.καλα ποσο απαραδεχτο. Αυτο στο εκανα και εγω χωρις κοστος.

Οποτε φιλε μου παρε ενισχυτη και πηγαινε ακου τα ηχεια που ειπωθηκαν εδω.και αποφασισε. Τα zensor 3 εχουν 7αρι woofer αξιζει να τα ακουσεις δεν χανεις κατι.

Και γώ αν είχα εμπειρία στο να κολλάω τα λάστιχα σιγά μη τα πήγαινα. Θα έπαιρνα και 2 αντίστοιχα tweeter vifa και τέλος.
Αλλά πάντα θα με έτρωγε μήπως δεν έχω κάνει τη καλύτερη δουλειά ή ότι θα μπορούσαν να παίζουν καλύτερα. Γι αυτό τα πήγα στη αντιπροσωπεία.....

Οι αλλαγές των surround είναι συνηθισμένο πράγμα, τα πλαιά πολυμερίζονταν με τον καιρό. Θέλει λίγο χρόνο όμως να χαλαρώσουν, και να αποδώσει καλά το μπάσο. Το τουίτερ με μπάλωμα όωμς το βρήκα απαράδεκτο. Αν θυμάμαι καλά είναι Vifa, καλύτερα να τα αλλάξεις.
Μήπως όμως έχεις τα ηχεία εκτός φάσης. Για δες ότι τα + και τα - από τον ενισχυτή πάνε στα + και - και στα δύο ηχεία. Δες επίσης αν οι μπόρνες της διπλοκαλωδίωσης είναι στη θέση τους. Το συγκεκριμένο ηχείο ήταν καλό, και δεν μου φαίνεται λογικό να παίζει έτσι.

Οι αλλαγές των surround είναι συνηθισμένο πράγμα, τα πλαιά πολυμερίζονταν με τον καιρό. Θέλει λίγο χρόνο όμως να χαλαρώσουν, και να αποδώσει καλά το μπάσο. Το τουίτερ με μπάλωμα όωμς το βρήκα απαράδεκτο. Αν θυμάμαι καλά είναι Vifa, καλύτερα να τα αλλάξεις.
Μήπως όμως έχεις τα ηχεία εκτός φάσης. Για δες ότι τα + και τα - από τον ενισχυτή πάνε στα + και - και στα δύο ηχεία. Δες επίσης αν οι μπόρνες της διπλοκαλωδίωσης είναι στη θέση τους. Το συγκεκριμένο ηχείο ήταν καλό, και δεν μου φαίνεται λογικό να παίζει έτσι.

Πόσο καιρό να θέλουν στρώσιμο?
Δέ νομίζω ότι υπάρχει ίδιο tweeter ..vifa d25ag
Λές να φταίνε τα tweeter και γι αυτό να με ενοχλεί ο ήχος(να είναι κουραστικός)?

Επίσης τα έβαλα εκτός φάσης επίτηδες αλλά δέν.

Γραφω απο κινητο και δεν μπορεσα να παρατηρησω το..τραυμοπλαστ στο τουιτερ!!
Βασει αυτου καθολου παραξενο να εχουν συνδέσει και τα γουφερ εκτος φασης.
Σε ποια αντιπροσωπεια τα πηγες φιλε μου????

Γραφω απο κινητο και δεν μπορεσα να παρατηρησω το..τραυμοπλαστ στο τουιτερ!!
Βασει αυτου καθολου παραξενο να εχουν συνδέσει και τα γουφερ εκτος φασης.
Σε ποια αντιπροσωπεια τα πηγες φιλε μου????

στη rois (πρώην roister)

πηγες στην rois και σου εκαναν μπαλωμα στο τουιτερ? Μηπως σου ειπαν για παραδειγμα οτι θελει αλλο τουιτερ ή αλλαγη ο θολος και επειδη αυτο κοστιζει ,το μπαλωσαν για να γλυτωσεις κοστος? Μου φαινεται τελειως κουφο.....Οσο για τα τουιτερ μπορει να μην βρεις τα ιδια,αλλα η εταιρεια θα εχει μοντελο με πολυ κοντινα χαρακτηριστικα,αν θελουν πραγματικα να ασχοληθουν μπορουν ανετα να βρουν και τι αλλαγες θελει το κροσοβερ για να δουλεψει μια χαρα το ηχειο.Αλλα και παλι εχω την εντυπωση οτι θελουν να σε ξεπεταξουν,οποτε μαλλον σε κοβω για αλλο ηχειο.

πηγες στην rois και σου εκαναν μπαλωμα στο τουιτερ? Μηπως σου ειπαν για παραδειγμα οτι θελει αλλο τουιτερ ή αλλαγη ο θολος και επειδη αυτο κοστιζει ,το μπαλωσαν για να γλυτωσεις κοστος? Μου φαινεται τελειως κουφο.....Οσο για τα τουιτερ μπορει να μην βρεις τα ιδια,αλλα η εταιρεια θα εχει μοντελο με πολυ κοντινα χαρακτηριστικα,αν θελουν πραγματικα να ασχοληθουν μπορουν ανετα να βρουν και τι αλλαγες θελει το κροσοβερ για να δουλεψει μια χαρα το ηχειο.Αλλα και παλι εχω την εντυπωση οτι θελουν να σε ξεπεταξουν,οποτε μαλλον σε κοβω για αλλο ηχειο.

Όταν τα πήγα εκεί και είπα για τα tweeter, μου είπε ότι μάλλον θα βάλει καινούργια μαύρα και δέν ανέφερε κάτι για αλλαγή στη τιμή(τα είχα εξηγήσει και στο τηλέφωνο).
Όταν τα πήρα και ρώτησα γιατί δεν άλλαξε τα tweeter μου είπε δέ χρειάζοταν, ότι ήταν εντάξει.. και μου ζήτησε και +20Ευρώ. Ας μου ζήταγε 50-60 παραπάνω, θα τα έδινα.

Τεσπά , θα άλλαζα τα tweeter τώρα αλλά άμα μου λες ότι χρειάζεται και πείραγμα το croosover καλά κρασιά... κρίμα και είχα ενθουσιαστεί.
Δέν είναι ότι παίζουν τόσο άσχημα τα ηχεία.. απλά κάτι με χαλούσε. Έτσι πήγα και άκουσα κάποια bookshelf και έπαθα πλάκα από την ανάλυση των zensor 3.